Creșterea pensiilor a devenit un nou motiv de dispută în coaliția de guvernare PNL-PSD-UDMR, după ce liderii acesteia au avansat procente diferite de majorare a pensiilor, de la 5% și până la 25%.

Sarabanda declarațiilor

 • Marius Budăi, ministrul muncii, a afirmat că dacă ne raportăm la inflația din 2021, atunci procentul de creștere ar trebui să fie de 5,1-5,2%;
 • Tot Budăi a precizat că doar o majorare cu 10% a pensiilor ar fi „sustenabilă”, potrivit Digi24. Impactul bugetar ar fi de 11 miliarde de lei în acest caz, conform oficialului;
 • În data de 13 octombrie, premierul Nicolae Ciucă afirma că majorarea nu ar trebui să fie mai mare de 11%, deoarece orice procent în plus afectează deficitul de la fondul de pensii;
 • Președintele Klaus Iohannis a declarat, la rândul său, recent că majorarea ar trebui să fie de 15%, deoarece inflația este de 15%, iar pensionarii nu trebuie să plătească prețul crizelor. Mesajul a fost ulterior preluat de Nicolae Ciucă, premierul cerând, la rândul său, același procent;
 • Europarlamentarul Rareș Bogdan, care este și vicepreședinte PNL, a cerut o majorare de 16%, în vreme ce fostul premier Florin Cîțu a spus că ar trebui să existe o creștere de 25% în 2023.
 • Adrian Câciu – ministrul finanțelor, a avertizat, în schimb, că anul viitor va trebui inclusă în buget și creșterea cheltuielilor de Apărare la 2,5% din Produsul Intern Brut (PIB), conform Antena3.ro.
AMENINȚĂRI PE PIAȚA RCA. După ce ASF le-a făcut plângere penală și le analizează solvabilitatea, bulgarii de la Euroins amenință cu „Schengen”
Recomandări
AMENINȚĂRI PE PIAȚA RCA. După ce ASF le-a făcut plângere penală și le analizează solvabilitatea, bulgarii de la Euroins amenință cu „Schengen”

Ce prevede legea

Legea prevede o indexare anuală cu 100% din rata inflației pe anul precedent, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut, realizat tot pe anul precedent.

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), în 2021 rata inflației a fost de 5,1%.  În acest an inflația este de 15,9%, trei ori mai mare față de septembrie 2021.

Europarlamentarul Rareș Bogdan spune că, din moment ce majorarea este de anul viitor, ar trebui luată în considerare inflația de pe acest an. 

Pe de altă parte, o cifră oficială a inflației pe acest an nu va fi publicată de INS până la începutul anului viitor. Ultimul comunicat urmează să fie publicat în 13 decembrie și va conține rata inflației pe luna noiembrie, conform calendarului INS.

Cu cât ar trebui să crească pensiile de anul viitor. Doi economiști explică posibilele scenarii
Emilian Duca. Foto: zf.ro

Majorare de 20%

Consultantul financiar Emilian Duca spune însă că mai este o problemă de fond: Guvernul trebuie să țină seama de faptul că legea pensiilor a prevăzut anterior o creștere cu 40% a punctului de pensie, care nu s-a făcut decât parțial, cu 14% în septembrie 2020.

CORESPONDENȚĂ DIN TURCIA. „Efort naţional pentru ajutorare, dar coordonarea e dezastruoasă”, spun turcii. Drumul ajutoarelor spre est e sinuos
Recomandări
CORESPONDENȚĂ DIN TURCIA. „Efort naţional pentru ajutorare, dar coordonarea e dezastruoasă”, spun turcii. Drumul ajutoarelor spre est e sinuos

„În primul rând, ar trebui să respecte legea, adică să indexeze pensiile cu rata inflației din anul anterior. A doua problemă este faptul că legea pensiilor prevedea o majorare cu 40%. Sunt două lucruri de care trebuie ca Guvernul să țină cont: este obligatorie și se face în funcție de resurse”, spune Duca.

Acesta spune că ar fi de acord cu o majorare care să cuprindă inflația de anul trecut și inflația de anul acesta. Adică 20%. 

E stupefiant că la pensii nu se găsesc bani, dar la pensii speciale au.

Emilian Duca, consultant fiscal:

Și Adrian Negrescu, analist Frames, agenție de consultanță economică, e de părere că este necesară o creștere de 20% a pensiilor.

„O creștere reală a pensiilor, care să scoată pensionarii din zona de sărăcie, ar trebui să fie de cel puțin 20%, adică să acopere inflația de 16% plus ceva suplimentar. Avem 1,8 milioane de pensionari cu pensie de până în 1.500 de lei. Este cel mai greu pentru ei, pentru că nu pot să-și ia alt loc de muncă. Ei depind de politicieni”, susține acesta.

Potrivit Ministerului Muncii, pensia medie din România era de 1.777 de lei în luna octombrie.

Încă un șef de filială ICR cu chirie de peste 5.000 de euro pe lună. Cât plătește România pentru locuințele angajaților institutului din străinătate
Recomandări
Încă un șef de filială ICR cu chirie de peste 5.000 de euro pe lună. Cât plătește România pentru locuințele angajaților institutului din străinătate

Negrescu spune că inflația percepută de pensionari este de circa 35%, deoarece aceștia dau bani îndeosebi pe alimente, medicamente și utilități, iar tocmai acestea s-au scumpit cel mai mult. 

Chiar și cu preț plafonat, acestea (utilitățile – n.r.) tot s-au dublat față de prețurile anterioare!

Adrian Negrescu, analist:

De unde se pot lua banii pentru măriri în România 

Experții avertizează însă cu privire la sursa unor astfel de majorări. „În momentul de față, deficitul la fondul de pensii este de 13 miliarde de lei, bani care se transferă anual de la bugetul de stat. Deci va trebui să împrumutăm pentru a acoperi. Acum o creștere de 10% înseamnă un impact suplimentar de circa 11 miliarde de lei”, afirmă Negrescu.

Astfel, o majorare de 20% ar însemna 22 de miliarde de lei, la care se adaugă transferurile de 13 miliarde care se fac deja. 

„Spațiu fiscal nu există decât dacă Guvernul taie din altă parte. Dacă taie de la investiții, intrăm în criză imediat. Orice majorare se poate face doar din creșteri de taxe ori din împrumuturi”, spune și consultantul fiscal Emilian Duca.

VIDEO Astăzi se decide eliminarea pensiilor speciale, în Parlament
Politicienii sunt obligați să reformeze sistemul de pensii speciale, ca să nu pericliteze finanțările din PNRR. | Foto: Hepta

Reforma pensiilor speciale, obligație de la UE 

Strâns legată de majorarea pensiilor este și reforma pensiilor speciale. Aceasta este o condiție impusă în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). 

Ministrul muncii Marius Budăi a declarat în urmă cu câteva zile că un studiu al Băncii Mondiale recomandă ca acestea să fie bazate pe contributivitate, să aibă stagiu minim realizat și să nu fie nicio pensie mai mare decât salariul. 

În acest moment, statul plătește anual circa 10 miliarde de lei pentru pensiile speciale plătite unui număr de 200.000 de persoane.

Primesc pensii speciale militarii, polițiștii, jandarmii, magistrații, parlamentarii, diplomații, aviatorii și angajații Curții de Conturi. De asemenea, există o lege prin care vor primi pensii speciale și aleșii locali: primari, viceprimari, președinți de consilii județene și vicepreședinți de consilii județene.

Cele mai mari pensii speciale le primesc magistrații, cu o medie de peste 21.000 de lei, potrivit datelor Casei Naționale de Pensii Publice.

Partea română a argumentat că pensiile militare sunt pensii de serviciu, însă Comisia Europeană a cerut ca inclusiv acestea să fie trecute în noua lege privind pensiile speciale. „Acesta este cel mai important jalon din PNRR. Dacă nu rezolvă treaba asta, nu vor mai primi bani prin PNRR”, spune Emilian Duca.

Acesta spune că dacă Guvernul va reuși să facă reforma pensiilor speciale, atunci va elibera fonduri pentru o creștere mai mare a pensiilor obișnuite.

Cine va plăti pensiile viitoare, o temă pentru guvernanți

Pentru analistul economic Adrian Negrescu, problema este însă mai complicată. Acesta consideră că statul trebuie să crească numărul locurilor de muncă din economie pentru a putea plăti în viitor pensiile.

Cu cât ar trebui să crească pensiile de anul viitor. Doi economiști explică posibilele scenarii
Adrian Negrescu

„Nu am luat măsuri pentru a crește numărul de locuri de muncă și dacă nu vom face acest lucru în următorii ani deficitul la pensii va fi dublu, dacă nu triplu. Să nu uităm că în câțiva ani vor ieși la pensie 1,8 milioane de români, decrețeii. Dacă nu vom face măcar un milion de noi locuri de muncă nu știu cum vom mai plăti pensiile în viitor”, punctează acesta.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email [email protected]

Ceaușescu întreba: „Ilie a dormit bine? A mâncat bine?”. Detaliul făcut public după 50 de ani
GSP.RO
Ceaușescu întreba: „Ilie a dormit bine? A mâncat bine?”. Detaliul făcut public după 50 de ani
Urmărește-ne pe Google News
Comentarii (2)

ioana12   •   01.11.2022, 15:18

Pentru uniformizare trebuie recalculate numai pensiile care nu au avut ca indice de corectie a punctului de pensie valoarea de 1,41% si apoi putem vorbi de majorarea tuturor pensiilor cu rata inflatiei

  ani1973   •   05.01.2023, 10:22

  ioana12   •  01.11.2022, 15:18

  Pentru uniformizare trebuie recalculate numai pensiile care nu au avut ca indice de corectie a punctului de pensie valoarea de 1,41% si apoi putem vorbi de majorarea tuturor pensiilor cu rata inflatiei

  A existat , la un moment dat, in Romania cel mai bogat pensionar. Avea un venit de 78.634 lei din care pe COTRIBUTIVITATE 5.205 lei si 73.429 lei din criterii ( eu le spun HOTII CU LEGEA IN MANA , ca doar sunt magistrati ) favorizante obtinute ( chipurile ) din mai multe legi . Daca HOTIA in Romania este LEGE, atunci ne meritm soarta. Peste 2 mil. de pensionari din tara asata care au muncit pe branci pana in 1990 au pensia sub 2.000 lei ( din putin peste 3.ooo.ooo, restul fiind indemnizatii de tot felul care afecteaza grav sistemul public de pensii ) Si i mituieste statul roman acum cu fel si fel de ajutoate ( in loc sa le dea pensii decente ) Sa va fie rusine Presidinti, Parlament, Guvern si restul. Citeşte întreaga ştire: Cu cât ar trebui să crească pensiile de anul viitor. Doi economiști explică posibilele scenarii

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Câteva pahare de vin i-au fost fatale: trista dispariție a marelui Aurelian Andreescu, vocea unică a muzicii ușoare românești
Playtech.ro
Câteva pahare de vin i-au fost fatale: trista dispariție a marelui Aurelian Andreescu, vocea unică a muzicii ușoare românești
Neurochirurgul Leon Dănăilă trăiește la limita sărăciei, la 89 de ani: 'Mă simt ca un boschetar. N-am nicio avere, n-am nimic, am vândut tot'
Viva.ro
Neurochirurgul Leon Dănăilă trăiește la limita sărăciei, la 89 de ani: 'Mă simt ca un boschetar. N-am nicio avere, n-am nimic, am vândut tot'
O româncă a rămas pe străzi după cutremurul din Turcia şi doarme sub un TIR, cu cei doi copii. Nu are apă sau mâncare şi visează să ajungă la aeroport
Observatornews.ro
O româncă a rămas pe străzi după cutremurul din Turcia şi doarme sub un TIR, cu cei doi copii. Nu are apă sau mâncare şi visează să ajungă la aeroport
Imagini dramatice din Turcia. Momentul impresionant în care un copil de 8 ani este scos de sub dărâmături și își vede mama | GALERIE FOTO
Știrileprotv.ro
Imagini dramatice din Turcia. Momentul impresionant în care un copil de 8 ani este scos de sub dărâmături și își vede mama | GALERIE FOTO
Drama prin care trece o familie de români în Spania: ”Suntem români, dar nu proști”
FANATIK.RO
Drama prin care trece o familie de români în Spania: ”Suntem români, dar nu proști”
Ministrul de Interne al Austriei a fost la Bucureşti şi a rămas perplex: ”Aşa ceva el n-a mai văzut în Europa”. Ce l-a uimit
Orangesport.ro
Ministrul de Interne al Austriei a fost la Bucureşti şi a rămas perplex: ”Aşa ceva el n-a mai văzut în Europa”. Ce l-a uimit
Horoscop 9 februarie 2023. Berbecii ar fi bine să-și mobilizeze voința, pentru a depăși obstacolele interioare care complică relațiile cu familia
HOROSCOP
Horoscop 9 februarie 2023. Berbecii ar fi bine să-și mobilizeze voința, pentru a depăși obstacolele interioare care complică relațiile cu familia
Când să mergi cu cei mici la doctor și ce analize recomandă medicii în funcție de vârstă
PUBLICITATE
Când să mergi cu cei mici la doctor și ce analize recomandă medicii în funcție de vârstă