August 2008. Ioan Grad şi Olimpiu Crăcană stau spăşiţi în faţa procurorului. Crăcană e la bustul gol, aşa cum a fost ”săltat” de poliţie, iar burta i se revarsă peste bermude. Magistratul, flancat de ”mascaţii” care i-au adus pe cei doi în biroul lui, începe să pună întrebările. Teoretic, la finalul audierilor, el va cere mandat de arestare preventivă, sunt convinși poliţiştii care l-au adus pe interlop.

Dar dialogul dintre procuror şi infractori derapează de la calea juridică pe o câmpie mistică. Secvenţele sunt suprarealiste. Unul dintre poliţişti scoate telefonul şi filmează.    

Procuror: ”Mergeţi la preot să faceţi jurământ şi s-a terminat povestea”

Iată cum s-a derulat, în 2008, ”audierea” lui Kunta, cel care azi e unul dintre cei mai căutaţi infractori din Europa:

Procuror: Promiteţi că nu se mai întâmplă? Cum promiteţi? Ia să văd!
Infractori: Promitem, domnule prim-procuror.
Procuror: Cum?
Infractori: Jurăm.
Procuror: Pe ce?
Infractori: Pe preot, pe Biblie.
Procuror: Şi în faţa mea… Altfel, nu mai veniţi cu lucruri dastea.
Infractori: Domnule procuror, dacă vreodată se mai întâmplă…
Procuror: La puşcărie…
Infractori: La puşcărie.
Procuror: Cea mai grea (pedeapsă). Câţi ani de puşcărie?
Infractori: Câţi doriţi dumneavoastră. Maxim. Pe cât jurăm, pe atât o să mergem.
Procuror: 5 ani. 
Infractori: 5 ani…
Procuror: Bun, puteţi merge acasă.

Refugiatele din Timișoara care au reușit să pună pe picioare o școală pentru elevii ucraineni. „Aici am ajuns ca fugari, dar am rămas, că părinții mei au găsit ceva interesant la oraș”
Recomandări
Refugiatele din Timișoara care au reușit să pună pe picioare o școală pentru elevii ucraineni. „Aici am ajuns ca fugari, dar am rămas, că părinții mei au găsit ceva interesant la oraș”

Imaginile au fost difuzate de Realitatea TV în decembrie 2008 şi au rămas pe internet.

În loc de urmărirea penală, procurorul i-a pus să jure la biserică

Vasile Pop, pe atunci prim-procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vişeu de Sus, îi sfătuia pe Kunta şi Crăcană: ”Nu ieşiţi seara asta pe stradă. Mâine dimineaţă, la prima oră, nu ştiu dacă vă acceptă preotul, sau mai pe seară, la noapte, când mergeţi, să faceţi jurământ şi s-a terminat povestea.”

La final, procurorul le comunică şi poliţiştilor soluţia de neîncepere a urmăririi penale (NUP): ”Dragii mei, părerea mea este aceasta: să meargă acasă, unde îi aşteaptă familiile”. Iar drept pedeapsă, el îi pune pe cei doi infractori să le ceară poliţiştilor ”scuze, în genunchi”.

Dar scuzele n-au ţinut. Exasperaţi de practicile ”procurorului NUP”, poliţiştii au făcut imaginile publice. Iar cazul a ajuns în atenţia Parchetului General, care a descoperit că cei doi bărbaţi trimişi la biserică de procuror fuseseră reclamaţi în 2003, pentru că au sechestrat şi au violat două adolescente.

Răpite cu maşina din oraş, în plină zi  

S-a întâmplat în august 2003, în centrul oraşului Vişeu de Sus. Ioana* avea 14 ani, iar Maria* – 15 ani și 9 luni. Era vacanţa de vară, iar fetele ieşiseră împreună la o terasă de lângă parc. Acolo se aflau şi Kunta, şi Crăcană, care au venit şi s-au aşezat la masa lor. 

Unde se duc oamenii fără adăpost după ce sunt externați din spitale? Cazul unui bărbat care a trăit o lună la urgențe în București. Apoi a dispărut
Recomandări
Unde se duc oamenii fără adăpost după ce sunt externați din spitale? Cazul unui bărbat care a trăit o lună la urgențe în București. Apoi a dispărut

Kunta avea atunci 39 de ani, iar camaradul lui la nelegiuiri, 26 de ani. Când fetele s-au ridicat să plece, cei doi le-au prins de mână şi le-au ameninţat, cerându-le să rămână.

Le-au comandat lichior şi le-au obligat să-l bea, apoi au dus victimele într-o maşină, au blocat ușile și au mers într-o casă izolată de la marginea oraşului. Aici, Ioana şi Maria au fost obligate să bea în continuare, deşi ele refuzau, spunând că le este rău.  

Cum a ajuns pe lista din Europa a celor mai căutaţi infractori Ioan Grad, zis Kunta, după ce procurorii români l-au trimis la spovedit!
Ioan Grad, zis Kunta

Când au fost duse la etajul casei, fetele au încercat să fugă, sărind de la balcon, dar Kunta şi Crăcană le-au prins şi le-au oprit. Apoi au mers cu ele în camere separate şi le-au violat. După 4-5 ore, agresorii au adus victimele înapoi, în oraş, şi, ameninţându-le că dacă spun ceva, toată familia lor o să sufere, le-au lăsat să plece.

Kunta şi Crăcană erau cunoscuţi în Vişeu de Sus ca fiind nişte indivizi deosebit de periculoşi, iar fetelor le-a fost frică şi au tăcut. Până în noiembrie 2003, când Ioana a fost atacată din nou.

Radio România Actualități, omagii vibrante cu repetiție la adresa ministrului culturii, Lucian Romașcanu: „Un om care a mișcat, mișcă și va mișca România”
Recomandări
Radio România Actualități, omagii vibrante cu repetiție la adresa ministrului culturii, Lucian Romașcanu: „Un om care a mișcat, mișcă și va mișca România”

Victimele reclamă, dar violatorii rămân în libertate

Trecuseră trei luni de la viol. Într-o seară, Ioana a mers la o discotecă din oraş, împreună cu vărul ei. La un moment dat, fata a ieşit afară, iar Crăcană, aflat în zonă, a imobilizat-o şi a încercat să o bage cu forţa în maşina lui. Fata a strigat, iar în ajutorul ei au sărit mai mulţi bărbaţi, obligându-l pe agresor să o lase în pace și să plece. 

Aflând ce s-a întâmplat, vărul Ioanei a început să-i pună întrebări şi aşa a aflat că ea fusese violată de acel bărbat. A anunţat-o imediat pe mama Ioanei, iar aceasta a vorbit şi cu mama Mariei. Împreună, cele două femei au mers la poliţie, unde au depus plângere. 

În cursul lunii noiembrie 2003, autoritățile judiciare au fost sesizate despre faptele comise de inculpații Crăcană Dinu Olimpiu și Grad Ioan în august 2003 și de inculpatul Crăcană Dinu Olimpiu în noiembrie 2003.

Decizia nr. 3378/2012 a ÎCCJ:

Dar cei doi violatori nu au păţit nimic. Mai târziu, Crăcană a fost trimis în judecată pentru că a fost depistat conducând fără permis şi a luat un an cu suspendare.

În mai 2004, el a fost prins în timp ce primea 150 de euro de la o persoană pe care o şantajase şi a fost condamnat la 3 luni de închisoare, dar la pedeapsa asta s-a adăugat şi cea cu suspendare. N-a executat tot, a fost liberat condiţionat în martie 2005.

Femeie agresată în timpul vizitei premierului

După ce a fost pus în libertate, Crăcană şi-a continuat traseul infracţional alături de Kunta. În dimineaţa zilei de 14 august 2008, cei doi au mers la o pizzerie din oraș, ca să bea. 

Când pe lângă masa lor a trecut Corina*, o angajată a acelui local, Crăcană a prins-o de mână şi a întrebat-o de ce nu îi servește ea. ”E ziua mea liberă”, i-a răspuns femeia, dar cei doi au imobilizat-o şi au tras-o între ei, pe un colțar.

Când ea a început să plângă şi i-a cerut ospătarului să-l cheme pe șeful localului, Crăcană s-a enervat, a strâns-o de gât și a aplecat-o sub masă, spunându-i lui Kunta să se descheie la pantaloni, pentru sex oral.

Atunci, în local a intrat prietenul Corinei, care a încercat să o scoată pe femeie dintre cei doi, dar a fost bruscat, iar Crăcană a vrut să dea în el cu un scaun. Disperat, bărbatul a fugit după ajutor şi s-a oprit la primul echipaj de poliţie de pe stradă. Erau doi agenţi care dirijau circulaţia, pentru că în oraş se afla, în vizită oficială, Tăriceanu, premierul de atunci al României.

Au atacat poliţia în intersecţie, când premierul Tăriceanu era în vizită în oraș!

Unul dintre poliţişti a mers la pizzerie şi le-a cerut celor doi să o lase pe femeie să plece. ”E verișoara mea”, a minţit poliţistul, pentru a fi mai convingător, dar Kunta şi Crăcană au început să-l înjure.

Când poliţistul a reuşit să o scoată pe femeie dintre cei doi, agresorii au început să-l ameninţe, iar Crăcană i-a zis că din cauza lui a mers la închisoare. 

Agentul nu l-a băgat în seamă, a ieşit din pizzerie şi s-a întors în intersecţie, lângă colegul lui. 

La scurt timp, în zonă au apărut şi Kunta cu Crăcană, care i-au atacat pe cei doi poliţişti. Încercau să-i lovească cu pumnii şi-i ameninţau cu moartea, sub privirele stupefiate ale trecătorilor. 

Agenţii au cerut ajutor prin stație, însă nici ceilalţi doi colegi ai lor care au ajuns la faţa locului n-au reuşit să-i calmeze pe agresori. Circulaţia maşinilor a fost blocată un sfert de oră, în plină vizită a premierului.

Crăcană şi Kunta au părăsit intersecţia de bunăvoie şi s-au retras în pizzerie, unde au continuat să facă scandal. Acolo a fost trimis un alt poliţist, pe care Crăcană l-a întâmpinat cu un aparat electroșoc. Şi el, şi Kunta au refuzat să meargă la poliţie și au plecat la un hotel, de unde, la scurt timp, au fost săltați de ”mascaţii” de la S.P.I.R.

Procuror: “A fost o conduită oarecum necorespunzătoare”

Imaginile în care procurorul le cere lui Crăcană şi Kunta să meargă acasă şi apoi să facă jurământ la biserică sunt filmate chiar atunci, în ziua când ei au terorizat o femeie şi au agresat cinci poliţişti.

Prim-procurorul Vasile Pop, numit de presa locală ”procurorul NUP”, ”Tătuca” sau ”procurorul Evanghelie”, i-a lăsat liberi pe cei doi. ”N-au fost loviţi poliţiştii. N-a fost un ultraj. A fost o conduită oarecum necorespunzătoare, pentru care Crăcană a fost sancţionat contravenţional (n.r. – cu amendă)”, a explicat Pop la Realitatea TV.

Procurorul le ceruse infractorilor să-şi ceară ”scuze în genunchi” de la poliţiştii agresaţi de ei.

Arestaţi şi puşi în libertate după 10 luni

Picătura care a umplut paharul a venit un pic mai târziu, în octombrie 2008. Aflându-se într-un han din Ocna Șugatag, Crăcană şi Kunta au lovit un bărbat cu pumnii și cu picioarele. La scurt timp însă, victima s-a împăcat cu agresorii, care au fost scoşi de sub urmărire penală.

Când părea că nimeni, niciodată, n-o să-i poată face pe cei doi să plătească pentru faptele lor, a devenit publică filmarea din biroul ”procurorului NUP”, iar cazul a ajuns în atenţia Parchetului General.

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureș au verificat toată activitatea infracţională a lui Crăcană şi Kunta, iar la 12 februarie 2009 au cerut şi au obţinut arestarea lor preventivă. 

În aprilie 2009, ei fost trimişi în judecată pentru viol, lipsire de libertate, ultraj, ultraj contra bunelor moravuri și tulburarea liniștii publice, iar în septembrie 2009, dosarul a fost mutat la Tribunalul pentru minori și familie Brașov. 

Iar la 23 decembrie 2009, în mod surprinzător, judecătorii braşoveni i-au pus în libertate pe Crăcană şi pe Kunta. Mai mult, în mai 2010, în plin proces pentru acuzaţiile de viol şi lipsire de libertate, Curtea de Apel Braşov le-a impus celor doi, ca măsură preventivă, doar obligaţia de a nu părăsi țara. 

Numele acestor judecători nu mai pot fi aflate, pentru că a trecut un deceniu de atunci, iar dosarele au dispărut de pe portalul instanţelor. 

Epopeea lui Kunta interlopilor a continuat.

Condamnarea, după 9 ani de la viol

La 21 ianuarie 2011, Tribunalul pentru minori și familie Brașov l-a condamnat pe Olimpiu Crăcană la 12 ani de închisoare, iar pe Ioan Grad – la 10 de închisoare. Victima care avea 14 ani când a fost violată a cerut daune, dar instanţa i-a respins acțiunea civilă, ”ca fiind tardiv introdusă”.

Decizia a fost atacată de inculpaţi, dar şi de procurorii care au cerut pedepse mai mari. Dar la 14 februarie 2012, Curtea de Apel Brașov a menţinut sentinţa tribunalului. Împotriva deciziei au făcut recurs procurorii şi inculpaţii care cereau achitarea, dar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţe a decis acelaşi cuantum al pedepselor.

La 22 octombrie 2012 au fost emise mandatele de executate a pedepsei cu închisoarea pentru Crăcană şi Grad, dar ultimul deja dispăruse fără urmă. 

Procurorul NUP e avocat, iar Crăcană – liberat condiţionat

În 2008, imediat după ce au apărut la TV imaginile cu el, prim-procurorul Vasile Pop a făcut cerere de pensionare. Avea 59 de ani, din care 36 petrecuţi în magistratură. Fără a-l sancţiona în vreun fel, CSM i-a aprobat cererea în ianuarie 2009, iar o lună mai târziu, preşedintele României a semnat decretul de pensionare.

Vasile Pop s-a înscris în Baroul Maramureş şi este acum avocat. 

Olimpiu Crăcană a ajuns în spatele gratiilor şi ar fi trebuit să se elibereze la termen în noiembrie 2022. Dar anul acesta, în mai, Judecătoria Baia Mare a admis liberarea lui condiţionată, pentru că ”are fracția îndeplinită” şi chiar procurorul de şedinţă a pus concluzii de admitere.

Pe Ioan Grad, zis Kunta, Poliţia Română îl caută de 8 ani şi speră să-l găsească acum, după ce el a fost pus pe lista ”Europes Most Wanted”.

Kunta are 56 de ani, ochi albaştri, circa 1,90 m înălţime şi constituţie corpolentă.

* Vom proteja identitatea victimelor.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email [email protected]

„E cel mai inteligent om din lume și n-a muncit o zi în viața lui”. Românul în fața căruia își scoate Ion Țiriac pălăria
GSP.RO
„E cel mai inteligent om din lume și n-a muncit o zi în viața lui”. Românul în fața căruia își scoate Ion Țiriac pălăria
Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Mutare șoc pe piața media! Mihai Bendeac a semnat cu rivalii?! Vedeta a făcut un anunț surpriză
Playtech.ro
Mutare șoc pe piața media! Mihai Bendeac a semnat cu rivalii?! Vedeta a făcut un anunț surpriză
Îl recunoști? Era unul dintre cei mai cunoscuți cântăreți de la noi, dar viața lui s-a schimbat după ce a divorțat de fosta soție, în doar un minut
Viva.ro
Îl recunoști? Era unul dintre cei mai cunoscuți cântăreți de la noi, dar viața lui s-a schimbat după ce a divorțat de fosta soție, în doar un minut
Fraţii Tate, început "modest" în România: în 2015, aveau doar un apartament cu două camere, în Săcele, cumpărat în rate
Observatornews.ro
Fraţii Tate, început "modest" în România: în 2015, aveau doar un apartament cu două camere, în Săcele, cumpărat în rate
Ce a descoperit Paza de Coastă americană, după ce s-a chinuit să salveze un bărbat care a cerut ajutor
Știrileprotv.ro
Ce a descoperit Paza de Coastă americană, după ce s-a chinuit să salveze un bărbat care a cerut ajutor
Mariana Cojocaru anunță zodiile care scapă de greutăți în 2023. Norocul va fi de partea lor
FANATIK.RO
Mariana Cojocaru anunță zodiile care scapă de greutăți în 2023. Norocul va fi de partea lor
Ministrul de Interne al Austriei a fost la Bucureşti şi a rămas perplex: ”Aşa ceva el n-a mai văzut în Europa”. Ce l-a uimit
Orangesport.ro
Ministrul de Interne al Austriei a fost la Bucureşti şi a rămas perplex: ”Aşa ceva el n-a mai văzut în Europa”. Ce l-a uimit
Horoscop 6 februarie 2023. Leii ar fi bine să nu încerce să forțeze situațiile care nu le convin pentru că nu vor rezolva nimic pe această cale
HOROSCOP
Horoscop 6 februarie 2023. Leii ar fi bine să nu încerce să forțeze situațiile care nu le convin pentru că nu vor rezolva nimic pe această cale
CHALLENGE: Cum poți descrie gustul Coca-Cola Zero Zahăr fără cuvinte?
PUBLICITATE
CHALLENGE: Cum poți descrie gustul Coca-Cola Zero Zahăr fără cuvinte?