Mergi direct la conținut »
Criza din Rusia își spune cuvântul! Numărul rușilor care trăiesc sub pragul sărăciei, la cel mai înalt nivel din ultimii nouă ani
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Criza din Rusia își spune cuvântul! Numărul rușilor care trăiesc sub pragul sărăciei, la cel mai înalt nivel din ultimii nouă ani

Criza din Rusia își spune cuvântul! Numărul rușilor care trăiesc sub pragul sărăciei, la cel mai înalt nivel din ultimii nouă ani

Problemele grave din economia rusă afectează cumplit populația. Numărul de cetățeni ruși care trăiesc sub pragul sărăciei a ajuns la 19,2 milioane în 2015, cel mai ridicat nivel din ultimii 9 ani, arată statisticile oficiale.

Aceste cifre ale Rosstat ilustrează dublul efect pe care l-a avut asupra nivelului de trai al rușilor criza cauzată de prăbușirea cursului la petrol și sancțiunile occidentale decise pe fondul războiului din Ucraina, în condițiile în care președintele rus Vladimir Putin și-a construit popularitatea pe progresele înregistrate în ceea ce privește lupta împotriva sărăciei.

Anul trecut, în jur de 19,2 milioane de ruși, adică 13,4% din populație, au trăit cu venituri inferioare pragului fixat de guvern în funcție de un „coș de produse indispensabile”. În 2014, numărul acestor persoane se ridica la 16,1 milioane (11,2% din populație), ceea ce înseamnă o creștere cu 20%.

În al patrulea trimestru al lui 2015, pragul fixat era de 9.452 de ruble (123 de euro).

Ca în fiecare an, vârful a fost atins în primul trimestru, când numărul de cetățeni ruși considerați săraci a ajuns la 22,9 milioane, adică 15,9% din populație. În trimestrul patru, urmând tendința sezonieră obișnuită, numărul celor aflați sub pragul de sărăcie a fost de 14,5 milioane, adică 10% din populație.

Această tendință se explică prin creșterea spectaculoasă a prețurilor provocată anul trecut de criza monetară, cu o prăbușire a rublei, precum și de embargoul instituit de Kremlin asupra majorității produselor alimentare occidentale, ca represalii la sancțiunile europene și americane în contexul crizei ucrainene, transmite Agerpres.

Close
Închide
  Close