Desi in subsolul blocului in care locuiesc se afla tot felul de tevi, de la conducte de apa potabila la cele pentru apa calda menajera, agent termic si conducte pentru deversarea apelor uzate, multi vecini si-au amenajat boxe in care depoziteaza tot felul de lucruri, de la vechituri la cartofi si muraturi. Culmea este ca nimeni din comitetul executiv nu s-a opus, proprietarii de boxe avand, de altfel, acordul presedintelui. Este legal? Cum trebuie actionat intr-o astfel de situatie?
Bianca Vasilescu, Bucuresti
Amenajarea de boxe in subsolurile tehnice este categoric interzisa, acestea impiedicand accesul la conductele fisurate sau sparte, ba chiar putand sa produca deteriorari si scurtcircuite electrice. Apoi, fiind vorba de un spatiu comun, se atenteaza la cotele parti ale celor care nu dispun de boxe si nici nu si-au dat acordul pentru construirea lor. Culpabilitatea presedintelui comitetului executiv este neindoielnica si ii poate atrage raspunderi materiale si penale in cazul producerii unor incendii sau avarii grave. Sesizati primaria de sector, ca de altfel si Comandamentul Pompierilor.
Locuiesc la ultimul etaj al blocului. Am fost nevoit sa intervin pentru refacerea izolatiei acoperisului, deoarece riscam o deteriorare grava a apartamentului din cauza infiltratiilor de la zapezi si ploi. Avand acceptul asociatiei de proprietari, inclusiv promisiunea ca mi se vor inapoia cheltuielile, am trecut la treaba. Acum insa administratorul ma duce cu vorba, spunand ca vecinii mei nu vor sa contribuie. Mai mult, Primaria orasului Magurele, de unde sunt, ma trimite tot la administratie. Ce ma sfatuiti sa intreprind pentru recuperarea banilor cheltuiti?
Vasile Busoi, Magurele
Asociatia poate recurge la o forma simpla de acoperire a cheltuielilor prin considerarea cotelor lunare de intretinere aferente apartamentului dumneavoastra drept rate, solutie pe care adunarea generala o poate valida. Altfel se impune sa actionati asociatia in judecata, avand sigur castig de cauza atat pentru recuperarea cheltuielilor, cat si a dobanzilor aferente.
Cu toate ca toti proprietarii de pe coloana noastra detinem centrale termice de apartament si ca atare am renuntat la ea, dezafectand-o inclusiv de la coloana magistrala, ni s-au pretins diverse sume pentru caldura. Care caldura? Ca noi nu mai avem nici o legatura cu CET-ul. Da, mai sunt apartamente fara centrale proprii, dar depind de alte coloane. Credeti ca administratorul procedeaza corect?
Antoaneta Gogan, Bucuresti
Daca suma pretinsa reprezinta caldura necesara spatiilor comune, de la holuri si casa scarii pana la uscatorii si spalatorii, administratorul a procedat in conformitate cu legislatia in vigoare.
Eugen Eftimiu
Specialist in probleme locative