Măsura:
Plata taxei pe valoarea adăugată la încasarea facturii, nu la facturare, în cazul firmelor cu cifra de afaceri anuală sub 500.000 de euro, cu obligaţia încasării facturilor prin sistemul bancar.
Ce înseamnă aceasta:
Conform acestui sistem, firma care emite factura va achita TVA doar la momentul încasării sumei din respectiva plată. Până acum, firmele erau obligate ca până la data de 25 a lunii următoare să vireze statului TVA, ceea ce însemna că plăteau o taxă pentru o sumă pe care o primeau mult mai târziu.
Dan Matei Agathon (foto), vicepreşedinte al Alianţei Confederaţiilor Patronale din România: “Până acum, patronii de întreprinderi mici şi mijlocii erau nevoiţi, în unele cazuri, să aducă bani de acasă pentru a suplini sumele aferente TVA, nerambursate de stat. Banii care nu vor mai fi daţi statului înainte de a primisuma facturată vor fi folosiţi pentru investiţii şi plata salariilor”.
Măsura:
Firmele care angajează şomeri cu vârste mai mici de 25 de ani sau mai mari de 55 de ani nu vor plăti pentru aceştia, timp de un an, contribuţii de asigurări sociale, dacă persoanele astfel angajate vor fi menţinute în firmă cel puţin un an după expirarea facilităţii.
Ce înseamnă aceasta:
Este vorba despre sumele plătite de angajatori drept contribuţie la bugetul de sănătate, pensii şi şomaj. Măsura îi avantajează atât pe angajatori, care vor plăti taxe mai mici la stat, cât şi pe cei care se angajează în aceste condiţii, pentru că pot să negocieze salariul net mai mare. Atenţie însă, salariatul nu este scutit de plata contribuţiilor la asigurările de sănătate şi sociale.
Răzvan Vasiliu (foto), specialist resurse umane: “Măsura este bine-venită, pentru că va flexibiliza angajările pentru românii de peste 55 de ani, care sunt dezavantajaţi acum. În plus, îi va face pe angajatori să profite de cunoştinţele proaspete ale tinerilor abia ieşiţi din facultăţi. Va transforma munca la negru în muncă la gri, pentru că-i va încuraja pe angajatori să semneze contracte de muncă, însă nu pe programul real, ci pe unul mai scurt, pentru a fenta impozitarea”.
Alte măsuri pe care guvernul vrea să le aplice
• Firmele cu datorii bugetare vor fi scutite de la plata penalităţilor aferente dacă achită obligaţia principală şi dobânzile în perioada 1 septembrie-31 decembrie 2012.
• Creşterea deductibilităţii cheltuielilor de cercetare şi dezvoltare de la 20 la 50%, pentru stimularea investiţiilor inovatoare.
• Pentru ONG-uri şi instituţiile neplătitoare de TVA s-a luat măsura ca TVA să fie eligibilă pentru decontare la proiectele cofinanţate din fonduri europene.
Leul a pierdut şi ieri bătălia cu moneda europeană şi cu dolarul
În timp ce guvernul încearcă să ia măsuri care să ajute economia, moneda naţională nu reuşeşte să se redreseze în comparaţie cu euro şi cu dolarul. Ieri, cursul leu-euro anunţat de Banca Naţională a României a atins un nou maxim istoric, un euro fiind cotat la 4,5571 de lei. Nici în raport cu dolarul moneda naţională nu stă mai bine: tot ieri, BNR a anunţat un curs de schimb de 3,7399 de lei/dolar. Precedentele recorduri au fost înregistrate vineri, când cursul de schimb a fost de 4,5495 de lei /euro şi de 3,7274 de lei/dolar. În ultimele săptămâni, moneda naţională a înregistrat mai multe recorduri negative.