• Judecătoria Babadag a respins cererea prin care fata solicita 5.000 de lei daune morale, motivând că victima „nu a demonstrat prejudiciului suferit”.
  • „O fată de 12 ani poate face avansuri unui adult, însă doar pentru că ea are nevoie de afecţiune”, spune psiholog Anda Păcurar. Ea explică de ce magistrații trebuie să aibă ”empatie și instinct moral” atunci când întâlnesc astfel de cazuri.

Ana* avea 11 ani când a rămas orfană de tată. La scurt timp, ea a fost părăsită şi de mama care şi-a refăcut rapid viaţa, femeia mutându-se în Tulcea, la concubinul ei. 

Fetiţa a rămas în satul de lângă Gura Portiţei, în grija unei bunici de 91 de ani. Atunci, în numai câteva luni, toată viaţa Anei a fost făcută ţăndări.

Pe hârtie, statul și-a făcut treaba, Primăria sesizând situația dificilă a minorei.

„Având în vedere riscul abandonului şcolar, cât şi comiterea altor fapte antisociale, reprezentanţii Primăriei comunei X* – compartimentul protecţia copilului au monitorizat situaţia minorei”, au arătat procurorii în rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Tulcea.

Monitorizarea autorităților a fost atât de eficientă, încât asistentul social a descoperit abia după două luni că în casa bunicii se mutase şi ciobanul din sat, care întreţinea relaţii sexuale cu fetiţa de 12 de ani.

Unul dintre intelectualii lui Băsescu a ajuns în conferințele AUR
Recomandări
Unul dintre intelectualii lui Băsescu a ajuns în conferințele AUR

Pentru procuror, ciobanul e „concubinul” fetiţei

Nica Florin avea 21 de ani şi a declarat că fetiţa a fost cea care i-a propus „o relaţie de concubinaj”. „Propunere cu care inculpatul a fost de acord”, scria procurorul Liviu Ticofschi, în rechizitoriu.

Cum au decis patru magistraţi că o fetiţă de 12 ani a fost cea care a corupt doi bărbați, unul dintre ei eliberat condiționat!
Procurorul Ticofschi nu pune la îndoială niciun moment capacitatea unui copil de 12 de ani de a consimţi o relaţie sexuală cu un adult

În cele şapte pagini ale rechizitoriului, o singură dată se vorbeşte despre Ana ca fiind „persoană vătămată minoră”. Ea nu e considerată victimă, ci doar:

  • „Minora” care „a propus”.
  • Cea care „a întreţinut relaţii sexuale cu acordul ei”.

De cealaltă parte, inculpatul e numit de procuror ca fiind „concubin”. Concubinul unei fetiţe de de 12 ani!  

„O fată de 12 ani poate face avansuri unui adult, însă doar pentru că ea are nevoie de afecţiune”, spune psiholog Anda Păcurar. „La vârsta de 12 ani, ea nu are experienţă, precum un adult, şi poate crede că, dacă un bărbat face sex cu ea, ea este iubită, ea aparţine şi e semnificativă cuiva.”

Cel mai bine plătiți rectori și decani din UMF-uri care sunt și medici polivalenți. Cine este cel care primește 10 salarii din 10 funcții
Recomandări
Cel mai bine plătiți rectori și decani din UMF-uri care sunt și medici polivalenți. Cine este cel care primește 10 salarii din 10 funcții

Îţi trebuie empatie şi acel instinct moral ca să înţelegi ce se întâmplă în sufletul unei fetiţe de 12 ani căreia, după ce i-a murit tatăl, caută afecţiunea unui bărbat.

psiholog Anda Păcurar:

În rechizitoriu ni se mai spune că în ziua de 2 iulie 2014, „pe fondul unor neînţelegeri cu concubinul său”, Ana ar fi sunat un bărbat pe care îl cunoscuse la o petrecere de revelion, rugându-l să vină şi să o ia „pentru a locui împreună la domiciliul acestuia”.  Blăgoi Gheorghiţă avea 26 de ani şi executase patru condamnări, pentru furt calificat.

Deşi cunoştea faptul că minora (…) are vârsta de 12 ani, inculpatul a condus-o pe aceasta la locuinţa tatălui său din localitatea Sălcioara, iar în noaptea de 2/3.07.2014 a întreţinut cu minora, cu acordul acesteia, un raport sexual, promiţându-i că o va lua de soţie şi va avea grijă de ea.

Procurorul Liviu Ticofschi în rechizitoriu:

A doua zi, asistentul social din comună a mers la bunica Anei, ca să vadă ce mai face fetiţa, şi aşa a descoperit promiscuitatea în care ea trăia de câteva luni. A anunţat imediat poliţia, care a demarat o anchetă. 

DGASPC Tulcea a dispus pentru Ana atunci măsura de plasament în regim de urgenţă, dar ulterior, la cererea mamei, măsura a fost revocată, iar fetiţa a fost „reintegrată în familie”. 

Ministerul Sănătății propune introducerea unei noi taxe pentru pacienții care vor să-și aleagă medicul specialist. Asigurare suplimentară pentru tratament dentar
Recomandări
Ministerul Sănătății propune introducerea unei noi taxe pentru pacienții care vor să-și aleagă medicul specialist. Asigurare suplimentară pentru tratament dentar

3 ani şi 9 luni a durat cercetarea Parchetului

Nica Florin şi Blăgoi Gheorghiţă au fost acuzaţi de comiterea infracţiunii de act sexual cu un minor în octombrie 2015. 

În septembrie 2016, dosarul a fost preluat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Tulcea, care a efectuat cercetări încă un an şi jumătate. Ca probe, au fost depuse la dosar declaraţiile a cinci martori (n.r. – bunica victimei neaflându-se printre cei audiaţi), un raport de constatare medico legală şi „alte înscrisuri”.

„Minora nu prezintă semne de violenţă/leziuni traumatice genitale sau extragenitale recente (la nivelul capului, gâtului, torso-ului şi extremităţilor); prezintă activitate sexuală extravaginală recentă cu ejacularea spermei «in situ», scrie în ”Raportul de constatare medico legală din 4.07.2014 al SJML Tulcea

Dintre probele adunate de procurori lipseşte expertiza psihiatrică a victimei.

„În mod normal, e obligatorie expertiza psihiatrică, pentru că numai aşa poţi stabili dacă victima a avut sau nu discernământ pentru a consimţi actul sexual”, spune psiholog Anda Păcurar. „Şi nici nu contează vârsta victimei, pentru că ea poate avea vreun retard sau vreo altă problemă ce îi diminuează capacitatea de discernământ. Fără o evaluare psihiatrică, nici cei care comit omoruri nu sunt trimişi în judecată!”

Rechizitoriul întocmit de Liviu Ticofschi a fost confirmat de prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Tulcea, Marina Creţu. 

Victima minoră, citată cu mandat de aducere

Procesul de la Judecătoria Babadag a durat şi el un an şi 9 luni. Nica şi Blăgoi au fost trimişi în judecată în stare de libertate şi nu s-au prezentat la proces, fiind nevoie de citarea lor cu mandat de aducere.

Nica se angajase cioban într-o comună din Bacău, iar Blăgoi declara instanţei că n-a venit la proces pentru că „a fost plecat în Italia, (…) învederând că va pleca iar din ţară în cursul lunii februarie 2019”. Iar acela a fost primul şi ultimul termen de judecată la care a fost prezent.

Cu mandat de aducere a fost citată şi Ana, care nu mai locuia de mult cu familia unde fusese „reintegrată” de DGASPC. Poliţistului care a găsit-o într-o fermă de lângă pădurea Babadag, fata i-a declarat că nu poate veni la proces, „deoarece este minoră, iar mama ei e plecată şi are un copil mic pe care nu are cu cine să-l lase”. 

Abandonată pentru a doua oară de toţi cei care ar fi trebuit să o ajute, Ana devenise mamă, la doar 16 ani. 

Inculpat: „S-a întâmplat din cauza conduitei părţii vătămate”

În timpul procesului, ciobanul Nica Florin a recunoscut fapta şi a cerut clemenţă instanţei, spunând că se află într-o relaţie de concubinaj şi are un copil în întreţinere. Audierea inculpatului a durat un minut.

Cum au decis patru magistraţi că o fetiţă de 12 ani a fost cea care a corupt doi bărbați, unul dintre ei eliberat condiționat!
Declarația ciobanului Nica Florin, în timpul procesului

Doar diferenţa de vârstă dintre inculpat şi partea vătămată a dus la existenţa acestui dosar.

Avocatul lui Nica Florin

Blăgoi Gheorghiţă a declarat instanţei că el nu a ştiut că fetiţa are doar 12 ani, dar şi că „toate s-au întâmplat din cauza conduitei părţii vătămate”. 

Şi inculpaţii, dar şi victima au avut avocaţi din oficiu. Cel care a reprezentat-o pe Ana a pledat în faţa instanţei pentru condamnarea celor doi inculpaţi care „au profitat de inocenţa ei şi de mediul familial în care ea creştea. Era un copil care nu avea capacitate de exerciţiu, nu putea să discearnă”, a spus avocatul. 

Chiar dacă inculpaţii au spus că partea vătămată şi-a dat acordul, aceştia i-au provocat suferinţe psihice ce au marcat-o.

Avocatul Anei:

Fata a cerut în proces despăgubiri morale în valoare de 5.000 de lei.

Judecătoare: Victima „trebuia să demonstreze prejudiciul suferit”

La 11 decembrie 2019, judecătoarea Elena Milea a respins cererea de acordare a daunelor morale, argumentând că „persoana vătămată constituită parte civilă avea obligaţia demonstrării prejudiciului suferit ca urmare a infracţiunii săvârşite de către inculpaţi”.

Pentru că Blăgoi a susţinut că nu cunoştea vârsta victimei, instanţa i-a schimbat încadrarea faptei din „act sexual cu un minor care nu a împlinit vârsta de 13 ani” (pedepsit cu închisoarea de la 2 la 7 ani), în „act sexual cu un minor cu vârsta între 13 și 15 ani” (pedepsit cu închisoarea de la unu la 5 ani).

Pentru că a comis infracţiunea în termenul de supraveghere al liberării condiţionate, dar şi pentru „atitudinea superficială” de care a dat dovadă în timpul procesului, Blăgoi Gheorghiţă a fost condamnat la 2 ani şi 6 luni de închisoare, la care se adaugă restul de 458 de zile rămas neexecutat din condamnarea anterioară.

Instanţa, sensibilă când vine vorba de copilul celui acuzat

În cazul lui Nica, instanţa a apreciat „atitudinea cooperantă”, a ţinut cont de faptul că el are acum „un copil minor în întreţinere şi nu are un loc de muncă stabil” şi l-a condamnat la 3 ani cu suspendare, obligându-l să presteze 120 zile de muncă în folosul comunităţii „în cadrul Primăriei Blăgeşti sau al Inspectoratului şcolar Judeţean Bacău”.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Babadag s-a arătat mulţumit de sentinţă.

La 12 ani, un copil nu poate avea capacitatea de a consimţi actul sexual, dar fiecare speţă are anumite particularităţi. Iar acest caz este unul aparte.

Procuror de şedinţă Tiberiu Meszaros:

Singurul care a atacat decizia Judecătoriei Babadag a fost Blăgoi Gheorghiţă, iar dosarul a ajuns acum pe rolul Curţii de Apel Constanţa care poate da o hotărâre doar în ceea priveşte condamnarea lui.

Cine sunt magistraţii din acest caz

Fost avocat, Liviu Ticofschi lucrează ca procuror de 19 ani, iar din ianuarie anul acesta a fost transferat, la cerere, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Tulcea. 

Creţu Coca – Marina, cea care confirmat rechizitoriul lui Ticofschi, e în continuare prim-procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Tulcea. 

Judecătoarea Elena Milea profesează la Judecătoria Babadag, iar Tiberiu Meszaros e procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Babadag.

La momentul publicării acestui text, Ana e încă un copil. Conform Constituţiei, ea „se bucură de un regim special de protecţie şi de asistenţă în realizarea drepturilor ei”.

* Nu am dezvăluit numele victimei sau alte date ce pot duce la identificarea ei.   

Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Șocant ce-i spunea Gigi Becali Anamariei Prodan, despre Reghecampf. Impresara nu s-a mai abținut și a spus tot: "Nu voiam să cred așa ceva"
GSP.RO
Șocant ce-i spunea Gigi Becali Anamariei Prodan, despre Reghecampf. Impresara nu s-a mai abținut și a spus tot: "Nu voiam să cred așa ceva"
BOMBĂ! Sfârșitul lui Putin se apropie! HALUCINANT ce fac oamenii din jurul lui! Informații incredibile!
Playtech.ro
BOMBĂ! Sfârșitul lui Putin se apropie! HALUCINANT ce fac oamenii din jurul lui! Informații incredibile!
Oxi rupe tăcerea despre Antena 1 și Chefi la Cuțite! Imaginile din finală, care nu s-au difuzat la TV: 'Am rămas mască! La montaj...'
Viva.ro
Oxi rupe tăcerea despre Antena 1 și Chefi la Cuțite! Imaginile din finală, care nu s-au difuzat la TV: 'Am rămas mască! La montaj...'
Momentul halucinant în care șoferul vâlcean încearcă să-și omoare tatăl și fratele, călcându-i cu mașina, a fost filmat
Observatornews.ro
Momentul halucinant în care șoferul vâlcean încearcă să-și omoare tatăl și fratele, călcându-i cu mașina, a fost filmat
O bătrână de 82 de ani fost arestată pentru că nu și-a plătit factura la gunoi. Care era prejudiciul
Știrileprotv.ro
O bătrână de 82 de ani fost arestată pentru că nu și-a plătit factura la gunoi. Care era prejudiciul
Cât costă o noapte de cazare în cel mai frumos sat din Europa. E la doar 200 kilometri de București
FANATIK.RO
Cât costă o noapte de cazare în cel mai frumos sat din Europa. E la doar 200 kilometri de București
Incredibil! Vedetă ziua, prostituată seara! Colegii de la Insula Iubirii, şocaţi de cele aflate
Orangesport.ro
Incredibil! Vedetă ziua, prostituată seara! Colegii de la Insula Iubirii, şocaţi de cele aflate
Horoscop 5 decembrie 2022. Leii au ocazia să stabilească ce e bun pentru ei, din planurile care se derulează acum la muncă sau în familie
HOROSCOP
Horoscop 5 decembrie 2022. Leii au ocazia să stabilească ce e bun pentru ei, din planurile care se derulează acum la muncă sau în familie
Povestea lui Pavel Traian, din Cluj: a primit tratamentul care l-a scăpat de dureri la 6 ani de la diagnostic
PUBLICITATE
Povestea lui Pavel Traian, din Cluj: a primit tratamentul care l-a scăpat de dureri la 6 ani de la diagnostic