• Un subiect despre care s-a discutat foarte puțin: rețeaua de clinici private Diaverum are 8 decese, mai multe decât focarul de la Țăndărei, unde au pierit patru oameni.
  • Afacerea de sănătate Diaverum a fost lansată în România în 2011, prin cumpărarea centrelor de dializă Polisano. La lansare a participat și doctorul Streinu-Cercel, managerul Institutului Balș. 
  • Multinaționala Diaverum, cu peste 400 de clinici în 22 de țări, este, potrivit propriilor declarații, cea mai mare rețea privată de dializă din Europa.
  • Filiala din România nu a comunicat public câți oameni au fost infectați cu COVID, iar DSP i-a protejat numele, până când presa i l-a dezvăluit.

Luni, 16 martie, un bărbat de 74 de ani se internează, cu tuse seacă și febră 38,3 la Spitalul Universitar de Urgență București. El fusese refuzat la tratament chiar la clinica la care făcea dializa. 

În ciuda insistențelor medicului curant nefrolog de la Universitar, bărbatul nu este testat pentru COVID-19 decât vineri, când se simțea foarte rău. Rezultatul este pozitiv. Omul moare duminică 22 martie. Este a doua victimă COVID-19 a României.

Din acel moment, un lung șir de încă 7 oameni dispăruți îl urmează, toți 8 având același numitor comun: făceau dializă la clinica privată Diaverum, una dintre cele mai mari rețele de dializă din România, deținută de multinaționala cu același nume, cea mai mare din Europa.

Clotilde Armand, trimisă în judecată în ziua în care și-a anunțat candidatura pentru un nou mandat. De ce e acuzată și cum a reacționat
Recomandări
Clotilde Armand, trimisă în judecată în ziua în care și-a anunțat candidatura pentru un nou mandat. De ce e acuzată și cum a reacționat

O clinică păstrată la secret

Abia miercuri, 25 martie, printr-un comunicat al Ministerului Sănătății, autoritățile anunță că DSP București a început o anchetă epidemiologică la un centru de dializă privat din București. Clinica nu este numită.

Cu o zi în urmă, în după-amiaza de 24 martie, fuseseră confirmate 9 persoane pozitive la centrul de dializă. Numărul includea pacienți și angajați. În total, DSP București recoltase 40 de probe, dar analizase doar 20 până la momentul publicării comunicatului. 

Autoritățile nu au menționat numele companiei în cauză, dar Libertatea a scris că e vorba de Diaverum Romania, unul dintre principalii jucători de pe piața serviciilor de dializă din România. 

Cronica unor morți colective neglijate în rețeaua privată de dializă Diaverum. 8 decese, mai multe ca în focarul de la Țăndărei
Diaverum a intrat pe piața din România la sfârșitul lui 2011, după achiziția centrelor de dializă ale grupului Polisano. La evenimentul de lansare, a participat și Adrian Streinu- Cercel, managerul Institutului Matei Balș și cea mai virală figură din România în plină pandemie. Sursa foto: Pagina de Facebook a Diaverum Global

Ca urmare a deficiențelor constatate de către DSP București, activitatea centrului a fost suspendată pentru câteva zile, iar compania a fost amendată cu 30.000 de lei. 

”Nu au fost instituite măsuri pentru limitarea/prevenirea infectării cu COVID 19”, a reproșat DSP București centrului de dializă. 

Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul său: „Vor deveni cu siguranţă o ţintă”
Recomandări
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul său: „Vor deveni cu siguranţă o ţintă”

Printre problemele enumerate: Nu a fost efectuată dezinfecția terminală după ce s-a știut de primul pacient confirmat.

Când s-a știut de primul pacient confirmat?

Informația aceasta este esențială. Pentru că, odată ce s-a știut că există un pacient confirmat pozitiv, centrul de dializă, dar și DSP București ar fi trebuit să ia măsuri urgente, pentru a evita ca alți pacienți, respectiv angajați, să se îmbolnăvească. 

Dacă un singur pacient dintr-un centru de dializă e compromis, puteți fi sigură că toți ceilalți vor fi compromiși. Primul îi va contamina pe toți.

Dr. Valentin Georgescu, medic primar ATI și director medical al Spitalului Clinic de Nefrologie “Dr. Carol Davila”, pentru Libertatea:

Cu toate astea, autoritățile nu au specificat când s-a aflat de primul pacient confirmat din cadrul clinicii. 

Firma Diaverum a spus într-un comunicat publicat pe site-ul său că doi pacienți ai săi au fost confirmați pozitiv în data de 16 martie, respectiv 20 martie.

Prin urmare, Diaverum știa de primul pacient pozitiv de pe 16 martie.

Dar DSP București a confirmat primele 9 cazuri pozitive de la centru abia pe 24 martie. La distanță de 8 zile. 

”Nu ne-a informat nimeni, măcar să ne luăm noi ca pacienți măsuri de siguranță, să ne protejăm noi cumva. Puteau să ne zică, stați acasă, să dezinfectăm clinica, am avut un caz de coronavirus,” a povestit un pacient care face acolo dializă de mulți ani.

Emmanuel Macron spune că „Europa ar putea muri”. Propunerile șefului statului francez pentru recăpătarea „autonomiei strategice”
Recomandări
Emmanuel Macron spune că „Europa ar putea muri”. Propunerile șefului statului francez pentru recăpătarea „autonomiei strategice”

Când nu numești public un spital sau o clinică unde s-au descoperit cazuri pozitive de COVID-19 privezi pacienții de acolo de adevăr și alegi tu pentru ei, ca stat și ca afacere privată, ca oamenii să nu știe.

Al doilea pacient confirmat, decedat

Și în cazul pacient confirmat pozitiv și ajuns la Spitalul Universitar DSP a găsi nereguli la Diaverum.  

”Simptomele pacienților au fost detectate la triajul premergător intrării în clinică”, se menționează în comunicatul companiei. Însă un control ulterior al DSP București a arătat că, de fapt, ”triajul pacienților se face în recepție/așteptare.” 

În cazul bărbatului care a fost anunțat ca decesul nr. 2 din România din cauza coronavirusului, moartea acestuia nu a fost menționată în comunicatul Diaverum. 

”În urma diagnosticului confirmat, Diaverum a implementat toate măsurile adecvate de retenție epidemiologică, așa cum au recomandat autoritățile, iar pacienții au fost trimiși la spitalele publice din București pentru a primi tratament”.

Un alt bărbat, în vârstă de 65 de ani, care făcea și el dializă și a stat în salon la Universitar cu ”victima numărul 2” a murit pe pe 23 martie și a fost raportat ca decesul cu nr.7. 

Alți pacienți dializați la Diaverum, decedați

Pe 26 martie, a fost anunțat alt deces al unui pacient hemodializat, care fusese internat cu câteva zile în urmă la Spitalul de Urgență Floreasca. Bărbatul făcea dializă la Diaverum, unde s-a și infectat, a scris presa locală. 

Omul avea  56 de ani și deținea un magazin într-un sat din Dâmbovița. A mai infectat cel puțin 14 persoane.

A fost raportat ca decesul cu nr. 19.

Miercuri, 1 aprilie, a fost anunțat decesul unei femei dializate de 63 de ani din București. Aceasta fusese ”contact cu caz confirmat COVID-19 la centrul privat de dializă”, conform comunicatului oficial. 

A fost înregistrată ca decesul cu nr. 85. 

Alte două decese din ”focarul clinicii private”

Joi, 2 aprilie, autoritățile au anunțat alte două decese în rândul pacienților care făceau dializă la Diaverum. 

Deces 100:”Bărbat, 56 ani, jud Dâmbovița. Acest caz face parte din focarul clinicii private unde se realizează proceduri de dializă, contact cu alt caz pozitiv.”

Deces 105:”Bărbat, 59 ani, jud Ilfov. Face parte dintre pacienții dializați la clinica privată din București, care a fost contact cu alt caz pozitiv”

Oficial, au fost înregistrate 7 decese în rândul pacienților care făceau dializă la Diaverum, conform datelor comunicate de către autorități postului Pro Tv.

Vineri seara, Libertatea a scris despre moartea unui alt pacient al clinicii, ceea ce duce la opt decese.

Când s-a început testarea pacienților de la Diaverum Sema Parc pentru a vedea cât de răspândită e, de fapt, infecția? 

Nici DSP București, nici Ministerul Sănătății, nici Grupul de Comunicare Strategică, nici Diaverum România nu au răspuns acestei întrebări adresate de Libertatea.

“Nu se dau detalii. Tragem informații cu bucățica”, a spus pentru Libertatea Nicoleta Vasile, fiica unei paciente confirmate ca pozitivă. 

Din discuții cu mai multi pacienti și rude ale acestora, am putut să tragem concluzia că DSP București a început să testeze personalul și pacienții abia de luni, 23 martie, după ora 17. 

Să ne reamintim că pacientul transportat la Universitar, al doilea decedat al României, era confirmat ca pozitiv de pe 20 martie, iar clinica a știut de primul pacient pozitiv de pe 16 martie, conform comunicatului său. 

La clinica Diaverum din Călărași, testarea a început mai devreme

În Călărași, unde există un centru Diaverum, lucrurile s-au mișcat un pic mai repede. Pacienții de la clinica respectivă au fost testați vineri seara, pe 20 martie, după ședința lor de dializă.

Practic, au fost testați cu trei zile înaintea celor din Sema Parc din București, unde era, de fapt, focarul de infecție.

Cum s-a întâmplat asta? 

Un medic care lucrează atât la centrul din Sema Parc, cât și la cel din Călărași, a anunțat vineri DSP Călărași că s-ar putea să fie infectat.

Motivul era că un pacient cu care doctorul venise în contact fusese confirmat în aceeași zi ca fiind pozitiv. E vorba de pacientul de 74 de ani dus la Spitalul Universitar, ”decesul numărul 2” al României. 

Cei de la DSP Călărași au venit la centrul de dializă vineri seara și au testat pacienții și personalul, au confirmat pentru Libertatea surse oficiale din DSP Călărași. 

Pacienții s-au întors acasă după 1 noaptea.

Rezultatele testelor au ieșit negative, atât pentru pacienții de la centrul din Călărași, cât și pentru medicul aflat în izolare la domiciliu. 

De ce DSP București a mai așteptat încă trei zile ca să testeze pacienții de la clinica din Sema Parc?

Șoferul pe care nu l-a crezut nimeni că e bolnav, e acum la terapie intensivă

Între timp, s-a îmbolnăvit și un șofer care transporta pacienti dializati între domiciliul acestora și centrul Diaverum. Acesta e angajat BGS, Divizia medicală, firmă cu care Diaverum colaborează pe partea de transport. 

Șoferul a început să aibă simptome de pe 17, 18 martie, spune fiica lui, dar nu a fost luat în seamă inițial. Familia lui a sunat de două ori la Ambulanță, de mai multe ori la DSP și chiar la Poliție. Cei de la Ambulanță i-au spus prima dată că ”e doar o răceală”. Au acceptat să-l testeze abia a doua oară, după ce a vomitat în Ambulanță. A ieșit pozitiv și a fost internat pe 23 martie. 

Tata a muncit fără mănuși, fără mască. Nu a primit nici măcar substanțe de dezinfecție a mașinii. Și-a cumpărat spirt din banii proprii.

Fiica bărbatului, pentru Libertatea:

Acum bărbatul e internat la terapie intensivă, la Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș. La același spital sunt internate și fiica și soția lui, pozitive și ele. 

Oameni trimiși în carantină, aleatoriu

Testarea începută de DSP București luni seara la centrul Diaverum Sema Parc a continuat și marți, 24 martie. 

Pacienții din turele de dimineață și de la prânz au fost lăsați acasă după testare, dar cei din ultima tură, în jur de 30, au fost trimiși în carantină, la un centru din Popești Leordeni, deși nu le sosiseră încă rezultatele. 

Practic, au fost amestecați pozitivi cu negativi. Familiile lor nu au fost anunțate. Rezultă o decizie luată în grabă, fără să existe o strategie clară în spate.

Viceprimarul Bucureștiului Aurelian Bădulescu a spus pentru Libertatea că cei de la Diaverum l-au sunat marți pentru a-i spune că au pacienți și angajați pozitivi și a-i cere ajutorul.

”În timp ce erau la dializă, au aflat că cadrele medicale erau pozitive”, explică Bădulescu. 

Viceprimarul spune că s-a consultat cu directorul DSP București și a căutat un loc de carantină pentru pacienții respectivi. L-a sunat pe Prefectul de Ilfov, Daniel Zamfir.

Zamfir a declarat că nu i s-a comunicat că e vorba de pacienți dializați, care au nevoie de asistență medicală specială. 

”Am aflat că or să fie persoane cu dializă când au ajuns acolo. Noi nu puteam să nu îi primim. I-au adus seara. Ce să le fi spus? Întoarceți-vă și nu aveți unde.”

Cronica unor morți colective neglijate în rețeaua privată de dializă Diaverum. 8 decese, mai multe ca în focarul de la Țăndărei
Camera din centrul de carantină, unde au fost duși bolnavii

”Atâția doctori au încercat să mă scape cu viață, și ăștia mă omoară”

”Ne-au pus doi în cameră. Dacă eu eram infectat, îl infectam și pe celălalt”, spune Mihai, unul dintre pacienții duși în carantină. 

Eram toți șocați de secretomania asta, parcă eram copii de grădiniță. Nu aveai pe cine să întrebi.

Bărbatul de 77 de ani, cu suferințe multiple, care a lucrat ca logoped cu copii surdo-muți:

”Dacă sunt neputincios, nu înseamnă ca sunt și prost.”

”Mă gândeam, ia uite, domnule. Atâția doctori au încercat să mă scape cu viață, și ăștia mă omoară. Dacă iau virusul, în doua zile m-am curățat.”


Autoritățile s-au răzgândit apoi în privința carantinei

Deși li s-a spus inițial că vor sta în carantină 14 zile, oamenii au fost lăsați până la urmă să meargă în autoizolare la domiciliu după patru zile. Dar asta s-a întâmplat după ce fiica lui Mihai, Maria-Cristina Pricop, a relatat pe Facebook ce a pățit tatăl ei și a atras astfel atenția mass-media. 

Planul cu carantina s-a năruit la fel de brusc cum s-a născut.

Bădulescu spune că nu știe ce s-a întâmplat, de ce oamenii au fost duși, apoi scoși din centrul de carantină. 

Nu știu, eu nu mai știu cine este acum acolo. Nu am legătură cu centrul ăla din ziua respectivă.

Aurelian Bădulescu:

Familiile au rămas cu o mulțime de întrebări urgente, la care nu le-a răspuns nimeni zile întregi.

Cât timp activitatea centrului a fost suspendată, pacienții nu și-au mai putut face ședințele de dializă. Nu i-a anunțat nimeni despre asta. Mulți povestesc că au așteptat ore în șir în fața blocului să fie duși la centru, dar nu a venit nimeni.

”A început așa, ca o vijelie”, povestește fiica unei paciente. 

”Am sunat la centru, nu mi-a răspuns nimeni, avea mama numărul unei asistente, nu mi-a răspuns nimeni. Am sunat la un alt centru Diaverum, la Morarilor, acolo mi-au dat niște informații. Informații e mult spus. Pentru că am început să plâng, eram disperată. Mama nu ar mai fi rezistat încă o zi fără dializă.”

Câți pacienți și angajați au fost infectați la centrul din Sema Parc?

Singurele date oficiale sunt cele provizorii, publicate de către Ministerul Sănătății pe 25 martie. 9 cazuri de persoane infectate din 20 de probe analizate.

Dar la centrul respectiv erau 200 de pacienți în total. 

O parte dintre cei infectați la centrul de dializă din Sema Parc au fost internați la Spitalul Clinic de Nefrologie “Dr. Carol Davila” din București. Directorul medical al spitalului nu a dorit să ofere informații privind numărul de pacienți veniți de la Diaverum. 

A spus, însă, că ”au fost foarte, foarte mulți.”

Pacienții și rudele lor au încercat să afle adevărul din frânturi de informații, scurse de la angajați ai centrului.

Unii dintre ei au auzit că ar fi 17 pacienți infectați doar pe o singură tură. 

Alții știu că ar fi peste 29 pacienți confirmați, plus mai multe cadre medicale. 

În plus, la a doua testare, care a fost făcută săptămâna aceasta, au fost confirmați ca pozitivi alte 5 pacienți, care la primul test au ieșit negativi, a spus pentru Libertatea fiica unui pacient.

Aceștia s-au infectat probabil ulterior, semn că boala continuă să se răspândească. 

Sunată de reporterul Libertatea pentru a cere informații despre rezultatele testelor, managerul zonal Diaverum Romania Alina Harabagiu a spus, din senin, ”dacă mă înregistrați, ca alții, vă dau în judecată!”. Apoi ne-a recomandat să vorbim cu persoana care se ocupă de relația cu presa.

Persoana care a răspuns la numărul de pe site-ul companiei nu a vrut să ne facă legătura cu cea care se ocupă de relația cu presa și a spus să formulăm întrebările pe e-mail. Nu a mai răspuns nimeni.

Nu au răspuns nici DSP București, nici Ministerul Sănătății, nici Grupul de Comunicare Strategică. 

Am încuiat-o pe mama în casă efectiv de o lună și mi-o expune exact sistemul sanitar. (…) Ei nu sunt numere. Sunt oameni, sunt familia mea.

Fiica unei paciente care face dializă:

Nici angajații Diaverum nu sunt informați despre ce se întâmplă. ”Nouă nu ni se spune nimic din conducere. Efectiv nu ni se spune nimic. E un haos total. Suntem îngrijorați”, a spus un cadru medical de la Diaverum sub protecția anonimatului. 

Acesta spune că cei mai expuși sunt șoferii de pe ambulanțe. 

”Ei săracii nu au nici un tip de protecție. Nu au decât masca aceea. Și majoritatea pacienților sunt oameni foarte în vârstă, unii surzi, alții mai căpoși, nu își poartă măștile.”

Ce se va întâmpla cu pacienții care fac dializă?

Ordinul de ministru privind aprobarea Planului de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei de coronavirus Covid-19 și a Listei spitalelor de suport pentru pacienții testați pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 reglementează, printre altele, activitatea centrelor de dializă din țară:

  • În București, centrul Diaverum, punctul de lucru din Sema Parc, devine centru de dializă pentru pacienții pozitivi.
  • Toate celelalte centre de dializă trebuie să asigure o tură suplimentară și distinctă pentru pacienții pozitivi.
  • Spitalul Clinic de Nefrologie “Dr. Carol Davila” primește cazurile grave și severe de pacienți Covid-19 pozitivi.

”Au știut și nu au făcut nimic”, spune Marian Petrescu, a cărui mamă e acum internată în stare gravă la secția de terapie intensivă a Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș.

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Țara europeană în care unele morminte au gratii. Motivul incredibil pentru care au fost făcute așa
FANATIK.RO
Țara europeană în care unele morminte au gratii. Motivul incredibil pentru care au fost făcute așa
Wow! Cum arată Noelle Vlasov, numită „cel mai frumos copil din România”, la 19 ani. S-a stabilit în Londra și a devenit vegană
Viva.ro
Wow! Cum arată Noelle Vlasov, numită „cel mai frumos copil din România”, la 19 ani. S-a stabilit în Londra și a devenit vegană
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Libertateapentrufemei.ro
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Ilie Dumitrescu, șocat de gestul la adresa lui Bogdan Lobonț: „E clar, o să rămână antrenor de portari”
GSP.RO
Ilie Dumitrescu, șocat de gestul la adresa lui Bogdan Lobonț: „E clar, o să rămână antrenor de portari”
Orașul din România în care găsești o cetate ca în povești. Nu foarte multă lume o vizitează
FANATIK.RO
Orașul din România în care găsești o cetate ca în povești. Nu foarte multă lume o vizitează
Bătrân din Capitală păcălit de o femeie care a pretins că e nepoata lui. Dialogul filmat de o cameră instalată de fiica lui
Știrileprotv.ro
Bătrân din Capitală păcălit de o femeie care a pretins că e nepoata lui. Dialogul filmat de o cameră instalată de fiica lui
A făcut milioane de români să râdă, dar cele mai noi imagini cu el sunt sfâșietoare. Actorul e imobilizat în scaun cu rotile, în urma unui AVC
Unica.ro
A făcut milioane de români să râdă, dar cele mai noi imagini cu el sunt sfâșietoare. Actorul e imobilizat în scaun cu rotile, în urma unui AVC
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Observatornews.ro
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Horoscop 26 aprilie 2024. Racii trebuie să se ocupe de ei, de partea emoțională, ca să poată evita reacțiile excesive care nu aduc nimic bun
HOROSCOP
Horoscop 26 aprilie 2024. Racii trebuie să se ocupe de ei, de partea emoțională, ca să poată evita reacțiile excesive care nu aduc nimic bun

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI