Mergi direct la conținut »
Deputat: Spitalul Județean Craiova, invadat de bacterii rezistente, este o ”bombă biologică”. Imagini cu ”jegul de nedescris”, ținut la secret de fostul ministru al Sănătății
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Deputat: Spitalul Județean Craiova, invadat de bacterii rezistente, este o ”bombă biologică”. Imagini cu ”jegul de nedescris”, ținut la secret de fostul ministru al Sănătății

Deputat: Spitalul Județean Craiova, invadat de bacterii rezistente, este o ”bombă biologică”. Imagini cu ”jegul de nedescris”, ținut la secret de fostul ministru al Sănătății

Spitalul Județean Craiova este o ”bombă biologică”, a scris deputatul USR Emanuel Ungureanu într-o postare pe Facebook. Deputatul acuză ”jegul de nedescris” și a postat mai multe filmulețe cu ”infernul mizeriei” din spitalul de la Craiova. Un raport al Corpului de Control al Ministerului Sănătății care arăta că unitatea este invadată de bacterii rezistente foarte periculoase a fost ținut la secret de fostul ministru al Sănătății, Sorina Pintea, arată Hotnews.

De Cristian Anton,

Deputatul Emanuel Ungureanu a filmat ”jegul de nedescris” de la unitatea craioveană și a anunțat că va cere noului ministru al Sănătății, Victor Costache, ”demiterea urgentă” a conducerii ”spitalului groazei”, precum și a celei de la Direcția de Sănătate Publică Dolj.

Mizeria este de neînchipuit, mirosul de urină este insuportabil, mopurile cu care se întinde noroiul pe jos sunt NEGRE, wc-ul nu are colac, nu există hârtie igienică, săpun lichid, ABSOLUT NIMIC!

Deputatul Emanuel Ungureanu:

Deputatul revine cu o altă postare, în care arată ”modul în care se preling deșeurile toxice și gunoiul menajer printre pacienți, personal medical și aparținător, într-un haos de nedescris”, în timp ce sunt scoase afară de infirmiere.

Deșeurile toxice sunt scoase afară printre pacienți și cadre medicale

De asemenea, parlamentarul a filmat ”munți de gunoaie” în curtea spitalului.

Munti de gunoaie în curtea Spitalului Județean Craiova

Ungureanu susține că ”rapoartele de control ale Ministerului Sănătății din lunile martie și octombrie 2019, care constată gravele probleme de la Spitalul Județean de Urgență Craiova”, au fost ”ascunse de fostul ministru al Sănătății, Pintea”.

Care sunt concluziile raportului de control de la Spitalul Județean Craiova

Secția ATI de la Spitalul Județean Craiova, adică locul unde ajung pacienții aflați în cea mai gravă stare, este invadată de ”germeni peste limita admisă”, se arată în raportul Corpului de Control, prezentat de Hotnews.

Orice, dar nu opriți corăbiile cu sclavi! PAH, comentariu acid față de modul în care statul gestionează migrația muncitorilor români în timpul pandemiei
Recomandări

Orice, dar nu opriți corăbiile cu sclavi! PAH, comentariu acid față de modul în care statul gestionează migrația muncitorilor români în timpul pandemiei

 

Este vorba despre Stafilococul auriu, Piocianic și Acinetobacter, trei dintre cele mai periculoase bacterii spitalicești.

În plus, în secția ATI există ”deficiențe în ceea ce privește dezinfecția”, iar ”instrumentarul termosensibil nu era supus operațiunilor de dezinfecție de nivel înalt în spațiu autorizat”.  

Pe de altă parte, la Spitalul Județean din Craiova, aflat mereu, în ultimii ani, în fruntea listei spitalelor unde este criză de citostatice, inclusiv în secția pentru copiii bolnavi de cancer, ”se remarcă o lipsă de comunicare între departamentele implicate” din unitatea medicală.

Practic, este una dintre cauzele pentru care, în anul 2018, spitalul a primit mai puțini bani decât a solicitat pentru achiziția medicamentelor din programul național de oncologie.

Dat afară din SRI, fostul general Alexandru Sas a importat, prin firma soției, 2,2 milioane de măști pentru COVID-19 din China, care au ajuns la preț dublu la Unifarm și în spitale
Recomandări

Dat afară din SRI, fostul general Alexandru Sas a importat, prin firma soției, 2,2 milioane de măști pentru COVID-19 din China, care au ajuns la preț dublu la Unifarm și în spitale

 

La Spitalul Județean din Craiova, citostaticele lipsesc constant în ultimii ani, iar pacienții și rudele lor sunt nevoiți adesea să facă rost pe cont propriu de medicamentele care îi țin în viață.

Raportul Corpului de Control al Ministerului Sănătății, din decembrie 2018

1. Secția ATI (Anestezie-Terapie Intensivă):

Secția clinică ATI nu îndeplinește toate cerințele legale în ceea ce privește organizarea spațial – funcțională, lipsesc multe din componentele unui serviciu ATI, nu se respectă aria utilă minimă/pat, nu există rezerve de izolare caracteristice cu 1-2 paturi şi grup sanitar propriu pentru pacienţi colonizaţi/infectaţi cu bacterii MDR, respectarea circuitelor septic-aseptic, există deficiențe în ceea ce privește dezinfecția de nivel înalt, respectarea condițiilor de sterilitate a materialelor/dispozitivelor sterile.

Organizarea deficitară la nivelul secției clinice ATI creează mari probleme în izolarea și tratarea pacienților cu boli infecto-contagioase, precum și a procedurilor de dezinfecție periodică a tuturor spațiilor, existând riscul apariției de infecții asociate actului medical.

Șeful Spitalului Județean din Suceava, generalul Ionel Oprea: „Am un teanc de cereri de concediu și de pensionări, de la medici. Pentru unii nu e clar că e nevoie de disciplină”
Recomandări

Șeful Spitalului Județean din Suceava, generalul Ionel Oprea: „Am un teanc de cereri de concediu și de pensionări, de la medici. Pentru unii nu e clar că e nevoie de disciplină”

 

Nu există evidențe de procesare prin dezinfecție și sterilizare pentru blocul valvă-expir, care este încadrat ca și dispozitiv critic, conform prevederilor din normele sanitare în vigoare și are recomandare de procesare prin dezinfecție și sterilizare, inclusiv și în recomandările producătorului.

În procesul-verbal întocmit în data de 9.11.2018, au fost aduse la cunoștința medicului șef secție clinică ATI, rezultatele la un număr de 21 de hemoculturi recoltate în luna octombrie 2018, 9 nedezvoltate, 6 suprainfectate și 6 pozitive cu germeni patogeni, respectiv Enteroccocus faecalis, Klebsiella, Escherichia Coli, Staphilococus haemolyticus, Acinetobacter baumani.

Totodată în acest proces-verbal sunt prezentate rezultatele controlului microbiologic în secție din data de 02.11.2018, acestea relevând o contaminare a mediului din secție cu un număr de germeni peste limita admisă, prezența de Staphylococcus aureus și bacterii gram-negativ în probele de salubritate recoltate de la nivelul unor saloane precum și de la nivelul oficiului alimentar, probe de sterilitate neconforme recoltate din materialul steril, probe neconforme din apa sterilă cu prezența de bacil Piocianic, probe neconforme din lichidul barbotor, cu identificarea de bacil Piocianic, prezența de germeni hemolitici în aeromicrofloră.

Instrumentarul termosensibil (barbotoare, aspiratoare, lame de laringoscop) nu era supus operațiunilor de dezinfecție de nivel înalt în spațiu autorizat, ci în saloane, existând riscul de contaminare microbiologică în cadrul secției.

Acest instrumentar, după dezinfecția de nivel înalt, este depozitat necorespunzător, în pungi sau truse, numite de urgență, care conțin și alte materiale: feșe, medicamente, mâner laringoscop, etc.

În prezența Corpului de Control de la Ministerul Sănătății, Direcția de Sănătate Publică Dolj a aplicat sancțiuni contravenționale principale în valoare totală de 42.300 lei unității sanitare, personalului medical, mediu-sanitar și auxiliar, pentru problemele de pe secția ATI.

