• Ionel Arsene, președintele CJ Neamț, este trimis în judecată de DNA pentru trafic de influență în două dosare
  • Cei doi vicepreședinți au și ei probleme: Dragoș Chitic, PMP, a fost condamnat în 2019, în primă instanță, la 3 ani de închisoare cu suspendare într-un dosar ce privește un schimb de terenuri; Mădălina Ciubotaru este acuzată de un lichidator judiciar că a adus un prejudiciu de 570.000 de lei companiei pe care o conducea, „managementul defectuos” ducând la falimentarea stațiunii balneo-climaterice de la Negulești, creată din 1874;
  • În ziua votului, atât alianța PNL-USR-PLUS, cât și alianța PSD-PPUSL-PMP credeau că îi au de partea lor pe cei trei consilierii județeni de la Pro România, care i-au ales însă pe cei care au oferit cele mai bune funcții.

În urma ședinței de miercuri, 17 februarie, Consiliul Județean Neamț și-a întregit conducerea, după ce Ionel Arsene, liderul PSD din Neamț, fusese ales președinte al CJ Neamț în urma câștigării alegerilor locale din 27 septembrie 2020. Consiliul Județean a votat ambele sale propuneri de vicepreședinți: Dragoș Chitic și Mădălina Ciubotaru.

Ce probleme au cei trei șefi de la Consiliul Județean Neamț

Atât Arsene, cât și Chitic și Ciubotaru au ceva probleme, fie că au fost deja trimiși în judecată, condamnați în prima instanță, fie sunt ținta unor acuzații.

Ionel Arsene a fost trimis în judecată în 2018 de procurorii DNA Bacău pentru trafic de influență, fostul primar din Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan, denunțându-l procurorilor că i-ar fi cerut 100.000 de euro pentru a interveni, în 2013, la președintele Agenției Naționale de Integritate. El a mai fost cercetat și că ar fi cerut 3 milioane de lei în 2015 de la o firmă de construcții pentru a interveni la Ministerul Mediului să asigure atribuirea unui contract. 

Ionel Arsene conduce filiala Neamț a PSD din 2010, a fost deputat în mandatul 2012-2016, iar acum este la al doilea mandat de președinte al Consiliului Județean. 

Chitic, condamnat la 3 ani în primă instanță

Dragoș Chitic este cunoscut în județ ca fiind fostul primar al municipiului Piatra-Neamț, care a trecut de la PNL la PMP în 2020, după ce liberalii nu au vrut să îl susțină pentru un nou mandat, date fiind problemele sale cu justiția. El a fost condamnat în 2019 la trei ani de închisoare cu suspendare alături de mai mulți angajați ai Primăriei Piatra-Neamț pentru fapte de pe vremea în care Chitic era viceprimar. 

Culisele jocurilor prin care Ionel Arsene a reușit să-și aleagă vicepreședinții la CJ Neamț, deși USR-PLUS și PNL credeau că au o majoritate anti-PSD
Dragoș Chitic a fost până anul trecut primarul orașului Piatra-Neamț. Foto: Facebook

Procurorii spun că, în perioada 20 – 28 ianuarie, Dragoș Chitic a semnat mai multe documente în urma cărora Consiliul Local din Piatra Neamț a emis o hotărâre ce a inventariat la un preț mult mai redus față de realitate un teren de peste 21.000 de metri pătrați, aflat în proprietatea statului. Acest teren a fost cedat ulterior omului de afaceri Mihai Apopii, în schimbul unui alt teren la jumătate din suprafață, dar dublu ca preț. Primăria a și achitat diferența de aproape 400.000 de lei omului de afaceri, procurorii descoperind faptul că terenul municipalității fusese subevaluat cu aproape un milion de lei. 

Condamnat de Curtea de Apel, apelul actualului vicepreședinte CJ se judecă acum la Înalta Curte de Casație și Justiție. 

Mădălina Ciubotaru, acuzată că falimentat o stațiune balneo-climaterică

Mădălina Ciubotaru (foto), cel de-al doilea vicepreședinte ales al CJ Neamț, a fost consilier județean și în mandatul anterior, dar din partea PSD, unde era șef al organizației din Roznov. Aceasta și-a dat demisia în 2019, alături de mai mulți oameni din PSD Neamț, și au trecut la Pro România, după ce partidul a spus că nu îl va susține pe tatăl ei la un nou mandat în fruntea primăriei din Roznov, în urma unor probleme penale.

