„Pe vremuri era locul perfect unde vedeam cele mai tari filme care ajungeau pe piață. Dacă la cinema Patria era bătaie mare pe bilete, chiar și aici la noi, în Giulești, prindeai greu un tichet. Dar găseai mult mai ușor. Plus că traversam linia de tramvai și-ajungeam repede de-acasă”.
Domnul Marian are 72 de ani și își amintește de vremurile în care „mâncam sandvici cu cașcaval și cu salam de Sibiu, la 2,5 lei la bufetul cinematografului”. Stă pe Calea Giulești, vizavi de cinematograful care i-a marcat adolescența. Acum, se plimbă prin parcul de lângă casă cu cățelul său și-și amintește de vremurile în care Giuleștiul nu era un cartier „părăsit, abandonat și nebăgat în seamă de ăștia de pe la primărie”.
„Intrarea principală era prin față. Era o frumusețe. La intrare, afișele cu filmele la zi, dar și cu ce avem peste o săptămână. Un lobby frumos, apoi în sală, 500 de locuri cu scaune ca la Sala Palatului”, își mai amintește. „Cafea era bonus mereu de la bufet”, mai spune.
Cinema Giulești e un focar de infecție
Acum, o întoarcere la 180 de grade. Geamuri nu mai există, tocăria e de mult pusă pe foc, scaunele – dezafectate, mobilier care efectiv a dispărut.
Rezistă, în schimb, o mare parte din construcția de cărămidă și grinzile imense de beton ale clădirii-simbol din Giulești.
În tot acest timp, autoritățile se ceartă pe clădirea abandonată, devenită casă pentru oamenii străzii.
Cinematograful Giulești a fost construit în 1965
Conform site-ului socialistmodernism.com, cinematograful a fost construit în 1965, de arhitectul Mariana Bucur și de inginerul F. Lissay.
„Ansamblul cinematografului era compus din sala de spectacole, un hol pentru public cu un bufet și grupuri sanitare, casele de bilete cu hol, cabină de telefon public și birou, grupul de proiecție cu anexe, depozite de materiale”, precizează sursa citată.
Care dă detalii și despre construcție: „Structura de rezistență este din beton armat monolit și pretensionat, planșeul peste sală este format din grinzi. Registrul superior al fațadei principale se remarcă prin decorații din cărămidă glazurată”.
Lupta pentru cinema a ajuns și în instanță
În ultimii ani, primarii sectoarelor 1 și 6 și-au trimis săgeți în ceea ce privește modernizarea fostului cinematograf Giulești.
Acesta se află pe raza teritorială a sectorului 1, acolo unde Clotilde Armand e primar. Parcul din fața cinematografului aparține, în schimb, de Primăria Sectorului 6, acolo unde administrează Ciprian Ciucu.
În urma şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) din noiembrie 2015, cinematografele Giuleşti şi Favorit au trecut în administrarea Consiliului Local al Sectorului 6.
Dar din mai 2018, după un lung șir de procese, cinematograful era trecut, prin hotărâre de instanță, în domeniul public al Municipiului București și administrarea Consiliului Local al Sectorului 1.
Planuri peste planuri, dar nimic concret
La mai bine de un an, Primăria Sectorului 1 solicita CGMB clădirea cinematografului Giulești pentru transformarea sa într-un centru educațional ultramodern.
Iar într-un comunicat de presă din 21 decembrie 2022, primăria dădea detalii despre viitoarea destinație a fostului cinematograf.
„Aici se vor desfășura cursuri de robotică, IT, Game Development, educație digitală, educație incluzivă, educație remedială, cursuri de leadership și dezvoltare antreprenorială, precum și ateliere de pictură, de teatru și performance, de fotografie și producție video etc. În plus, aici vor avea loc expoziții de artă, proiecții de film, piese de teatru, sesiuni științifice, lansări de carte”, scria în comunicat.
Chiar în bilanțul de trei ani în funcția de edil al sectorului, Clotilde Armand s-a referit la cinematograf.
Pe care vrea să-l transforme într-un „centru cultural în parteneriat cu Fundaţia pentru Roma”, doar că pentru moment, acest lucru este imposibil în urma unor „probleme juridice” ce „sunt în curs de rezolvare”.
Schimb de replici. Ciucu, planuri cu Banca Mondială
Disputa asupra cinematografului a revenit în actualitate de curând. Când Ciprian Ciucu i-a adresat prin intermediul Digi24 o întrebare lui Clotilde Armand: „De ce refuzați să ne dați în administrare cinematograful, care, din punctul meu de vedere, e greșit intabulat în sectorul 6?”.
„Primăria Sectorului 6, împreună cu Banca Mondială, are un proiect de regenerare urbană a zonei Giulești. Aceasta presupune parcul din fața cinematografului Giulești. Dintotdeauna, cinematograful a fost în sectorul 6, dar, din cauza unei hotărâri judecătorești ciudate, a fost atribuit sectorului 1. Proiectul nostru are logică, dacă e făcut cu cinematograful. Pentru că cinematograful și parcul din fața lui reprezintă un ansamblu”, a spus primarul Ciucu.
Clotilde Armand acuză că i se refuză proiectele
Armand a răspuns, tot pentru Digi24: „Este o problemă care datează dinainte să fiu eu primar, a fost o decizie judecătorească, potrivit căreia cinematograful e în sectorul 1. Avem și o ordonanță de Guvern, care spune că cinematograful aparține de sectorul 1. În acest context, este imposibil pentru domnul Ciucu să facă vreun proiect”.
Apoi aceasta a precizat: „Acum 2 ani, știind că cinematograful este în sectorul 1, am propus un proiect care e blocat în Consiliul General, pentru că domnul Ciucu nu vrea să-l susțină. Este un proiect cu o fundație, cinematograf, dar și cursuri de robotică. Eu îi propun să mă sune. El blochează proiectul de 2 ani. A fost votat în Consiliul Local. El este blocat la nivel de Consiliu General de PNL. Îi propun să mă sune și să realizăm un parteneriat pentru a merge mai departe”.
Până la rezolvarea luptelor politice, domnul Marian, dar și restul giuleștenilor trăiesc din amintiri și rememorează momentele din anii 70-80, când mergeau la un film de top la cinematograful Giulești. Acum, doar o ruină.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 25
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
nicoleta1 • 12.02.2024, 16:04
Dupa revolutie ,autoritatile nu au fost in stare sa intretina ce a fost frumos pe timpul lui Ceausesca
mariussorin75 • 12.02.2024, 12:43
pacat, ar fi fost un cinematograf 7D asta din Giulesti...dupa ce se stinge lumina :)