Antreprenorul român Gheorghe Mociorniță, rudă cu mult mai cunoscutul Dumitru Mociorniță, a avut dosar de urmărire la Securitatea comunistă din 1946 și până la decesul său, în 1982. Securiștii s-au folosit în toată perioada în care l-au supravegheat inclusiv de un prieten al industriașului, având numele de cod „Mihăilescu Ion” și care transmitea periodic informări după întâlnirile cu „ținta”.

În multe dintre înscrisurile păstrate în arhive sunt prezentate informații intime din viața personală a familiei industriașului.

Cum a fost urmărit de comuniști până la moarte un industriaș din România interbelică. Securitatea i-a verificat averea timp de patru decenii
Trupe de securitate constituite în România după 1946. Sursa foto: IICMER

Gheorghe Mociorniță s-a născut în anul 1897, în comuna Țintea din Prahova. Într-un document din 9 august 1946, Chestura Poliției Ploiești raporta că a făcut politică de centru-dreapta și că la momentul respectiv era înscris în Partidul Național Liberal – Tătărescu.

A avut o fabrică de pâslă și de încălțăminte la Ploiești, unde lucrau 40 de persoane, afacere naționalizată în anul 1948. În anii ‘50 a fost condamnat la 4 ani de închisoare pentru deținere ilegală de aur, pedeapsă pe care nu a executat-o pentru că a fost amnistiat. 

„Prin noi înșine”, etapa pe bani. Membrii și simpatizanții PNL au contribuit cu 10,51 de milioane de lei la partid, statul a dat 74,91 de milioane de lei
Recomandări
„Prin noi înșine”, etapa pe bani. Membrii și simpatizanții PNL au contribuit cu 10,51 de milioane de lei la partid, statul a dat 74,91 de milioane de lei

Cele multe înscrisuri păstrate la dosarul de urmărire provin din perioada anilor ‘60. Mociorniță era „semnalat” de agenți ca având „manifestări dușmănoase”, atât pentru că era un fost „exploatator”, cât și pentru faptul că obișnuia să comenteze situația internă și internațională în mod „tendențios”, respectiv asculta posturile de radio „capitaliste”. Din acest motiv, avea să fie pus la punct un „plan de măsuri” special privind supravegherea. 

Era parte a așa-zișilor moșieri sau burghezi, care deveniseră dușmanii societății. Cei mai mulți au avut de suferit pentru că au fost condamnați la închisoare și unii chiar au murit în închisori. Erau un fel de paria ai societății, fiind urmăriți până la moarte. De obicei, aveau de suferit și copiii lor, care nu puteau să urmeze facultăți. 

Cercetătorul și istoricul Liviu Zgârciu, de la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia:

Potrivit acestuia, aversiunea regimului față de foștii industriași interbelici s-a mai domolit după venirea lui Nicolae Ceaușescu la putere, în 1965. În cazul lui Gheorghe Mociorniță, sistemul nu s-a opus ca cei doi copii să studieze la facultate.

Cum era instruit informatorul de către Securitate

Cum a fost urmărit de comuniști până la moarte un industriaș din România interbelică. Securitatea i-a verificat averea timp de patru decenii

Într-o notă informativă din 25 iulie 1962, sursa „Mihăilescu Ion” prezenta Securității informații despre fosta avere a industriașului Miciorniță. În afară de fabrica din Ploiești, acesta a mai achiziționat Hotelul Gociman din București, precum și alte câteva imobile din Capitală, pe care le-ar fi vândut ulterior. „Agentul a fost instruit de a se apropia și căpăta încrederea obiectivului și treptat să abordeze diferite probleme pentru a-i stabili activitatea și relațiile sale și atitudinile față de regim”, susținea lt. maj. Ralea Marcu, ofițer operativ în cadrul Securității Ploiești, în subsolul notei informatorului. Acesta și-a luat misiunea foarte în serios și își aștepta „obiectivul” atunci când ieșea să facă piața. 

Pentru că nu a reușit să îl întâlnească o perioadă de timp, a mers la farmacia unde lucra soția lui, care i-a transmis că soțul său stă acasă și se ocupă de gospodărie și de copii și iese regulat la cumpărături. Întâlnirea mult așteptată s-a produs în 6 octombrie 1962, fiind relatată cu lux de amănunte într-o notă informativă transmisă în ziua următoare. Discuțiile s-au axat pe problemele familiale ale fostului industriaș, care era bucuros că fiul ce mare a intrat la facultate, iar băiatul cel mic urma să încheie liceul în anul următor. Informatorul relata o apropiere foarte benefică față de „obiectiv”, care s-a arătat foarte bucuros de reîntâlnirea dintre ei. 

Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO
Recomandări
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

„Agentul, în discuțiile ce le va purta, (n.r. – trebuie) să stabilească felul său de viață, cum reușește să-și acopere cheltuielile familiale numai cu un salariu al soției care este farmacist, ce preocupări are, cu cine mai întreține relații”, erau recomandările securistului care îl avea în coordonare pe informator. 

securitate industrias1Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 7

Dosarul întocmit de Securitate pe numele lui Gheorghe Mociorniță.

Problema „foștilor exploatatori”

Gheorghe Mociorniță, urmărit în cadrul „problemei foști exploatatori”, devenise o situație stringentă pentru securitatea din Ploiești, care a întocmit o „notă analiză” privind preocupările și sursele de venit ale acestuia. Este relatată o așa-zisă „manifestare dușmănoasă”, respectiv faptul că acesta i-ar fi spus unui agent că „rușii sunt în derută, sunt turbați, inițiativa o au americanii care pregătesc rapid războiul contra comunismului și că în toamnă precis va începe războiul”.

„Astăzi deși nu putem scoate un cuvânt și nu putem să ne organizăm, dar să fim gata să sărim cu toții la momentul când vor porni americanii ca să-i dăm peste cap pe comuniști. Americanii mereu spun la radio că popoarele cotropite de comunism să fie vigilente și să-și apere dârz drepturile”, ar mai fi spus fostul industriaș, potrivit agentului securității. Aceste afirmații nu puteau fi verificate, existând posibilitatea reală să fie inventate de către agenți. Securitatea urmărea și persoanele cu care se întâlnea Mociorniță, printre acestea fiind foști generali de armată, avocați sau profesori.

„Nemernicii mi-au ucis copilul”

În 1964, familia Mociorniță avea să treacă printr-o mare tragedie. Fiul cel mic, student în anul II la Matematică, a decedat înecat în perioada unei activități de practică, în timp ce înota într-un lac din Brăila. „L-am găsit foarte supărat din cauza decesului fiului său de 19 ani. A spus că a fost trimis împreună cu alți colegi în baltă pentru muncă în folos obștesc și nu au fost supravegheați. «Nemernicii mi-au ucis copilul», spunea tot timpul. Timp de 20 de minute a insultat și blestemat regimul spunând că e vinovat de nenorocirea lui”, relata sursa „Bătrînu Ion”. 

Chiar și această tragedie era văzută de reprezentanții Securității ca o ocazie de a afla alte lucruri de la Mociorniță, de interes pentru regim, respectiv modul în care își susținea cheltuielile și persoanele cu care se întâlnea. Securiștii bănuiau că fostul industriaș avea resurse financiare secrete, altfel nu își explicau de ce nu căuta un loc de muncă, în condițiile avea doi copii. În toată perioada cât a fost urmărit, agenții aflați pe urma acestuia nu au reușit să afle nimic despre astfel de surse de bani.

La dosar mai apar și alte informări, din anii următori, care insistă pe faptul că ținta Securității era foarte afectată de pierderea suferită și nu mai ieșea decât foarte rar din casă. Cu toate acestea, în februarie 1965, Securitatea din Ploiești întocmea un nou „plan de măsuri” care îl viza pe industriaș. Patru agenți informatori, deveniți apropiați ai lui Gheorghe Miciorniță, au primit misiuni de a-l urmări și de a afla cât mai multe informații de la acesta. 

Resurse financiare imense risipe degeaba

Informatorii nu au aflat aproape nimic, dată fiind starea psihică a bărbatului, motiv pentru care la sfârșitul anului 1965 era luată o hotărârea privind închiderea dosarului informativ. 

„La data deschiderii dosarului informativ, din materialele existente rezulta că cel în cauză se situa pe o poziție dușmănoasă regimului democrat popular, audia posturile de radio capitaliste, comenta de pe poziții dușmănoase emisiunile audiate, întreținea legături cu elemente din categoria foștilor exploatatori, colportori de zvonuri tendențioase, își punea speranță în schimbarea regimului cu sprijinul puterilor capitaliste”, se susținea în hotărârea din 21 octombrie 1965. Ulterior, Gheorghe Mociorniță, în vârstă de 68 de ani, era trecut în evidența pasivă a Securității, iar în 1969 era „scos din baza de lucru”. Ultimul document lucrat de ofițerii de urmărire datează din 14 iunie 1983, când a fost întocmită o notă raport prin care se cere scoaterea din evidențe a acestuia și clasarea materialelor în arhive ca urmare a decesului. 

Se încheia astfel o vastă operațiune, care s-a întins pe o perioadă de 40 de ani și care a implicat resurse umane și financiare importante. Un cetățean român avea să fie urmărit și verificat permanent pentru simplul motiv că înainte de venirea comuniștilor la putere a fost un antreprenor și ar fi „exploatat” 40 de oameni care lucrau la fabrica sa.

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentarii (7)

K476   •   24.03.2024, 23:44

In 1878, in muntenia si moldova, multi locuiau in bordeie. In perioada de "exploatare" s-a construit partea frumoasa a oraselor de azi. Acele vile superbe din Buc, Ploiești, Constanța, Craiova, Iași, toate erau mici Parisuri. Germanii, italienii si francezii veneau aici sa lucreze. Capitanul avea o ordonanta, colonelul 2, generalul 3 soldati la dispozitia lui. Pe un tren lucrau peste 20 de cfristi. O halta amarata avea 15-20 angajati. Restaurante, terase, carciumi, saloane, berari, bodegi, toate erau pline. Pietele erau pline de marfa proaspata. Da, a fost o croza de scurta durata, nu existau pensii, iar somajul era mai rau ca azi, dar cum poti exploata pe cineva care are atatea oportunitati?

Cornel23   •   24.03.2024, 19:41

Toți sau îmbogățit datorită lui Ceaușescu... Au avut funcții mari în toate domeniile de activitate a statului, vestita mită era la putere, etc... . Ceaușescu va ridicat pe toți, majoritatea cetățenilor de rând aveți apartamente aveți case private datorită regimului comunist... Ce ați avut și nu mai aveți sunt fabricile care sau vândut în privat pe sume de doi lei de acești indivizi care încă mai ocupa funcții la conducere...vor veni vremuri grele și toată populația lumii va avea de suferit.

iri_   •   24.03.2024, 19:27

Deci se vede clar, ca de la venirea lui Ceausescu, in Martie 1965, si pana la sfarsitul aceluiasi an, se inceteaza urmarirea efectiva a “obiectivului”, probabil ca astea au fost directivele noii conduceri…

Vezi toate comentariile (7)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Patru zodii care vor avea protecție de la Dumnezeu în luna mai 2024. Răul nu le poate atinge
FANATIK.RO
Patru zodii care vor avea protecție de la Dumnezeu în luna mai 2024. Răul nu le poate atinge
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12 ani de relație: "Este doar..."
Viva.ro
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12 ani de relație: "Este doar..."
Acasă la Dana Nălbaru și la Dragoș Bucur. Uite-i cum muncesc pământul la Moșteni-Greci! Actorul ară cu tractorul, solista și fiica ei văruiesc pomii în livadă
Libertateapentrufemei.ro
Acasă la Dana Nălbaru și la Dragoș Bucur. Uite-i cum muncesc pământul la Moșteni-Greci! Actorul ară cu tractorul, solista și fiica ei văruiesc pomii în livadă
Meciul dintre Nadal și un puști de 16 ani a intrat în istorie. Cine a câștigat
GSP.RO
Meciul dintre Nadal și un puști de 16 ani a intrat în istorie. Cine a câștigat
Secretul autorităților din toate buletinele românilor. Ce înseamnă, de fapt, ultima cifră din CNP
FANATIK.RO
Secretul autorităților din toate buletinele românilor. Ce înseamnă, de fapt, ultima cifră din CNP
O fetiță spunea că are un monstru în cameră, dar mama nu a luat-o în seamă. Ce au descoperit după a șocat întreaga familie
Știrileprotv.ro
O fetiță spunea că are un monstru în cameră, dar mama nu a luat-o în seamă. Ce au descoperit după a șocat întreaga familie
Imagini din casa în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă, alături de fiul lor / Foto
Unica.ro
Imagini din casa în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă, alături de fiul lor / Foto
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur. "Stăm şi aşteptăm. Situaţia s-a agravat"
Observatornews.ro
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur. "Stăm şi aşteptăm. Situaţia s-a agravat"
Horoscop 27 aprilie 2024. Scorpionii ar fi bine să dea dovadă de mai multă flexibilitate, în special în negocierile legate de bani sau bunuri
HOROSCOP
Horoscop 27 aprilie 2024. Scorpionii ar fi bine să dea dovadă de mai multă flexibilitate, în special în negocierile legate de bani sau bunuri

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI