MENIU CAUTĂ
12 Oct. 2018 12:17

Din Satu Mare în Siberia. Un tată și fiul său străbat cu mașina traseul parcurs pe jos de bunicul deportat în Rusia

Distribuie

Aproape 30.000 de kilometri și 17 țări străbătute cu o singură mașină. Este expediția pe care o realizează un bărbat din Satu Mare, împreună cu fiul său. Attila Bertici vrea să refacă cu mașina traseul pe care bunicul său l-a parcurs pe jos, după ce a evadat dintr-un lagăr în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Sătmărenii Attila şi Norbert Bartici, tată şi fiu, spun că și-au luat piese de schimb, scule, dar mai ales haine groase pentru că miercuri au pornit în ceea ce poate fi aventura vieții lor.

În portbagaj și-au luat saci de dormit și mâncare, cât pentru 15 zile. Vor să refacă cu mașina drumul pe care bunicul lui Attila l-a parcurs pe jos, după ce a evadat dintr-un lagăr din Siberia, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În doi ani a reușit să ajungă acasă, în România.

„Ne-a povestit despre oamenii de acolo, din Siberia şi ţările prin care a trecut, l-au ajutat foarte mult. Chiar l-au ascuns şi chiar a zis că ce se vorbeşte despre ruşi, despre siberieni nu este aşa. Şi de aici a şi venit ideea, nu e o mulţumire pentru ei, dar vrem să cunoaştem şi noi, de fapt, după 50-60 de ani ce a trăit el în aventura lui”, a declarat Atilla Bartici, conform digi24.ro.

„Anul trecut am vorbit cu el (cu tatăl său – n.n.) împreună să mergem şi eu am spus să mergem şi am bătut palma şi am hotărât să mergem noi doi”, spune Norbert Bartici, fiul lui Attila.

Aproape un an a durat pregătirea expediției ce implică parcurgerea a aproape 30.000 de kilometri prin 17 țări. Sătmărenii au cheltuit 4.500 de euro pentru a modifica mașina în așa fel încât să reziste gerului siberian, dar și 1.500 de euro pentru a obține vize pentru cinci țări.

„Am obţinut toate vizele, e o cale lungă să obţinem toate vizele, şi de vreo două luni am început să pregătim maşina ca să fie totuşi pregătită pentru drumurile extreme şi temperaturile extreme ce vom găsi acolo. Din 30 de mii de kilometri vom avea cam cinci-şase mii de kilometri, nu vom mai avea asfalt, deci vom avea macadam. Am întărit, piese chiar am schimbat, plus foarte mult am umblat la electronic contra îngheţului”, a precizat Atilla Bartici, pentru sursa citată.

Conform planurilor, cei doi aventurieri vor călători prin 17 ţări, pe ruta: România – Ungaria – Slovacia – Polonia – Lituania – Letonia – Rusia (o traversează în întregine de la vest până în Siberia de Est) – Mongolia – Kazahstan –  Kârgâztan – Tadjikistan – (GBAO) – Uzbekistan – Georgia (Gruzia – aici ocolesc Marea Caspică) – Turcia (pe malul Mării Negre) – Bulgaria – România.

Aventura celor doi va dura cel mult 70 de zile.

sursă foto și video: portalsm.ro


Citește și Cât de buni sunt românii când ajung într-un mediu sănătos! La 23 de ani, angajată la The New York Times!


 

Citește mai multe despre Satu Mare și SIBERIA pe Libertatea.

Comentarii