• Directoarea de grădiniță Iustina Rață susține că inspectoarea Cristina Ciocoiu i-ar fi impus o anumită firmă de catering, Vistoral, care a vândut de sute de mii de euro către unități de învățământ din Craiova.
  • De asemenea, ea pretinde grădinițele ar fi fost obligate să cumpere pachete de cărți de 100 de lei de la editura Delta Cart, deținută de Bogdan Gardin, fiul fostului inspector școlar general de Argeș.
  • Iustina Rață spune și că i s-a sugerat să-i facă ”atenții” inspectoarei, ”sub formă de donații pentru o petrecere privată după ce a rămas însărcinată, apoi naştere, botez, ba chiar plata pentru o fântână de ciocolată și cumpărarea de bijuterii”.
  • Memoriul întins pe 14 pagini depus împotriva inspectoarei și înregistrat pe 15 octombrie a fost declinat de Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Dolj și trimis către ”autoritățile competente”.
  • ”Dacă aș fi primit 500 de euro dar la botez, aș fi făcut mai mulți copii!”, a reacționat, ironic, inspectatoarea, care respinge acuzațiile.
  • Reprezentanții Delta Cart afirmă că ei au doar contracte punctuale cu unitățile de învățământ din Craiova și că sunt mult mai ieftini: ”Altă firmă comercializează cu 100 de lei, la noi costă maximum 45”.
Clotilde Armand, trimisă în judecată în ziua în care și-a anunțat candidatura pentru un nou mandat. De ce e acuzată și cum a reacționat
Recomandări
Clotilde Armand, trimisă în judecată în ziua în care și-a anunțat candidatura pentru un nou mandat. De ce e acuzată și cum a reacționat

Comportamentul dictatorial ar fi împins-o pe Ciocoiu să comită mai multe fapte socotite ca având caracter penal, unele aflate deja pe masa anchetatorilor – susține Rață, altele au atras atenția polițiștilor și a procurorilor, conform surselor ziarului.

”Mi-a zis că mă strivește ca pe un vierme”

“Sunt permanent stresată de această doamnă Ciocoiu. A zis că mă strivește ca pe un vierme! Am început să iau medicamente, ca să mă pot liniști. De ce toate astea? Căci mi-am permis să spun adevărul. 

În plină stradă, m-a făcut proastă, nesimțită, femeie fără caracter, cum de nu accept o firmă impusă de dânsa.

Iustina Rață:

Ciocoiu i-ar fi impus directoarei de la Grădinița cu Program Prelungit “Phoenix” Craiova, să accepte o anumită firmă de catering, Vistoral, care să aducă mâncare pentru micuții din instituție.

O directoare de grădiniță acuză o inspectoare școlară că i-a impus să semneze contracte cu o firmă de catering și cu o editură. ”Legal sau ilegal, e treaba ta, dar îi rezolvi p-ăștia!”
Grădinița cu Program Prelungit “Phoenix” Craiova
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul său: „Vor deveni cu siguranţă o ţintă”
Recomandări
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul său: „Vor deveni cu siguranţă o ţintă”

“Cum de am îndrăznit să nu vreau această firmă? Dar nici măcar n-am zis că nu vreau, ci doar că acum nu era posibilă încheierea unui contract, pentru că începuse deja sezonul școlar și exista un contract în derulare. Dânsa nu poate înțelege cum de am refuzat-o.

S-a ajuns să mă amenințe că o să aibă dânsa grijă. Că o să dispar, că o să se ocupe personal de mine. Mi-a trimis-o la birou pe o anume Andreea, cu care ar fi trebuit să semnez contractul cu firma respectivă. A fost ceva de genul: ori tu, ori Andreea! Dar n-am dorit să încalc legea. 

Iustina Rață:
O directoare de grădiniță acuză o inspectoare școlară că i-a impus să semneze contracte cu o firmă de catering și cu o editură. ”Legal sau ilegal, e treaba ta, dar îi rezolvi p-ăștia!”
Fragment din memoriul trimis de Iustina Rață la Inspectoratul Școlar Județean Dolj

Firma care aduce acum mâncare la grădiniță are cele mai bune prețuri și cea mai bună mâncare. Eu am avut curaj să o înfrunt, restul se tem de această persoană, este extrem de influentă în inspectorat”, relatează directoarea. 

Vistoral, mii de cumpărări directe cu grădinițe și cu școli

Conform termene.ro, firma Vistoral este abonată la contracte publice cu grădinițe și școli din Craiova, fiind o companie veche, fondată acum 22 de ani. 

