Sarmalele nu lipsesc de la nici o masa traditionala de Craciun. Fiecare gospodina isi da silinta ca acelea pregatite de ea sa fie apreciate de familie si de musafiri. Chiar daca reteta clasica nu a dat gres in nici un an, intotdeauna poate fi insa imbunatatita. Trei bucatari de seama ne-au impartasit reteta lor de succes  si trucurile folosite pentru ca sarmalele sa iasa mai gustoase. 


Reteta bucatarului Gheorg


Ingrediente: varza acra (doua bucati potrivite), carne porc (1 kg), orez (60-80 g), ceapa calita in putin ulei (4 bucati) (da un gust mai bun sarmalelor decat daca o punem cruda), foi de dafin, sare, piper (dupa gust), suc de rosii si pasta tomate (500 g), slanina afumata (300 g).

Amestecam ingredientele, iar in compozitie turnam jumatate de pahar de apa si amestecam. Astfel, carnea va fi mai frageda. Rulam sarmalele, le asezam in cratita, avand grija ca pe fundul ei sa punem varza taiata. Completam cu apa si un pahar de vin alb (da o aroma speciala sarmalelor), iar deasupra punem slaninuta taiata cubulete. Cu un sfert de ora inainte ca sarmalele sa fie fierte, se adauga pasta de tomate si sucul de rosii. Pentru o aroma mai deosebita, deasupra sarmalelor se pun 1-2 fire de cimbru si 1-2 fire de marar uscat, care se indeparteaza dupa fierbere. Sarmalele se pun la foc potrivit timp de o ora – o ora si un sfert. Dupa ce au fiert, se dau la cuptor circa 20 de minute.

Pentru ca sarmalele sa iasa mult mai gustoase, Gheorg adauga in cratita unde acestea fierb un pahar de vin alb


Elena Toma, Athenee Palace Hilton


Ingrediente: carne de porc (500 g), carne de vita (300 g), ceapa (250 g), ulei
(150 ml), orez (200 g), varza alba murata (450 g), pasta de tomate (100 g), rosii proaspete sau conservate (500 g), boia de ardei dulce (2 g), piper macinat (1 g), piper boabe ( 2 g), cimbru (5 g), sare (20 g).

Se aleg foile pentru sarmale, iar restul verzei se taie fin. Orezul se spala si se fierbe pe jumatate in apa cu sare. Ceapa se curata si 50 de g se toaca marunt. Rosiile se oparesc, se decojesc si se taie sferturi. Carnea si 200 g de ceapa se toaca in robot. Pasta de tomate se dilueaza cu 100 ml de apa.

Carnea tocata se amesteca cu sare, piper macinat, orez, ceapa si 100 ml de apa. Din compozitia obtinuta se fac sarmalele. Intr-o cratita se asaza un strat de varza taiata marunt, apoi sarmalutele. Cu restul de varza se acopera sarmalutele si se presara cimbru peste acestea. Ceapa (50 g) se inabusa in ulei si 100 ml de apa, se adauga boia, piper boabe, pasta de tomate si se fierbe totul 5 minute. Sosul obtinut se adauga peste sarmale, completandu-se cu apa. Sarmalele se fierb la foc moderat, pe aragaz sau in cuptor. Dupa 70-80 de minute, se adauga rosiile si se mai continua fierberea inca o ora, in cuptor.


Joseph Hadad, Casa Vernescu


Ingrediente: varza acra (zece foi), carne porc, vitel si oaie (800 g, dintre care 25% carne de oaie), ceapa taiata cubulete calita putin cu 3 linguri de ulei, dupa care se strecoara (1 bucata jumatate), orez (1 pahar, fiert in proportie de 30%), patrunjel proaspat tocat (2 linguri), cimbru proaspat, frunze de menta (2 lingurite tocate), piper negru zdrobit, sare (dupa gust), morcov proaspat ras (1 morcov).

Le amestecam pe toate, luam foile de varza, impachetam sarmalele, iar cand le asezam in cratita, acoperim fiecare sarma cu prapur de vitel. Pe fundul cratitei, punem foi de varza, iar peste acestea, cartofi proaspeti, taiati in lungime. Adaugam in cratita supa de vitel strecurata, rozmarin si rosii proaspete. Zeama trebuie sa fie cu 3-4 centimetri deasupra sarmalelor. Se pun la foc circa o ora, apoi se baga la cuptor.


 

Urmărește-ne pe Google News
CTP, mesaj dur: „Există un singur răspuns: aroganța. Îmi amintește de gestul lui Iohannis”
GSP.RO
CTP, mesaj dur: „Există un singur răspuns: aroganța. Îmi amintește de gestul lui Iohannis”
Imaginile MOMENTULUI cu Elena Băsescu! Fusta PREA SCURTĂ e de vină, ce a făcut în plină zi. FOTO
Playtech.ro
Imaginile MOMENTULUI cu Elena Băsescu! Fusta PREA SCURTĂ e de vină, ce a făcut în plină zi. FOTO
Afacerea cu care un prahovean a dat lovitura. Cu cât se vinde un kilogram de "rubin"
Observatornews.ro
Afacerea cu care un prahovean a dat lovitura. Cu cât se vinde un kilogram de "rubin"
Horoscop 18 august 2022. Berbecii au șansa de a trăi o zi frumoasă și pe acest fond pozitiv să și rezolve unele dintre problemele spinoase
HOROSCOP
Horoscop 18 august 2022. Berbecii au șansa de a trăi o zi frumoasă și pe acest fond pozitiv să și rezolve unele dintre problemele spinoase
Cei doi tineri dispăruți în mare, la Costinești, ar fi fost trimiși pe plajă de frica unui control ITM, susțin rudele
Știrileprotv.ro
Cei doi tineri dispăruți în mare, la Costinești, ar fi fost trimiși pe plajă de frica unui control ITM, susțin rudele
3 universităţi uriaşe din SUA, oferte pentru David Popovici. Cum a reacţionat sportivul român
Orangesport.ro
3 universităţi uriaşe din SUA, oferte pentru David Popovici. Cum a reacţionat sportivul român
Criteriile pentru a primi un credit țin cont de vârstă, venit, vechime în muncă, rate curente și multe altele. Află toți factorii luați în calcul!
PUBLICITATE
Criteriile pentru a primi un credit țin cont de vârstă, venit, vechime în muncă, rate curente și multe altele. Află toți factorii luați în calcul!
Pssst!!! Ai auzit de Remixshop? Au zilnic reduceri de până la 90%
PUBLICITATE
Pssst!!! Ai auzit de Remixshop? Au zilnic reduceri de până la 90%
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.