Mergi direct la conținut »
UPDATE | Moţiune simplă pe transporturi. PSD a explicat motivul pentru care nu s-au construit autostrăzi: "A trebuit să relocăm peştera cu lilieci"
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > UPDATE | Moţiune simplă pe transporturi. PSD a explicat motivul pentru care nu s-au construit autostrăzi: "A trebuit să relocăm peştera cu lilieci"

UPDATE | Moţiune simplă pe transporturi. PSD a explicat motivul pentru care nu s-au construit autostrăzi: „A trebuit să relocăm peştera cu lilieci”

Deputaţii au dezbătut, luni, moţiunea simplă pe Transporturi, iniţiată de PNL şi PMP, şi intitulată  "Mandatul ministrului Cuc cu numărul 3 este unul de nota 3". Votul se va da în şedinţa de miercuri. Opoziţia l-a acuzat pe ministru că este "brelocul liderilor PSD care îl înlocuiesc ori de câte ori nu le mai serveşte interesul", în timo ce social-democraţii au afirmat că proiectele de infrastructură nu s-au finalizat din cauza ONG-urilor care au blocat aceste investiţii.

De Valentina Postelnicu,

PSD: „A trebuit să relocăm peştera cu lilieci, va trebui să construim viaducte sau tuneluri pentru autostrăzi ca să poată trece urşii”

Deputatul PSD Matei Suciu a susţinut, în plen, că motivul pentru care nu se pot construi mai repede autostrăzi şi infrastructură feroviară la noi în ţară nu este lipsa banilor, ci felurite piedici puse de organizaţii neguvernamentale de mediu, finanţate de la Bruxelles.

„M-am întrebat şi eu de ce nu putem construi mai repede autostrăzi şi infrastructură feroviară. Am crezut că fondurile sunt insuficiente. Am aflat în schimb, cu suprindere, că de fapt nu lipsa banilor este principala problemă, banii există, avem întotdeauna, sunt alte felurite piedici care ne determină să întârziem sine die aceste proiecte cerute de toţi locuitorii noştri. Am citit în presă că circa 300 de milioane de euro sunt atrase în fiecare an de către ONG-iştii de mediu, aceşti ONG-işti de mediu fac proiecte de mediu direct la Bruxelles, finanţarea lor este făcută de către Bruxelles în mod direct. 300 de milioane de euro alimentaţi de la Bruxelles pe aceste ONG-uri de mediu care au principala ţintă, se constată, aceea de a tergiversa, de a întârzia cât pot de mult aceste proiecte de infrastructură de transport prin tot felul de inepţii. A trebuit să relocăm peştera cu lilieci, va trebui să construim viaducte sau tuneluri pentru autostrăzi ca să poată trece urşii acolo unde nu a văzut nimeni în istorie vreodată vreun urs, mă refer la zona Lugoj – Deva. Au mai fost descoperite libelule sau vânturelul de noapte”, a declarat Matei Suciu, în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea moţiunii simple pe Transporturi.

O femeie de 70 de ani cu COVID-19 a fost găsită moartă în casă de către îngrijitoarea ei, în Giulești. După 12 ore de sunat la DSP și Ambulanță, nu a fost ridicată de nimeni
Recomandări

O femeie de 70 de ani cu COVID-19 a fost găsită moartă în casă de către îngrijitoarea ei, în Giulești. După 12 ore de sunat la DSP și Ambulanță, nu a fost ridicată de nimeni

 

Şi ALDE l-a susţinut pe Răzvan Cuc.

Deputatul ALDE Ştefan Băişanu a declarat că toate partidele care au fost la guvernare sunt vinovate de situaţia din transporturi şi a subliniat că ALDE îl sprijină pe Răzvan Cuc în funcţia de ministru al Transporturilor.

„Această moţiune (…) este pentru mine un generator de moment al adevărului şi cred că la acest moment trebuie să vorbim de cauze şi soluţii. Am văzut la acest pupitru foarte mulţi deputaţi transformaţi în procurori care au înfierat cu mânie proletară ceea ce nu au reuşit să facă atâta vreme cât au fost ei înşişi la guvernare de-a lungul timpului. Dacă vrem să găsim vinovaţi, vinovaţi suntem toate partidele de-a lungul întregii istorii democratice a României de 30 de ani. Niciunul dintre partidele de aici din sală, care au fost rând pe rând la guvernare, nu este departe de rezultatul în care ne aflăm, inclusiv tehnocraţii, USR-iştii, cioloşiştii, pluşii şi minuşii din această sală. (…) Toţi suntem la fel de vinovaţi”, a spus el.

Singurătate în spital, după izolare acasă: „De ce se poartă, mamă, așa cu mine?”
Recomandări

Singurătate în spital, după izolare acasă: „De ce se poartă, mamă, așa cu mine?”

 

Deputatul PNL Lucian Bode a afirmat că ministrul Răzvan Cuc ocupă această funcţie pentru a reprezenta interesele românilor, nu pentru a fi „brelocul” liderilor PSD.

„Această moţiune trebuia dezbătută pe 25 martie de Buna Vestire, de ziua cucului, pentru că nu este posibil, domnule ministru, să nu ştiţi de câte ori aţi depus jurământul la Cotroceni. (…) De trei ori, nu de două ori aşa cum le-aţi numărat dumneavoastră. (…) Ministrul Transporturilor ocupă această funcţie pentru a reprezenta interesele românilor, nu pentru a fi brelocul liderilor PSD care îl înlocuiesc ori de câte ori nu le mai serveşte interesul”, a spus Lucian Bode.

Presa americană în era COVID-19: documentarul românesc „Colectiv” a prevestit criza sanitară din întreaga lume, cauzată de corupție
Recomandări

Presa americană în era COVID-19: documentarul românesc „Colectiv” a prevestit criza sanitară din întreaga lume, cauzată de corupție

 

Opoziţia a anunţat miercurea trecută, în plen, depunerea moţiunii simple „Mandatul ministrului Cuc cu numărul 3 este unul de nota 3”, care a fost iniţiată de PNL şi PMP.

„Poate sunteţi surprinşi că, la o lună de la preluarea mandatului de ministru al Transporturilor de către dl Răzvan Cuc, Opoziţia a decis să sancţioneze cu o moţiune simplă activitatea ministrului Transporturilor. (…) Într-o lună de mandat, două domenii strategice pentru economia României, mă refer la sectorul feroviar şi sectorul aerian, se află într-o criză fără precedent din cauza unor decizii iresponsabile în ceea ce priveşte managementul acestor sectoare. În cele câteva săptămâni de mandat, dl. ministru Cuc a girat o serie de modificări legislative care aruncă în derivă transportul public de persoane, intrajudeţean, interjudeţean şi transportul în regim de taxi. Pentru aceste motive, deputaţii PNL şi PMP depun moţiunea simplă”, a precizat Bode.

PNL şi PMP arată că Răzvan Cuc este „cel mai slab ministru al celui mai slab Guvern din istoria României”.

„Faptul că acesta a fost instalat pentru a treia oară pe fotoliul de ministru al Transporturilor arată clar că liderilor PSD nu le pasă de România. Un simplu calcul demonstrează că, de când PSD, în epoca Dragnea, a intrat la guvernare, acest om a fost cel care a deţinut această funcţie pentru 11 luni. În concluzie, dezastrul de la Transporturi, marcat de eşecul construirii autostrăzilor, i se datorează în mare măsură dumnealui. Răzvan Cuc va intra în istorie ca ministrul care a inaugurat cei mai puţini km de autostradă şi ca omul care a tratat cu aroganţă o ţară întreagă”, spun parlamentarii.

Potrivit PNL şi PMP, după ani de zile de promisiuni, după ce niciun ministru al Transporturilor instalat de PSD nu a făcut absolut nimic pentru a ajuta la dezvoltarea reală a reţelei de transporturi şi a reduce implicit şi decalajul de dezvoltare dintre regiuni.

„Menţinerea lui Răzvan Cuc pe acest post nu înseamnă decât un singur lucru: confirmarea că autostrăzile visate de zeci de ani se vor face la Sfântu’ Aşteaptă!”, spun semnatarii moţiunii intitulate „Mandatul ministrului Cuc cu numărul trei este unul de nota 3”.

Aceştia arată că guvernele PSD-ALDE, prin programele de guvernare, şi-au asumat construirea a 350 de km de autostradă până în 2020 şi că actualul Executiv, după aproape un an şi 3 luni, se poate lăuda cu 58 de kilometri de autostradă.

În plus, se arată în moţiune, potrivit datelor Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), gropile din drumurile naţionale şi autostrăzile din România se întind, însumate, pe o distanţă de 88 de kilometri.

„Refuzul sistematic al PSD de a solicita bani de la Comisia Europeană arată faptul că, în mod intenţionat, nu se doreşte dezvoltarea României. În paralel, PSD se ascunde în spatele parteneriatelor public-private, promovând proiecte prin Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză menită să servească doar intereselor de partid. De la preluarea mandatului său, ministrul Cuc nu a avut nici cea mai mică intenţie de a corecta această rea-voinţă practicată de PSD cu religiozitate. Nici măcar la nivel declarativ, actualul ministru nu a anunţat că România va depune o cerere de finanţare pentru marile proiecte de investiţii, deşi Comisia Europeană şi-a declarat constant sprijinul şi disponibilitatea”, se precizează în moţiunea simplă.

Răzvan Cuc, noul ministru al Transporturilor, a mai fost de două ori titular al acestui portofoliu, în urmă cu doi ani. În 2017 şi-a dat demisia, în Cabinetul Grindeanu, iar ulterior a fost numit în Cabinetul Tudose. A plecat prin remaniere, în octombrie 2017, după ce a fost criticat de premierul de la acea vreme, Mihai Tudose.

Citeşte şi: CORESPONDENȚĂ DIN CERNĂUȚI | Ziua papirusului. Imaginile weekendului au venit din Ucraina, unde localnicii au avut de ales președintele din 39 de candidați enumerați pe un buletin de vot lung de-un metru

Close
Închide
  Close