Noile reguli impuse în şcoli din 14 septembrie prevăd că este obligatorie montarea unor separatoare din plexiglas pe bănci ”în situația în care distanțarea fizică nu poate fi asigurată”.

Conform datelor de pe site-ul licitaţiilor publice, multe şcoli au cumpărat deja aceste separatoare. Însă fără respectarea unor reguli stricte şi a unor standarde de siguranţă, panourile din plastic vor fi bani cheltuiţi aiurea, avertizează medicii.

E nevoie de separatoare de plexiglas în clase pentru că, ”e un risc mic, dar el există şi, din cauza asta, distanţa compensează, dacă vreţi, imperfecţiunile măştii. Şi atunci, dacă nu se poate să se păstreze distanţa, se montează separatoare”, explică prof. dr. Alexandru Rafila, şeful Disciplinei de Microbiologie a UMF „Carol Davila” şi membru în Comitetul Executiv al OMS.

De ce se montează panouri de plexiglas în şcoli, dacă toţi elevii poartă măşti? Medicii ne explică în ce condiţii sunt utile separatoarele
Prof. dr. Alexandru Rafila

Dr. Rafila: ”Nu aloci 90% din resurse ca să previi 2% din transmitere”

Reporter: Deci, masca nu ne protejează 100%?
Prof. dr. Alexandru Rafila: Ba ne protejează masca, haideţi să nu dăm iarăşi un mesaj dintr-ăsta, alarmist. Interesul este ca oamenii să-şi trimită cu încredere copiii la şcoală. Dar nu există nicio soluţie perfectă. Masca perfectă este cea care se foloseşte în spaţiile pe care le numim „albe”, unde nu circulă microbi. Dar, dacă am una care îmi oferă protecţie peste 90%, este bună.

„Prin noi înșine”, etapa pe bani. Membrii și simpatizanții PNL au contribuit cu 10,51 de milioane de lei la partid, statul a dat 74,91 de milioane de lei
Recomandări
„Prin noi înșine”, etapa pe bani. Membrii și simpatizanții PNL au contribuit cu 10,51 de milioane de lei la partid, statul a dat 74,91 de milioane de lei

– Ar trebui să existe reguli pentru folosirea acestor separatoare în şcoli?
-Nu ştiu, întrebaţi-i pe cei care le-au… Eu, asta cu separatoarele, n-am găsit-o neapărat… Nu ştiu, se pot face, dar nu este o soluţie de recomandare generală. Când faci prevenţie şi vrei să eviţi transmiterea unei boli, acţionezi pe zonele unde reduci cu 90% sau cu 95% trasmiterea. Nu aloci 90% din resurse ca să previi 2% din transmitere. Trebuie să utilizezi resursele proporţional cu eficacitatea măsurii pe care o iei.

Masca e considerată cea mai bună, pentru că este o barieră mecanică, până la urmă, iar costurile nu sunt totuşi aşa de mari şi fac posibilă funcţionarea în condiţii aproape normale a societăţii.

Alexandru Rafila:

– Multe şcoli au cumpărat deja panouri de plexiglas, deşi autorităţile n-au anunţat cum ar trebui să arate aceste separatoare. Este necesar să existe şi nişte standarde de siguranţă?   
– Probabil că cei de la Ministerul Educaţiei au mai multe informaţii… Cred că ar trebui să existe o siguranţă că nu se rup, că nu accidentează, că e suficient de rezistent materialul şi nu e casant, rezistă la şocuri. Că un copil se joacă, gândiţi-vă… Şi mai e ceva: accesul trebuie să fie uşor, aceste panouri nu trebuie să împiedice accesul la bancă, din bancă spre exterior. Nu ştiu cum sunt dimensionate, ce grosime au… Trebuie să fie perfect transparente, pentru că e important contactul vizual, nu-l duci acolo ca să nu vadă copilul. Şi nu trebuie să aibă niciun înscris pe el, ca să se poată vedea foarte bine prin el.

Culisele planului privind retragerea lui Piedone. Negocieri la cuțite între PSD și partidul lui Dan Voiculescu
Recomandări
Culisele planului privind retragerea lui Piedone. Negocieri la cuțite între PSD și partidul lui Dan Voiculescu

Cum pot circula viruşii într-o sală de clasă

Într-o grădiniță din Craiova au fost montate separatoare din plexiglas între birourile preșcolarilor. Foto: Mihaela Criveanu
Separatoare din plexiglas între birourile preșcolarilor | Foto: Mihaela Criveanu

Separatoarele din şcoli sunt montate pe bănci sub forma unor ”cuşti” cu trei laturi. Circulă viruşii numai în plan orizontal şi rămân blocaţi doar între cei trei pereţi de plexiglas?

Iată ce spune conf. univ. dr. Elena Lăzureanu, şef disciplină Boli Infecţioase la UMF Dr. V. Babeș Timișoara.

Reporter: Dar cum circulă viruşii într-o încăpere închisă?
Conf. univ. dr. Elena Lăzureanu: Depinde foarte mult de cât de aerisită este clasa, dacă sunt geamurile deschise. Depinde de profesor, dacă stă la catedră sau se plimbă printre elevi. Depinde de numărul de elevi, dacă se ridică în picioare elevul când răspunde, şi atunci poate că acele despărţitoare nu sunt suficient de înalte. E un număr de factori care, cumulaţi, determină această circulaţie.

– De ce ar mai fi necesare aceste separatoare, dacă oricum copiii au voie să intre în şcoală doar cu mască? Firesc, apare întrebarea: ”masca, singură, nu e eficientă?”.
– Din păcate, niciuna dintre măsurile de precauţie care se iau, mască, despărţitor, distanţare fizică, nu are eficienţă de 100%. Şi atunci, cu cât sunt mai multe pragurile acestea de despărţire, cu atâta eficienţa, în mod normal, creşte.

Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO
Recomandări
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Deci, avem prima barieră pe mască, avem a doua barieră prin aceste despărţitoare, avem a treia barieră de distanţare fizică efectivă între bănci. Şi-atunci, toate aceste trei măsuri – bineînţeles, împreună cu dezinfecţia mâinilor, cu aerisirea cât mai des a spaţiului, ş.a.m.d. -, toate acestea, cumulate, scad riscul de îmbolnăvire.

Conf. univ. dr. Elena Lăzureanu:

Dr. Dorobăţ: ”Acele panouri trebuie dezinfectate periodic”

”Într-o încăpere închisă, virsul este purtat prin acele picături infime de salivă, pe care noi le numim Picăturile lui Flügge şi prin care se transmite virusul de la o persoană la alta, când vorbim, când strănutăm, iar când tuşim, cu atât mai mult”, ne explică prof. dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase ”Sfânta Parascheva” din Iaşi.

Reporter: Pot fi eficiente aceste separatoare din plastic în şcoli?
Prof. dr. Carmen Dorobăţ: Orice barieră în calea acestor picături reprezintă o posibilă măsură de protecţie. Fiecare a imaginat astfel de măsuri de protecţie conform specificului incintei respective. Dar, pe lângă montarea acestor panouri, ele trebuie categoric dezinfectate. Pentru că o suprafaţă, oricare ar fi ea, este posibilă purtătoare a unor astfel de particule virale. Deci, inclusiv această suprafaţă poate fi purtătoare, ceea ce înseamnă că ea trebuie dezinfectată, la anumite intervale de timp şi cu mijloace corespunzătoare.

Iar dezinfecţia claselor sau a altor încăperi în care are loc un proces de învăţământ trebuie să se realizeze sub directa coordonare a unui medic epidemiolog sau a unui medic specialist în medicină şcolară.

Prof. dr. Carmen Dorobăţ:

– Adică n-ar trebui lăsată femeia de serviciu, că poate şterge ea…
– Nu, categoric, nu! (râde) Trebuie o dezinfecţie corect realizată, după metode moderne şi eficace. Pentru că noi venim cu suprafeţe (n.r. – de ex., mâinile), care trebuie şi ele dezinfectate la anumite intervale de timp! Şi atunci, toate acestea trebuie stipulate în procedura care priveşte dezinfecţia sălii respective.

– Dar, dacă elevii sunt obligaţi să poarte măşti în şcoală, de ce mai e nevoie de aceste separatoare? Dacă purtăm mască, mai există riscul să ne contaminăm sau să-i contaminăm pe alţii?
– Purtarea măştii bilaterale, adică de două persoane care participă la conversaţia respectivă, reduce riscul de transmitere până aproape de zero. Mai ales dacă între ei e o distanţă de peste un metru. Însă trebuie văzut care este specificul colectivităţii respective de copii. Pentru că, probabil, se gândesc cadrele medicale la copii mici, la care se imaginează, ştiu eu, măşti, viziere desenate. 

Dr. Streinu-Cercel: ”N-am nicio părere, că nu sunt la reglementare”

Reporter: Vă rugăm să ne vorbiţi despre utilitatea separatoarelor de plastic din şcoli. De ce, dacă există obligativitatea de a purta în sălile de curs măşti care asigură, teoretic, protecţia, trebuie să existe şi aceste separatoare?
Prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel: Vă rog să-i întrebaţi pe cei de la Institutul Naţional de Sănătate Publică.

– Dar dumneavoastră ce părere aveţi?
– Eu n-am nicio părere, că nu sunt la reglementare în momentul de faţă.

– Totuşi, sunteţi specialist în domeniu, unul dintre cei mai buni.
– Rugămintea mea este să-i întrebaţi pe colegii de la Institutul Naţional de Sănătate Publică.

– Nu vreţi să vorbiţi despre instalarea acestor separatoare?
– Nu.

Afectează vederea copiilor separatoarele din plastic?

Câteva ore pe zi, cât vor dura cursurile, elevii vor fi nevoiţi să privească spre tabla pe care scrie profesorul prin plasticul acestor separatoare montate pe bănci. Ar putea acest lucru să le afecteze vederea? „Nu cred că îi afectează”, declară dr. Anca Tomi, medic primar oftalmolog.

Nu li se strică copiilor vederea de la plasticul acela, câteva luni.

Dr. Anca Tomi, medic oftalmolog:

Nu ni se spune însă să nu le cumpărăm copiilor ochelari de soare cu lentile din plastic, pentru că ”îşi strică ochii”? ”Nu le afectează cine ştie ce vederea”, spune dr. Tomi. ”Nu văd prin acei ochelari, atâta. Dar nu le strică vederea, e o falsă temere.

Dr. Tomi consideră că alta ar fi problema cea mai mare, odată cu redeschiderea şcolilor. ”Să vedem cum o să reziste toată treaba cu separarea elevilor… Pentru că, ei ce fac în pauză? Sunt tot împreună, adică nu ştiu dacă plasticul acela rezolvă ceva”, mărturiseşte medicul oftalmolog.

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Acesta e cel mai sigur etaj dintr-un bloc în caz de cutremur. Ești mai în siguranță și sunt șanse mari să supraviețuiești la un seism puternic
FANATIK.RO
Acesta e cel mai sigur etaj dintr-un bloc în caz de cutremur. Ești mai în siguranță și sunt șanse mari să supraviețuiești la un seism puternic
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12 ani de relație: "Este doar..."
Viva.ro
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12 ani de relație: "Este doar..."
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Libertateapentrufemei.ro
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Meciul dintre Nadal și un puști de 16 ani a intrat în istorie. Cine a câștigat
GSP.RO
Meciul dintre Nadal și un puști de 16 ani a intrat în istorie. Cine a câștigat
Insula din Europa unde te bucuri de soare și vreme bună 320 de zile pe an. E la două ore de România și poți avea o vacanță de vis aici
FANATIK.RO
Insula din Europa unde te bucuri de soare și vreme bună 320 de zile pe an. E la două ore de România și poți avea o vacanță de vis aici
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Știrileprotv.ro
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Imagini din casa în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă, alături de fiul lor / Foto
Unica.ro
Imagini din casa în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă, alături de fiul lor / Foto
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu ce este sub casele lor
Observatornews.ro
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu ce este sub casele lor
Horoscop 26 aprilie 2024. Racii trebuie să se ocupe de ei, de partea emoțională, ca să poată evita reacțiile excesive care nu aduc nimic bun
HOROSCOP
Horoscop 26 aprilie 2024. Racii trebuie să se ocupe de ei, de partea emoțională, ca să poată evita reacțiile excesive care nu aduc nimic bun

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI