Cuprins:
În cele ce urmează îți vom spune detaliat tot ceea ce ai nevoie pentru a obține acest document prin care primești, practic, dreptul de a ridica o construcție ori pentru a consolida una deja existentă.
Ce este autorizația de construire
Autorizația de construire este un document care este eliberat de către autoritățile locale care, în acest fel, îți oferă dreptul fie să construiești o clădire nouă, fie să consolidezi sau să aduci modificări uneia care există deja.
Pentru a obține acest document persoanele solicitante trebuie să depună la primăria orașului ori a localității de reședință un dosar care să conțină mai mult avize și acorduri. Dacă terenul pe care urmează să se construiască o clădire sau să se consolideze una existentă se află în București, actele vor fi depuse la primăria de sector.
În funcție de tipul și de terenul pe care este amplasată construcția, autorizația de construire va fi eliberată Primarul General al Municipiului București, de președintele consiliului județean ori de către primarul orașului sau a localității unde urmează să se dezvolte proiectul respectiv.
Înainte de a începe demersurile, trebuie să știi dacă proiectul tău necesită sau nu o autorizație de construire din partea autorităților locale.
Cum se obține o autorizație de construire
Potrivit prevederilor Legii nr. 50/1991 și Legii nr. 350/2001, procedura de autorizare a executării lucrărilor de construcție începe odată cu depunerea cererii pentru emiterea certificatului de urbanism în scopul obținerii autorizației de construire.
Autorizația de construire asigură aplicarea măsurilor legale în ceea ce privește amplasarea, proiectarea, executarea și funcționarea obiectivelor de investiții. Pentru a o obține trebuie depuse la autoritatea locală împuternicită să emită documentul o serie de acte. Iată care sunt acestea:
- cerere-tip;
- certificatul de urbanism;
- titlul de proprietate asupra terenului și/sau construcțiilor (după caz, se va depune extrasul de plan cadastral actualizat și extrasul de carte funciară de informare actualizat);
- avizele și acordurile legale necesare stabilite prin certificatul de urbanism;
- proiectul pentru autorizarea executării lucrărilor de construcții;
- dovada de achitare a taxelor legale.
Cât costă o autorizație de construire?
Obținerea unei autorizații de construcție implică și anumite costuri pe care trebuie să le ai în vedere și care sunt stabilite prin Codul Fiscal.
Taxa se calculează în funcție de suprafața pentru care se solicită actul și poate fi între 5 și 14 lei, pentru suprafețe cuprinse între 150 și 1.000 m2. De asemenea, se va percepe o taxă de 14 lei + 0,01 lei pentru fiecare m2 cu care se depășeşte 1.000 m2
Taxa pentru autorizația de construire a unei case în mediul rural este egală cu 0,5% din valoarea autorizată a construcției.
Cât timp este valabilă autorizația de construire
O autorizație de construcție este valabilă timp de 12 luni de la data emiterii, perioadă în care trebuie demarate lucrările. Valabilitatea acesteia se prelungește până la sfârșitul lucrărilor.
În cazul în care lucrările de construcție nu au putut fi începute din diverse motive ori a fost depășit termenul estimat pentru finalizarea acestora, autorizația de construire poate fi prelungită în anumite condiții.
Astfel, va trebuie să faci o solicitare cu cel puțin 15 zile înainte de data expirării termenului de valabilitate. Acordarea prelungirii se poate acorda o singură dată pentru cel mult 12 luni.
Nu este nevoie de nici un document suplimentar în vederea prelungirii autorizației de construire, iar autoritățile locale ar trebui să răspundă în cel mult 15 zile de la depunerea cererii.
Ce construcții necesită autorizație de construire
Autorizația de construire nu este obligatorie pentru toate tipurile de clădiri. Iată care sunt cele pentru care ai nevoie de acest document:
- lucrări de construire, reconstruire, consolidare, extindere, modificare, schimbare de destinație ori de reparare a construcțiilor de orice fel și a instalațiilor aferente acestora;
- lucrări de construire, reconstruire, extindere, reparare, consolidare, protejare, restaurare, conservare a clădirilor declarate monumente istorice;
- lucrări, amenajări și construcții cu caracter provizoriu de tip chioșcuri, tonete, cabine, panouri de afișaj, firme și reclame, copertine, pergole, necesare în vederea organizării executării lucrărilor de bază, dacă nu au fost autorizate odată cu principala construcţie în jurul cărora sunt amplasate.
Pentru ce construcții nu ai nevoie de autorizație de construire
În conformitate cu prevederile art. 11 din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcții, nu toate tipurile de construcții necesită autorizație de construire. Iată care sunt excepțiile:
- reparații pentru acoperișuri, învelitori sau terase atunci când nu se schimbă forma acestora și materialele din care sunt realizate;
- reparații și înlocuiri de tâmplărie la interior și la exterior, cu condiția să se păstreze forma, dimensiunile golurilor și al tâmplăriei, inclusiv când se schimbă materialele din care sunt realizate acesste lucrări, cu excepția clădirilor declarate monumente istorice;
- reparații și înlocuiri de sobe de încălzit;
- zugrăveli și vopsitorii la interior;
- zugrăveli și vopsitorii la exterior, dacă nu se modifică elementele de fațadă și culorile clădirilor;
- reparații la instalațiile de interior, la branșamentele și racordurile de exterior de orice fel, aferente construcțiilor, în limitele proprietății, montarea sistemelor locale de încălzire și de preparare a apei calde menajere cu cazane omologate, precum și montarea aparatelor individuale de climatizare și/sau de contorizare a consumurilor de utilități;
- reparații și înlocuiri la pardoseli;
- lucrări de reabilitare energetică a anvelopei și/sau a acoperișului, cu condiția să nu se schimbe sistemul constructiv al acestuia, respectiv terasă/șarpantă – la clădiri de locuit individuale cu cel mult 3 niveluri, care nu sunt monumente istorice clasate sau în curs de clasare, respectiv situate în afara zonelor de protecție a monumentelor și/sau a zonelor construite protejate stabilite potrivit legii;
- lucrări de construcții funerare subterane și supraterane, cu avizul administrației cimitirului.
- lucrări de întreținere la căile de comunicație și instalațiile aferente;
- lucrări de compartimentare provizorie nestructurală;
- lucrări de foraje sau sondaje geotehnice pentru construcții situate în afara zonelor de protecție instituite pentru zăcăminte acvifere.
Vezi şi ce este Biroul de Credit și cum soliciți ștergerea istoricului!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro