• Până în 2050, aproape un miliard de oameni vor locui în zone de coastă, la altitudini joase.
  • Toți aceștia vor fi afectați de evenimente extreme asociate oceanelor, care se întâmplau o dată la un secol, dar în noul scenariu vor avea loc anual.
  • În cea mai rea dintre versiuni, nivelurile oceanelor vor crește chiar și cu 1,1 metri până în 2100, ceea ce ar avea consecințe devastatoare.

Apa, lichidă sau înghețată, reprezintă cea mai mare parte a suprafeței pământului. Oceanele ocupă două treimi, iar suprafețele înghețate, încă o zecime. Toate astea însă se transformă zi de zi sub schimbările climatice, cu riscuri enorme pentru viață și societățile umane, după cum arată un raport nou al Națiunilor Unite, publicat la 25 septembrie. 

Raportul realizat de Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) vine într-o săptămână în care lumea are ochii țintiți pe ceea ce numim astăzi criză climatică.

Dincolo de fenomenul Greta Thunberg, care a stârnit reacții mai degrabă emoționale pe rețelele sociale, problema de la baza fenomenului este reală și trebuie abordată rațional. 

Planeta s-a încălzit deja cu 1 grad Celsius față de vremurile preindustriale și există dovezi științifice copleșitoare că acest lucru duce la schimbări negative profunde pentru ecosisteme și oameni. 

Iulie 2019 a fost cea mai călduroasă lună din perioada modernă 

Vinerea trecută au avut loc proteste în toată lumea, #climatestrikes, animate de figuri ca Greta Thunberg, și care au adunat milioane de copii și tineri, care le-au cerut liderilor politici să ia mai multe acțiuni pentru a combate încălzirea globală. Între timp, în New York a avut primul summit ONU pe climă din 2014 încoace. 

Interlopii i-au crescut datoria de 10 ori unui muzician pentru trei perechi de adidași. Reacția mamei muzicianului
Recomandări
Interlopii i-au crescut datoria de 10 ori unui muzician pentru trei perechi de adidași. Reacția mamei muzicianului

Sute de milioane de oameni sunt direct afectați

Oceanul și criosfera – adică partea înghețată a planetei – joacă un rol critic pentru viața pe Pământ. 

670 de milioane de oameni din regiunile muntoase înalte și 680 de milioane de oameni care trăiesc în zonele de coastă depind direct de aceste sisteme. 

Patru milioane de oameni au reședința permanentă în regiunea arctică, iar insulele care găzduiesc state în dezvoltare sunt casele a 65 de milioane de oameni. 

După o creștere a nivelului oceanelor de 0,2 metri de la finalul secolului XIX până astăzi, unele orașe de coastă au intrat deja într-o rutină a inundațiilor provocate de valurile înalte.

Până în 2100, nivelul oceanelor ar putea crește cu 1,1 metri

Cum zona arctică se încălzește la o rată dublă față de restul globului, cantitatea de gheață din oceane este într-o scădere rapidă, ceea ce afectează masiv comunitățile indigene și viața sălbatică. Oceanele se încălzesc la absolut toate nivelurile, iar valurile de căldură afectează tot mai des oamenii care locuiesc în aceste zone. 

Ce a scos la vânzare pe OLX una dintre companiile municipale înființate de Robert Negoiță
Recomandări
Ce a scos la vânzare pe OLX una dintre companiile municipale înființate de Robert Negoiță

“Sunt schimbări în oceane pe care nu le putem opri”, spune Nerilie Abram, autor al raportului și paleoclimatolog la Universitatea Națională Australiană din Canberra, pentru publicația americană Science

Comparativ cu ultimul raport de climă al ONU, din 2014, noile estimări pictează un tablou și mai deprimant. 

Până în 2100, deci în timpul vieții unora dintre cei care se nasc astăzi, nivelurile globale ale oceanelor ar crește până la 1,1 metri, dacă emisiile gazelor cu efect de seră continuă în același ritm. (Raportul precedent situa limita la 0,98 m). 

Chiar și cu o reducere masivă a arderii combustibililor fosili și cu o menținere a încălzirii globale sub 2 grade Celsius, oceanele tot vor crește între 0,29 și 0,59 de metri, arată raportul.

Canada vrea 1,2 milioane de imigranți în următorii trei ani
Recomandări
Canada vrea 1,2 milioane de imigranți în următorii trei ani

Nu există nici un scenariu care să stopeze creșterea nivelurilor oceanelor în acest secol. Va trebui să ne confruntăm cu această problemă pe termen nedefinit

Michael Oppenheimer, pentru revista Science

Oppenheimer este autor al raportului și cercetător la Universitatea Princeton.

Viața marină va fi sever afectată. Oceanul trebuie să preia de 2-4 ori mai multă căldură

Încălzirea oceanelor și modificările compoziției chimice deja afectează specii din întregul lanț trofic oceanic. Iar impactul nu se răsfrânge doar asupra ecosistemelor marine, ci și a oamenilor care depind de ele, arată raportul. 

Până astăzi, oceanul a preluat mai mult de 90% din căldura în exces din sistemul climatic. 

Până în 2100, oceanele vor trebui să preia de 2-4 ori mai multă căldură decât între 1970 și prezent – și asta dacă reușim să menținem încălzirea globală sub 2 grade Celsius. (În caz de emisii mai mari, raportul va fi de 5-7 ori).

Încălzirea oceanelor scade cantitatea de oxigen și nutrienți disponibili pentru viața marină.  

Mai puțini pești înseamnă mai puțină mâncare disponibilă pentru populații întregi de oameni și animale marine.

Încă putem salva criosfera, cred cercetătorii

În lipsa unor măsuri eficiente, valurile de furtuni catastrofice (produse de un mix între ciclonii tropicali și nivelurile înalte ale mării) care înainte apăreau o dată la 100 de ani, vor deveni evenimente anuale, avertizează Oppenheimer. Dacă astăzi în regiunile joase de coastă locuiesc 680 de milioane de oameni, în 2050, când aceste evenimente ar deveni rutină, aceste zone ar fi ocupate de aproximativ un miliard de oameni.

Este posibil ca unele dintre insule să devină nelocuibile.

Pe de altă parte, topirea gheții din Arctic va elibera cantități uriașe de carbon care au fost ținute sub control milenii întregi dar nu este clar când anume va fi simțit impactul acestor emisii suplimentare.

Karmenu Vella, comisarul european pentru mediu, spune că raportul este “o alarmă de trezire pentru comunitatea globală, care trebuie să abordeze urgent încălzirea globală”.

Autorii raportului cer, la rândul lor, guvernelor acțiuni urgente pentru reducerea emisiilor de carbon. 

“Putem să salvăm criosfera”, spune Ted Schuur, cercetător la Universitatea Arizona de Nord. Prin criosferă se înțelege totalitatea suprafeței înghețate a planetei. “Rapiditatea schimbării îi face uneori pe oameni să creadă că este prea târziu, dar nu este”.

Citeşte şi:

CORESPONDENȚĂ DIN OLANDA. Johannes Visscher, avere suspectă. Financiar, acesta avea un comportament tipic pentru cei care ascund de Fisc banii din trafic de droguri, susține presa olandeză

UPDATE | Olandezul pedofil, filmat pe o stradă din Iași în 2016. În aceeași perioadă, într-o comună de lângă Iași, o fetiță de 8 ani a fost agresată sexual într-o mașină. Precizările Poliției Române

Copiii români ai burselor Erasmus: povestea Almei, unul dintre cei un milion de copii născuți din cuplurile formate în timpul studiilor în străinătate

CTP, necruțător cu Maradona: „Știți ce a putut să-i spună Papei Ioan Paul al II-lea?!”
PARTENERI - GSP.RO
CTP, necruțător cu Maradona: „Știți ce a putut să-i spună Papei Ioan Paul al II-lea?!”
Cine va fi premier în locul lui Orban. Numele surpriză: nu te-ai fi așteptat la asta
PARTENERI - PLAYTECH
Cine va fi premier în locul lui Orban. Numele surpriză: nu te-ai fi așteptat la asta
Horoscop 28 noiembrie 2020. Gemenii ar putea descoperi că au destule motive de bucurie și de optimism
HOROSCOP
Horoscop 28 noiembrie 2020. Gemenii ar putea descoperi că au destule motive de bucurie și de optimism
Filmul înmormântării lui Maradona. Ce s-a întâmplat la ceremonia oragnizată de familia sa
Știrileprotv.ro
Filmul înmormântării lui Maradona. Ce s-a întâmplat la ceremonia oragnizată de familia sa
ŞOC! Băiatul care a prevestit pandemia anunţă o nouă TRAGEDIE pentru omenire. Ce urmează să se întâmple între decembrie 2020 şi martie 2021
Telekomsport
ŞOC! Băiatul care a prevestit pandemia anunţă o nouă TRAGEDIE pentru omenire. Ce urmează să se întâmple între decembrie 2020 şi martie 2021