MENIU CAUTĂ

FOTO | Cum arată mitraliera unui soldat, după incidentul chimic misterios din Crimeea

Distribuie

O imagine publicată de un utilizator de Twitter arată amploarea poluării din orașul Armiansk, situat la în nordul Peninsulei Crimeea, în apropiere de granița cu Ucraina, trasată după anexarea din 2014.

Imaginea arată o mitralieră Kalașnikov a unui soldat ucrainean, aflat în apropiere de punctul de graniță, după contactul cu substanțele periculoase din aer.

Autoritățile din Ucraina au decis închiderea punctelor de intrare în Peninsula Crimeea, ca urmare a unui misterios incident chimic, care a dus la creșterea dioxidului de sulf în aer.

Toate școlile din apropierea Crimeii au fost închise, au anunțat autoritățile din regiunea Kherson, situată la nord de peninsula anexată de Rusia în 2014. Anterior, aproximativ 4.000 de oameni au fost evacuați din Crimeea către centre de îngrijire.

În ultimele două săptămâni, localnicii s-au plâns de un miros înțepător în atmosferă și de probleme respiratorii. Au existat și relatări despre apariția unor pete uleioase pe mașini sau depozite de culoare maronie.

Autoritățile locale sunt acuzate că ar fi încercat să mușamalizeze incidentul. Sursa toxinelor pare să fie uzina chimică „Krâmski Titan”, din orașul Armiansk, situat în Peninsula Crimeea. Această uzină produce în special dioxid de titan, care este utilizat în industria chimică.

Guvernatorul Crimeii, numit de Moscova după anexarea peninsulei, Serghei Axinov, fabrica urmează să-și reia producția în câteva zile, după ce a fost oprită temporar. El a admis că emisii atmosferice suspecte provenite de acolo s-au produs în noaptea de 23 spre 24 august, însă le-a pus pe seama schimbărilor de temperatură care au antrenat o depășire a normelor autorizate de dioxid de sulf.

A doua zi, mesaje evocând accese anormale de tuse şi iritarea ochilor au început să apară pe reţelele sociale.

În pofida mesajelor alarmante, autoritățile nu au ordonat evacuarea decât marți, după un miting care a reunit circa 300 de persoane în fața primăriei din Armiansk.

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a spus că incidentul este „o catastrofă ecologică” și a cerut crearea unei comisii internaționale de anchetă pentru acest caz.


CITEȘTE ȘI: VIDEO/ Un fost prezentator de știri a ajuns masterand în Suedia


FOTO: PIXABEY

Citește mai multe despre Twitter pe Libertatea.

Comentarii