O videoconferință Joe Biden-Vladimir Putin organizată marți seară, pe fondul tensiunilor de la granița ucraineană, s-a încheiat după ceva mai bine de două ore, așa cum era de așteptat: fără o concluzie clară, dar cu o serie de avertismente dure adresate de liderul american omologului său rus și cu revendicările acestuia din urmă pentru Occident.

Potrivit Casei Albe, „Biden a arătat adânca îngrijorare a SUA și a aliaților europeni cu privire la mobilizarea rusească de forțe din jurul Ucrainei și a transmis clar că SUA și aliații săi vor răspunde cu măsuri economice dure și de altă natură, în cazul unei escaladări militare”.

În același timp, liderul de la Casa Albă a reiterat sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și a cerut de-escaladarea și reîntoarcerea la diplomație.

Întrebat ulterior de reporteri care ar fi consecințele pe care le-ar suferi Rusia în cazul unei acțiuni militare în Ucraina, consilierul lui Biden pentru securitate națională, Jake Sullivan, a evitat să intre în detalii, scrie New York Times.

„O să vă privesc în ochi și o să vă spun așa cum președintele Biden l-a privit pe președintele Putin în ochi și i-a spus azi că lucrurile pe care nu le-am făcut în 2014, suntem pregătiți să le facem acum”, a spus Sullivan, cu referire la anul în care Rusia a anexat Crimeea.

De partea cealaltă, potrivit Kremlinului, Putin a aruncat responsabilitatea tensiunilor pe umerii NATO, pe care l-a acuzat de acțiuni periculoase și de construirea unui potențial militar la granița Rusiei.

„Câinele moare de drum lung și prostul…” Inscripția care l-a șocat pe liberalul Bolojan când a văzut-o vopsită pe peretele din biroul unui director din minister
Recomandări
„Câinele moare de drum lung și prostul…” Inscripția care l-a șocat pe liberalul Bolojan când a văzut-o vopsită pe peretele din biroul unui director din minister

Prin urmare, liderul de la Kremlin a arătat că Moscova este serios interesată să obțină garanții clare legale care să excludă extinderea NATO spre est și plasarea de sisteme armate ofensive în statele adiacente Rusiei.

Cele două părți sunt departe de o înțelegere, în vreme ce tensiunile de la granița ucraineană continuă deocamdată.

Discuțiile dintre Biden și Putin au durat aproximativ două ore și cinci minute, potrivit agenției Interfax. Cei doi au vorbit prin videoconferință, folosind pentru prima dată o linie securizată stabilită între cele două administrații, dar nefolosită anterior.

Ce urmează? „Cei doi președinți”, a mai precizat comunicatul Casei Albe, „și-au însărcinat echipele de consilieri să continue discuțiile, iar SUA vor face asta în coordonare strânsă cu aliații și partenerii”.

Ucraina nu a fost singura temă de discuție – cei doi abordând problema iraniană sau cea a atacurilor cinernetice – dar cu siguranță a fost cea mai importantă.

O negociere dificilă

Discuțiile vin într-un context cu potențial exploziv. În ultimele săptămâni, forțele rusești au fost mobilizate în cel puțin trei puncte de graniță din estul Ucrainei, în vreme ce Moscova a accelerat campania de dezinformare pentru a destabiliza guvernul pro-occidental de la Kiev, potrivit serviciilor secrete americane și europene, citate de presa americană.

STENOGRAME. Numărul 1 în statul român pe achiziții în pandemie, către un afacerist care îi dădea mită: „Bro, e marfa ta, tu faci prețul și ne auzim”
Recomandări
STENOGRAME. Numărul 1 în statul român pe achiziții în pandemie, către un afacerist care îi dădea mită: „Bro, e marfa ta, tu faci prețul și ne auzim”

Vorbind cu presa cu o zi înainte de discuția Biden-Putin, oficialii administrației americane au evitat să prezinte în detaliu ce anume îi va transmite Biden lui Putin, dincolo de avertismentele privind sancțiunile. Ei au sugerat însă că va fi vorba despre un efort de a atenua temerile lui Putin cu privire la presupusa amenințare pe care o Ucraină aliată cu Occidentul ar putea să o reprezinte pentru Rusia, scrie New York Times.

Comunicatul Casei Albe a fost unui scurt și lipsit de detalii. Nu este clar ce anume a oferit Biden, dacă a oferit asigurări, dar cert este că din poziția Kremlinului a reieșit că Putin dorește ceva mai mult de la SUA și NATO – garanții ferme privind reducerea legăturilor militare cu Ucraina.

Biden a spus înainte de discuții că nu poate accepta „liniile roșii” impuse de Putin – sau de altcineva. De aceea, președintele american a încercat totodată să îl convingă pe Putin că angajamentul administrației sale pentru Kiev este atât de ferm, încât Washingtonul va fi dispus să provoace probleme economice grave Rusiei, chiar dacă trupele americane nu vor veni în mod direct în ajutorul Ucrainei.

