Când a văzut-o prima oară, Laura “era dezbrăcată, desculță, tăiată la un picior și avea o arsură pe față”, spune o fată un pic mai mare, traficată și ea, pe nume Ioana. Laura avea 11 ani şi era fugită de câteva săptămâni dintr-un centru de plasament din Paşcani. Când s-a întâlnit cu Ioana, Laura trecuse deja prin mâinile unui traficant.

“Femeia mea”

Vărzar Ciprian Marius, zis “Friptu”, avea 30 de ani, absolvise 3 clase şi mai mulţi ani de închisoare. Laura l-a întâlnit în vara lui 2017, în seara în care a plecat din centru.

A întrebat-o dacă bea ceva, iar ea a vrut să-şi demonstreze că se poate comporta ca un om mare. După ce a ameţit-o bine cu alcool, dar şi cu promisiuni romantice, Vărzar a violat-o pe fetiţa de 11 ani.

Ea le-a mărturisit anchetatorilor că și-a pierdut conștiența și că şi-a revenit abia a doua zi de dimineață, când bărbatul i-a propus să vină cu el în Bacău. A acceptat, oricum n-avea unde să se meargă.

Au luat trenul, iar în Bacău, Laura a fost dusă în ruinele unor clădiri abandonate de lângă autogară, unde se adăposteau oamenii străzii. Vărzar le-a prezentat-o pe fetiţă celor de acolo drept “femeia mea”.

Avem documente din interiorul Eurohold Bulgaria: cu 555 de milioane de lei încasați de la români, Euroins a transferat active în propriul grup de la Sofia, înainte de insolvență! Totalul mutat în două zile, sub ochii statului româ
Recomandări
Avem documente din interiorul Eurohold Bulgaria: cu 555 de milioane de lei încasați de la români, Euroins a transferat active în propriul grup de la Sofia, înainte de insolvență! Totalul mutat în două zile, sub ochii statului româ

Seara, era obligată să se culce cu bărbați sub pod

A doua zi, el i-a spus că trebuie să muncească pentru cazare şi mâncare şi a trimis-o să cerşească. “O încuraja să tragă din punga cu prenadez și îi dădea să bea spirt medicinal”, povesteşte un martor audiat în dosar. Seara, copila era obligată de Vărzar să întrețină raporturi sexuale contra cost cu mai mulți bărbați pe care el îi racola.

Cum a contribuit o fetiţă de 11 ani la prinderea a trei traficanți de minori din Bacău
Copila era obligată să întrețină mai multe raporturi sexuale în fiecare seară

“Erau cunoscuți de-ai lui, din zona autogării sau din zona pieței. Fata se ducea cu aceștia sub podul de la apa Bistriței”, declară alt martor.

Niciunul dintre “clienţi” nu apare în dosar acuzat de “act sexual cu un minor” sau de “folosirea serviciilor unei persoane exploatate”.

Inculpatul i-a administrat, în repetate rânduri, corecții fizice pe care victima le descrie în termeni ce exprimă o intensitate deosebită și care erau, în esență, cauzate de insuficiența sumelor de bani obținute din cerșetorie.

Rechizitoriul DIICOT – ST Bacău:
Astăzi, în Parlament, se discută două cazuri dezvăluite de Libertatea: rămâne Nistor șefă la ICR Londra și e numită ”fidela lui Plahotniuc” șefă la ICR Chișinău?
Recomandări
Astăzi, în Parlament, se discută două cazuri dezvăluite de Libertatea: rămâne Nistor șefă la ICR Londra și e numită ”fidela lui Plahotniuc” șefă la ICR Chișinău?

După circa două săptămâni, Laura a reușit să fugă. Ea spune că a întâlnit apoi un bărbat poreclit “Vijai”, care a dus-o într-o localitate de lângă Târgu Neamţ.

A stat acolo cinci zile, timp în care a fost abuzată sexual şi de acest “Vijai” (pe care anchetatorii nu au reuşit să-l identifice), apoi s-a întors singură în Bacău. Aici s-a întâlnit cu Ioana, o adolescentă de 14 ani, care, la rându-i, era traficată.

Ioana, fata de 14 ani amendată pentru prostituţie 

Ioana avea 14 ani şi fugise de acasă în primăvara lui 2017. Se îndrăgostise de Dobrin Ioan, zis “Cichi”, un bărbat de 20 de ani, care o racolase folosind “metoda loverboy”.

După ce ea a devenit dependentă de el, “iubitul” a obligat-o pe adolescentă să întreţină relaţii sexuale contra cost şi să cerşească. O verifica, sunând-o periodic, ca să afle câţi bani a făcut.

În interceptările din dosar, Ioana e denumită “DOAMNA”, un nume generic pentru persoanele de sex feminin în transcrierea stenogramelor. Dar “doamna” din acest dosar ar fi fost elevă în clasa a VII-a, dacă ar fi mers la şcoală…

Într-o stenogramă, ea se vaită că o dor picioarele şi că nu mai poate sta să cerşească.

DOAMNA: Hai, că nu mai pot cu picioarele.
DOBRIN: Bine, fă. Hai, că vin acuma.
DOAMNA: Vezi că sunt aicea sus pe scări, stau jos.
DOBRIN: Nu, nu, nu. Du-te la cerșit până vin eu.
DOAMNA: Da’ nu mai pot, Cichi, picioarele.
DOBRIN: Înțelege românește!

Cine e în spatele AirConnect, cea mai nouă companie aeriană românească: un fost director Blue Air, un proprietar de aeroport și investitori din aviație, turism și imobiliare
Recomandări
Cine e în spatele AirConnect, cea mai nouă companie aeriană românească: un fost director Blue Air, un proprietar de aeroport și investitori din aviație, turism și imobiliare

Poliția o amenda, dar nu o întreba dacă cineva o constrânge!

“Doamna” de 14 ani a fost amendată periodic de poliţişti, pentru prostituţie. Au fost depuse la dosar “procesele-verbale încheiate de către organele de ordine publică” din zilele de 11, 15, 17 și 24 septembrie 2017, când Ioana “a fost depistată în timp ce încerca să racoleze clienți interesați de serviciile sale sexuale”.

Însă nicio autoritate n-a fost curioasă să afle de ce e adolescenta în stradă, cine a trimis-o acolo şi cine încasează banii.

În martie 2018, Ioana a născut un băieţel şi a devenit mamă la numai 15 ani.

Cazul ei a ajuns în atenţia anchetatorilor doar după ce Laura le-a povestit şi despre Dobrin, un traficant aflat în atenția poliției.

Cum a ajuns Laura la al doilea traficant

În august 2017, după ce cele două fete s-au întâlnit în centrul Bacăului, Ioana a convins-o pe Laura să meargă cu ea la Roman, unde va avea casă şi masă. 

Când a ajuns în curtea lui Dobrin, fetiţa de 11 ani a aflat că trebuie să se prostitueze. În mai puţin de-o lună, ajunsese în mâinile celui de-al doilea traficant.

Ioana şi Laura erau duse pe şoseaua de centură a oraşului, unde erau supravegheate de o femeie, iar toţi banii încasaţi mergeau la Dobrin. Laura a mărturisit că traficantul o bătea: o dată pentru că a acuzat stări de greață, refuzând să iasă pe stradă; a doua oară, când a încercat să fugă din locul în care fusese plasată pentru a atrage clienți; iar a treia oară, pentru că l-a deranjat în timp ce întreținea raporturi sexuale cu Ioana.

Cum a contribuit o fetiţă de 11 ani la prinderea a trei traficanți de minori din Bacău
Laura a fost salvată de pe șoseaua de centură de jandarmii care opriseră s-o legitimeze

La 2 septembrie 2017, pe șoseaua de centură a oprit o maşină de jandarmi care i-au cerut Laurei să se legitimize. Fata a zis că n-are buletin, dar a spus numele și vârsta reală, iar ei au căutat-o în baza de date şi au descoperit că era un copil dispărut. Unul pe care, teoretic, îl căuta poliţia.

Laura a fost luată din stradă, iar de atunci şi până azi, a trecut prin mai multe centre de copii. Conform evaluării psihiatrice care i-a fost făcută la cinci luni după ce a fost găsită, fetiţa are o “dezvoltare dizarmonică psihopatică polimorfă, predominant impulsiv-explozivă. Retard mintal ușor, tip inegal”.

Maria, adolescenta bătută şi obligată să bea spirt medicinal

La doar 11 ani, Laura a fost cea care le-a povestit anchetatorilor şi despre a treia victimă: Maria. O ştia pe fată, fuseseră împreună cu ani în urmă, în acelaşi centrul pentru minori din Iași. O reîntâlnise în adăpostul oamenilor străzii de lângă autogara Bacău.

Maria avea 17 ani şi nimeni nu-i mai purta de grijă. Nici familia, unde fusese abuzată şi neglijată, nici centrul de plasament de unde ea plecase. Ajunsese să fie tratată drept proprietatea celui de-al treilea traficant, Lăcătuşu Ciprian, zis “Dinaur”, un bărbat de 30 de ani, care o obliga să cerşească şi să se prostitueze.

Contactele intime cu diferiții clienți se consumau pe o saltea din adăpostul amenajat în zona complexului de clădiri ruinate, situat în apropierea autogării Bacău.

Decizia Penală 654/2020 a Curţii de Apel Bacău:

Îi dădea să bea spirt ca să fie mereu confuză

Maria a mărturisit că Lăcătuşu o bătea crunt, dacă nu aducea destui bani şi îi dădea să bea spirt medicinal, pentru a o ține tot timpul ameţită, ca să nu reacționeze sau să ceară ajutorul poliției.

O bătea foarte tare. Îi dădea atât de tare cu pumnii în spate, că îi venea să scuipe sânge. I-a rupt și mâna. De mai multe ori, a vrut să se arunce de pe pasarela de la gara din Iași, din cauza lui Lăcătuşu Ciprian.

Declaraţia unui martor din dosar:

În septembrie 2017, fata a ajuns la camera de gardă a Spitalului Județean Bacău, având la brațul stâng o tăietură mare, pe care spunea că și-a făcut-o singură. După ce a fost pansată, Maria a fugit chiar de pe rampa care asigură accesul în spital. Nu credea că cineva ar putea să o ajute.

Forţele de ordine se apropiau de ea doar ca să-i dea amenzi. În perioada 19 februarie 2017 – 18 ianuarie 2019, fata “a fost sancționată în mai multe rânduri pentru diferite contravenții săvârșite pe raza municipiului Bacău”, se arată în dosar.

În 2017 a primit două amenzi pentru că “a apelat în mod repetat la mila publicului pentru a cere ajutor material”. După ce fetiţa de 11 ani i-a spus povestea, procesele verbale au devenit probe că Maria a fost exploatată de Lăcătuşu Ciprian.

Condamnările traficanţilor 

Cei trei traficanţi au fost arestaţi în septembrie 2019, după doi ani de la ziua în care Laura a fost găsită pe centură. Trimişi în judecată după o lună, traficanţii au recunoscut faptele şi au cerut să fie judecaţi în procedura simplificată, care reduce cu o treime limitele pedepselor.

La 22 iulie 2020, prin decizia Curţii de Apel Bacău, au fost condamnaţi definitiv: Vărzar Ciprian Marius (pentru viol şi trafic de minori), la 8 ani de închisoare, Dobrin Ioan (pentru trafic de minori, proxenetism şi exploatarea cerşetoriei), la 4 ani şi 10 luni de închisoare, iar Lăcătuşu Ciprian (pentru trafic de minori şi pentru că a comis infracţiunea după ce fusese condamnat cu suspendare pentru tâlhărie), la 4 ani, 5 luni şi 10 zile de închisoare.

În proces, Maria nu s-a constituit parte civilă, iar Ioana a renunțat ulterior la cererea de daune. Singura care a mers mai departe a fost Laura, fetiţa de 11 ani, care ar trebui să primească despăgubiri morale în valoare de 30.000 de lei. 

* Protejăm identitatea reală a victimelor, pentru că sunt copii, victime ale unor infracţiuni contra libertății și integrității sexuale.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email [email protected]

„Te face mai prost”. Celebrul doctor Mihail Pautov trage un semnal de alarmă: nu consuma asta
GSP.RO
„Te face mai prost”. Celebrul doctor Mihail Pautov trage un semnal de alarmă: nu consuma asta
Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

China trădează Rusia?! Ce a făcut președintele Xi Jinping la Moscova, nici Putin nu a știut
Playtech.ro
China trădează Rusia?! Ce a făcut președintele Xi Jinping la Moscova, nici Putin nu a știut
Îți amintești de Marinela Nițu, iubita lui Miron Cozma? Cum arăta Marinela Nițu la 53 de ani, după ce s-a retras din showbiz
Viva.ro
Îți amintești de Marinela Nițu, iubita lui Miron Cozma? Cum arăta Marinela Nițu la 53 de ani, după ce s-a retras din showbiz
La marginea unui oraş mare din România, oamenii şi-au construit vile pe bandă rulantă. Primarul, uluit când a mers prima dată să le vadă
Observatornews.ro
La marginea unui oraş mare din România, oamenii şi-au construit vile pe bandă rulantă. Primarul, uluit când a mers prima dată să le vadă
O româncă, dansatoare într-un club de noapte, a devenit eroină în Italia, după ce și-a salvat angajatorul de la un atac cu cuțitul. Cum a procedat femeia
Știrileprotv.ro
O româncă, dansatoare într-un club de noapte, a devenit eroină în Italia, după ce și-a salvat angajatorul de la un atac cu cuțitul. Cum a procedat femeia
DOC dezvăluie ce nu s-a văzut la TV la Survivor România 2023: “E foarte ciudat”
FANATIK.RO
DOC dezvăluie ce nu s-a văzut la TV la Survivor România 2023: “E foarte ciudat”
FOTO | Ce făcea acest tânăr într-o parcare. Trecătorii au fost şocaţi când au văzut ce face şi cine este
Orangesport.ro
FOTO | Ce făcea acest tânăr într-o parcare. Trecătorii au fost şocaţi când au văzut ce face şi cine este
Adevărul din spatele divorțului dintre Deea și Dinu Maxer. Apropiații cuplului dau detalii din spatele ușilor închise
Unica.ro
Adevărul din spatele divorțului dintre Deea și Dinu Maxer. Apropiații cuplului dau detalii din spatele ușilor închise
Horoscop 29 martie 2023. Peștii sunt foarte activi și dornici de emancipare, poate chiar caută să aducă un pic de lux în existența lor
HOROSCOP
Horoscop 29 martie 2023. Peștii sunt foarte activi și dornici de emancipare, poate chiar caută să aducă un pic de lux în existența lor
Moda circulară ca mod de viață alături de Remix
PUBLICITATE
Moda circulară ca mod de viață alături de Remix