Cuprins:
„Sinergie a salariilor” din educație cu cele din domeniul medical
Asta deși ordonanța-trenuleț, adoptată luni, 30 decembrie, prevede înghețarea salariilor la nivelul lunii noiembrie 2024.
„În timp este nevoie de o sinergie a salariilor din zona educațională cu cele din zona de sănătate”, a transmis noul ministru al Educației, Daniel David, duminică, la emisiunea Info Edu de la TVR Info. Acesta a adăugat că lucrurile vor fi discutate anul viitor.
După ce prezentatoarea emisiunii a întrebat dacă sunt prevăzute niște creșteri salariale pentru profesori, ministrul Educației a răspuns că există „astfel de discuții”.
„Legea salarizării unitare va fi discutată anul viitor. Asta, repet, cum spunea premierul în timpul discuției cu partenerii de dialog social, după execuția bugetară pe 2024, după ce vedem bugetul pe 2025, vor începe aceste discuții.
Iar aici angajamentul meu pentru sistemul de educație și cercetare, atunci când am preluat și această poziție, așa cum am spus și la audieri, a fost că în timp este nevoie de o sinergie a salariilor din zona educațională cu cele din zona de sănătate. Și lucrurile astea vor fi discutate anul viitor.”, a transmis ministrul cu o zi înainte de adoptarea Ordonanței „trenuleț”.
Salariile profesorilor, majorate în 2024
Reamintim că, după trei săptămâni de grevă, salariile profesorilor au fost mărite la începutul anului 2024, dar și în iunie 2024.
De altfel, Ligia Deca, fosta ministră a Educației, anunțase că salariile dascălilor vor fi majorate în 2025.
„Se prefigurează încă o creștere pentru a ajunge la o paritate între sistemul medical și sistemul educațional cu salariile”, declara Ligia Deca în noiembrie 2024.
Anton Hadăr, liderul sindical „Alma Mater”, critica întârzierea aplicării legilor salarizării și avertizează că amânările afectează încrederea angajaților din educație. Deși au existat creșteri salariale recente, implementarea unei soluții sustenabile rămâne incertă.
„Am primit într-adevăr anul acesta și anul trecut, doi ani la rând, creșteri despre care am vorbit și pentru care ne-am înțeles, dar uitați-vă că nu s-a finalizat acest proces și mâine-poimâine se spune că se va face noua lege a salarizării, pe care de ce o mai facem, dacă nu o aplicăm.
Probabil și aceea va începe cu «se prorogă pentru anul următor» și iarăși vine trenulețul din 2027 se prorogă pentru două, 2028 ș.a.m.d. Nu-i corect să ne manifestăm așa. Când dăm o lege, haideți să o aplicăm. Mai bine nu o mai facem.
De ce să întreținem speranța oamenilor că ne se mărește salariul și după aia, când vine ordonanța trenuleț, să se anulează totul, să prorogă până la calendele grecești. Trebuie să facem aceste acțiuni pentru a-i determina pe politicieni să găsească și alte soluții”, a transmis Anton Hadăr.
De altfel, datele unei cercetări realizate de Blocul Național Sindical arată că 35% dintre profesori sunt plătiți cu „venituri sub salariul minim”.
Experții Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică au recomandat „revizuirea sistemului de salarizare a cadrelor didactice pentru a consolida legătura dintre performanță și recompensă și pentru a îmbunătăți transparența” în cadrul raportului „Consolidarea guvernanței învățământului preuniversitar din România”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro