FBI spune că putem vorbi despre crime în serie atunci când avem de-a face cu „uciderea a două sau mai multe victime de către acelaşi/aceiaşi infractor(i), în evenimente separate şi la momente diferite”.

Până acum, în România au fost cel puţin 28 de criminali/grupuri de criminali în serie care au ucis cu sânge rece. Au comis aceste fapte motivaţi de lăcomie, de dorinţe sexuale sau de fantasme psihotice. Libertatea v-a prezentat, în episodul de ieri, 14 dintre cele mai cunoscute cazuri. Acestei sinistre panoplii, li se adaugă alte 14 cazuri de crime în serie.

Viorel Chirilă – 3 victime. Copiii abuzați sexual și uciși

S-a născut la 1 ianuarie 1966 şi a fost abandonat de mama lui într-un orfelinat. A comis 3 omoruri şi 10 violuri. Victimele sunt copii. Doar o crimă i-a fost trecută oficial, în acte. Înainte ca el să fie arestat, celelalte două fuseseră deja aruncate în cârca unui nevinovat, care a murit la scurt timp după ce-a intrat la puşcărie.

Criminalii în serie care au îngrozit România înaintea lui Gheorghe Dincă. Câte victime au făcut și cum acționau (partea a II-a)

19 mai 1998. Un băiat de 13 ani a fost acostat dintr-un bar aflat lângă autogara din Năsăud (Bistriţa Năsăud) de un bărbat care i-a promis bani dacă îl ajută să aducă, dintr-o pădure de la marginea oraşului, nişte bagaje în care are fructe şi peşte. Imediat după ce au intrat în pădure, agresorul i-a pus copilului cuţitul la gât, i-a legat mâinile la spate cu un şnur şi l-a abuzat sexual. Ancheta a stabilit că agresorul este Viorel Chirilă, care a recunoscut fapta.

1 mai 1999. Un băiat de 12 ani a fost acostat în apropiere de Gara Burdujeni (Suceava) de un individ care i-a promis bani, dacă-l ajută să care trei saci cu cartofi. Într-o intersecţie, agresorul a intrat cu băiatul într-un tunel cu ţevi de termoficare unde, sub ameninţare, l-a abuzat sexual. Chirilă a recunoscut fapta.

7 iunie 1999. Un băiat de 9 ani care se afla în preajma Gării CFR Paşcani a fost păcălit de un individ că va primi bani, dacă-l ajută cu nişte bagaje. La marginea oraşului, într-un loc izolat, băiatul a fost imobilizat şi abuzat sexual. Chirilă a recunoscut fapta.

23 iunie 1999. Din zona gării CFR Iaşi, un băiat de 15 ani a fost dus, sub ameninţare, în pădurea „Căpriţa”, unde a fost legat cu mâinile legate la spate şi abuzat sexual. Chirilă a recunoscut fapta.

5 septembrie 1999. Un băiat de 12 ani a fost urmărit de-un bărbat din gara Salva (Năsăud), unde a urcat în tren, şi până în halta din Pojorîta, unde a coborât. Acolo, bărbatul l-a ademenit pe copil în pădure, l-a bătut şi l-a abuzat sexual. Viorel Chirilă a recunoscut agresiunea sexuală.

La un moment dat, Chirilă Viorel i-a spus (n.r. – victimei) că se numeşte «Mihai»

rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi

Octombrie/noiembrie 1999. Un băiat de 13 ani a fost acostat în zona Gării CFR Iaşi de un bărbat care i-a promis bani, dacă îl ajută să care un sac de cartofi. Au mers în zona Bucium a oraşului, de unde au ajuns în pădurea „Căpriţa”. Sub ameninţarea cuţitului, copilul a fost abuzat sexual. Viorel Chirilă şi-a recunoscut fapta.

26 noiembrie 1999. Un băieţel de 11 ani a fost acostată de un bărbat, de lângă Gara Burdujeni din Suceava. „A fost ademenit de un ţigan, care i-a spus că are de vânzare artificii”, a povestit un copil, care a fost martor. Seara, băiatul a fost internat la Spitalul Judeţean Suceava, cu dureri abdominale, iar chirurgii au constatat o plagă rectală penetrantă, cu retenţie de corpi străini (aşchii de lemn). Copilul a decedat trei zile mai târziu.

29 noiembrie 1999. Tot în Suceava, un alt băiat de 12 ani, pe care mama lui îl trimisese să cumpere pâine, a dispărut. Cadavrul copilului a fost găsit două zile mai târziu, ascuns într-un canal. Fusese violat şi sugrumat.

30 noiembrie 1999. Un băieţel de 11 ani a fost acostat de lângă Gara Burdujeni, de un bărbat care i-a promis că-i dă bani dacă-l ajută să care doi saci de cartofi. La marginea oraşului, copilul a fost abuzat sexual.

De comiterea acestor ultime trei fapte a fost acuzat şi condamnat Mihai Olariu (46 ani), arestat din sala de aşteptare a Gării Burdujeni în ziua de 9 decembrie 1999.

Fiind audiat, inculpatul, în faza iniţială, a negat cu vehemenţă că ar fi autorul vreunei fapte de relaţii sexuale între persoane de acelaşi sex, însă susţinerile sale au fost înlăturate, întrucât nu corespundeau adevărului

rechizitoriul prin care Olariu a fost trimis în judecată

16 februarie 2000. Un băiat de 15 ani a fost acostat de un bărbat şi dus în pădurea „Căpriţa” din zona Bucium. Acolo, copilul a fost imobilizat şi abuzat sexual. Cadavrul lui a fost găsit în pădure două săptămâni mai târziu. Legiştii au stabilit că decesul s-a datorat asfixiei cu propria vomă. Într-un fes ridicat de la locul crimei au fost găsite cinci fire de păr care s-a stabilit că-i aparţineau lui Viorel Chirilă. Acesta a recunoscut crima.

Numitul Chirilă Viorel prezintă diagnosticul: «Personalitate patologică de tip sexopat, pe fond de intelect liminar». Faptele pentru care este învinuit au fost săvârşite cu discernământ

Raportul de Expertiză Medico-Legală Psihiatrică

În faţa instanţei, Olariu a negat vehement că el ar fi violat sau ucis vreun copil, dar a primit 30 de ani de închisoare. Bolnav de cancer, el a murit pe 19 septembrie 2003, la Spitalul Penitenciar Dej.

Viorel Chirilă a primit pedeapsa cu închisoarea pe viaţă.

Miu Florian, Lenghel Nicuşor, Basaraba Petru şi Bucur Adrian. 4 criminali, 4 victime

Există criminali în serie care acţionează organizaţi într-un grup. Ei îngreunează astfel misiunea anchetatorilor care, cel mai adesea, sunt instruiţi să se gândească la un criminal în serie ca la un atacator singuratic.

Miu Florian s-a născut la 15 februarie 1963 în Topleţ (Caraş Severin), iar  Lenghel Nicuşor – la 4 decembrie 1970 în Seini (Maramureş). S-au cunoscut şi împrietenit în Penitenciarul din Korneuburg (Austria).

Criminalii în serie care au îngrozit România înaintea lui Gheorghe Dincă. Câte victime au făcut și cum acționau (partea a II-a)

La 12 decembrie 1998, cei doi au ucis o femeie care-i invitase în casa ei. Au spânzurat-o de conductele caloriferului şi apoi au furat tot ce au găsit prin casa acesteia.

Un set de farfurii de 12 persoane, 3 bibelouri, un aspirator marca «Excel», un fier de călcat marca «Moulinex», un dublu radiocasetofon, un aparat telefonic marca «Emtel» şi un televizor color marca «Freedom»

rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare

În martie 1999, cei doi au ucis un bărbat de 38 de ani pe care Miu voia să se răzbune. La crimă a participat şi Bucur Adrian, un bun prieten de-al lui Miu. Victima a fost lovită cu levierul în cap şi apoi strangulată, iar cadavrul a fost ascuns într-o groapă dintr-un cimitir. Cei trei au furat maşina victimei, un Mercedes.

La următoarea crimă, grupul infracţional avea să numere nu mai puţin de cinci membri, celor vechi alăturându-li-se Basarabă Petru şi Agape Nicanor Cristi. La 27 martie 1999 cu toţii au ucis un valutist din Caransebeş, pe care l-au spânzurat cu o sfoară din mătase de un scaun, rupându-i coloana cervicală. Au luat din casa victimei 6.000 de mărci germane şi o jumătate de kilogram de aur.

Apoi au început să cheltuie banii furaţi, lucru ce a atras poliţia pe urmele lor. Dar, până să fie prinşi, Miu Florian şi Basarabă Petru au comis încă o crimă: au împuşcat un alt valutist, din Reşiţa, de la care au furat 4.000 de mărci germane, 4 milioane de lei vechi, 2 inele din aur şi o pereche de cercei. După crimă, cei doi au şters urmele de sânge folosind un prosop pe care l-au abandonat la faţa locului.

„Era o bucată de prosop ţărănesc care avea brodată fraza «Domnul este păstorul meu» şi a fost recunoscut de mama inculpatului Basarabă Petru

motivarea sentinţei de condamnare

Cei cinci au fost condamnaţi pentru fiecare crimă în parte. Apoi pedepsele au fost contopite, rămânând de executat cea mai mare dintre ele. Astfel. Miu Lenghel (4 crime) a primit 25 de ani de închisoare, Lenghel Nicuşor (3 crime) – 25 de ani de închisoare, Bucur Adrian (2 crime) – 23 de ani de închisoare,  Basarabă Petru (2 crime) – 25 de ani de închisoare, iar Agape Nicanor (o crimă) – 20 de ani de închisoare.

Petrică Ciucă – cel puţin 2 victime. A ucis și și-a mărturisit crimele

S-a născut la 7 aprilie 1978, în Galaţi, şi a avut o copilărie grea. A fost neglijat de familie şi a fost abuzat sexual de un bărbat, într-un tren.

La vârsta de 21 de ani, Ciucă a ucis pentru prima oară. Victima era un băieţel de 11 ani, fratele mai mic al unui fost coleg de şcoală. În ziua de 21 noiembrie 1999, Ciucă l-a dus în subsolul blocului unde-şi improvizase un adăpost, l-a îmbătat pe copil, apoi l-a agresat sexual şi l-a ucis. Cadavrul a fost ascuns de criminal printre nişte ţevile de canalizare şi a fost descoperit abia după trei luni.

În aceeaşi canalizare a fost găsit trupul unui alt copil, despre care Petrică Ciucă a spus că se numea „Răzvan”. El a susţinut că „Răzvan” ar fi fost ucis de către D. Neculai (colocatarul subsolului în care stătea Ciucă), dar D. Neculai a negat. Cei doi nu a ştiut să furnizeze mai multe informaţii despre identitatea lui „Răzvan”. La necropsie s-a stabilit că băieţelul avea 10-11 ani.

Şi, pentru că legiştii nu au putut stabili cauza morţii, procurorii au concluzionat că „nu sunt indicii privind săvârşirea vreunei fapte de natură penală”. „Răzvan” a rămas în evidenţele poliţiei Cadavru cu Identitate Necunoscută.

La 6 septembrie 2001, Ciucă s-a prezentat singur la poliţie anunţând, pentru început, că a ucis un băiat. Victima avea 11 ani şi era un băiat la care Ciucă ţinea.  „Mi-a mărturisit că m-a înşelat cu un duşman”, spune criminalul. Copilul a fost abuzat sexual şi apoi ucis prin sugrumare.

La poliţie, Ciucă a mărturisit şi cum a ucis un alt copil de 13 ani, dispărut din Galaţi la 8 ianuarie 2000. Victima a fost dusă într-o canalizare, abuzată sexual şi apoi sugrumată. Cadavrul victimei nu a fost găsit.

Petrică Ciucă a fost condamnat la 24 de ani de închisoare.

Süto Ferenc – 4 victime. Crime de o violență rar întâlnită

Era cioban şi umbla mereu cu trei cuţite şi un topor prinse la brâu. S-a născut în 1967, în satul Ser (Satu-Mare). 

Criminalii în serie care au îngrozit România înaintea lui Gheorghe Dincă. Câte victime au făcut și cum acționau (partea a II-a)

Prima crimă a comis-o în primăvara anului 1993, când l-a ucis pe ciobanul din Arad pentru care lucra, după ce aceasta l-a pălmuit fiindcă pierduse câteva oi. Süto i-a zdrobit faţa cu un box pe care îl improvizase dintr-un corn de cerb, apoi a îngropat cadavrul victimei pe malul râului Mureş.

În septembrie 1995, Süto a luat un prieten din satul natul (Janos Szabo) şi împreună au intrat peste un bătrân despre care aflaseră că ar avea foarte mulţi bani. Victima a fost ucisă cu cuţitele, iar cadavrul ascuns sub pat. Din casa bătrânului cei doi au furat patru tablouri de valoare pe care le-au vândut în Carei, contra sumei de 6.000 de mărci.

În toamna anului 1999 complicele lui Ferenc, Janos Szabo, s-a spânzurat.

Iar Süto a fost închis doi ani pentru că distrusese bunurile unor vecini cu care se certase. În puşcărie a făcut o listă a răzbunării, iar după ce s-a eliberat, s-a declarat haiduc şi s-a retras în pădure. Nu singur, ci cu un alt consătean, tot prieten din copilărie: Zoltan Juhasz Kiss (30 ani), poreclit „Cobra”. Cei doi dădeau spargeri la casele şi la magazinele din sat, iar pe capetele lor oamenii puseseră recompensă.

Bănuindu-l pe „Cobra” că-l va trăda pentru bani, Süto l-a ucis în ziua de 20 iunie 2000, lovindu-l cu toporul în cap şi apoi retezându-i gâtul cu cuţitul.

Două zile mai târziu, „haiducul” a coborât în sat şi-a mers direct la vecinul care-l reclamase la poliţie în 1996. Bătrânul de 71 de ani a fost omorât în bătaie în via pe care o avea la marginea satului.

M-am dus la vie să mănânc piersici. Acolo l-a văzut pe bătrân… Imediat m-am îndreptat spre el. Aveam la mine o bâtă cam cât mine de mare. Când am ajuns în via lui, moşu m-a întrebat: «Ce vrei, vrei să mă omori?», iar eu i-am răspuns: «Nu, numai puţin»

Süto Ferenc

Apoi, Süto a mers la magazinul din sat, unde a distrus tot ce-a găsit în calea bâtei, apoi a turnat benzină şi a dat foc. Forţele de ordine s-au mobilizat imediat, iar în căutarea lui au fost trimise echipaje de poliţie, jandarmi, câini de urmă şi de vânătoare.

După ce a fost prins, Süto şi-a recunoscut toate faptele. A fost condamnat la pedeapsa cu însoarea pe viaţă. În timpul procesului, el a ameninţat de mai multe ori judecătorii spunându-le că, dacă va evada sau va fi eliberat, îi va pedepsi pe toţi. 

Grigore Bota – cel puţin trei victime. Omora bărbații pe care îi abuza sexual

Născut la 6 septembrie 1958 şi domiciliat în Baia Mare, Grigore Bota lucra ca brancardier la o policlinică din oraş.

Criminalii în serie care au îngrozit România înaintea lui Gheorghe Dincă. Câte victime au făcut și cum acționau (partea a II-a)

Era mic de statură, grăsuţ, sâsâit şi avea o nevastă iubitoare. Dar anchetatorilor, Bota le-a declarat că încă din copilărie era atras de persoanele de sex masculin şi că, mai târziu, a început să acosteze bărbaţi pe stradă.

„Mai rar dulciuri şi mâncăruri cum făcea el! Douăzeci de femei nu-l învingeau când se punea el să gătească”

una dintre cumnatele lui Bota

În seara zilei de 1 octombrie 1996, Bota se întorcea de la un bar din cartier când a intrat în altercaţie cu un individ care l-a înjunghiat în stomac. Se pare că agresorul era unul dintre cei pe care Bota încercase să-i acosteze pe stradă. Agresorul a fost condamnat la 4 ani de închisoare pentru tentativă de omor. Soţia lui Bota mărturisea că în urma acelui incident „el a făcut un şoc de la care i se trage totul”.

Nu se va putea stabili niciodată cu exactitate câte crime a comis Grigore Bota. El a recunoscut doar trei, pentru care a şi fost condamnat.

Dar în perioada aprilie – august 2000, în Baia Mare, pe ambele maluri ale râului Săsar şi în apropierea Gării, au fost găsite 11 cadavre, aflate în diferite stadii de descompunere. Toate victimele proveneau din rândul oamenilor străzii, ceea ce indică aceeaşi victimologie. Deşi, dată fiind perioada scursă de la deces şi până la descoperirea cadavrului, în multe dintre cazuri nu s-a putut stabili cu exactitate cauza decesului, în majoritatea s-a putut constata că victimele suferiseră lovituri în zona capului, ceea ce indică acelaşi modus operandi.

Deşi nu au fost probate decât trei crime, e posibil ca Grigore Bota să fie cel mai profilic criminal în serie din România post-decembristă.

Prima crimă recunoscută de Bota a fost comisă în seara zile de 10 iulie 2000, în zona Gării CFR Baia Mare. Între gardul unei benzinării şi terasamentul de cale ferată îşi făcuse culcuş un om al străzii care avea 64 de ani. Bota s-a apropiat de el, l-a trezit şi i-a propus să întreţină relaţii sexuale. Buimac, omul străzii l-a înjurat şi i-a spus să plece. Atunci, Bota a luat o piatră de jos şi l-a lovit în cap, iar bărbatul a căzut, secerat.

Cadavrul a fost descoperit a doua zi. Era acoperit cu o pătură, iar de unul dintre picioare, bărbatul ucis avea legată o sfoară. Se asigurase că nu-şi pierde câinele. La sosirea poliţiştilor, câinele a fost găsit la circa doi metri de victimă, păzind-o. La gât avea legat restul de sfoară.

În seara zilei de 3 august 2000, Bota a mers pe malul drept al râului Săsar, unde dormea un om al străzii de 39 de ani. Bota a încercat să-l acosteze, a fost refuzat, şi atunci l-a lovit mortal pe bărbat cu o piatră în cap.

În perioada 4-7 august 2000, într-una din seri, Bota a mers din nou pe malul drept al râului Săsar. Acolo se adăpostea un om al străzii de 38 de ani. Bota a încercat să-l trezească, lovindu-l uşor cu piciorul, însă acesta a făcut un gest violent către el. Furios, Bota a luat un bolovan şi l-a lovit în cap apoi, conform declaraţiei de recunoaştere a faptei, l-a abuzat sexual.

A fost arestat în noaptea de 21/22 august 2000, în timp ce se pregătea să facă o nouă victimă, în zona Staţiei CFR Baia Mare.

„Are un coeficient de inteligenţă normal şi minimalizează faptele sale, de teamă să nu fie blamat de societate”

Raportul de expertiză medico-legale psihiatrică

În 2002, Grigore Bota a fost condamnat la pedeapsa cu închisoarea pe viaţă.

Autor Necunoscut – 4 victime. Femeile ucise după ce au mers ”la ocazie”

În anii 2000 şi 2004, patru femei au fost găsite moarte între Vaslui şi Bârlad. Toate patru urcaseră într-o „maşină de ocazie” şi au sfârşit strangulate sau sugrumate. Criminalul în serie se află încă în libertate.

Criminalii în serie care au îngrozit România înaintea lui Gheorghe Dincă. Câte victime au făcut și cum acționau (partea a II-a)

Prima victimă avea 46 de ani, doi copii şi o gospodărie în Răchitoasa (Bacău). La 28 august 2000, femeia a plecat spre Vaslui, la o soră de-a ei, iar pe drum, în gara Berheci, a urcat într-o „maşină de ocazie”. Resturi din trupul ei au fost găsite, în decembrie 2000, în pădurea Mitoc din comuna Costeşti, situată la jumătatea drumului dintre Bârlad şi Vaslui.

La câteva sute de metri depărtare erau rămăşiţele celei de-a doua victime: o femeie de 30 de ani care locuia într-un sat de lângă Bârlad. Era văduvă şi avea doi copii. În ziua de 10 octombrie 2000, femeia a ieşit la „ocazie”, la marginea oraşului Bârlad. Pe drumul spre Vaslui, ea a fost ucisă.

A treia victimă avea 29 de ani şi era soţia preotului din comuna Creţeşti (Vaslui). Mamă a doi copii. La 12 octombrie 2000, femeia a plecat cu o „maşină de ocazie” din Tecuci spre Vaslui. Trupul ei a fost găsit a doua zi, lângă fabrica de cărămidă din Bârlad. Femeia fusese strangulată cu propria eşarfă. Criminalul i-a furat brăţara, un lănţişor cu cruciuliţă, o verighetă şi un inel.

A patra victimă a fost ucisă la 20 mai 2004. Femeia de 29 de ani plecase din Vaslui, cu autostopul, la mama ei, în comuna Şişcani. Cadavrul ei a fost găsit după o săptămână, în pădurea Tătărani. Legiştii au stabilit că femeia a murit sugrumată cu o mână. Înainte de asta, ea fusese lovită puternic în zona feţei. Asupra ei au fost găsite toate bijuteriile: verigheta, un inel de aur şi cerceii. Lipseau însă geanta victimei, în care erau 50 000 de lei vechi şi actele, dar şi geaca din imitaţie de piele.

Nici până astăzi anchetatorii nu au putut stabili cine e autorul crimelor în serie din Vaslui.

Ionuţ Purcel – 2 victime. Autostopistul criminal

Criminalii în serie care au îngrozit România înaintea lui Gheorghe Dincă. Câte victime au făcut și cum acționau (partea a II-a)

S-a născut la 2 octombrie 1976. Locuia în Tecuci, împreună cu părinţii, şi era angajat la o societate de transport din oraş.

Şi el folosea autostopul pentru a-şi racola victimele, dar era cel care urca în maşină.

16 februarie 2000. La ieşirea din Băcau, Purcel face semn unei autoutilitare şi-i spune şoferului că vrea să ajungă la Slobozia. Şoferul se învoieşte să-l ducă o parte din traseu. Pe drum, Purcel l-a atacat, înjunghiindu-l cu un cuţit, apoi l-a aruncat din maşină şi a plecat mai departe cu autoutilitara.

