• Asanache e judecat pentru trafic de influenţă. În vara lui 2022, el i-a cerut unui afacerist să-i plătească factura la telefon, în valoare de 3.700 de lei, dar şi 15.000 de lei, bani pe care i-a primit într-o pungă, în parcarea unei benzinării.

Pe 1 august 2022, pe e-mailul DNA a venit un mesaj, trimis de un om de afaceri din Bacău. Antreprenorul povestea cum e terorizat de un angajat al Ministerului de Interne. Polițistul îi cerea bani. 

Îl suna și de 15 ori pe zi și îi spunea că e „în mega panică”

Autorul plângerii îl cunoscuse pe Asanache cu patru luni în urmă, la spitalul din Moineşti. Omul de afaceri a fost internat, iar poliţistul venise acolo, împreună cu tatăl său, la un control. Au intrat în vorbă, iar a doua zi s-au reîntâlnit în spital. În timp ce vorbeau, omul de afaceri, care avea o firmă de materiale de construcţii, a fost sunat de un furnizor, în legătură cu o comandă de 200.000 de euro. 

Cum lua bani în pungă un ofițer de poliție din Corpul de Control al ministrului Bode: „Eu sunt bine cu oamenii de la Protecție Internă și îi fac din pix pe funcționarii din provincie”
Daniel Asanache | Foto: Facebook
Clipul prin care PE îndemnă cetățenii UE să voteze. Mesaje de la bâtrâni din România, Franța și alte țări, pentru generațiile tinere: „Nu luați democrația ca pe un dat”
Recomandări
Clipul prin care PE îndemnă cetățenii UE să voteze. Mesaje de la bâtrâni din România, Franța și alte țări, pentru generațiile tinere: „Nu luați democrația ca pe un dat”

Asanache a auzit valoarea tranzacţiei și i-a propus imediat să facă schimb de numere de telefon. 

„Mi-a spus că lucrează în Poliţie, la Bucureşti, la Corpul de Control al ministrului de interne, că are mare putere şi că, dacă am nevoie de ceva, să nu ezit să-l sun”, a scris afaceristul, în mesajul trimis la DNA.

Două săptămâni mai târziu, Asanache a început să-l sune pe WhatsApp, uneori şi de 15 ori pe zi, şi să-l bombardeze cu mesaje prin care îi cerea bani, spunându-i că e „într-un mega stres”, „în mega panică şi presat de timp”.

Doctor în „Ordine Publică şi Siguranţă Naţională”   

Daniel Asanache Damian are 43 de ani şi e absolvent al Academiei de Poliţie. A lucrat în poliţia din Vrancea şi apoi la Biroul de Combatere a Criminalităţii Organizate. În 2016, a susţinut teza de doctorat „Criminalitatea săvârşită cu violenţă în România”, sub coordonarea fostului rector al Academiei de Poliție, Luca Iamandi.

La scurt timp după ce a devenit doctor în „Ordine Publică şi Siguranţă Naţională”, Asanache a fost angajat în Corpul de Control al ministrului de interne. Corpul de Control se definește pe sine drept o unitate de elită. Aici lucrează aproximativ o sută de angajaţi, potrivit surselor Libertatea din MAI. 

Anna Gevorgyan, expert armean în relații internaționale: „Retorica «drepturilor istorice», folosită de Azerbaidjan în relația cu Armenia, seamănă cu poziția lui Putin față de Ucraina”
Recomandări
Anna Gevorgyan, expert armean în relații internaționale: „Retorica «drepturilor istorice», folosită de Azerbaidjan în relația cu Armenia, seamănă cu poziția lui Putin față de Ucraina”

Cei din Corpul de Control al ministrului de interne fac verificări în Aparatul Central, dar şi la unităţile, instituţiile şi structurile aflate în subordinea MAI. „Îi fac din pix pe funcționarii din provincie”, se lăuda Asanache afaceristului din Bacău, potrivit motivării deciziei Tribunalului Bucureşti.

Intervenţia la şeful IPJ Bacău şi audienţa din afara programului 

Ca să-l determine pe omul de afaceri să-i dea bani, Asanache a identificat mai întâi nevoile acestuia. Soţia antreprenorului din Bacău lucra, la rându-i, în poliţie. Ofiţerul de la Corpul de Control al lui Bode a promis că va interveni la şeful Direcţiei de Operaţiuni Speciale din IGPR ca să o avanseze în grad.

„I-am spus că nu mă interesează, soţia mea era în concediu pentru creşterea copilului şi nu mai avea de gând să se întoarcă în sistem”, a declarat afaceristul, la DNA. 

El recunoaşte că i-a mărturisit lui Asanache că avea o altă urgenţă: fusese „ţepuit de un cumătru” cu 40.000 de euro, la cumpărarea unei maşini, iar poliţia, unde făcuse plângere, nu avansa deloc cu dosarul. Ofiţerul de la Corpul de Control a intrat imediat în acţiune: a luat legătura cu șeful IPJ Bacău, iar pe 20 iunie 2022 i-a trimis afaceristului un mesaj cu datele de contact ale acestuia. 

Imagini de la arestarea Prințului Paul de la un resort din Malta. Poliția Română: Nu a opus rezistență. VIDEO
Recomandări
Imagini de la arestarea Prințului Paul de la un resort din Malta. Poliția Română: Nu a opus rezistență. VIDEO

În vara anului trecut, în fruntea IPJ Bacău era comisarul-şef Toader Buliga, care acum conduce IPJ Botoşani. 

El l-a primit în audienţă pe afacerist „la câteva minute după apel, în afara programului de lucru”, subliniază judecătorul de la Tribunalul Bucureşti. 

Audiat ca martor, comisarul-şef Toader Buliga a declarat că îl ştia pe Asanache din 2018, când a lucrat și el la Corpul de Control. Pus să explice vizita afaceristului în biroul său, Buliga a susţinut că el primeşte în audiență pe oricine şi oricând. El a mai spus că l-a sfătuit pe bărbat să facă o reclamaţie sau să se adreseze Parchetului.

Poliţist: „Nu mă lăsa cu ochii în soare. Îţi voi fi recunoscător toată viaţa”

După ce l-a ajutat să ajungă la şeful IPJ Bacău, Asanache i-a cerut afaceristului să-i plătească factura de la telefonul mobil. Potrivit probelor depuse la DNA, pe 14 iulie el îi scria bărbatului: „Auzi, dacă poți, trimite pe cineva de la tine de la firmă, măcar să mă ajuți azi cu factura de la telefon, în valoare de 3.700 de lei, că mâine îmi blochează serviciile, şi pentru restul, discutăm zilele astea”.

Cum afaceristul nu s-a grăbit să onoreze comanda, ofiţerul de la Corpul de Control al lui Bode a insistat, iar pe 25 iulie, el a trimis următoarele mesaje:  

(09:59:58): Te rog din suflet să mă ajuți azi, până la 12.00, că sunt disperat

(10:01:35): Nu mă lăsa cu ochii în soare

(10:02:01): Aștept să mă suni

(10:02:31): Te rog din suflet

(10:02:45): Îţi voi fi recunoscător toată viaţa

(10:04:35): Știu că ești foarte prins, dar sunt mega disperat

O săptămână mai târziu, bărbatul din Bacău l-a denunţat pe Asanache la DNA şi a colaborat cu anchetatorii, care au pus la cale un flagrant delict.

Afacerist: „Doi și un sfert? Da cine-s ăia?”

Pe 2 august 2022, Asanache a discutat cu afaceristul pe WhatsApp şi i-a cerut 15.000 de lei, pentru a-l ajuta cu dosarul despre care acesta îi povestise, unde poliția nu se mișca – „țeapa cu mașina”. „Îţi voi fi mega recunoscător şi voi avea grijă de tine, din toate punctele de vedere”, promitea poliţistul.

A doua zi, cei doi s-au întâlnit la o benzinărie de lângă Voluntari. Afaceristul avea tehnică de interceptare pe el, iar convorbirea lor a devenit probă în dosarul DNA: 

Daniel Asanache: O să-mi vină și cu cei de la Doi și un sfert…

Afacerist: Scuză-mă… De la Doi și un sfert? Da cine-s ăia?

Daniel Asanache: S.I.P.I.! S.I.P.I.! S.I.P.I. (Serviciul de Informații și Protecție Internă – n.r.)!

Afacerist: A!

Daniel Asanache: S.I.P.I.! Eu sunt bine cu oamenii de aici, de la Direcția Generală de Protecție Internă (D.I.P.I. – n.r.).

Afacerist: A! Am înțeles!

Daniel Asanache: Ai înțeles? Așa că…

Afacerist: A! Am înțeles!

Daniel Asanache: Ai înțeles?

Afacerist: Crezi că ai putea să rezolvi treaba…

Daniel Asanache: Chiar mâine mă văd cu omul! Mă văd cu unu de la D.I.P.I. 

Afacerist: Da?

Daniel Asanache: Da!

Afacerist: Am înțeles!

Daniel Asanache: Trebuia să mă văd astăzi, da m-a… am anulat, că m-am dus cu fiu-miu să-i fac vaccinu de 5 ani… 

După ce a primit banii, într-o pungă neagră de plastic, poliţistul i-a spus afaceristului „Sărut mâna mult!” şi apoi a fost arestat.

Explicaţia ofițerului: „Totul a fost o provocare polițienească”

La DNA, dar şi în procesul ce a urmat, Daniel Asanache s-a declarat nevinovat şi a explicat că el ceruse acei bani cu împrumut. „Aveam niște datorii, din cauza creșterii ROBOR, dar și din cauza unor probleme de sănătate ale soacrei”, a spus poliţistul.

În opinia lui, „totul a fost o provocare polițienească, pentru a fi înlăturat din structurile MAI. Am vrut să informez DIPI cu privire la activitatea infracțională a unor lucrători din cadrul IPJ Bacău, dar și cu privire la faptul că mai mulți ofițeri cu funcții de conducere beneficiau de plata nelegală a unor ore suplimentare”, a mai declarat poliţistul, la proces.

