După articolele despre răspopit și modul în care îi atrăgea pe minori și despre slujbele sale de exorcizare din Moșuni (Mureș), Vice România face o analiză comparativă cu legislația altor state și citează opinii avizate ale magistraților, anchetatorilor, avocaților sau psihoterapeuților.

  • Legislația din România stipulează că victimele infracțiunii de act sexual cu un minor au la dispoziție opt ani de când devin majore pentru a depune plângere penală împotriva agresorului. Dacă o fac mai târziu, faptele sunt considerate prescrise.
  • Tânărul Cristian Bota, acum în vârstă de 30 de ani, a depus mărturie în octombrie 2017, la 17 ani de când s-au petrecut presupusele fapte și la zece ani de când împlinise 18 ani. Cu doi ani prea târziu, potrivit Codului Penal.
  • ”Nu văd de ce s-ar prescrie. Până la urmă, de ce ne grăbim?”, spune un procuror despre nevoia ca abuzurile sexuale împotriva copiilor să nu se mai prescrie.
  • În România, adultul agresat sexual în copilărie are puțin timp la dispoziție să vorbească despre trauma sa și toate motivele să nu o facă atunci când e încă minor.

Totul a început în vara lui 2017, când un ziar clujean a publicat o înregistrare audio în care fostul om al Bisericii îi propunea unui minor relații sexuale contra cost.

”Facem sex, te plătesc pentru sex”, se aude clar vocea celui care era pe atunci paroh al bisericii din satul Moșuni, județul Mureș, și avea mii de adepți.

Înregistrarea i-a dat curaj lui Cristian Bota, care a povestit abuzurile sexuale la care l-ar fi supus fostul preot în copilărie, în perioada în care fusese lăsat de părinți în îngrijirea lui. 

Cultul lui Pomohaci | Cât de ușor scapă de închisoare pedofilii din România. ”Ar fi trebuit să fie închis pentru ce mi-a făcut, dar e liber. Nu înțeleg! Legislația este greșită”
Cristian Bota

”Ar fi trebuit să fie închis pentru ce mi-a făcut mie. E liber. Eu nu înțeleg asta. Legislația este greșită”, spune din Franța, prin telefon, Cristian Bota, tânărul care l-a acuzat de abuz sexual pe Cristian Pomohaci, cântăreț de muzică populară și fost preot.

Mărturia sa de acum doi ani din ziare și de la televiziuni, urmată de o plângere penală, a lovit puternic în faima de preot clarvăzător și făcător de minuni a lui Pomohaci.

Cristian Bota, plângere tardivă și pentru viol

În plângerea sa, Bota l-a acuzat pe presupusul său agresor și de viol, infracțiune pentru care termenul de prescripție este de zece ani de la majoratul victimei. Și în acest caz a fost tardiv. Doar cu două luni, dar tot prea târziu. 

Cultul lui Pomohaci | Cât de ușor scapă de închisoare pedofilii din România. ”Ar fi trebuit să fie închis pentru ce mi-a făcut, dar e liber. Nu înțeleg! Legislația este greșită”
Cristian Pomohaci. Foto Facebook

Așa că procurorii de la Secția de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție care au anchetat cazul Pomohaci au închis dosarul. 

Mărturiile adunate de ei, care se regăsesc în ordonanța de clasare a dosarului la care VICE a avut acces, nu au ajuns niciodată în instanță. 

Declarațiile martorilor (…) confirmă faptul că fostul preot Pomohaci Cristian a desfășurat activități/acțiuni de racolare/ademenire ori de încercare și/sau de întreținere de acte sexuale cu minori. (…) Din coroborarea celor expuse, apreciem că s-a atins standardul de probațiune necesar atribuirii calității de suspect, însă trecerea la etapa procesuală a punerii acestuia sub acuzare nu se poate realiza, întrucât a intervenit prescripția răspunderii penale

Ordonanța procurorilor:

Care este tendința la nivel internațional: pedepse mai mari și eliminarea prescripției

Dacă Pomohaci ar fi fost anchetat în țări precum Marea Britanie, Australia sau Germania, cazul său ar fi ajuns, cel mai probabil, în fața judecătorilor. Din ce în ce mai multe țări cresc pedepsele și decid ca astfel de infracțiuni să nu mai aibă dată de expirare. 

Un caz aproape de noi este cel al Poloniei. După scandalurile de abuz sexual din ultimii ani, în care au fost implicaţi sute de preoţi catolici, parlamentarii polonezi au amendat Codul Penal, în sensul înăspririi pedepselor (până la 30 de ani pentru pedofilie) și al eliminării prescripției.   

  • Iar în Marea Britanie, anul acesta un preot catolic a fost condamnat la închisoare pentru nouă ani și unsprezece luni pentru abuzuri comise asupra a șase copii în anii ‘70. Asta pentru că în Marea Britanie abuzul sexual contra minorilor nu se prescrie. 

Celebru caz al cardinalului George Pell, ajuns numărul 3 la Vatican

Celebru în lume este cazul cardinalului George Pell, un important prelat catolic australian, care fost condamnat în februarie, anul acesta, la şase ani de închisoare pentru abuzarea sexuală a doi minori. Abuzurile au avut loc în 1996, dar una dintre victime s-a plâns poliției 19 ani mai târziu, când Pell ajunsese numărul trei la Vatican și era însărcinat cu finanțele Sfântului Scaun. 

Cultul lui Pomohaci | Cât de ușor scapă de închisoare pedofilii din România. ”Ar fi trebuit să fie închis pentru ce mi-a făcut, dar e liber. Nu înțeleg! Legislația este greșită”
Cardinalul George Pell. Foto EPA

Înconjurul lumii au făcut şi marile scandaluri de abuzuri sexuale din Statele Unitecazul fostului medic al naționalei de gimnastică a S.U.A, Larry Nassar, care a primit mai multe sentințe de până la 125 și 175 de ani de închisoare. Tot aici, anul acesta un fost preot a fost găsit vinovat pentru abuzarea sexuală a unor minori, la începutul anilor 90, și riscă închisoare pe viață. Abuzurile sexuale comise de preoți catolici au dus la adevărate campanii și în SUA, pentru prelungirea perioadei de prescripție a acestor fapte, iar state precum California sau Michigan au recurs, deja, la asemenea măsuri. 

Abuzurile sexuale comise de preoți catolici au dus la adevărate campanii și în SUA, pentru prelungirea perioadei de prescripție a acestor fapte, iar state precum California sau Michigan au recurs, deja, la asemenea măsuri. 

Abuzul sexual asupra minorilor poate atrage chiar sentinţa capitală în Cuba, Bahrein și Iran, dar şi India a introdus, anul trecut, o lege în acest sens. 

România a îndulcit pedepsele pentru violatorii de copii 

Țara noastră a rămas în urmă, în ciuda cazurilor răsunătoare de copii abuzați sexual și a convenţiilor internaţionale la care a aderat. Ele spun că legiuitorii trebuie să se asigure că termenele de prescripție ”continuă pe o perioadă de timp suficientă pentru a permite demararea eficientă a urmăririi, după ce victima a împlinit vârsta majoratului şi că este proporţională cu gravitatea infracţiunii respective”.

Aceste documente au în centru interesul superior al copilului şi protejarea drepturilor acestuia şi constată că ”exploatarea sexuală şi toate formele de abuz sexual pun în pericol grav sănătatea şi dezvoltarea psihosocială a copilului” (Convenția Consiliului Europei pentru protecţia copiilor împotriva exploatării sexuale şi a abuzurilor sexuale ratificată de România în 2010).

Statelor semnatare li se recomandă să ia măsurile legislative sau de altă natură necesare pentru ca infracţiunile sexuale comise asupra copiilor „să fie pedepsite cu sancţiuni efective, proporţionale şi descurajante, ţinând seama de gravitatea lor”.  

În România, în schimb, noul Cod Penal le-a adus violatorilor de copii pedepse îndulcite. 

Cultul lui Pomohaci | Cât de ușor scapă de închisoare pedofilii din România. ”Ar fi trebuit să fie închis pentru ce mi-a făcut, dar e liber. Nu înțeleg! Legislația este greșită”
Cultul lui Pomohaci | Cât de ușor scapă de închisoare pedofilii din România. ”Ar fi trebuit să fie închis pentru ce mi-a făcut, dar e liber. Nu înțeleg! Legislația este greșită”

În urma mediatizării cazului Caracal, politicieni din România au avut propuneri de înăsprire a legislației în domeniu. Premierul Viorica Dăncilă a vorbit despre închisoare pe viață pentru pedofili, iar ministrul demis al Justiției Ana Birchall a spus recent că, în opinia ei, abuzul copiilor ar trebui să intre la categoria faptelor imprescriptibile. Astfel de luări de poziție au rămas doar vorbe. Până vor deveni mai mult, celor care abuzează sexual copii li se aplică pedepsele mici din legislația actuală. 

Noul cod a extins prescripția în cazul acestor infracțiuni – prin introducerea calcului prescripției de la momentul majoratului victimei, și nu de la săvârșirea faptei -, dar procurorii care anchetează astfel de cazuri consideră că nu este de ajuns.

Află cum ademenea fostul preot Pomohaci minorii, în dormitorul lui:

Procuror: ”Traumele nu se vor prescrie niciodată”

”Nu văd de ce s-ar prescrie. Până la urmă, de ce ne grăbim?”, spune, pentru VICE, procurorul criminalist Alexandru Georgescu, fost șef al Parchetului de pe lângă Tribunalul București.

În percepția sa, de anchetator în zeci de cazuri de mare violența, violul este similar cu omorul, ca gravitate, cu atât mai mult când victima este un copil. 

”Omorul nu se prescrie, nici violul și agresiunile sexuale nu ar trebui. Traumele nu se vor prescrie niciodată și victimele nu se pot recupera întotdeauna”

Procurorul criminalist Alexandru Georgescu:

Când noul Cod Penal a redus pedepsele pentru violatorii de copii, procurorul a fost surprins: ”Nu e logic să le scazi. Probabil politica penală s-a orientat spre o scădere a pedepselor, în general, dar e greșit să aplici criteriul ăsta la toate categoriile. Violul nu-i furt. Pedofilia nu-i furt”.

Opiniile altor magistrați, ale avocaților, polițiștilor, psihoterapeuților, dar și ale reprezentanților ONG-urilor, în continuarea de pe vice.com.

Totodată, Libertatea a derulat, în ultimul an, o serie de investigații referitoare la pedepsele mici și chiar la clemența pe care o primesc agresorii sexuali asupra copiilor. Citește AICI toate investigațiile Libertății despre prădătorii de copii.

Citeşte şi:

Înregistrări și reportaj de la slujba de exorcizare a „părintelui” Pomohaci, unde vin în continuare sute de oameni

Cultul lui Pomohaci | Cum îi ademenea pe minori fostul preot acuzat de pedofilie. “La părintele îi e frică să doarmă singur”

Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa cum fac toți românii, ce puteam să fac?
PARTENERI - GSP.RO
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa cum fac toți românii, ce puteam să fac?
Cine este de fapt amanta lui Reghe. Detalii BOMBĂ au ieșit la iveală! Cadouri extravagante și...
Playtech.ro
Cine este de fapt amanta lui Reghe. Detalii BOMBĂ au ieșit la iveală! Cadouri extravagante și...
Directoarea şcolii 178 din cartierul bucureştean Pajura şi soţul ei, preotul Costel Paizan, au murit arşi de vii în casă, în timpul furtunii
Observatornews.ro
Directoarea şcolii 178 din cartierul bucureştean Pajura şi soţul ei, preotul Costel Paizan, au murit arşi de vii în casă, în timpul furtunii
Horoscop 29 iulie 2021. Gemenii sunt invitați la toleranță, nu la replici mai acide decât cele adresate lor
HOROSCOP
Horoscop 29 iulie 2021. Gemenii sunt invitați la toleranță, nu la replici mai acide decât cele adresate lor
Proprietarul unei livezi a izbucnit în lacrimi când a văzut ce a rămas din munca lui: “Uite și tu mână de om nenorocit”
Știrileprotv.ro
Proprietarul unei livezi a izbucnit în lacrimi când a văzut ce a rămas din munca lui: “Uite și tu mână de om nenorocit”
Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment fără precedent dezvăluit în satul olimpic
Telekomsport
Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment fără precedent dezvăluit în satul olimpic
(Publicitate) Când merită să îți plătești creditele în avans
PUBLICITATE
(Publicitate) Când merită să îți plătești creditele în avans
Urmărește cel mai nou VIDEO