Principalele declaraţii ale sociologului Gelu Duminică
- Toate teoriile pe care noi le vedem au fost consolidate tot de intelectuali, care au acces la tot felul de informaţii. Nu uitaţi de Trump, care a şi fost infectat cu noul coronavirus.
- Oameni care se presupun că au informaţii, putere şi se îndreaptă către scenarii vor găsi şi adepţi.
- Problema COVID nu este dată doar de cei sceptici, ci şi de slaba influenţă a liderilor la nivel naţional şi european.
- Elementul cultural e tot ce ni se transmite non-genetic, sunt învăţat că cel care nu este ca mine, este inferior. Mai sunt învăţat că virusul e creat de Gates, care vrea să preia lumea.
- Le dăm o platformă de comunicare oamenilor care sunt în eroare din punct de vedere ştiinţific.
- Problema este că noi nu credem în el, că nu am ajuns să internalizăm mesajul autorităţilor.
În momentul de faţă, cifrele seci nu mai spun nimic. Trebuie spuse poveşti. Familia X care a rămas fără mamă, fără copil. În momentul acela, mulţi sceptici s-ar pune în papucii celor afectaţi. Comunicarea de acum e bazată pe frică: „Dacă nu staţi cuminţi…”.
Sociologul Gelu Duminică:
- Singura ţară unde s-a comunicat emoţional a fost în Italia, unde au fost înregistrate şi cazuri mai puţine. Ştim că nu e bine să fumăm, dar fumăm.
- Trebuie next level la comunicare. Trebuie să mergem pe solidaritate şi mai puţin pe frică. Nu putem pune un chip fricii.
- Societatea este diversă, cu unii trebuie să comunicăm ştiinţific, cu alţii trebuie să comunicăm prin biserică. Eu mă aşteptam ca măsurile să fie comunicate în tandem la pelerinajul din Bucureşti.
- La nivel de comunicare, se vede că liderii religioşi şi liderii civici nu au comunicat. Mesajul a fost antagonic. Noi am dat apă la moară scepticilor. Noi am creat dezbinarea.
Pentru cei care nu cred în coronavirus, mă rog să nu treacă prin ce am trecut eu, familia și prietenii mei pentru că patru dintre cunoștințele mele erau alături de noi în martie și acum nu mai sunt.
Parte dintre cei mai buni prieteni ai mei s-au bătut cu acest virus și noi am trăit toate dramele generate de faptul că oameni dragi sunt în suferință.
Autoritățile anunță zilnic creșteri alarmante ale cazurilor de coronavirus, din cauza cărora multe state ale lumii reinstituie măsuri restrictive dure și chiar stare de urgență.
În ciuda acestor cifre îngrijorătoare și a numărului foarte mare al deceselor, încă sunt oameni care cred că pandemia este o conspiraţie sau o glumă politică, ori că nu este mai mult decât o gripă ca oricare alta, nicidecum o boală perfidă, așa cum o descriu specialiștii.
Un studiu desfășurat în 67 de țări arată că oamenii care au terminat un liceu sau o facultate pot fi mai atrași de conspirații decât cei cu opt clase.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro