Funcțiile puse în discuție

În joc nu sunt doar funcția de prim-ministru și câteva ministere-cheie, ci și alte poziții importante din statul român, cum ar fi șefii de servicii, șefia Curții Constituționale și noile numiri, iar posibil este să intre și o candidatură susținută de mai multe partide la Primăria Capitalei, afirmă surse politice din mai multe partide care țintesc guvernarea.

Cel mai mare partid parlamentar, PSD, a anunțat de luni că nu e interesat de funcții și vrea mai întâi să vadă ce le comunică Nicușor Dan. Însă în spatele așa-zisei indiferențe față de funcții, social-democrații au pus ochii în primul rând pe Ministerul Transporturilor, instituție care și în acest an urmează să fie în prim-plan prin numeroasele tăieri de panglici la loturi de autostradă sau drumuri expres. De asemenea, dintre ministere, PSD ar revendica Ministerul Justiției, iar ochi dulci fac și la Ministerul Dezvoltării (cel prin care sunt date fondurile către teritoriu).

PSD vrea să mențină la el șefia Camerei Deputaților, unde acum e parlamentarul destul de șters Ciprian Șerban. În funcție de jocurile de culise făcute de Sorin Grindeanu, acesta ar putea merge la șefia Camerei sau rămâne în Guvern ca vicepremier și șef la Transporturi. Nu în ultimul rând, PSD vrea șefia unui serviciu de informații. Ținta ar fi SRI, dar liderii partidului sunt sceptici că ar primi de la șeful statului ok-ul, așa că se mulțumesc și cu SIE. Prima instituție e văzută mai ales ca una unde omul e ales de președintele în exercițiu, cum au fost Traian Băsescu și Klaus Iohannis, iar a doua – rodul unui compromis.  

Ion Iliescu are cancer pulmonar și a fost operat la spitalul Agrippa Ionescu, sub anestezie generală
Recomandări
Ion Iliescu are cancer pulmonar și a fost operat la spitalul Agrippa Ionescu, sub anestezie generală

Liberalii, fără asul din mânecă, dar cu singura soluție de prim-ministru

Spre deosebire de alte momente când mizau că la Cotroceni e un fost liberal, acum cei din PNL nu mai au acest atu. În PNL discuțiile au fost incipiente, dar principalul minister pe care și l-ar dori partidul e Dezvoltarea. De asemenea, pe lista lor mai sunt Energia și Justiția, la ultimul fiind o mare luptă dusă cu celelalte. În partid, printre numele noi vehiculate la Justiție este șeful Comisiei juridice, Cristian Niculescu Țăgârlaș.

Nu în ultimul rând, liberalii sunt singurii care merg cu o variantă clară, cu nume și prenume, de prim-ministru: Ilie Bolojan. Iar varianta Bolojan premier e susținută și de USR, în timp ce social-democrații încă sunt în cumpănă și chiar transmit informal că poate ar fi indicat să fie o propunere de prim-ministru care să nu fie șef de partid.

USR vine cu pretenții mari

De câteva zile pe holurile Parlamentului se discută despre lista de pretenții a USR pentru guvernare. Potrivit informațiilor Libertatea, în primul rând este dorit Ministerul Transporturilor sau al Dezvoltării pentru Ionuț Moșteanu, liderul de grup de la Senat. Ambele sunt greu de obținut. „Nici dacă se pun în genunchi nu primesc Dezvoltarea. I-au luat peste picior mereu pe primari și i-au tratat ca pe potențiali hoți. Este exclusă varianta Dezvoltării la USR. În ultimă instanță, Dezvoltarea o să meargă la UDMR, care a știut să asigure echilibrul proiectelor și direcționării de fonduri”, a precizat un lider PSD pentru Libertatea.

Paradoxul pieței imobiliare românești: tranzacțiile scad, prețurile cresc. Locuințele costă acum mai mult ca în 2008, când România era în plină bulă imobiliară. Care sunt cauzele
Recomandări
Paradoxul pieței imobiliare românești: tranzacțiile scad, prețurile cresc. Locuințele costă acum mai mult ca în 2008, când România era în plină bulă imobiliară. Care sunt cauzele

USR insistă și pentru Justiție, unde un nume vehiculat e Alexandru Dimitriu, dar și pentru Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, o instituție care, dat fiind contextul, nu mai e o așa de mare înghesuială. Dacă e posibil, USR ar încerca să prindă în pachetul de funcții susținerea unui candidat comun pentru Primăria Capitalei, în prezent gândul fiind la Cătălin Drulă.

Fuga de Finanțe

Dacă cu alte ocazii era mare înghesuială pentru al doilea minister avizator, Finanțele (celălalt fiind Justiția), de data aceasta partidele nu mai trag sfori să ajungă în fruntea acestei instituții. Iar explicația e simplă: cine va veni la Finanțe trebuie să continue munca lui Tanczos Barna de a găsi variante de a strânge cureaua și să ducă România pe o cale în care să reducă deficitul bugetar, dar și să evite creșterea TVA sau tăieri de venituri ale celor din sectorul bugetar, plus amânări mari ale creșterii pensiilor.

Din informațiile Libertatea, UDMR e în continuare dispus să asigure șefia Finanțelor, însă rămâne de văzut și dorința noului șef al statului. Mai precis, dacă nu va solicita venirea unui tehnocrat.

Cum arată aritmetica parlamentară

Într-o configurație de nou Executiv fără PSD, PNL, UDMR, USR și minoritățile ar dispune de voturile a 129 de deputați, însă majoritatea la Camera Deputaților este de 166. Deci, sub pragul necesar pentru majoritate. Însă dacă alături de celelalte partide proeuropene vine și PSD, numărul deputaților ajunge la 216, cu 50 de aleși peste necesarul urmărit.

Cine sunt „unioniștii” lui George Simion din Basarabia: plătiți de oligarhii Șor și Plahotniuc, urmăriți penal sau arestați pentru cultivare de marijuana
Recomandări
Cine sunt „unioniștii” lui George Simion din Basarabia: plătiți de oligarhii Șor și Plahotniuc, urmăriți penal sau arestați pentru cultivare de marijuana

La Senat situația e și mai complicată. Fără PSD, partidele proeuropene ar avea doar 51 de senatori, iar majoritatea e asigurată de 68 de aleși. Cu PSD în echipă numărul senatorilor ar ajunge la 87 de aleși.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentarii (2)
Avatar comentarii

Janika 28.05.2025, 12:17

Am fost aspru pedepsiți cu Orânduirea PNL-PSD ! Ei au hotărât că fără ei nu se poate !!! Pentru asta au sprijinul nețărmurit al mass-media și al umilului popor

Avatar comentarii

unfake 28.05.2025, 09:16

Ciolanul e motorul si motivatia tuturor partidelor. Asa, ca sa aibe ce da poporului (cu ceva fasole), ca doar sunt in slujba lui.

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.