Mergi direct la conținut »
Cum se învață online în România. Profesorii obișnuiți cu tehnologia povestesc cum țin lecțiile din sufragerie
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

Cum se învață online în România. Profesorii obișnuiți cu tehnologia povestesc cum țin lecțiile din sufragerie

Școlile s-au închis și, ca să nu se piardă materia, profesorilor li s-a recomandat accesarea unor platforme educaționale online, ca să rămână în contact cu elevii. Libertatea a vorbit cu profesori care deja au început lecțiile online și vor să ajute și alți colegi să folosească platformele educaționale atât de agreate de elevi.

De Andreea Archip, Ștefan Pană,

În acest timp, copiii rămân în contact cu școala și părinții sunt mulțumiți că fac ceva util.

Chiar dacă se fac ore online, cursurile se vor recupera ulterior.

Ministerul Educației:

În timp ce Liceul Teoretic Internațional de Informatică se cufundă în tăcere, casa profesorului de geografie Dinu Laurențiu se umple de sporovăiala copiilor, ca la pauza mari. Dar ora începe, așa cum e programată în orar, și dacă nu se potolesc, copiii sunt blocați. Cu un clic care spune în locul profesorului “Liniște!”

Dinu Laurențiu și colegii lui de la liceul bucureștean folosesc deja de doi ani tablete la clasă și au experimentat mai multe platforme educaționale online, folosesc și un catalog electronic. Așa că atunci când s-au anulat cursurile din cauza răspândirii coronavirusului, au închis clasele și au deschis laptopurile.

Pe ecran are 20 de mici ferestre în care își vede elevii, le predă, le dă teste, teme. Dar orele online nu sunt floare la ureche. “Problema este că e puțin obositor și pentru tine, ca profesor, fiindcă intră 20 de copii și uneori încep să vorbească. Trebuie să fii mai atent și necesită mai mult efort. Noi încercăm să facem lecțiile de 30-40 de minute maximum. Dacă te duci mai mult de 40 de minute e obositor”, explică cadrul didactic.

Cei opt copii care au locuit într-o cazarmă părăsită au primit, de 1 iunie, o casă cu apă la robinet și trandafiri în curte: „Nu mai trebuie să-mi fac griji că n-am cu ce să-i îmbrac la școală”
Recomandări
Cei opt copii care au locuit într-o cazarmă părăsită au primit, de 1 iunie, o casă cu apă la robinet și trandafiri în curte: „Nu mai trebuie să-mi fac griji că n-am cu ce să-i îmbrac la școală”
 

Profesorii trebuie să știe primii să stăpânească tehnologia

Crede că viitorul educației este fix așa: flexibil, adaptat la nevoile societății moderne și la noile generații de copii, care sunt foarte pricepuți într-ale tehnologiei. “Ideea să poți lucra de acasă este bună, dar trebuie să ai și materialele ajutătoare și să știi să folosești anumite platforme. Catalogul virtual, Google ClassRoom. Noi lucram și la școală cu ele, dar acum le folosești mai mult. Elevul apreciază foarte mult dacă stăpânești tehnologia”, spune profesorul.

Din București, mergem la Școala George Emil Palade, din Ploiești, unde învățătoarea Diana Gheorghe abia a încheiat o oră de română cu elevii ei de clasa a IV-a. A fost pentru prima oară când a făcut o lecție online, dar e mulțumită.

VIDEO | Cele 8 minute și 46 de secunde care au declanșat revolta în SUA: Cum a fost ucis George Floyd în custodia poliției din Minneapolis
Recomandări
VIDEO | Cele 8 minute și 46 de secunde care au declanșat revolta în SUA: Cum a fost ucis George Floyd în custodia poliției din Minneapolis
 

“La început ne-am conectat puțin mai greu, dar ne-am ajutat unii pe alții. Din 30 de elevi pe care îi am, 25 au reușit să se conecteze și am stat împreună aproape două ore, nu ne mai săturam vorbind”, explică Diana Gheorghe.

Învățătoarea a mai folosit la ore aplicații mobile, așa că i-a fost mai simplu să adune material și să îi țină pe copii atenți două ore. “De exemplu, la limba română, pe un text, am scos expresiile frumoase într-o aplicație pe telefon. Sau au fost împărțiți pe trei rânduri și fiecare rând avea câte ceva de făcut dintr-o aplicație pe telefon. Unii au scos substantivele, alții trăsăturile fizice ale personajului principal, alții pe cele morale”.

„Toată lumea stă acasă, inclusiv doamna! Trebuie să fim solidari și să ne susținem”

În Tulcea, Elena Darie, profesoară de limba română la Școala gimnazială Ioan Nenițescu, este încântată că acum s-a instituționalizat lucrul pe platformele online. Și-a organizat orele de când a aflat că se închid școlile, și-a adunat resurse, a stabilit orele de întâlnire cu elevii. Nu toți au tablete sau calculatoare, dar intră de pe telefonul părinților.

Tatăl e în cămin, nu l-a văzut de trei luni, iar acum nu-i mai răspunde la telefon
Recomandări
Tatăl e în cămin, nu l-a văzut de trei luni, iar acum nu-i mai răspunde la telefon
 

“Pe mine nu m-a luat prin surprindere activitatea asta, ci mi s-a potrivit ca o mănușă. Luni am putut să mă organizez, a trebuit să identific din tot ce aveam la îndemână niște canale de comunicare care să se poată plia și pe vârsta copiilor și am făcut și o probă cu ei”, explică profesoara. Și de atunci a fost contactată de mulți colegi care i-au cerut sfaturi. Această situație de criză a deschis noi oportunități pentru revitalizarea modului de predare.  

“E o perioadă prin care n-au mai trecut generațiile noastre până acum, e fără precedent. Trebuie să fim solidari și să ne susținem”, mai spune Elena Darie.

Ce resurse pot folosi profesorii

Ministerul Educației a trimis o informare la toate inspectoratele școlare prin care li se recomanda profesorilor să lucreze cu aplicațiile G Suite for Education și Office 365 A1, care sunt gratuite, și să ceară asistența experților de la Institutul pentru Științele Educației care au realizat proiectul CRED. Prin intermediul CRED, ei au făcut traininguri cu 18.000 de profesori care pot transmită în comunitățile lor ce au învățat.

“Este un moment în care putem face puţină presiune, deschidem un drum, de care să beneficiem pe termen lung. Realist vorbind, noi nu ne-am propus să înlocuim şcoala tradiţională cu cursurile online, pentru că este imposibil, din cauza multor limitări. Ce ne propunem noi este să continuăm procesul de învăţare, ca elevii să aibă acces la educaţie”, spune Jean Badea, şeful de cabinet al ministrului educației Monica Anisie.

Close
Închide
  Close