Articol de Guy Chazan, New York

Oaspetele venise pentru discuții despre comerț și investiții. S-a trezit într-o situație diplomatică echivalentă cu o strângere de gât și de cap. Trump l-a hărțuit cu afirmații demontate, potrivit cărora fermierii albi din Africa de Sud sunt uciși în număr mare și alungați de pe pământurile lor – afirmații respinse de Ramaphosa. Președintele american a redus chiar lumina pentru a arăta un montaj de clipuri video care pretindeau să arate violența împotriva albilor. Ramaphosa a subliniat calm că majoritatea victimelor crimelor din Africa de Sud sunt negri.

Experții încă încearcă să înțeleagă ce înseamnă pentru relațiile externe ale Americii ultima ambuscadă din Biroul Oval. „Nu încurajează tocmai oamenii să vină să stea la masă cu Trump – cine știe cum vor fi tratați?”, a declarat John Bolton, care a fost consilierul pentru securitate națională al lui Trump în primul său mandat, pentru Financial Times. „Cred că este contraproductiv.” Acest lucru ar putea avea implicații profunde pentru relațiile viitoare ale lui Trump cu lideri precum președintele chinez Xi Jinping, care ar dori să evite cu orice preț o astfel de altercație publică. „Acest lucru nu poate decât să întărească îngrijorările existente ale lui Xi cu privire la momentele neprevăzute cu liderii străini”, a declarat Stephen Wertheim, istoric al politicii externe americane la Carnegie Endowment for International Peace. Nu era prima dată când Trump mustra public un demnitar în vizită. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost supus unei critici similare în februarie, fiind mustrat de Trump și JD Vance pentru că nu a arătat suficientă recunoștință față de SUA, într-o întâlnire dură care a stârnit temeri privind o ruptură completă între cei doi aliați.

Drama unui român după internarea la sanatoriu, în Techirghiol. Fractura provocată de kinetoterapeut, „pedepsită” cu daune morale de 100.000 de lei
Recomandări
Drama unui român după internarea la sanatoriu, în Techirghiol. Fractura provocată de kinetoterapeut, „pedepsită” cu daune morale de 100.000 de lei

Astfel de certuri publice sunt un cadou pentru Moscova și Beijing, care le consideră o subminare a prestigiului internațional al SUA, spun experții. Puterea soft a Americii a fost deja afectată de desființarea USAID, agenția americană pentru dezvoltare internațională, care a dus la închiderea a sute de programe de sănătate vitale în întreaga lume. „Angajamente de acest gen îi dau dreptate Chinei”, a declarat Michelle Gavin, cercetătoare senioră pentru studii de politică africană la Council on Foreign Relations. „Au dat credibilitate argumentului Chinei că este un partener de încredere.” „Șampania va curge în Rusia și China”, a declarat Christoph Heusgen, fost consilier pentru securitate națională al fostului cancelar german Angela Merkel. „SUA vor pierde masiv din influența lor în lume ca urmare a incidentelor de acest gen.” 

Poziția internațională a Americii este deja în declin. Potrivit ultimului sondaj Democracy Perception Index, realizat în aprilie, procentul țărilor cu o imagine pozitivă despre SUA este acum de 45%, în scădere față de 76% anul trecut. Percepția asupra lui Trump a fost, de asemenea, negativă în 82 din cele 100 de țări chestionate. În schimb, președintele rus Vladimir Putin a fost perceput negativ în 61 de țări, iar Xi Jinping în doar 44. „Acest spectacol din Biroul Oval nu va face decât să contribuie la impopularitatea SUA”, a declarat Wertheim. Noua versiune a artelor marțiale mixte diplomatice care are loc în Biroul Oval a avut origini modeste. Ședințele foto erau întotdeauna evenimente modeste, în care președintele și oaspetele său își strângeau mâna și schimbau banalități timp de cinci până la zece minute, înainte ca agenții de securitate să scoată presa și acțiunea să se mute în sala de ședințe a Cabinetului. Trump a schimbat decorul. La sesiunile foto participă acum membri ai cabinetului, inclusiv JD Vance, precum și întreaga gamă de mass-media Maga, iar acestea s-au transformat în conferințe de presă în toată regula, de care președintele se bucură în mod vizibil. „Întreaga Curte Regală este acolo acum”, a spus Bolton. În timpul primului său mandat, Trump și-a criticat rar oaspeții în public, limitându-se la mici gesturi de dispreț, cum ar fi refuzul de a da mâna cu Merkel în fața camerelor de televiziune în 2017. Dar, după cum arată întâlnirile cu Zelenski și Ramaphosa, apetitul președintelui pentru o demolare publică completă nu a făcut decât să crească.

Înțelegerea dintre Nicusor Dan și Ilie Bolojan pe tema majorării TVA. Când și cu cât va crește
Recomandări
Înțelegerea dintre Nicusor Dan și Ilie Bolojan pe tema majorării TVA. Când și cu cât va crește

El a folosit, de asemenea, ocaziile fotografice pentru a-i lăuda pe politicienii care sunt aliniați agendei sale ideologice, cum ar fi președintele Nayib Bukele din El Salvador, căruia i-a mulțumit personal pentru ajutorul acordat în campania sa de deportare a imigranților ilegali. Unii lideri mondiali au reușit să pareze atacurile verbale ale lui Trump. La o întâlnire la Casa Albă în februarie cu președintele francez Emmanuel Macron, Trump a afirmat că UE „împrumută bani Ucrainei și își vor recupera banii”. Macron a pus mâna pe brațul lui Trump și l-a contrazis. „Nu, de fapt, să fiu sincer, noi am plătit 60% din efortul total… Am furnizat bani reali, să fie clar.” Mark Carney, noul prim-ministru canadian, a profitat de apariția sa la Casa Albă pentru a respinge ferm afirmația lui Trump cu privire la Canada, spunând: „Există unele lucruri care nu sunt niciodată de vânzare”. Trump a avut însă ultimul cuvânt, lansându-se într-o tiradă despre faptul că SUA plătesc cea mai mare parte a cheltuielilor de apărare ale Canadei.

Dar întâlnirea cu Ramaphosa a fost, pentru mulți observatori, pur și simplu derutantă. SUA și Africa de Sud aveau multe de discutat: comerțul și investițiile, viitorul BRICS, summitul G20 care va avea loc la Johannesburg în noiembrie. În schimb, Trump s-a fixat pe afirmații false privind un genocid împotriva fermierilor albi afrikaneri. Bolton a pus la îndoială faptul că aceste acuzații au fost verificate înainte de întâlnire de experți americani în Africa de Sud, care, fără îndoială, ar fi pus la îndoială validitatea lor. „Dacă nu, ce mesaj transmite acest lucru celorlalți lideri ai lumii, că propaganda pură, dacă pătrunde în mintea lui Trump, devine brusc subiectul discursurilor sale publice în fața șefului unui guvern străin?”, a spus el.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentarii (2)
Avatar comentarii

Moravurinoi 23.05.2025, 16:34

He's making an a** of himself and his country

Avatar comentarii

Mirciulica 23.05.2025, 16:14

Trump s-a făcut deja de cacao. Odată cu cele 24 de ore in care oprește războiul ( un fel de rareș bogdan mai moțat ), apoi cu faptul că putin la dus de nas ca pe mucoșii de grădiniță în legătură cu negocierile de pace, apoi cu golaneala cu zelenski de la casa albă, in legătură cu zăcămintele din Ucraina, apoi cu același tip de golaneala cu Ramaphosa dar și multe altele ce țin politica interna. Urâtă soarta pentru america ăștia 4 ani.

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.