Primăria lui Piedone dărâmă garaje, proprietarii spun că sunt autorizate și se află în litigiu în instanță. Șeful corpului de control: „Băieți, șo!”
Recomandări
Primăria lui Piedone dărâmă garaje, proprietarii spun că sunt autorizate și se află în litigiu în instanță. Șeful corpului de control: „Băieți, șo!”

Potrivit New York Times, în discuție se află deconectarea Rusiei de la sistemul financiar internațional SWIFT, dar și o serie de restricții aplicate băncilor, după modelul folosit în Iran. Măsurile ar bloca cel puțin parțial exporturile sau importurile Rusiei și ar putea provoca probleme economice serioase.

Dincolo de sancțiuni, Sullivan a declarat după întâlnirea virtuală că SUA sunt gata să trimită resurse suplimentare Ucrainei, în cazul în care Rusia își escaladează prezența militară.

Biden l-a amenințat pe Putin cu sancțiuni dure în cazul unei ofensive în Ucraina. Ce a cerut liderul de la Kremlin
Vladimir Putin, în videoconferință cu Joe Bide FOTO: EPA

Oricum, care va fi următorul pas al lui Putin este deocamdată neclar. Oficialii de la Casa Albă au precizat că, potrivit analizei serviciilor de informații americane, liderul de la Kremlin nu s-ar fi hotărât deocamdată dacă să dea undă verde unei eventuale invazii militare.

Coordonare cu aliații europeni

Biden a mers la întâlnire după ce el și administrația sa s-au coordonat cu aliații europeni. La Pentagon, luni, înaintea discuției, oficialii militari americani s-au întâlnit pentru a discuta despre mobilizarea rusească de la granița ucraineană.

Responsabilii SUA au precizat că există discuții despre trimiterea unor arme defensive, inclusiv rachete antitanc Javelin, în Ucraina. De fapt, aceste arme ar putea fi poziționate undeva în afara țării, pentru a nu oferi Rusiei un pretext de invazie.

În acest timp, generalul Mark A. Milley, șeful Statului Major, s-a întâlnit virtual cu omologii din NATO pentru a discuta criza.

Biden a vorbit cu președintele Zelenski, dar și cu liderul francez Emmanuel Macron, cu Angela Merkel, cu premierul italian Mario Draghi și cel britanic Boris Johnson. Secretarul de stat Antony Blinken a vorbit și el cu Zelenski și a reiterat sprijinul ferm american pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John F. Kirby, a evitat însă să spună dacă SUA au trimis în Ucraina un număr mic de consilieri militari pentru a ajuta la efortul de apărare, așa cum au sugerat unele informații. Dar oficialul a asigurat că administrația este în acest moment concentrată să rezolve criza pe cale diplomatică.

În Europa, oficialii europeni au afișat un front comun, în strânsă cooperare cu SUA, în fața Rusiei. Dar mulți responsabili europeni s-au declarat îngrijorați că Putin va răspunde la această presiune printr-o reducere a livrărilor de gaze către Europa, în plină iarnă.

La Moscova, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins temerile privind o posibilă intervenție rusească drept o „retorică agresivă și ostilă” a Occidentului. Înainte de discuția bilaterală, el a spus însă că Moscova așteaptă „propunerile concrete” ale lui Biden pe tema Ucrainei.


7 Dec 2021 - Acum o luna
07-12-2021

Mesajul lui Biden pentru Putin

Casa Albă a dat publicității prima reacție, după videoconferința Biden-Putin.

„Președintele Biden a arătat adânca îngrijorare a SUA și a aliaților europeni cu privire la mobilizarea rusească de forțe din jurul Ucrainei și a transmis clar că SUA și aliații săi vor răspunde cu măsuri economice dure și de altă natură, în cazul unei escaladări militare”, a precizat comunicatul președinției americane.

„Președintele Biden a reiterat sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și a cerut de-escaladarea și reîntoarcerea la diplomație”, a adăugat Casa Albă.

„Cei doi președinți”, a mai precizat comunicatul, „și-au însărcinat echipele de consilieri să continue discuțiile, iar SUA vor face asta în coordonare strânsă cu aliații și partenerii”.

7 Dec 2021 - Acum o luna
07-12-2021

Iau în calcul SUA evacuarea americanilor din Ucraina?

CNN a transmis marți, citând cel puţin şase surse, că administraţia Biden studiază opţiunea unei posibile evacuări a cetăţenilor americani din Ucraina în cazul în care Rusia ar invada această ţară şi ar crea o situaţie de securitate dezastruoasă.

Informația a deranjat serios Moscova.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a calificat marţi seară drept „fake news” informaţiile, relatează agenţia de presă TASS, citată de Agerpres.

„Washingtonul tocmai a comis o scurgere de informaţii false în presă. Mai exact, o scurgere de gunoi informaţional”, a scris Zaharova pe contul său de Telegram.

7 Dec 2021 - Acum o luna
07-12-2021

Sfârșit al discuției

Discuțiile dintre Biden și Putin s-au încheiat după două ore și cinci minute, potrivit agenției Interfax.

Cei doi au vorbit prin videoconferință, folosind pentru prima dată o linie securizată stabilită între cele două administrații, dar nefolosită anterior.

Oficialii din cele două capitale nu au anunțat deocamdată ce anume au discutat liderii de la Wahington și Moscova sau dacă a existat o înțelegere în privința detensionării situației de la granița ucraineană.

Potrivit Bloomberg, după discuția cu Putin, Biden îi va contacta pe aliații europeni pentru a împărtăși cu aceștia rezultatul negocierii.

7 Dec 2021 - Acum o luna
07-12-2021

UE amenință Rusia cu sancțiuni

Uniunea Europeană este pregătită să adopte sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei în cazul unei noi agresiuni contra Ucrainei, a anunţat marţi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, citată de AFP, potrivit Agerpres.

„Acest răspuns va lua forma unei înăspriri şi extinderi solide ale regimurilor de sancţiuni existente. Şi pe deasupra suntem gata să luăm măsuri restrictive suplimentare”, a adăugat şefa executivului european.

Răspunsul european în cazul unei noi agresiuni ruseşti urmează să fie discutat de miniştrii de externe ai UE la întâlnirea lor din 13 decembrie, înainte de un summit la Bruxelles, în 15 decembrie, între liderii europeni şi omologii lor din cinci dintre cele şase ţări din Parteneriatul Estic: Ucraina, Georgia, R. Moldova, Armenia şi Azerbaidjan. Belarus s-a retras din acest parteneriat.

Mai multe detalii despre avertismentul Comisiei Europene.

7 Dec 2021 - Acum o luna
07-12-2021

„Sper ca data viitoare să ne vedem față în față”

Discuția dintre Joe Biden și Vladimir Putin a început în jurul orei 18.00 ora României.

„Salutări, domnule președinte”, i-a spus Putin omologului american. „Mă bucur să vă revăd”, i-a răspuns Biden.

„Din păcate, ultima dată nu am apucat să ne vedem la summitul G20. Sper ca data viitoare să ne vedem față în față”, a continuat liderul de la Casa Albă.

Discuţia „va dura atât timp cât va fi nevoie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

În afară de Ucraina, Putin şi Biden vor mai discuta, printre alte teme, despre implementarea înţelegerilor convenite la summitul lor desfăşurat în iunie la Geneva, potrivit precizărilor Kremlinului.

Președintele Joe Biden va încuraja detensionarea pe cale diplomatică a situației de la granița ucraineană, în discuția pe care o va avea cu Putin.

Dar liderul de la Casa Albă va avertiza totodată că, în cazul unei intervenții militare rusești peste frontieră, aliații occidentali vor aplica sancțiuni dure, deconectând Rusia de la sistemul financiar internațional, au subliniat oficialii administrației americane, citați de New York Times.

Urmărește-ne pe Google News
Eliminare la Survivor România. Cine a primit cele mai multe voturi pentru a pleca acasă: „Mă așteptam, sunt considerată veriga slabă”
PARTENERI - GSP.RO
Eliminare la Survivor România. Cine a primit cele mai multe voturi pentru a pleca acasă: „Mă așteptam, sunt considerată veriga slabă”
Prinsă în pădure cu amantul! O celebră prezentatoare de la noi și-a spulberat căsnicia
Playtech.ro
Prinsă în pădure cu amantul! O celebră prezentatoare de la noi și-a spulberat căsnicia
Ce făcea de fapt în Capitală polițistul care a ucis-o pe Raisa. Poliția a făcut public la 5 zile de la tragedie
Observatornews.ro
Ce făcea de fapt în Capitală polițistul care a ucis-o pe Raisa. Poliția a făcut public la 5 zile de la tragedie
Horoscop 18 ianuarie 2022. Fecioarele vor alege de bunăvoie să privească spre viitor, neîncrezătoare, dar pline de speranță
HOROSCOP
Horoscop 18 ianuarie 2022. Fecioarele vor alege de bunăvoie să privească spre viitor, neîncrezătoare, dar pline de speranță
Marian Godină sare în apărarea polițistului care a omorât-o pe Raisa: Verificatul victimei cu piciorul e explicabil
Știrileprotv.ro
Marian Godină sare în apărarea polițistului care a omorât-o pe Raisa: Verificatul victimei cu piciorul e explicabil
ŞOC | Scene incredibile într-un club de noapte. Bătută şi violată de o vedetă aflată în stare de ebrietate
Telekomsport
ŞOC | Scene incredibile într-un club de noapte. Bătută şi violată de o vedetă aflată în stare de ebrietate
Cum te ajută un abonament medical să ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi
PUBLICITATE
Cum te ajută un abonament medical să ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi