MENIU CAUTĂ
02 Apr. 2018 21:00 , de Rodica Dirzu

Cum vopsești ouăle de Paște. 6 metode și cele mai bune trucuri

Distribuie

În Săptămâna Mare fiecare zi are o anumită semnificație și în gospodărie se fac anumite treburi. În Joia Mare, se vopsesc ouăle. Poți să cumperi vopsele din oraș, să le decorezi sau să folosești metodele naturale. Iată cum vopsești ouăle de Paște.

 

 

 

  1. Cum vopsești ouăle de Paște cu vopsea din comerț

De obicei fiecare vopsea are instrucțiunile pe ambalaj. Ca sfaturi generale trebuie să adaugi într-un vas îngust și înalt vopseaua și oțetul, acesta din urmă având rolul de la intensifica culoarea și a o fixa. După ce se prepară vopseaua, se adaugă ouăle pe rând și se lasă 3-4 minute în vopsea. Se scot cu atenție și se așază pe o hârtie absorbantă. Pentru a obține un luciu perfect la sfârșit se ung ouăle cu puțin ulei sau o bucată de slănină.

  1. Decorate cu ornamente

După ce le-ai vopsit și s-au răcit, nu le unge cu ulei. Aplică decorațiuni specifice pe ouă, fără să apeși prea tare, ca să nu le spargi.

  1. Vopsite cu pensula

Pe ouăle gata fierte, poți aplica în o anumită culoare cu pensula, apoi vei desena cu un creion colorat de culoare închisă diverse modele, frunze, linii și puncte, flori sau motive pascale.

  1. Negre

Se pot vopsi negre, cu vopsea mată și apoi decorate cu cretă albă. Cu diverse linii și cerculețe sau cu mesaje pascale.

  1. Cu biluțe colorate

Care pot fi din plastic sau comestibile. Ai nevoie de un adeziv pastă sau lichid, de o pensula pentru aplicarea lui, de un bol în care săa pui mărgeluțele și de o lingură. După ce ai uns oul bine fiert cu lipici, pune-l în bol și presară mărgeluțele cu ajutorul unei linguri peste oul lipicios, apoi scoate oul pe o hârtie.

  1. Cum vopsești ouăle de Paște prin metode naturale

Roşii

Sfeclă roşie e colorantul natural folosit şi de cofetarii care nu vor să utilizeze ingrediente artificiale în deserturile lor. Chiar dacă nuanţa obţinută nu va fi la fel de intensă precum cea obţinută din vopselele din comerţ, aspectul natural e unul deosebit.
Dacă vrei, totuşi, să obţii o culoare mai tare, foloseşte o cantitate mare de sfeclă roşie, crudă, tăiată cubuleţe. Pune-o într- o cratiţă mică, adaugă ouăle fierte, apoi mai pune un strat de sfeclă şi peste ele. Umple-o cu apă, astfel încât ouăle să fie complet acoperite.
Adaugă apoi două linguri de oţet pentru fixarea culorii şi o lingură de sare fină. Pune oala pe foc şi, când apa dă în clocot, micşorează flacăra şi lasă ouăle între 15 minute şi o oră, în funcţie de nuanţa pe care vrei să o obţii. Dacă vrei un roşu intens, lasă ouăle în zeama de sfeclă roşie peste noapte, la frigider.
Ceapă roşie. Pentru 10 ouă ai nevoie de cojile de la 4 cepe roşii mari, o lingură de oţet, una de sare. Pune apă la fiert într-o oală închisă la culoare (se pătează de la vopsea), adaugă sarea şi oţetul (pentru fixarea culorii), apoi cojile de ceapă. Introdu ouăle la fiert în oală, unul câte unul. După ce dă apa în clocot, lasă- le la fiert minimum 10 minute la foc mic, ca să se prindă culoarea. Opreşte focul şi scoate ouăle unul câte unul, cu o lingură de lemn, pe o farfurie întinsă. Lasă-le la răcit fără să le ştergi.

Galbene

Ceapă albă. Pentru 10 ouă ai nevoie de cojile de la 5 cepe mari, 2 linguri de oţet, o jumătate linguriţă de sare. Acestea se pun într-un vas cu 2 litri de apă, împreună cu ouăle, la foc mic (ca să nu crape), timp de 15 minute.
Ceai verde. Se iau şapte pliculeţe de ceai verde care se fierb timp de 5 minute în 600 ml de apă şi o lingură de oţet. Se pun ouăle şi se fierb la foc foarte mic timp de 25 de minute. În cazul în care vrei o culoare mai intensă, mai laşi ouăle în vas câteva ore.

Albastre

Varză roşie. Fierbe o varză roşie în 2 l de apă şi 3 linguri de oţet timp de 30 de minute. Scufundă ouăle fierte în zeamă, când nu este nici foarte fierbinte, nici călduţă, şi lasă- le până obţii culoarea dorită (le poţi lăsa şi peste noapte).

Brune

Ceai negru. Ai nevoie de 5 plicuri de ceai negru, fierte în 500 ml de apă împreună cu o lingură de oţet, timp de 5 minute. Apoi pui ouăle şi le fierbi la foc foarte mic timp de 25 de minute.

Ornamente

Dacă vrei să le faci și modele poți pune frunze de pătrunjel sau alte plante, pe care le lipești de ou, apoi îl bagi într-un ciorap și abia după aceea îl colorezi după metoda aleasă. După ce îl scurgi și s-a mai răcit puțin îl scoți din ciorap. Locurile unde ai pus frunzele vor rămâne albe.

Cum alegi şi fierbi ouăle

E preferabil să foloseşti ouă de ţară albe, pentru puritatea nuanţelor. Acestea nu sunt nici ştampilate. Ca să fii sigură că sunt proaspete, verifică-le, punându-le într-un vas cu apă. Cele mai proaspete vor sta lipite de fund.
Verifică-le coaja, să nu fie crăpate. Înainte de a pune ouăle la vopsit, e bine să le speli cu mare grijă în apă cu puţin detergent lichid de vase, pentru ca vopseaua naturală să adere mai bine de coaja lor. Nu le freca cu buretele! Apoi, şterge-le cu un prosop curat (poate fi şi de hârtie). După ce le vopseşti, şterge-le cu un şerveţel îmbibat în ulei, pentru a le da strălucire.

 

Comentarii