Pe 3 martie 2019, un pilot-elev al Școlii de zbor Mureș Fly a murit după ce s-a prăbușit cu parapanta în Nepal. Ede Chihjer avea 42 de ani și participa alături de alți șapte români la o excursie de zbor în munții Himalaya. Zece persoane – opt români, un elvețian și un rus – au plecat atunci în expediție.

Paradisul parapantei, transformat în iad

„Zborul nu se măsoară în kilometri, ci în trăiri şi momente excepţionale”, menționau reprezentanții Asociației sportive Mureș Fly în anunțul din februarie 2019 privind organizarea excursiei de zbor din Nepal, subliniind, totodată, că „Valea Pokhara este un paradis al parapantei”.

Era a opta ieșire organizată în munții Himalaya, excursia de zbor fiind considerată una emblematică pentru asociația din Târgu Mureș.

Costul excursiei: 1.300 de euro pentru fiecare participant, la care se adăugau taxele pentru viză, cele locale, transport la locul de decolare și mâncarea.

Culisele morții românului care s-a prăbușit în „paradisul parapantei” din Himalaya. Rolul jucat de instructoarea de zbor în acest caz
Lacul Phewa, locul în care și-a găsit sfârșitul românul de 42 de ani | Foto: 123rf.com

„Aici e locul de unde mulţi dintre noi ne-am întors schimbaţi învăţând foarte mult… nu doar din punct de vedere tehnic, ci şi antrenându-ne mental pentru a ne depăşi anumite frici sau reţineri în legătură cu zborul montan înalt”, punctau oficialii Asociației Fly Mureș.

Accident după cinci zile de zboruri

Grupul era coordonat de instructorul de zbor Camelia Iamina Ilea, din Târgu Mureș, și a ajuns în Nepal pe 25 februarie 2019.

Timp de cinci zile, românii au efectuat mai multe zboruri cu parapantele fără a se înregistra vreun incident. Pe 3 martie însă, în timpul efectuării unui exercițiu de zbor mai dificil, care implica două viraje a câte 360°, elevul Ede Chihjer nu a mai putut controla parapanta, căzând în lacul Phewa.

A fost recuperat de o barcă de salvare și transportat la un spital din zonă, unde s-a constatat decesul. Murise înecat.

Bărbatul „nu a respectat instrucțiunile transmise în mod repetat prin stație de către instructorul Ilea lamina Camelia, de a da drumul la comandă”, susțin procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Târgu-Mureș, cei care au investigat modul în care a fost organizată excursia de zbor în Nepal.

Au falsificat licențele de zbor ca să plătească mai puțin

Potrivit documentelor din dosarului instrumentat de parchet, consultate de Libertatea, bărbatul care și-a pierdut viața în timpul expediției din Nepal era elev al Școlii de zbor Fly Mureș. De altfel, cinci dintre cei zece membri ai grupului erau elevi și nu aveau licență de pilot care să le permită zborul cu parapanta în Nepal.

Deși nu îndeplineau condițiile legale, cei cinci elevi-piloți au reușit totuși să obțină autorizația locală de zbor, în baza a cinci licențe de pilot românești contrafăcute.

Documentele au fost falsificate de un membru al grupului, o femeie de profesie grafician, având drept model licența pe care o deținea instructorul de zbor al grupului.

Graficiana a declarat procurorilor că instructoarea Ilea i-a cerut să falsifice licențele, pentru a scăpa de taxe suplimentare în Nepal.

Teoretic, elevii piloți, pentru a putea zbura în condiții de legalitate în țara asiatică, ar fi trebuit să se înscrie la o școală de zbor de acolo, ceea ce presupunea costuri suplimentare.

Documentele contrafăcute le-au fost înmânate titularilor înainte de plecare, iar după ce au ajuns în Nepal, în zona de zbor Pokhara, întregul grup a fost condus de Camelia Iamina Ilea la o agenție unde a predat actele, în vederea obținerii autorizației locale de zbor.

S-a dezechilibrat și a căzut

Cei cinci elevi erau supravegheați și îndrumați „discret” de instructorul de zbor, au precizat procurorii PCA Mureș. Totul se făcea prin intermediul unor stații de emisie-recepție.

Nimeni nu știe de ce bărbatul de 42 de ani nu a ținut cont de intrucțiunile transmise prin stație de instructoarea sa. Camelia Iamina Ilea a declarat procurorilor că a solicitat în mod repetat elevului Ede Chihjer să dea drumul la comandă (să ia o mână de pe comandă și să încerce să rezolve problema apărută cu parapanta, n.r.), dar nu s-ar fi conformat solicitării.

Potrivit ziarul nepalez Online Khabar, bărbatul de 42 de ani s-a dezechilibrat în aer și a căzut în Lacul Phewa. Martorii au susținut că românul ar fi fost surprins de o rafală de vânt puternică și nu a mai putut controla parapanta.

După ce s-a prăbușit cu parapanta în lac, iar medicii i-au declarat decesul, ceilalți patru membri ai echipajului, care nu erau în legalitate, au distrus licențele falsificate. Mai mult, după întoarcerea în țară, graficiana care le realizase a șters toate urmele din calculator.

Instructoarea a rămas fără licență

După tragedia din Nepal, în august 2019, Asociația Zbor Liber din România a anunțat ridicarea licenței de instructor a Cameliei Iamina Ilea.

În plus, asociația a susținut că Ilea le-a permis elevilor săi să facă zboruri deasupra apei fără ca aceștia să fie echipați cu veste de salvare și fără o barcă de salvare.

Acorduri de recunoaștere a vinovăției, pedepse minime

Atât instructoarea Ilea, cât și cei patru elevi-piloți care au zburat cu parapanta în Nepal în condiții ilegale au fost puși sub acuzare de procurorii PCA Mureș pentru falsificarea documentelor.

Cei cinci inculpați și-au recunoscut faptele și au solicitat procurorilor semnarea unor acorduri de recunoaștere a vinovăției, cererile fiind acceptate de anchetatori, care le-au stabilit pedepse minime pentru faptele comise.

Astfel, găsită vinovată pentru instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, respectiv instigare la uz de fals, instructorul de zbor Camelia Iamina Ilea a fost condamnată la nouă luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere de doi ani.

Graficiana care a falsificat licențele a fost condamnată la cinci luni închisoare cu suspendare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

Foto: 123rf.com

Citeşte şi:

Temeri în Germania: regiunile distruse de inundații riscă să devină focare COVID

Criza gunoaielor: Garda de Mediu, îngăduitoare cu agenţii economici din sectorul 1 fără contract de salubrizare

Cum explică Comitetul de Vaccinare creșterea procentului de infectare în rândul celor imunizați

„L-au arestat pe Adrian Cristea, stau polițiștii cu armele pe el!” » Momente incredibile pe aeroport: „You're very stupid, very stupid”
PARTENERI - GSP.RO
„L-au arestat pe Adrian Cristea, stau polițiștii cu armele pe el!” » Momente incredibile pe aeroport: „You're very stupid, very stupid”
Kamara rupe tăcerea despre iubita lui Reghecampf: “Cea mai mare ruşine pentru o femeie”
Playtech.ro
Kamara rupe tăcerea despre iubita lui Reghecampf: “Cea mai mare ruşine pentru o femeie”
ANIMAŢIE GRAFICĂ. Patru jandarmi au intrat cu maşina într-o groapă nesemnalizată, apoi au vrut să ascundă ruşinea
Observatornews.ro
ANIMAŢIE GRAFICĂ. Patru jandarmi au intrat cu maşina într-o groapă nesemnalizată, apoi au vrut să ascundă ruşinea
Horoscop 30 noiembrie 2021. Scorpionii se concentrează prea mult pe ceea ce nu știu, pe ce nu pot afla și se consumă degeaba
HOROSCOP
Horoscop 30 noiembrie 2021. Scorpionii se concentrează prea mult pe ceea ce nu știu, pe ce nu pot afla și se consumă degeaba
A doua țară care închide complet granițele pentru străini. Accesul le va fi interzis total
Știrileprotv.ro
A doua țară care închide complet granițele pentru străini. Accesul le va fi interzis total
Lovitură cruntă primită de Anamaria Prodan. La aşa ceva chiar nu se aştepta. Primele declaraţii
Telekomsport
Lovitură cruntă primită de Anamaria Prodan. La aşa ceva chiar nu se aştepta. Primele declaraţii
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie
PUBLICITATE
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie