Când Fundaţia Ringier/ ziarul Libertatea şi Cătălin Măruţă de la PRO TV şi-au unit eforturile ca să-i dea o şansă la viaţă lui Denis Paşcovici, starea lui de sănătate era foarte gravă, iar tatăl, fost fotbalist cu o carieră frumoasă la Farul, plecase în Franţa şi muncea la o vie pentru a face rost de banii necesari tratamentelor pentru copilul său cel mare.

Paralizia, redusă cu până la 80%

Denis avea 11 ani, era în comă în secţia de Terapie Intensivă a spitalului din Constanţa unde mama îl veghea, iar surioara lui, Ema, de numai un anişor, rămăsese în grija unor rude şi prieteni. Pentru cei care nu ştiu povestea lui Denis Paşcovici, o relatăm pe scurt, chiar dacă ea implică 9 ani de suferinţă. Denis avea aproape doi ani când doctorii l-au diagnosticat cu tumoră craniană. Investigaţiile medicale şi prima intervenţie chirurgicală au scos la iveală alte afecţiuni: hidrocefalie, epilepsie secundară, nanism hipofizar. Doctorii însă le-au dat speranţe părinţilor că micuţul va putea fi recuperat, dacă lupta cu cancerul va fi câştigată. Au urmat însă ani teribili, cu multiple operaţii pe creierul copilului, cele mai multe efectuate în Franţa. Numai până în 2010, Denis a trecut prin 12 astfel de intervenţii. Starea băieţelului se îmbunătăţea după fiecare etapă medicală şi speranţele deveneau realitate. Tumora a dispărut total şi viaţa revenise la normal. A mers şi la grădiniţă, şi la şcoală, dar, în iunie 2016, o criză de epilepsie l-a doborât. Ionela, mama lui Denis, nu s-a lăsat cuprinsă de disperare şi a luptat cu toate mijloacele pentru a găsi rezolvări pentru copilul ei. Când acesta a ieşit din comă, l-a dus acasă şi a luat-o de la capăt cu recuperarea băiatului şi readucerea lui în mijlocul familiei. Astăzi, un kinoterapeut lucrează zilnic cu Denis. Fac exerciţii de mers, de mişcare a mâinii paralizate, a gâtului şi a capului. Cu multă voinţă din partea băiatului şi cu multă răbdare din partea mamei (care ajută la toate şedinţele fiindcă Denis a crescut şi are acum 40 de kg), au apărut progrese vizibile. Paralizia de pe partea dreaptă s-a recuperat 50%, iar cea de pe picior, 80%. Capul şi gâtul se menţin în poziţie normală din ce în ce mai mult timp, dar deocamdată Denis stă sprijinit între perne, ca un bebeluş. Face şi reflexoterapie cu imagini şi sunet, iar mama a încercat să-l revitalizeze şi cu 30 de şedinţe făcute de un bioterapeut. Ionela spune că n-au fost progrese esenţiale, dar după o asemenea şedinţă de bioenergie Denis era mai liniştit, nu apăreau atât de des stările de agitaţie. E încă dificil cu mâncatul, din cauza canulei din gât care îl jenează. Are o sondă în burtică prin care mama îl hrăneşte cu 100 ml de mâncare. ”Sunt foarte atentă la alimentaţie şi sperăm să scăpăm curând de această canulă”, spune mama. Cea mai mare realizare şi, implicit, bucurie este faptul că Denis a reuşit să scape de aparatul de oxigen. Acum respiră singur, urmăreşte cu privirea tot ce e în jur şi a intrat în programul de lucru cu logopedul. Nu lipsesc din programul lui zilnic antrenamentele toracice prin care învaţă să respire şi să inspire, deoarece lunile de imobilitate şi-au spus cuvântul.