„Examenul eficienţei intelectuale QI = 98 inteligenţă medie inferioară”,

Raportul de experiză medico legală psihiatrică

La 5 martie 2000, Pucel a ucis o femeie de 44 de ani pe care a întâlnit-o într-o „maşină de ocazie” ce i-a dus în comuna Podu Turcului. Purcel a păcălit-o pe victimă că merge la bunica lui, iar într-o vie, femeia a fost înjunghiată mortal. La reconstituirea crimei, Purcel avea să declare că a ucis-o pe femeie pentru că ea îl jignise, făcându-l „golan”. A furat apoi de la victimă „o umbrelă de culoare neagră, un pet de 1,5 litri cu vin şi suma de 50.000 de lei vechi”.

„Precizez că de câte ori beau port asupra mea un cuţit, lucru care nu se întâmplă atunci când sunt treaz”

Ionuţ Purcel

17 septembrie 2003. Purcel iese la „ocazie” într-un loc pentru autostop din Bacău. În dreptul lui opreşte o maşină condusă de o femeie de 50 ani. Şoferinţa îi spune lui Pucel că merge spre comuna Roşiori. „Acolo merg şi eu”, îi răspunde criminalul.

Pe şosea, i-a pus cuţitul la gât femeii şi i-a cerut să o ia pe un drum neasfaltat. A înjunghiat-o mortal în zona inimii, apoi i-a furat lănţişorul de aur de la gât şi a plecat cu maşina ei.

Purcel a fost arestat la 13 octombrie 2003. A primit 25 de ani de închisoare.

Măran Iancu – 2 victime. Violator de copiii și criminal

La 23 septembrie 2002, din satul Gârliciu (Caraş Severin) dispare o fetiţă de 11 ani. Toate declaraţiile de martori duc spre Măran Iancu, ultimul cu care copila fusese văzută în viaţă. La 3 octombrie 2002, cadavrul fetiţei a fost găsit în interiorul unei peşteri din apropierea satului. Fusese incendiat la nivelul coapselor, în zona pubiană şi la nivelul feţei.

Criminalii în serie care au îngrozit România înaintea lui Gheorghe Dincă. Câte victime au făcut și cum acționau (partea a II-a)

„Inculpatul a recunoscut că a ucis-o obturându-i căile respiratorii cu palma, după care a cărat cadavrul înapoi în peşteră”

rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraş Severin

Măran Iancu s-a născut la 15 septembrie 1977 şi locuia în Gârlişte, satul din care dispăruse fetiţa. A fost trimis în judecată pentru această crimă, dar ani de zile dosarul a fost plimbat între instanţe. Iar la 21 iunie 2010, ÎCCJ l-a achitat pe Măran, cu argumentul că urmărirea penală a fost defectuoasă şi s-a bazat exclusiv pe declaraţiile inculpatului.

La 30 septembrie 2012, Măran a ucis din nou. A plecat din Oraviţa cu două surori, de 17 şi, respectiv, 14 ani. Erau cu scuterul. Măran a oprit pe un câmp, le-a legat pe fete de mâini, spate în spate, apoi le-a ţintuit de un copac. Le-a abuzat pe rând, iar atunci când a văzut că cea mică a reuşit să scape din strânsoare, a înjunghiat-o mortal cu cuţitul. Şi fata de 17 ani a fost grav rănită, dar ea s-a prefăcut că e moartă şi a scăpat.

Măran Iancu a fost condamnat la pedeapsa cu închisoarea pe viaţă..

Nicolae Muscă – 2 victime. Întâi violator, apoi criminal

S-a născut la 4 martie 1981 şi locuia în satul Măzănăeşti (Suceava). Avea 22 de ani când a comis primul viol. Surprins de martori în timp ce-şi ataca victima, el a fost prins, dar judecătorii l-au pus în libertate, motivând că e lipsit de discernământ.

Criminalii în serie care au îngrozit România înaintea lui Gheorghe Dincă. Câte victime au făcut și cum acționau (partea a II-a)

Muscă a continuat să violeze şi a fost condamnat la 6 ani de închisoare. După patru, a ieşit afară şi s-a apucat de crime.

Prima victimă avea 42 de ani şi trei copii de crescut. Locuia în satul Băişeşti (Suceava). La 4 iunie 2010, Muscă a atacat-o în timp ce femeia era singură pe câmp, la prăşit. A imobilizat-o, a violat-o ş-apoi a strâns-o de gât. A plecat de la locul faptei cu telefonul victimei, cu bicicleta ei şi o sacoşă în care se aflau un etui şi o pereche de ochelari.

Muscă a intrat rapid pe lista suspecţilor, iar după zile, poliţia i-a bătut la poartă. El a reuşit să fugă şi a stat ascuns. În noaptea de 8/9 iunie 2010 a intrat peste două bătrâne în casă, le-a bătut şi a încercat să le violeze, apoi a dat foc la casă. Victimele au scăpat cu viaţă.

A doua zi, Muscă a intrat în casă peste o altă femeie, de 53 de ani. A violat-o,  a ucis-o prin strangulare şi-apoi a dat foc locuinţei.

Criminalul a fost prins şi salvat de la înec în timp ce, încercând să scape din încercuirea echipajelor de poliţie, traversa înot râul Moldova.

A fost condamnat la pedeapsa detenţiunii pe viaţă.

Remus Ştefan Chiper – 3 victime. Omora ca să fure mașini

Născut la 13 februarie 1975, Remus Chiper absolvise Facultatea de Inginerie Mecanică din Constanţa, dar n-a profesat nicioodată ca inginer. Trăia din mici afaceri aflate la limita legii.

Criminalii în serie care au îngrozit România înaintea lui Gheorghe Dincă. Câte victime au făcut și cum acționau (partea a II-a)

În 2005, când cămătarii de la care se împrumutase au început să-l preseze, lui Chiper i-a venit ideea să ucidă, pentru a face rost de bani.

Omora pentru a intra în posesia maşinilor victimelor, pe care ulterior le vindea. Îşi căuta victimele prin anunţurile de mică publicitate sau prin târgurile de maşini, iar singurul criteriu de selecţie al lui era valoarea autoturismului.

Nu-şi aborda victimele în public, de faţă cu potenţiali martori. Le nota numerele de telefon din anunţurile de vânzare afişate pe maşini şi îi suna apoi, de pe cartele prepay. La percheziţia din casa lui au fost găsite opt asfel de cartele, pe care el notase cu markerul numele „Florin” (ca să nu uite, probabil, cine a spus el că este) sau diverse mărci de autorisme de lux (ca să nu uite cu cine a vorbit).

Prima victimă a fost un bărbat de 30 de ani care muncise în Germania şi-n Italia şi se întorsese de acolo cu un Mercedes. Când a vrut să-l vândă, a apărut Chiper. La 2 decembrie 2005, cei doi s-au întâlnit iar bărbatul a mers acasă la Chiper, ca să primească banii. A fost lovit cu un ciocan în cap, iar cadavrul a fost aruncat în Canalul Dunăre – Marea Neagră.

A doua zi, Chiper şi-a ucis un bun prieten, un bărbat de 26 ani al cărui nume fusese trecut în actele false de tranzacţionare a Mercedesului. Chiper i-a dat să bea un pahar cu suc în care pusese şi otravă, apoi i-a aruncat cadavrul în Canalul Dunăre-Marea Neagră

A reuşit să vândă Mercesul cu 12.000 de euro. Dar suma nu era de ajuns, aşa că în martie 2006 a abordat un alt vânzător de Mercedes, un tânăr de 26 de ani din Constanţa. L-a invitat şi pe el acasă, pentru a-i da banii pe maşină, l-a lovit cu ciocanul în cap şi a aruncat cadavrul în acelaşi canal.

După dispăriţia tânărului, familia acestuia a început să-l caute prin oraş. Cănd au zărit pe o stradă din Constanţa Mercedes-ul pe care el voia să-l vândă, rudele dispărutului au blocat maşina în trafic şi au chemat poliţia. La volan se afla Remus Chiper. Iar în dreapta lui, o potenţială victimă: femeie căreia îi vânduse maşina, contra sumei de 50.000 de RON.

Chiper a fost condamnat la închisoare pe viaţă.

Sergiu Băhăian, Şlepac Valentin şi Grigoraş Adrian – cel puţin 3 victime. Oameni ai străzii cărora le-au folosit actele

Dintre echipele de criminali în serie care au acţionat în România, cea mai sângeroasă este cea condusă de Sergiu Băhăian. O reţea organizată, care acţiona după un modus operandi bine elaborat, îngropând oamenii de vii, doar pentru a proteja astfel interesele financiare și libertatea liderului.

Născut la 28 iunie 1962, Sergiu Băhăian era cunoscut ca fiind artist, regizor și producător de spectacole. Dar tot el a pus în scenă şi „Sabina Product”, un joc în sistem piramidal, de tip „Caritas” sau „FNI”, care a înşelat mulţi oameni, lăsându-i fără bani.

Criminalii în serie care au îngrozit România înaintea lui Gheorghe Dincă. Câte victime au făcut și cum acționau (partea a II-a)

Băhăian controla un grup de crimă organizată care se folosea de oameni fără carte şi fără surse de venit, aceştia fiind trecuţi în acte ca administratori ai unor firme cu care se făceau escrocherii financiare.

În ziua de 14 septembrie 2006, marinarii de un împingător au zărit un cadavru plutind în Canalul Dunăre – Marea. Era trupul unui bărbat de 42 de ani, trecut în acte ca director au unei societăţi controlată de Băhăian. Acesta începuse să le reproşeze şefilor că nu a primit suma pentru care s-au înţeles de la început şi insista să-şi primească banii, pentru că voia să fugă în străinătate.

Într-o seară, el a fost dus pe podul de la Cernavodă, îmbătat şi aruncat în apă. Băhăian ordonase crima care a pusă pusă în executare de Şlepac Valentin şi Mîrşu Nicolae. 

„Au vrut să scape de el pentru că firma Gimatex avea datorii mari și, dacă îi dădeau banii promiși, exista posibilitatea să mai ceară și să-și pună în aplicare ameninţările de a-i denunţa la poliţie”

declaraţia din proces a unui fost „sergent” al lui Băhăian

Un zidar de 47 de ani din comuna Castelu (Constanţa) figura în acte ca „administrator” la 14 din societăţile comerciale de care Băhăian le folosea în activitatea infracţională.

„Cum ai procedat cu ăla, procedează și cu ăsta!”

Sergiu Băhăian

Şlepac l-a luat pe zidar acasă și i-a promis că îl duce în Germania. Dar au ajuns într-un depozit din zona industrială a Constanţei, unde bărbatul a fost ucis cu un ciocan. Trupul lui a fost găsit în Canalul Dunăre – Marea Neagră.

A treia victimă a fost ucisă, în perioada 15-30 iunie 2008, de Şlepac Valentin și Grigoraș Adrian care au îngropat cadavrul în curtea unei case din Măgura (Constanţa). Deasupra a fost ridicată o construcţie ce servea drept WC. Legiştii au stabilit că bărbatul era în viaţă în momentul în care a fost acoperit cu pământ și pietre.

„Se sufoca şi încerca să iasă la suprafaţă. Mi-am dat seama că era viu pentru că pământul de pe el se mişca”

declaraţia din proces a unui fost „sergent” al lui Băhăian

În perioada 15 august 2008 – 30 septembrie 2009 a fost ucisă a patra victimă, un tânăr crescut prin orfelinate. I se promisese că va fi dus în Venezuela, ţară care nu face extrădări în România. A fost ucis de Şlepac şi Grigoraş şi apoi îngropat în aceeaşi curte de Măgura.

Ȋn ianuarie 2010, Băhăian a fost arestat.

Şlepac, care a recunoscut că a comis crimele în serie la comanda lui Băhăian, a murit în Spitalul Penitenciar Jilava la 21 octombrie 2011.

Ȋn plin proces, la 24 octombrie 2012, Grigoraş Adrian avea să moară şi el, tot în puşcărie.

În aprilie 2013, Băhăian a fost condamnat la 26 de ani de închisoare.

George Ionuţ Nicolae – 2 femei torturate și ucise violent

S-a născut la 7 ianuarie 1982, în Braşov, iar la 18 ani, avea deja cazier. Înşelase, folosind acte false, 15 firme ce comercializau componente pentru calculatoare, dar a fost condamnat la 2 ani cu suspendare.

Criminalii în serie care au îngrozit România înaintea lui Gheorghe Dincă. Câte victime au făcut și cum acționau (partea a II-a)

La 9 noiembrie 2006 a ucis prima victimă. O femeie de 25 de ani din Zărneşti pe care a păcălit-o că-i poate face rost de un permis auto. Femeia a mers în apartamentul lui Nicolae şi a fost lovită cu un piolet în cap şi-n piept. Cadavrul, înfăşurat într-un covor, a fost ţinut de Nicolae în apartament luni de zile.

La câteva zile după uciderea tinerei, Niolae a trimis mamei acesteia un SMS de pe telefonul victimei, prin care cerea să fie lăsată în pace, pentru că nu mai are nevoie de familie.

În seara de 30 august 2007, Nicolae a ucis o adolescentă de 16 ani din Braşov. Se cunoşteau, iar criminalul a convins-o să meargă în apartamentul său. Acolo, înarmat cu un cuţit şi un topor, a început să o tortureze pe fată, pentru ca aceasta să-i spună în ce loc din casă ascund părinţii ei banii. Când a aflat, a ucis-o lovind-o cu un topor în cap.

„Când era aproape în agonie m-a rugat să spunem împreună o rugăciune şi să-i chem părinţii”

George Ionuţ Nicolae

După ce a ucis-o, a trimis în numele fetei şi de pe telefonul ei SMS-uri părinţilor, cerându-le să vină în gara Predeal. Când ei au plecat de acasă, a intrat în apartament cu cheile victimei şi a furat 103.600 de RON.

Zile la rând apoi, criminalul le-a trimis părinţilor victimei SMS-uri de pe telefonul ei, în numele ei, pentru ca aceştia să nu reclame dispariţia la poliţie.

„Când ne vedem, să mă tragi tare de obraji, ca să n-am mască”

SMS trimis de criminal părinţilor victimei, de pe telefonul acesteia

La 22 iulie 2008, cadavrele celor două victime au fost descoperite, din întâmplare, într-un imobil pe care George Ionuţ Nicolae îl închiriase în Bacău.

„Apreciez că aşa a vrut Dumnezeu, să le ucid pe cele două, pentru că, altfel, posibil să fi murit într-un accident rutier sau să le omoare altcineva”

George Ionuţ Nicolae

N-a apucat să fie condamnat. La 2 mai 2009 a fost ucis în Penitenciarul Codlea, de colegul de celulă căruia îi povestea cum a omorât fetele. „Părea detaşat, chiar râdea” le-a declarat anchetatorilor ucigaşul lui Nicolae.

Florin Urzică – 2 victime. I-a ucis pe cei care l-au ajutat

S-a născut la 24 martie 1981, în comuna Bunești – Averești (Vaslui). Părinţii lui munceau cu ziua prin sat.

Criminalii în serie care au îngrozit România înaintea lui Gheorghe Dincă. Câte victime au făcut și cum acționau (partea a II-a)

La 26 ani, Urzică a plecat în Constanţa, acolo unde locuia o mătușă de-a lui. Iar curând avea să comită prima crimă.

Un bărbat de 40 ani, patron al unei ferme piscicole de pe malul lacului Tatlageac, l-a angajat pe Urzică de milă, să facă munci necalificate. Ȋn ziua de 17 octombrie 2007, Urzică s-a întors din sat băut şi supărat fiind că patronul îi dăduse „doar 5 lei” pentru alcool… L-a omorât lovindu-l cu toporul în zona capului, de mai multe ori. Apoi a fugit şi s-a urcat într-un tren în Gara Neptun.

La 31 octombrie 2007, Urzică a ajuns pe raza municipiului Ploieşti. Ca de obicei, umbla din om în om, spunând că-și caută de lucru, şi aşa a ajuns la o fermă amplasată lângă DN1. Peste două zile, a băut cu ciobanul care-l ajutase să-şi găsească de lucru şi s-au certat. După ce a „binefăcătorul” lui a adormit, Urzică a   luat un topor din magazia fermei şi l-a lovit de mai multe în cap. Ciobanul a murit pe loc. 

„Prezintă diagnosticul «tulburare organică de personalitate cu manifestări antisociale». Retard mintal uşor. Păstrează capacitatea psihică de apreciere critică a conţinutului şi consecinţelor faptelor sale”,

Raportul de expertiză medico-legală

Urzică a fost condamnat la 24 de ani de închisoare.

Nicolae Vlad – 3 victime. E cunoscut drept ”criminalul japonezei”

S-a născut la 31 decembrie 1986 în satul Săftica (Ilfov), într-o familie cu şase copii. Nu a mers niciodată la şcoală. Este cunoscut de opinia publică sub numele de „criminalul japonezei”.

Criminalii în serie care au îngrozit România înaintea lui Gheorghe Dincă. Câte victime au făcut și cum acționau (partea a II-a)

La vârsta de 13 ani, Vlad a început să meargă în Aeroportul Henri Coandă din Otopeni unde, pentru a face rost de bani, ajuta călătorii la căratul bagajelor.

Activitatea infracţională şi-a început-o la 21 de ani, cu furturi pentru care a fost sancţionat doar cu amendă.

În vara anului 2010, Vlad a intrat în casă peste o bătrână imobilizată la pat, pe care a violat-o repetat. Victima avea 75 de ani și locuia singură într-o casă dărăpănată din Baloteşti.

În seara de 25 februarie 2011, a pătruns în domiciliul altei femei, de 77 de ani, pe care a violat-o.

La 24 februarie 2012, a violat o bătrână din cartierul Bucureştii Noi.

Prima crimă a fost comisă în seara zilei de 1 martie 2012. Victima avea 85 de ani și locuia singură, într-o casă la curte, tot în Bucureştii Noi. A intrat peste ea, a imobilizat-o şi a violat-o.

Apoi a furat din frigider un pui crud şi o sticlă de sana, iar înainte de a părăsi locul faptei, agresorul a urinat şi a defecat în holul locuinţei.

Din cauza leziunilor suferite, la 14 aprilie 2012 victima a decedat.

Următoarea victimă a lui Vlad a fost o femeie de 64 ani care locuia singură, într-o casă la curte, în Baloteşti. A intrat în curtea ei şi-a încercat s-o agreseze, dar femeia a început să strige după ajutor, şi el a fugit.

La poliţie, victima l-a recunoscut din poze pe Nicolae Vlad, iar el a fost reţinut de poliţişti, dar procurorul a decis punerea lui în libertate.

Vreme de 3 luni, agresorul a stat cuminte. Dar în seara zilei de 5 august 2012 avea să comită a doua crimă. Victima era o femeie de 74 ani care trăia singură, într-o garsonieră din Baloteşti. Vlad a violat-o şi apoi a sugrumat-o cu mâinile, iar înainte de a părăsi locul faptei, a încercat să simuleze un accident casnic: a închis toate geamurile locuinţei, a scos din priză ştecherul detectorului de gaze, și apoi a deschis un ochi al aragazului din bucătărie.

Criminalul a fost lăsat din nou să scape de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Ilfov.

Şi astfel a urmat uciderea tinerei studente din Japonia. În seara zilei de 15 august 2012, fata de 20 de ani a fost racolată de la Aeroportul Otopeni de Nicolae Vlad, care i-a promis că o ajută să ajungă la Gara de Nord. Au luat amândoi un taxi care i-a lăsat lângă pădurea Corbeanca. Aici, tânara a  fost abuzată sexual şi ucisă, prin sugrumare.

„Nu-mi explic cum au fost descoperite pe cadavru şi pe obiectele acesteia urmele ce conţin ADN-ul meu”

Nicolae Vlad

Trupul fetei a fost descoperit la 17 august 2012, de către pasagerul unui microbuz care oprise în parcarea de la marginea şoselei.

Nicolae Vlad a fost condamnat la închisoare pe viaţă.

Citeşte şi:

Criminalii în serie care au îngrozit România înaintea lui Gheorghe Dincă. Câte victime au făcut şi care era modul lor de operare (partea I)

VIDEO Momente șocante după golul Ungariei. Jurnalistă luată cu fulgi cu tot, imaginile zilei la EURO
PARTENERI - GSP.RO
VIDEO Momente șocante după golul Ungariei. Jurnalistă luată cu fulgi cu tot, imaginile zilei la EURO
GENIAL! Cum și-a dublat Gigi Becali averea în pandemie. Așa a făcut foarte mulți bani VIDEO
Playtech.ro
GENIAL! Cum și-a dublat Gigi Becali averea în pandemie. Așa a făcut foarte mulți bani VIDEO
Cornel, un tânăr poliţist din Deva, a murit într-un Trabant strivit, la Şoimuş. Agentul a intrat cu maşina pe contrasens
Observatornews.ro
Cornel, un tânăr poliţist din Deva, a murit într-un Trabant strivit, la Şoimuş. Agentul a intrat cu maşina pe contrasens
Horoscop 19 iunie 2021. Săgetătorii au nevoie de echilibru, de răbdare și de toleranță în familie
HOROSCOP
Horoscop 19 iunie 2021. Săgetătorii au nevoie de echilibru, de răbdare și de toleranță în familie
Un polițist din Botoșani a dus cu mașina poliției un șofer care nu avea cash la el să scoată bani de la bancomat pentru șpagă
Știrileprotv.ro
Un polițist din Botoșani a dus cu mașina poliției un șofer care nu avea cash la el să scoată bani de la bancomat pentru șpagă
VIDEO | Moment ULUITOR în direct. Vedeta TV n-a realizat că nu poartă lenjerie intimă
Telekomsport
VIDEO | Moment ULUITOR în direct. Vedeta TV n-a realizat că nu poartă lenjerie intimă
Sărbătorește încrederea în tine și respectul pentru mediu cu noua colecție sustenabilă de costume de baie H&M (PUBLICITATE)
PUBLICITATE
Sărbătorește încrederea în tine și respectul pentru mediu cu noua colecție sustenabilă de costume de baie H&M (PUBLICITATE)