Premierul Japoniei, Fumio Kishida, a declarat că patru persoane au murit și că guvernul va fi în alertă maximă în cazul unor noi cutremure care ar putea avea loc în următoarele 2-3 zile.

„Vă rugăm să urmăriți știrile despre cutremur, să stați departe de coastă și să luați măsuri pentru a vă proteja”, a transmis acesta.

Potrivit Agentiei de Meteorologie Japoneză, epicentrul cutremurului, care a avut loc la ora locală 23:36 (14:36 ​​GMT), a fost la 60 km adâncime în Oceanul Pacific.

Cutremurul a lovit coasta de nord-est a Japoniei, zguduind clădiri și lăsând anumite părți din capitala Tokyo fără energie electrică, a relatat și agenția Reuters.

Tokyo Electric Power Company a anunțat că aproximativ două milioane de gospodării au rămas fără curent și că verifică starea reactoarelor de la centrala nucleară Fukushima, a informat și televiziunea publică japoneză NHK.

Pe parcursul nopții au fost înregistrate mici replici. În anumite zone au fost emise instrucţiuni de evacuare a populației. Imaginile postate pe rețelele de socializare au arătat pagubele produse de cutremur: magazine distruse, drumuri crăpate și țevi de apă distruse. De asemenea, în anumite zone, oamenii au stat la coadă pentru a cumpăra apă potabilă.

Totodată, nu a fost detectată nicio anomalie la centrala nucleară Fukushima Daiichi, avariată la cutremurul din 2011, potrivit Agenției Japoneze pentru Securitate Nucleară.

Bilanțul cutremurului puternic din Japonia. Sunt cel puțin 4 morți și peste 100 de răniți
Seismul a lovit în apropierea orașului japonez Namie, situat în prefectura Fukushima. Epicentrul a fost înregistrat la o adâncime de 60 de kilometri. Foto: EPA

Regiunea lovită de cutremur face parte din aceeași porțiune din Japonia care a fost lovită în 2011 de un cutremur devastator de 9 grade și de un tsunami, care au provocat și un dezastru nuclear.

Urmărește-ne pe Google News