Culisele jocurilor prin care Ionel Arsene a reușit să-și aleagă vicepreședinții la CJ Neamț, deși USR-PLUS și PNL credeau că au o majoritate anti-PSD

Presa locală din Neamț scrie că Mădălina Ciubotaru este acuzată de faptul că a pus umărul la falimentarea Societății Neamț Turism. Societatea administra din 2009 stațiunea balneo-climaterică de la Negulești, creată din 1874, foarte căutată la nivel național. Mădălina Ciubotaru a condus societatea în care Consiliul Județean Neamț are majoritate în perioada martie 2014 – septembrie 2016, când s-a decis intrarea în insolvență.

Atacul.ro scria că inspecțiile fiscale desfășurate după intrarea în insolvență a Societății Neamț Turism au găsit acte dispărute și un prejudiciu de 570.000 de lei. „Ca urmare a celor constatate, lichidatorul a solicitat instanței de judecată atragerea răspunderii patrimoniale a fostului administrator Mădălina Ciubotaru, pentru acoperirea prejudiciului creat societății în valoare de 573.298 de lei”, au scris jurnaliștii de la atacul.ro.

Partidele mici au negociat funcții, nu principii

Drumul către această formulă de conducere a Consiliului Județean Neamț a implicat însă ample negocieri, după cum au explicat sursele Libertatea. Alegerile din septembrie anul trecut au creionat un peisaj politic în care niciun partid nu avea majoritate clară: din totalul de 35 de consilieri, PSD avea 12 consilieri județeni, PNL avea 11, USR-PLUS 4, PMP și Pro România câte 3, iar PPUSL 2.

Culisele jocurilor prin care Ionel Arsene a reușit să-și aleagă vicepreședinții la CJ Neamț, deși USR-PLUS și PNL credeau că au o majoritate anti-PSD
Imagine din ședința în care Chitic și Mădălina Ciubotaru au aleși vicepreședinți ai CJ Neamț FOTO: Dragoș Chitic/Facebook

Atât PSD, cât și PNL și USR-PLUS au demarat negocieri cu celelalte formațiuni, în încercarea de formare a unei majorități. O primă astfel de majoritate a fost creată, pe hârtie, de PNL, USR-PLUS și Pro România, criteriile de negociere fiind următoarele: la Primăria Piatra Neamț să fie ales un viceprimar PNL și unul de la Pro România, în timp ce la Consiliul Județean Neamț să fie un vicepreședinte PNL și unul USR-PLUS.

Cum majoritatea li s-a părut prea fragilă, de 18 voturi din 35, fiind exact la limită, au decis cooptarea și PMP, cărora li s-a promis al doilea viceprimar de la Piatra Neamț. Însă PMP nu a trecut pragul la alegerile parlamentare, membrii s-au organizat către alianțe care le-ar asigura funcții pe plan local, astfel că nu s-a ajuns la o înțelegere.

Victor Ponta și Marian Neacșu ar fi intervenit în alegerea vicepreședinților CJ

Considerând că au majoritate, în urmă cu câteva săptămâni PNL și USR-PLUS au convocat o ședință a Consiliului Județean, în care au dorit să impună cei doi vicepreședinți. În deschiderea ședinței însă, Ionel Arsene le-a declarat celor din sală că a ajuns la o nouă majoritate formată în jurul PSD, alături de PPUSL, PMP și Pro România. A și propus două nume: un membru ALDE care a candidat pe listele PSD, Ion Asaftei, și pe Dragoș Chitic, din partea PMP.

În acel moment, liberalii și cei de la USR-PLUS au ieșit din sală, alături de cei de la Pro România, nemaifiind cvorum pentru a se desfășura ședința. Cum aceștia s-au înțeles cu filiala Neamț a Pro România, Ionel Arsene ar fi ieșit din sala de ședințe cu telefonul pe speaker, de partea cealaltă a firului fiind Victor Ponta și Marian Neacșu, care le-au transmis să intre în sală și să voteze alături de PSD, susțin sursele Libertatea.