Lupta lui Denis continuă

Untitled-3Tăticul, Cosmin Paşcovici, s-a reîntors în ţară graţie ajutorului financiar primit de la semeni, şi acum antrenează o echipă de fotbal din judeţul Constanţa. E însă aproape de copiii săi şi de Ionela, pe care o ajută la manevrele fizice pe care le implică grija faţă de un copil de 12 ani imobilizat. Ema, fetiţa care acum are doi ani şi o lună, beneficiază şi ea de atenţia şi iubirea părinţilor, pe care o lungă perioadă de timp nu i-a avut în preajmă. Micuţa se joacă cu Denis, îl mângâie şi-l iubeşte, iar băiatul se bucură. “Progresele sunt bune şi vizibile şi sunt foarte fericită. Îl iubesc pe Denis ca pe ochii din cap. Aş face orice pentru el şi oricând aş lua-o de la capăt. Tot timpul mi-am zis că Dumnezeu mi l-a dat ca să mă bucur de el şi cât mă va lăsa să mă bucur de el, am să-i mulţumesc. Sunt, în acelaşi timp, pregătită pentru orice, fiindcă de multe ori medicii nu ne-au dat nici o speranţă. Şi totuşi, cu Dumnezeu lângă noi, am ajuns la 12 ani! Mulţumim şi tuturor celor care ne-au fost şi ne vor fi alături. A însemnat enorm pentru noi”, a transmis Ionela Paşcovici. Lupta pentru salvarea lui Denis va continua, deoarece recuperarea e de lungă durată. Dar speranţele au renăscut şi sunt acum mai aproape ca oricând de reuşită.

Cum poţi ajuta

Redirecţionează 2% din impozitul pe venit către Ringier Foundation, Cod de identificare fiscală 22962839

Donează 2 euro* la 8828
Donează în conturile Fundaţiei Ringier
RO29 RZBR 0000 0600 1552 6176- RON
RO02 RZBR 0000 0600 1552 6177- EURO, deschise la Raiffeisen Bank

*Suma alocată cauzei este de 2 euro. Nu se percepe TVA pentru donaţiile de pe abonament. În reţelele Telekom şi Orange, pentru cartelele preplătite, TVA a fost reţinută la achiziţionarea creditului. Pentru donaţiile de pe cartele preplătite în reţeaua Vodafone, utilizatorii nu plătesc TVA.

Citește și:

Şi-a îmbrăţişat mama şi a intrat în comă! Dramatica poveste a lui Denis, băiatul fotbalistului Cosmin Paşcovici

VIDEO Momentul în care Simona Halep și Gică Hagi au făcut spectacol pe ringul de dans
PARTENERI - GSP.RO
VIDEO Momentul în care Simona Halep și Gică Hagi au făcut spectacol pe ringul de dans
IREAL! Ce i-a făcut propria mamă lui Silviu Biriș. Actorul devenit preot a mărturisit mâhnirea primită
Playtech.ro
IREAL! Ce i-a făcut propria mamă lui Silviu Biriș. Actorul devenit preot a mărturisit mâhnirea primită
Bunica Emmei Răducanu, noi mărturisiri despre nepoata-star:  "Când vine aici în România, vorbim româneşte"
Observatornews.ro
Bunica Emmei Răducanu, noi mărturisiri despre nepoata-star: "Când vine aici în România, vorbim româneşte"
Horoscop 18 septembrie 2021. Peștii vor avea ocazia să-și limpezească mintea, să-și calmeze emoțiile furtunoase
HOROSCOP
Horoscop 18 septembrie 2021. Peștii vor avea ocazia să-și limpezească mintea, să-și calmeze emoțiile furtunoase
Mama fetiței din Iași care a murit în cadă a fost arestată. Este înfiorător ce s-a descoperit la autopsie
Știrileprotv.ro
Mama fetiței din Iași care a murit în cadă a fost arestată. Este înfiorător ce s-a descoperit la autopsie
Ţara, în stare de şoc. Vedeta unei generaţii a murit misterios. Ultimul mesaj, tulburător: "Creierul meu vreau să fie studiat"
Telekomsport
Ţara, în stare de şoc. Vedeta unei generaţii a murit misterios. Ultimul mesaj, tulburător: "Creierul meu vreau să fie studiat"
În vara asta, o bucurie deschide o alta! FRESH 0.0 – optimism 100% răcoritor
PUBLICITATE
În vara asta, o bucurie deschide o alta! FRESH 0.0 – optimism 100% răcoritor