De Mihai Niculescu,

Însă noile posibilități de supraveghere electronică pe care la au polițiștii au atras criticile apărătorilor dreptului omului, care își pun problema încălcării libertăților cetățenești, a intimității și a libertății de exprimare.

Poliția folosește tehnici avansate de monitorizare a suspecților, atât în viața reală, cât și pe rețelele sociale pe care le supraveghează. Amănunte despre modalitățile de urmărire folosite de forțele de ordine sunt raerori făcute publice, datorită caracterului secret al investigațiilor judiciare, dar detalii despre acest lucru ies la iveală în timpul proceselor ajunse în instanță, a dezvăluirii unor documente publice sau chiar comunicatele Poliței despre succesul unor acțiuni de prindere a unor persoane certate cu legea, relatează Business Insider.

Militanții pentru drepturile omului atrag însă atenția că există o tendință de accelerare a folosirii tehnologiei moderne de către anchetatori, potrivit unui raport publicat de Brennan Center for Justice în această săptămână, subliniindu-se posibilele amenințări cu privire la intimitatea sau dreptul la liberă exprimare al cetățenilor.

Cazul șocant al unei românce care stă închisă alături de pedofili și criminali de copii din UK. Ce a făcut
Recomandări
Cazul șocant al unei românce care stă închisă alături de pedofili și criminali de copii din UK. Ce a făcut
 

Chiar dacă tehnologia folosită este destul de nouă, este deja folosită la scară largă în SUA. Baze de date cu fețele oamenilor, strânse de departamentele locale ale Poliției, conțin deja identitatea și fețele a peste jumătate din populația americană, se arată în studiul cercetătorilor din Georgetown.

Între timp, autoritățile locale din mai multe orașe au început să ia măsuri pentru legiferarea tehnicilor folosite de poliție. San Francisco a devenit primul oraș din SUA care a interzis folosirea tehnologiei de recunoaștere facială de către poliție, în luna mai, iar primăria din New York este în curs de adoptare a unei legi care să oblige NYPD să facă publice modalitățile de utilizare a tehnologiei de supraveghere.

Însă, în absența unor legi și regulamente, modul de acțiune al poliției rămâne în mare măsură opac și deocamdată nu există un precedent legal cu privire la câtă transparență trebuie să ofere departamentele de poliție referitor la metodele de supraveghere pe care le folosesc.

„Mi-am găsit beleaua cu declarațiile astea!”. CTP explică afirmațiile despre masturbare
Recomandări
„Mi-am găsit beleaua cu declarațiile astea!”. CTP explică afirmațiile despre masturbare
 

Iată ce se știe în prezent despre cum utilizează Poliția tehnologia sofisticată.

Recunoașterea facială

Tehnologia de recunoaștere facială este îndeajuns de sofisticată acum pentru ca poliția să folosească camerele stradale sau staționare pentru a scana în timp real mulțimi de oameni de pe stradă, în locuri aglomerate sau piețe publice. Inteligența artificială (AI) a unor computere compară tot în timp real o potrivire a bazelor de date cu fețele persoanele căutate. Tehnologia este folosită de FBI, dar și de departamentele de poliție din Florida, Ohio, Maryland, și California.

Recunoașterea facială nu este însă infailibilă și poate uneori să emită false alarme, iar din acest motiv, o coaliție de activiști pentru drepturile omului și programatori solicită autorităților judiciare să nu mai folosească această tehnologie, arată NBC News.

Cum lucrează PSD și PNL în favoarea industriei farmaceutice
Recomandări
Cum lucrează PSD și PNL în favoarea industriei farmaceutice
 

Analiza video

La fel ca și recunoașterea facială, software-ul de analiză video scanează imagini și folosește inteligența artificială pentru identificarea oamenilor și a obiectelor care ar putea furniza indicii forțelor de ordine, incluzând aici obiecte precum genți, haine sau mașini care ar putea fi legate într-un fel sau altul de un suspect.

Nu este clar cum mai multe departamente de poliție americane folosesc softurile de video analiză, dar IBM a oferit sub licență programul către mai multe departamente de poliție înainte de a-l retrage de pe piață, în luna aprilie.

Urmărirea rețelelor sociale

Utilizarea pe scară largă a rețelelor sociale precum Facebook, Instagram, Snapchat, Whatsapp și modul cum sunt gândite să funcționeze, dau posibilitatea de a căuta o persoană după nume. În plus, familia și prietenii acesteia sunt o excelentă resursă pentru forțele polițienești. Un sondaj realizat la peste de 500 de secții de poliție în 2016 a arătat că trei sferturi dintre acestea au raportat că se folosesc în anchete de rețelele sociale, iar 60% au comunicat că au solicitat în mod direct date conducerii companiilor care operează rețelele pentru a le furniza informații despre suspecți.

Algoritmele de predicție

La comiterea unei infracțiuni, după introducerea datelor în calculator, polițiștii folosesc un algoritm complex pentru a afla unde asemenea crime ar putea să aibă loc în viitor, iar sistemul AI furnizează liste de persoane susceptibile de comiterea unei posibile crime. Se știe foarte puțin despre această tehnică, dar s-a aflat de ea după un proces de trei ani între Brennan Center și poliția din New York, aflându-se că un asemenea program a fost folosit curent de către agenți. Tehnologia este folosită și de către poliția din statul California, arată sursa citată.

Simulatorul unei celule de telefonie sau „pisica de mare”

Sunt dispozitive care simulează celula unui operator de telefonie mobilă și păcălesc telefoanele sau gadgeturile să se conecteze la ele. Odată conectate, poliția preia date din telefon, precum locația, IMEI-ul și alte date care în mod normal le deține doar operatorul de telefonie.

„Pisicile de mare” sunt folosite de 75 de departamente de poliție din 27 de state. 14 agenții naționale, printre care și birourile de imigrări și vămile, FBI și Fiscul american le folosesc de ceva vreme.

Dronele și turnurile de supraveghere

Asemenea dispozitive de supraveghere sunt folosite pe scară largă în America iar rețelele vaste de turnuri sunt ușor de întreținut din cauza avansului tehnologic de azi. Camerele monitorizează largi suprafețe mai ales în zone urbane, iar în zonele rurale, dronele sunt cu adevărat eficiente. Potrivit sursei citate, din 2016, mai mult de 165 de secții de poliție au cumpărat drone, care sunt folosite pentru a trasa harta unor locații, urmărirea suspecților sau a victimelor, investigarea scenelor unor crime sau monitorizarea traficului.

Sursa foto: Pixabay

Citeşte şi:

NOI EMAIL-URI ILEGALE! Cum sunt ținuți românii pe salarii mici de multinaționale. Le-au refuzat angajarea la Renault pentru că lucrau la subcontractor!

Justiția noastră judecă la mica înțelegere. De la 17 ani de puşcărie la condamnare cu suspendare pentru pedofilii străini care „vânează” copii în România

Cât de mult se trăiește la tine în județ? Diferența speranței de viață dintre Vâlcea și Satu Mare este de șapte ani, în extrema României se trăiește cât în Bangladesh!

RECOMANDĂRI
Ilie Dumitrescu a avut o aventura cu o femeie maritata. A spus cine este: "Omul m-a sunat și mi-a spus: «Am o familie și te rog să încetezi»"
GSP.RO
Ilie Dumitrescu a avut o aventura cu o femeie maritata. A spus cine este: "Omul m-a sunat și mi-a spus: «Am o familie și te rog să încetezi»"
Horoscop 7 iunie 2020. Taurii își recapătă liniștea interioară, Capricornii sunt astăzi în elementul lor
HOROSCOP
Horoscop 7 iunie 2020. Taurii își recapătă liniștea interioară, Capricornii sunt astăzi în elementul lor