Cei trei de la Pro România au intrat în sală într-un final, dar în momentul votului, unul dintre ei și-a anulat buletinul, astfel că au fost doar 17 voturi, sub 50%, prin urmare nu au putut fi votați vicepreședinții. 

Negocieri la sânge: Pro România a jucat la ambele capete

Ședința s-a amânat și a urmat o nouă perioadă de negocieri până la ședința de miercuri, 17 februarie. Din partea Pro România s-a remarcat Mădălina Ciubotaru, explică sursele Libertatea. Filiala din Neamț a partidului a primit acord de la centru să încheie alianță ori cu PNL, ori cu PSD, atât timp cât este oferită poziția de vicepreședinte al Consiliului Județean către Pro România. Sursele noastre ne-au spus că Mădălina Ciubotaru a cerut PNL ca tatăl ei, care a pierdut alegerile la Roznov, să fie pus viceprimar alături de primarul PNL, propunere refuzată de liberali.

În ziua votului, PNL și USR-PLUS s-au pus de acord să voteze un candidat de la Pro România pentru vicepreședinte CJ și unul din partea PNL. Însă Ionel Arsene i-a surprins din nou: în urma unor negocieri desfășurate în noaptea dinaintea alegerilor, acesta a convins-o pe Mădălina Ciubotaru de la Pro România să vină în echipa sa ca vicepreședinte al CJ și să aducă măcar un vot de la Pro România, suficient pentru a obține majoritate. 

S-a ajuns la situația ridicolă în care, în momentul votului, atât alianța dintre PNL și USR-PLUS, cât și PSD-PMP au propus un reprezentant al partidului Pro România pentru funcția de vicepreședinte. Candidații lui Ionel Arsene au câștigat cu 19 voturi, în cazul lui Dragoș Chitic, și 18 voturi pentru Mădălina Ciubotaru. 

Libertatea a încercat pe parcursul zilei de miercuri, 17 februarie, să ia legătura cu președintele CJ Neamț, Ionel Arsene, pentru a obține un punct de vedere din partea acestuia, dar Arsene nu a răspuns.

„Am DIVORȚAT, dar am hotărât să nu știe nimeni!” » Anamaria Prodan a scăpat declarațiile care înconjoară România!
PARTENERI - GSP.RO
„Am DIVORȚAT, dar am hotărât să nu știe nimeni!” » Anamaria Prodan a scăpat declarațiile care înconjoară România!
BOMBĂ! Ce a făcut Mr. Pink imediat după ce s-a despărțit de Monica Gabor. Ce detalii am aflat: ”Mi-a promis” EXCLUSIV
Playtech.ro
BOMBĂ! Ce a făcut Mr. Pink imediat după ce s-a despărțit de Monica Gabor. Ce detalii am aflat: ”Mi-a promis” EXCLUSIV
Momentul în care tânărul cu trotineta este lovit mortal de o maşină, după ce motociclistul îi dă cu casca în cap - VIDEO
Observatornews.ro
Momentul în care tânărul cu trotineta este lovit mortal de o maşină, după ce motociclistul îi dă cu casca în cap - VIDEO
Horoscop 5 august 2021. Berbecii au parte de o zi interesantă, cu multe momente deschise către nou
HOROSCOP
Horoscop 5 august 2021. Berbecii au parte de o zi interesantă, cu multe momente deschise către nou
Tragedie pe o autostradă. Zece oameni au murit, iar 20 au fost răniţi, după ce camioneta în care se aflau s-a răsturnat
Știrileprotv.ro
Tragedie pe o autostradă. Zece oameni au murit, iar 20 au fost răniţi, după ce camioneta în care se aflau s-a răsturnat
Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine. Minoră fiind...". În tot acest timp, părinţii au fost ţinuţi în afara hotelului
Telekomsport
Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine. Minoră fiind...". În tot acest timp, părinţii au fost ţinuţi în afara hotelului
(Publicitate) Câștigă și tu un bilet la UNTOLD. Extragere va avea loc vineri, 6 august! Succes!
PUBLICITATE
(Publicitate) Câștigă și tu un bilet la UNTOLD. Extragere va avea loc vineri, 6 august! Succes!