Judecătorul de la Tribunalul Bucureşti a decis însă că din probele aflate la dosar rezultă vinovăția lui Asanache. 

Ofițerul a fost condamnat, pentru trafic de influenţă, la 3 ani cu suspendare. „Cu suspendare” pentru că, susține instanţa, „inculpatul dispune de resurse interne pentru a înţelege gravitatea faptei comise, derularea unui proces penal finalizat cu aplicarea unei pedepse neprivative de libertate şi perspectiva executării acesteia, în cazul în care mai comite infracţiuni, fiind suficiente pentru ca inculpatul să îşi adapteze conduita normelor legale”.

Decizia, care nu este definitivă, a fost atacată de procurorii DNA, dar și de Daniel Asanache, iar dosarul va ajunge la Curtea de Apel Bucureşti.

Potrivit legii, până la soluţionarea definitivă a cauzei, poliţistul inculpat e pus la dispoziţie, primeşte salariu şi îndeplinește sarcinile și atribuțiile stabilite de șeful unității.  

Libertatea a cerut Ministerului Afacerilor Interne să precizeze dacă, în prezent, comisarul-șef Daniel Asanache mai este angajat al acestei instituţii. MAI nu a vrut să comunice publicului informația și și-a argumentat refuzul spunând că ea face „parte din categoria datelor cu caracter personal, exceptate de la liberul acces al cetățenilor”.

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentarii (7)

MironCozma   •   14.06.2023, 02:15

S-a umplut Romania de teze de doctorat copy and paste, de aia au cazut si universitatile romanesti in clasamentele mondiale. Eu il sfatuiesc pe militian sa nu mai ia bani in punga ca polueaza

Sofa_King   •   13.06.2023, 20:56

Unitate de elita. Nu se joaca omul. The best of the best.

user1231241rf   •   13.06.2023, 10:11

Un parvenit! Si MAI nu face nimic, baga mizeria sub pres si alti parveniti vor profita. Are 43, se mai judeca un an doi si apoi isi depune dosarul de pensionare. Totusi doar 3ani? Nici un spor ca e in MAI? Ce inteleg alti parveniti? Ca pot sa faca orice infractiune si daca esti prins scapi ieftin. De acceea MAI nu se va reforma.

Vezi toate comentariile (7)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Plantele pe care să le ții în bucătărie. Purifică aerul și te scapă de mirosurile neplăcute
FANATIK.RO
Plantele pe care să le ții în bucătărie. Purifică aerul și te scapă de mirosurile neplăcute
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12 ani de relație: "Este doar..."
Viva.ro
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12 ani de relație: "Este doar..."
Acasă la Dana Nălbaru și la Dragoș Bucur. Uite-i cum muncesc pământul la Moșteni-Greci! Actorul ară cu tractorul, solista și fiica ei văruiesc pomii în livadă
Libertateapentrufemei.ro
Acasă la Dana Nălbaru și la Dragoș Bucur. Uite-i cum muncesc pământul la Moșteni-Greci! Actorul ară cu tractorul, solista și fiica ei văruiesc pomii în livadă
Au întors toate privirile. Detalii din tribunele stadionului de la Galați + tatuajul special al lui Iancu
GSP.RO
Au întors toate privirile. Detalii din tribunele stadionului de la Galați + tatuajul special al lui Iancu
Alimentul ieftin și plin de proteine recomandat de doctorul Mihail Pautov. E ideal pentru cei care vor să pună masă musculară
FANATIK.RO
Alimentul ieftin și plin de proteine recomandat de doctorul Mihail Pautov. E ideal pentru cei care vor să pună masă musculară
Chișinăul lovește Moscova. Metoda prin care R. Moldova vrea să scape de "regimul marionetă al Kremlinului" din Transnistria
Știrileprotv.ro
Chișinăul lovește Moscova. Metoda prin care R. Moldova vrea să scape de "regimul marionetă al Kremlinului" din Transnistria
Jennifer Lopez, prinsă cu minciuna. Cum arată în realitate și cum e prezentată publicului / FOTO
Unica.ro
Jennifer Lopez, prinsă cu minciuna. Cum arată în realitate și cum e prezentată publicului / FOTO
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Vremea în minivacanţa de Paşte şi 1 Mai. Elena Mateescu, şefa ANM: prognoza meteo actualizată. Zonele afectate de ploi şi vânt puternic
Observatornews.ro
Vremea în minivacanţa de Paşte şi 1 Mai. Elena Mateescu, şefa ANM: prognoza meteo actualizată. Zonele afectate de ploi şi vânt puternic
Horoscop 29 aprilie 2024. Fecioarele trec de la o dezamăgire acută la satisfacție fără un suport real, în fapte sau evenimente
HOROSCOP
Horoscop 29 aprilie 2024. Fecioarele trec de la o dezamăgire acută la satisfacție fără un suport real, în fapte sau evenimente

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI