Mergi direct la conținut »
Danemarca ridică un gard la granița cu Germania. Care este motivul
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Danemarca ridică un gard la granița cu Germania. Care este motivul

Danemarca ridică un gard la granița cu Germania. Care este motivul

Danemarca a început, luni, să construiască un gard de 1,5 metri înălțime la granița cu Germania. Decizia a fost luată pentru a împiedica trecerea porcilor mistreți, care ar putea fi infectați cu virusul pestei porcine, care a afectat și țara noastră.

„Avem 11 miliarde de motive pentru a face tot ce ne stă în putință pentru a împiedica ca pesta porcină africană să ajungă în Danemarca. (…) Construcția gardului și intensificarea eforturilor privind vânătoarea porcilor mistreți vor rupe lanțul infecțios, astfel încât riscul de propagare a pestei porcine în Danemarca să fie cât mai redus”, a anunțat ministrul danez al Agriculturii, Jakob Ellemann-Jensen, făcând referire la faptul că exporturile industriei daneze a cărnii de porc spre pieţele non-UE se ridică la 11 miliarde coroane, potrivit Politico.com.

Gardul de la granița cu Germania, țară în care nu au fost încă raportate cazuri de pestă porcină, se va întinde pe o lungime de 70 de kilometri, iar lucrările ar urma să se finalizeze la toamnă.

Miza este una importantă pentru Danemarca, unul din principalii exportatori europeni de produse din carne de porc, în condiţiile în care anual în aproximativ 5.000 de ferme din Danemarca sunt crescuţi 28 de milioane de porci, de două ori mai mulţi decât locuitorii ţării nordice, notează Agerpres, care citează AFP.

Originară din Africa, pesta porcină a apărut în Europa de Est în urmă cu cinci ani şi treptat a avansat spre vestul continentului. În Belgia au fost raportate zeci de cazuri.

Pesta Porcină Africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin şi nici tratament.

Foto: EPA


Citește și:

Trei bebeluși decedați cu infecție intraspitalicească la Suceava, în 2016, și un dosar peste care s-a lăsat tăcerea. Nici măcar expertiză medico-legală în 2 ani și jumătate! Răspunsul incredibil al procurorilor

 

Close
Închide
  Close