Mergi direct la conținut »
Cum a scăpat Dănuţ Andruşcă, ministrul emoţionat al Economiei, de dat explicaţii în faţa Parlamentului
Politică Libertatea > Ştiri > Politică

Cum a scăpat Dănuţ Andruşcă, ministrul emoţionat al Economiei, de dat explicaţii în faţa Parlamentului

Ministrul Economiei, Dănuţ Andruşcă, a scăpat de dat explicaţii în faţa Parlamentului, în ce priveşte domeniul pe care îl gestionează. Liberalii au solicitat conducerii Camerei Deputaţilor să îl invite la "Ora Guvernului", însă membrii PSD au găsit o scăpare "religioasă". În următoarele două zile de luni, sunt sărbătorite Rusaliile catolice şi cele ortodoxe, iar în cea de-a treia săptămână are loc "Ora prim-ministrului", conform Regulamentului. Liderii PSD au spus, în spirit de glumă, că Dănuţ Andruşcă a primit "ajutor divin".

De Sorina Ionaşc,

Fiecare zi de luni din programul Camerei Deputaţilor este destinată membrilor Guvernului. În prima luni din lună, premierul este chemat în Parlament, iar în celelalte trei săptămâni sunt chemaţi miniştrii, pe rând, la solicitarea grupurilor parlamentare. Pentru lunea viitoare, liberalii l-au chemat pe ministrul Economiei, Dănuţ Andruşcă.

Liderii PSD au respins solicitarea PNL, găsind un motiv „religios”, dar regulamentar.

„El nu poate să fie săptămâna viitoare pentru că e liber şi în regulament scrie negru pe alb – ‘Ora Guvernului’ se desfăşoară în ziua de luni. Luni, pe 21 mai, sunt Rusaliile catolice, iar lunea următoare sunt Rusaliile noastre. După aceea, conform regulamentului, în prima luni din fiecare lună este ‘Ora premierului’. Pe 11 iunie este rândul PMP să propună, dar probabil că PNL şi PMP vorbesc între ei şi stabilesc”, a declarat secretarul Camerei Deputaţilor Georgian Pop.

Art. 205
(1) În timpul sesiunilor ordinare, în fiecare zi de luni, cu excepţia zilei destinate orei prim-ministrului, de regulă, între orele 16.00-18.00, se desfăşoară dezbateri politice, cu participarea a 2 miniştri, pe teme politice de interes major bine definite. Dezbaterile politice se organizează la solicitarea grupurilor parlamentare din opoziţie şi majoritatea parlamentară, alternativ. La şedinţă participă şi miniştrii care nu au răspuns, la termen, la 3 întrebări.

Primăria Sector 5 cumpără materiale sanitare și dezinfectanți la suprapreț de la o firmă de publicitate cu zero angajați
Recomandări
Primăria Sector 5 cumpără materiale sanitare și dezinfectanți la suprapreț de la o firmă de publicitate cu zero angajați
 

Cum lunea viitoare, în 21 mai, sunt sărbătorite Rusaliile la catolici, parlamentarii şi-au luat liber, aşa că Dănuţ Andruşcă scapă de prezenţa în Camera Deputaţilor. Situaţia este valabilă şi pentru 28 mai, când sunt Rusaliile la ortodocşi. Şi pentru că în acelaşi Regulament este prevăzută şi Ora premierului, Dănuţ Andruşcă mai evită o săptămână raportul în Parlament.

Art. 206
(1) O dată pe lună, de regulă în prima zi de luni a fiecărei luni calendaristice, se desfăşoară dezbateri politice cu participarea prim-ministrului, pe probleme de interes major pentru viaţa politică, economică şi socială. Dezbaterile politice se organizează atât la solicitarea grupurilor parlamentare, cât şi la solicitarea prim-ministrului, alternativ.

Ca atare, prima zi în care Dănuţ Andruşcă ar putea fi chemat, din nou, în Parlament, este luni, 11 iunie.

Alţi miniştri nu au avut o problemă cu prezenţa în Parlament. Situaţia ministrului Economiei este, însă, deosebită pentru că, încă de la audiere, Dănuţ Andruşcă s-a evidenţiat prin emoţii şi bălbăieli, dând dovadă de lipsă de experienţă. De la învestire, Dănuţ Andruşcă nu a mai vorbit public şi a refuzat să răspundă jurnaliştilor.


Citeşte şi: Apogeul creşterii economiei în România s-a încheiat (Bloomberg)


 

Close
Închide
  Close