S-a dispus și cercetarea disciplinară a persoanelor responsabile în ceea ce privește deficiențele constatate de către comisia de control MS pe linia igienico-sanitară, sterilizare, deșeuri, aplicare proceduri operaționale.

2. Secția Pediatrie

În secţiile clinice Pediatrie I şi II se efectuau simultan atât lucrări de reabilitare cât şi activitate medicală.

Având în vedere gravitatea situaţiei, echipa de control a dispus la momentul respectiv, prelevarea de probe de sanitaţie (aero-micro-flora şi suprafeţe) în vederea determinării încărcăturii microbiene.

S-a impus (în timpul controlului) conducerii SCJU Craiova sistarea lucrărilor de reabilitare şi relocarea pacienţilor în spaţii conforme din punct de vedere igienico-sanitar.

Alte probleme

Plata de către unitatea sanitară a concediilor de odihnă la persoanele angajate cu ½ de normă, având funcția de bază la UMF, s-a efectuat cu încălcarea legislației în vigoare, ceea ce creează în mod constant un prejudiciu financiar unității sanitare.

La ultimul control s-a constatat o lipsă de interes a autorității contractante în soluționarea problemelor identificate de comisiile de control prin cele două rapoarte de control.

În legătură cu medicamentele oncologice, se remarcă o lipsă de comunicare între departamentele implicate: coordonatori PN, Biroul Achiziții, Farmacie. Se pierde din vedere scopul principal: asigurarea tratamentului fără întârzieri pentru pacienții cu afecțiuni incluse în PN oncologie, inclusiv prin simplificarea circuitului intern al documentelor.

Bugetele alocate pentru programul național oncologie sunt insuficiente, astfel, în anul 2018 s-au alocat 1.059.779,68 lei (mai puțin cu 500.000 lei față de 2017), iar în anul 2019 coordonatorul PN a solicitat suma de 2.000.000 lei (buget minim) iar sumele alocate au fost pentru perioada ianuarie-iunie 2019: 767.511,49 lei.

Reacția spitalului: ”Suntem în proces de reabilitare”

Conducerea Spitalului Județean de Urgenţă (SJU) Craiova susţine că deșeurile filmate de deputatul Emanuel Ungureanu sunt depozitate temporar în curtea instituției și că acestea au rezultat în timpul lucrărilor de reabilitare a unității medicale.

„Deşeurile rezultate din dezmembrarea/dezasamblarea echipamentelor casate, precum şi elementele de mobilier înlocuite cu ocazia reabilitării şi modernizării secţiilor spitalului sunt depozitate temporar în curtea spitalului.

În baza HG 841/1995 Spitalul Clinic Judeţean de Urgentă Craiova a organizat licitaţie publică pentru valorificarea acestor deşeuri. Licitaţia a fost adjudecată de o firmă, dar contractul cu aceasta nu a putut fi semnat de către spital deoarece s-a constatat că aceasta a prezentat o declaraţie pe propria răspundere ce s-a dovedit a fi falsă, cu privire la absenţa datoriilor la bugetul de stat.

Ca urmare s-a anulat şi s-a iniţiat o nouă licitaţie, în conformitate cu legislaţia în vigoare”, se arată în comunicatul SJU Craiova, potrivit Mediafax.

De asemenea, reprezentanţii spitalului susţin că circuitul deşeurilor „nu intersectează circuitul pacienţilor şi nici pe cel al vizitatorilor”.

„Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova se află în plin proces de reabilitare, modernizare şi înlocuire a echipamentelor uzate.

Unitatea de Primiri Urgenţe se află şi ea într-un proces de reabilitare şi extindere pentru a putea satisface mai bine cerinţele pacienţilor care se prezintă de urgenţă la spital. Datorită acestor lucrări, circuitele deşeurilor au suferit modificări, cu aprobarea Serviciului Supraveghere şi Prevenire a Infecţiilor asociate Asistenţei Medicale.

Acest circuit nu intersectează circuitul pacienţilor şi nici pe cel al vizitatorilor, deoarece respectă programul de vizită a bolnavilor. De aceea este recomandat ca aparţinătorii să respecte cu stricteţe programul de vizită”, se mai arată în comunicat.

Close
Închide
  Close