Ancheta în acest caz s-a declanșat în vara anului 2019, procurorii sesizându-se din oficiu. Se întâmpla la trei luni după ce pe contul oficial de YouTube al cântărețului Dani Mocanu a fost urcat videoclipul cu denumirea Curwa (Official Video) HiT 2019.

Trimis în judecată pentru incitare la ură, manelistul a negat acuzația. În primul rând, avocații au invocat că nu Dani Mocanu ar fi fost cel care a urcat videoclipul pe YouTube.

Explicația avocaților a fost respinsă de instanță, în condițiile în care videoclipul apare postat pe contul oficial al cântărețului, fără ca acesta să reclame că cineva i l-ar fi accesat în mod fraudulos. Mai mult, Dani Mocanu a refuzat să înlăture videoclipul de pe YouTube, deși procurorul de caz i-a cerut acest lucru.

După trimiterea în judecată, titlul melodiei a fost completat prin adăugarea titulaturii „acesta este un pamflet și trebuie tratat ca atare”. La momentul declanșării anchetei, melodia avea 16,8 milioane de vizualizări pe YouTube. În prezent, numărul vizualizărilor se apropie de 23 de milioane.

Povestea unui videoclip controversat

Videoclipul care i-a adus condamnarea la închisoare lui Dani Mocanu începe cu acesta plângându-se că și-a rupt autoturismul pe drumurile de țară, când și-a luat femeia și a adus-o la oraș, unde „s-a haladit curva”.

Apoi femeia este descrisă „ca un obiect” pe întreaga derulare a videoclipului, cântărețul caracterizând-o drept o ființă inferioară bărbatului, care nu are voie să gândească („să nu o lași să gândească, să-i pui stop la idei”), comparând-o cu un câine care trebuie ținut în lesă și care trebuie să fie dresat în a-și asculta stăpânul („să nu îi dai valoare decât ca la un câine”) sau cu un autoturism lovit al cărui kilometraj trebuie dat înapoi (cu referire la limbajul vulgar folosit pentru descrierea unor femei considerate a avea moravuri ușoare – cu mulți kilometri la bord).

În cea mai mare parte a videoclipului, apare o femeie ținută sau târâtă în lesă de Dani Mocanu, sau stând în genunchi. Mai mult, femeia este lovită și bruscată în timp ce este ținută în lesă, iar la final este aruncată din autoturism.

Mocanu nu a șters comentariile discriminatorii

„Instanța reține că pe parcursul întregului videoclip, inculpatul Mocanu Daniel prezintă femeia într-un mod umilitor, inferioară bărbatului și cu valori morale scăzute, obedientă și fără drepturi și instigă publicul să disprețuiască femeile. În concepția inculpatului, femeia nu are dreptul să gândească și dacă totuși cumva face acest lucru, bărbatul trebuie «să îi pună stop la idei»”, spun judecătorii.

Impactul mesajului de ură și discriminare pe care melodia îl transmite se poate observa și din comentariile publice la videoclip, care susțin mesajul transmis și continuă, la rândul lor, propagarea mesajului de ură și discriminare către femei.

Judecătoria Pitești:

Mai mult, judecătorii susțin că Mocanu a continuat să încurajeze mesajele de discriminare și ură împotriva femeilor, „fără să ia nicio măsură să modereze sau să condamne mesajele transmise de către persoanele care au vizualizat videoclipul”.

Apărarea manelistului: melodia poate viza și bărbații, nu doar femeile

Avocații lui Dani Mocanu au invocat în sala de judecată că, de fapt, cuvântul „curvă” nu se poate reține că face referire strict la femei, ci poate fi și un bărbat. Judecătorii au respins ideea și au subliniat că mesajul videoclipului este unul cât se poate de clar, „de instigare la ură și violență față de femei și de discriminare a acestora în raport cu bărbații și a fost conștientizat în mod clar de către inculpat”.

În ceea ce privește libertatea de exprimare, invocată de cântăreț în „actul artistic”, instanța de fond a apreciat că videoclipul Curwa depășește limitele libertății de exprimare, prevăzute de Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Dani Mocanu l-a sfidat pe procurorul de caz

Găsit vinovat de incitare la ură, Dani Mocanu a fost condamnat la plata unei amenzi penale în cuantum de 15.000 de lei, transformată în 250 de zile de închisoare în caz de neachitare. Pedeapsa finală a fost însă una de șase luni de închisoare cu executare, după ce judecătorii au revocat amânarea unei condamnări la regimul circulației rutiere aplicată în 2017. Dani Mocanu a comis noua infracțiune în perioada termenului de supraveghere, de doi ani, acesta fiind motivul pentru care, în final, a rezultat pedeapsa de șase luni de închisoare cu executare.

La stabilirea pedepsei, instanța a ținut cont de conduita lui Mocanu din timpul procesului: faptul că nu și-a recunoscut faptele, „atitudinea de sfidare a procurorului” în timpul urmăririi penale, de antecedentele penale, precum și de nivelul scăzut de școlarizare (nouă clase).

Pe lângă pedeapsă, Judecătoria Pitești a dispus obligarea oficialilor YouTube să retragă de pe platformă melodia Curwa, iar manelistul să plătească statului toate sumele încasate de pe urma vizualizărilor.

Raportat la numărul de vizualizări reținut la trimiterea în judecată a dosarului (18 milioane de accesări), instanța a dispus confiscarea de la Dani Mocanu a sumei de 34.136 de dolari americani, bani pe care manelistul i-ar fi obținut de la YouTube în contul melodiei Curwa.

Sentința Judecătoriei Pitești a fost contestată de cântărețul de manele, dosarul urmând a fi înaintat Curții de Apel Pitești, instanță care va pronunța sentința definitivă în acest caz.

Condamnat și pentru conducere fără permis

Pe 22 iunie, Dani Mocanu a fost condamnat de Judecătoria Pitești la nouă luni închisoare sub supraveghere pentru conducere fără permis. Cântărețul a fost acuzat că în august 2020 a condus autoturismul său Mercedes, deși avea dreptul de conducere suspendat. Mocanu s-ar fi prezentat inclusiv la sediul Poliției conducând autoturismul, deși fusese înștiințat că i s-a suspendat dreptul de conducere.

Potrivit datelor din dosar, Dani Mocanu avea în antecedente 16 abateri la regimul circulației rutiere, șapte dintre acestea fiind comise în intervalul iunie-iulie 2020. Sentința în acest dosar a fost contestată atât de cântărețul pus sub acuzare, cât și de procurori. 

Citeşte şi:

Chirurgul din Gorj acuzat că a luat mită, înregistrat când se ruga: „Doamne, dă-mi sănătate, bani mulți, ferește-mă de procurori”

Bărbat acuzat că abuza o fetiță într-un parc din Cluj-Napoca, surprins de o mamă care a alertat poliția

Cazul copilului din Rovinari căzut de la etajul 4: elicopterul SMURD era defect, a fost trimisă o ambulanță fără medic

FOTO „Vi se pare atât de incitant?” » Sexy-avocata din Cluj, declarații incendiare: „Experimentez și alte activități”
PARTENERI - GSP.RO
FOTO „Vi se pare atât de incitant?” » Sexy-avocata din Cluj, declarații incendiare: „Experimentez și alte activități”
Ce se întâmplă cu fix 72 de ore înainte să mori. Primul semn care apare, oamenii de știință au făcut descoperirea
Playtech.ro
Ce se întâmplă cu fix 72 de ore înainte să mori. Primul semn care apare, oamenii de știință au făcut descoperirea
„Am crezut că voi muri”. Coşmarul trăit de o tânără de 22 de ani, care a fost violată timp de 6 ore de cei pe care îi considera prieteni, în Anglia
Observatornews.ro
„Am crezut că voi muri”. Coşmarul trăit de o tânără de 22 de ani, care a fost violată timp de 6 ore de cei pe care îi considera prieteni, în Anglia
Horoscop 27 noiembrie 2021. Berbecii sunt înclinați spre decizii care nu le fac cinste, doar ei pot evita acest lucru
HOROSCOP
Horoscop 27 noiembrie 2021. Berbecii sunt înclinați spre decizii care nu le fac cinste, doar ei pot evita acest lucru
Prima mare țară din lume care și-a vaccinat TOATĂ populația eligibilă
Știrileprotv.ro
Prima mare țară din lume care și-a vaccinat TOATĂ populația eligibilă
EXCLUSIV | Detalii mai puţin ştiute despre Miss Universe România. Carmina dărâmă prejudecăţile
Telekomsport
EXCLUSIV | Detalii mai puţin ştiute despre Miss Universe România. Carmina dărâmă prejudecăţile
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie
PUBLICITATE
Imagination de la Foreo - masca de față pe care ți-o personalizezi... pe masa din bucătărie