Aproape toate cele 331 de proiectile – despre care se crede că majoritatea au fost lansate din teritoriul Iranului – au fost interceptate până în spațiul aerian al Israelului.
Potrivit armatei israeliene, „99 la sută” dintre proiectilele trimise de iranieni – 185 de drone, 110 rachete sol-sol și 36 de rachete de croazieră – au fost doborâte și doar „un număr mic” de rachete balistice au pătruns în Israel.
Israelul, ajutat de SUA, Marea Britanie și Franța
Într-o conversație telefonică legată de acest atac, președintele american Joe Biden i-a transmis premierului israelian Benjamin Netanyahu că a obținut o victorie, a declarat pentru CNN un oficial de rang înalt din cadrul administrației de la Washington informat despre această discuție.
Unii oficiali de la Washington spun că forțele navale și avioanele militare americane din regiune au doborât peste 70 de drone și trei rachete balistice iraniene. Totuși, ei nu oferă detalii despre sistemele de apărare folosite pentru a intercepta proiectilele inamice.
Corespondentul CNN la Pentagon a aflat că marina americană a doborât cel puțin trei rachete balistice iraniene folosind sistemul de apărare antirachetă Aegis de la bordul a două distrugătoare poziționate în estul Mediteranei. În ceea ce privește avioanele militare implicate în misiune, nu există informații de unde au decolat, dar SUA dispun de portavioane și baze terestre în regiune.
Biden a subliniat într-un comunicat că SUA sunt bine pregătite pentru a ajuta la apărarea Israelului: „La îndrumarea mea, pentru a sprijini apărarea Israelului, în cursul săptămânii trecute, armata americană a mutat în regiune avioane și distrugătoare împotriva rachetelor balistice. Mulțumită acestor desfășurări și abilităților extraordinare ale militarilor noștri, am ajutat Israelul să doboare aproape toate dronele și rachetele” lansate asupra teritoriului său.
Marea Britanie a dat asigurări, de asemenea, că este pregătită să intervină cu avioanele militare pe care le are în regiune.
Prim-ministrul Regatului Unit, Rishi Sunak, a confirmat duminica aceasta că aviaţia militară britanică a doborât „mai multe“ drone iraniene în timpul atacului lansat în noaptea de sâmbătă spre duminică împotriva Israelului, informează AFP, potrivit Agerpres.
„Pot confirma că piloţii noştri au doborât mai multe drone de atac iraniene”, a declarat Rishi Sunak într-un mesaj video retransmis de biroul de presă premierului, cu puţin timp înainte de o reuniune a liderilor statelor G7, din care face parte şi Regatul Unit.
Irans attack last night was a dangerous and unnecessary escalation.
— Rishi Sunak (@RishiSunak) April 14, 2024
I want to pay tribute to the professionalism and bravery of the @RoyalAirForce and our allies in protecting civilians. pic.twitter.com/UEFzTBNJld
Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a recunoscut totodată că și Franța a fost implicată în blocarea atacurilor iraniene. „Colaborăm îndeaproape cu SUA, Marea Britanie și Franța, care au acționat în această seară (sâmbătă seară – n.r.). Acest parteneriat a fost întotdeauna strâns, dar în această seară s-a manifestat într-un mod neobișnuit”, a spus oficialul militar israelian.
Apărarea aeriană multistratificată a Israelului
Pe de altă parte, Israelul dispune de diferite de sisteme de apărare pentru a bloca diverse proiectile inamice, de la rachete balistice până la rachete de croazieră, notează CNN.
Sistemul Iron Dome (Cupola de fier) s-a aflat adesea în atenția presei internaționale de la lansarea ofensivei israeliene în Fâșia Gaza ca răspuns la atacul Hamas din 7 octombrie anul trecut, care a declanșat ostilitățile în curs din regiune.
Potrivit Organizației israeliene de apărare antirachetă (IMDO), Iron Dome este stratul inferior al apărării antirachetă a Israelului. Sistemul este format din cel puțin zece baterii desfășurate în teritoriul israelian, fiecare cu propriul radar, propriul centru de comandă și control și propriile lansatoare de rachete de interceptare. Israelienii consideră acest sistem printre cele mai eficiente din lume, precizând că gradul de interceptare trece de 90 la sută.
Următoarea treaptă pe scara de apărare antirachetă a Israelului este David’s Sling (Praștia lui David), un sistem antiaerian si antirachetă cu rază medie spre lungă (maximum de 250 de kilometri).
Urmează apoi Arrow 2 și Arrow 3 (Săgeata), dezvoltate de Israel împreună cu Statele Unite. Arrow 2, considerat o îmbunătățire a sistemului american antirachetă Patriot, este prevăzut cu focoase cu fragmentare pentru a distruge rachetele balistice. În cele din urmă, interceptoarele Arrow 3 sunt proiectate să zboare dincolo de atmosfera terestră, unde focoasele lor se detaşează pentru a se transforma în „vehicule ucigaşe” împotriva țintelor inamice.
În plus, Israelul dispune de avioane de luptă de ultimă generație, inclusiv avioane stealth F-35I pe care le-a folosit în alte situații pentru a doborî drone și rachete de croazieră.
Israelienii susțin că atacul iranian s-a soldat doar cu pagube neînsemnate la baza aeriană Netavim, care funcționează în continuare și este utilizată de avioane.
Fotografiile publicate duminică de forțele aeriene israeliene arată avioane de luptă F-35 și F-15 întorcându-se la bazele lor după „misiuni de apărare aeriană” și „interceptări de succes”.
În afară de teritoriul iranian, unele dintre proiectilele care au vizat Israelul au fost lansate din Irak și Yemen, transmite CNN.
Trandafir • 14.04.2024, 17:32
Armata Iranului este un mic soricel fata de armatele reunite ale SUA, Angliei, etc.