Emmanuel Macron spune că „Europa ar putea muri”. Propunerile șefului statului francez pentru recăpătarea „autonomiei strategice”
Recomandări
Emmanuel Macron spune că „Europa ar putea muri”. Propunerile șefului statului francez pentru recăpătarea „autonomiei strategice”
  • 2.486 de contracte cu statul a câștigat Vistoral din 2008 încoace, conform portalului termene.ro
  • 315.000 euro a câștigat Vistoral din bani publici din 2008 încoace

Compania este deținută de un unic asociat și administrator, Vica Stoica, iar ultimele cumpărări directe prezente în SEAP sunt:

  • 111 cumpărări directe cu Grădinița cu Program Prelungit Sf. Lucia din Craiova;
  • 31 de cumpărări directe cu Grădinița Nicolae Romanescu din Craiova;
  • 299 de cumpărări directe cu Colegiul Ștefan Odobleja din Craiova!

Mai mult, și prețurile au un adaos consistent. De exemplu, un litru de ulei de floarea soarelui a fost cumpărat de Grădinița cu Program Prelungit Sf. Lucia din Craiova cu 7,8 lei/litru, deși s-au cumpărat 30 de litri, iar sticla de 1l în magazin este între 5 și 6 lei!

Reclamată la DNA

N-a fost singura intimidare venită dinspre inspectoare, susține Rață: “Mi-a cerut să conving 100 de cunoscuți să iasă la vot, la ultimele alegeri europarlamentare. Nu mi-a precizat concret cu cine ar trebui să voteze aceștia, dar presupun că ar fi dorit să fie cu partidul dânsei”.

Ciocoiu este din 2016 consilier județean PSD. Și contul de Facebook al Iustinei Rață este plin cu mesaje pro-PSD și pentru alegerea lui Claudiu Manda ca europarlamentar.

În mai 2019, Ciocoiu a fost filmată în timp ce se întâlnirea cu directorii unităților de învățământ la un restaurant din Craiova, pentru a-i convinge să aducă loturi de câte 100 de votanți la Robănești (Dolj).

Ciocoiu i-ar fi pus gând rău directoarei Rață și la un concursul pentru ocuparea funcției de metodist, pe care mai multe cadre îl reclamă ca fiind falsificat.

O directoare de grădiniță acuză o inspectoare școlară că i-a impus să semneze contracte cu o firmă de catering și cu o editură. ”Legal sau ilegal, e treaba ta, dar îi rezolvi p-ăștia!”
Inspectoarea Cristina Ciocoiu

Un articol din presa locală, apărut pe portalul ziaruldecraiova.ro conține răbufnirea celor respinși la concurs cu pricina. 

Cei care n-au executat ordinul inspectoarei au avut de tras ponoasele.

“Pot să o acuz de intimidare, șantaj și amenințare. Voi ajunge și la DNA să spun despre numeroasele nereguli pe care le face, că aceasta nu este singura. M-a amenințat, am martori, că se va ocupa personal de mine și drept dovadă îmi încheie cariera de metodist. Se răzbună pe mine pentru că nu am răspuns la chemările dânsei, în campanie nu i-am dus oameni sa voteze cu partidul din care face parte.

Cine nu este supus este pedepsit. Am înțeles că a supărat-o și faptul că noi nu am fost cu bani la botezul dânsei, vorbeau colegii mei de 500 de euro. M-a jignit, m-a amenițat. Îmi trimite controale, doar-doar să găsească ceva să mă zboare. Nu e drept să mutilezi o carieră pentru interesele tale politice și personale.

Acuzații de pe site-ul ziaruldecraiova.ro, atribuite unui cadru didactic, la adresa inspectoarei:

Pachetul impus în valoare de 100 de lei: „S-au plimbat niște plicuri”

Memoriul directoarei Rață are 14 pagini și cuprinde și alte acuzații grave. A fost înregistrat la IȘJ Dolj pe 15 octombrie.

  • “În repetate rânduri şi sub diverse pretexte, am fost invitate de către doamna inspector la cafea. La finalul acestor întâlniri, unele dintre colegele mele, directoare de grădiniţă, sugerau să donăm sume de bani pentru diverse evenimente din viaţa doamnei inspector, cum ar fi o petrecere privată pentru că a rămas însărcinată, naştere, botez, plată fântână ciocolată.
  • Unele dintre colegele noastre provoacă discuţii despre donarea unor sume de bani pentru a o mulţumi pe doamna inspector, pentru plata diverselor servicii sau facturi, totul culminând cu o discuţie aprinsă despre cumpărarea de bijuterii pentru inspector”.
O directoare de grădiniță acuză o inspectoare școlară că i-a impus să semneze contracte cu o firmă de catering și cu o editură. ”Legal sau ilegal, e treaba ta, dar îi rezolvi p-ăștia!”
Directoarea Iustina Fevronia Rață

Rață spune le va expune procurorilor și situația celor aproximativ 500 de educatoare din tot județul Dolj care, “obligate de ordinul inspectoarei, au cumpărat un pachet de produse. Prețul unui astfel de pachet depășea 100 de lei, fiind obligate să cumpere de la o anumită editură, Delta. Nu li s-a dat, la schimb, nici chitanță, nici factură”.

Deja, 8 dintre cadre au dat declarație pe proprie răspundere și sunt dispuse să depună mărturie în instanță. 

“Doamna Ciocoiu este puternică în Inspectorat, n-o mișcă nimeni și nimic de acolo. Eu merg mai departe cu probele, la Parchet. A făcut abuz cu educatoarele. Totul se leagă de comisioare. Atunci s-au plimbat niște plicuri. 

Educatoarele nu erau obligate să cumpere produsele de undeva anume, își puteau face singure portofoliul, cu cataloage, caiete și celelalte necesare, în regie proprie”, este convinsă Rață, care a făcut petiție și la Ministerul Educației.

Nu este normal ca nişte instituţii publice să se transforme în chioşcuri de ziare, iar doamnele coordonator angajate ale ISJ Dolj sa devină casieri sau agenţi de vânzări ai unei edituri apropiate doamnei inspector. Consider că inspector Ciocoiu Maria Cristina nu a făcut decât să alcătuiască, în opinia mea, un grup infracţional organizat, lucru prevăzut în articolul 367 din Codul Penal.

Iustina Rață, în memoriul către IȘJ Dolj:

Inspectoratul s-a spălat pe mâini

Plângerea directoarei Rață împotriva practicilor inspectoarei Ciocoiu a ajuns, luna trecută, și pe masa Inspectoratului Școlar, care însă și-a declinat competența și l-a trimis spre autoritățile competente. 

O directoare de grădiniță acuză o inspectoare școlară că i-a impus să semneze contracte cu o firmă de catering și cu o editură. ”Legal sau ilegal, e treaba ta, dar îi rezolvi p-ăștia!”

Rață a mai solicitat IȘJ ca la controlul RODIS (Regulamentul de Organizare și Desfășurare a Inspecției Școlare) să fie delegat alt inspector “deoarece Cristina Ciocoiu m-a amenințat că va tranforma totul într-o răzbunare personală”.

Reacția inspectoarei: „Dacă aș fi primit 500 de euro dar la botez, aș fi făcut mai mulți copii!”

Inițial, inspectoarea Cristina Ciocoiu n-a dorit să comenteze subiectul după apelul ziarului. A invocat faptul că avocatul i-a interzis orice comentariu pe marginea cazului, pe rol existând procese deschise directoarei. 

Treptat, a acceptat să-și spună punctul de vedere, punct cu punct.

Dacă aș fi primit 500 de euro dar la botez, aș fi făcut mai mulți copii! Asta ca o glumă. Adevărul este că prezența la acest eveniment fericit din viața mea s-a făcut după cum a avut fiecare plăcerea, benevol. E o presupunere de-a ei că am cerut așa ceva.

Inspectoarea școlară Cristina Ciocoiu:

Ciocoiu nu știe nimic despre firma Vistoral și nici despre editura Delta: “Este o acțiune a directoarei pentru a se disculpa”. Nici oameni la vot n-a chemat, căci era în concediu pentru creșterea copilului. Conflictele verbale cu Rață n-ar fi existat, “doar i-am atras atenția ce postează pe rețelele sociale”.

Ciocoiu a aflat de la ziar că ar exista 8 educatoare decise să reclame problemele cu editura Delta: “Nu le-am impus cum să se lucreze, doar s-a dorit să se facă ceva la modul unitar, conform prevederilor ministerului”.

Libertatea a încercat să găsească un reprezentant al firmei Vistoral, însă nici un număr dintre cele găsite nu era disponibil.

Reprezentanții Delta Cart nu cunoșteau cazul, dar a revenit cu un telefon chiar managerul general Bogdan Gardin, fiul lui Florin Gardin, fostul șef al IȘJ Argeș.

Delta Cart: ”Altă editură livrează pachete de cărți cu 100 de lei”

-Domnule Bogdan Gardin, aveți contract cu ISJ Dolj?
-Nu, noi nu avem contract cu nici un inspectorat. De ce mă întrebați?

-Există un memoriu la Inspectoratul din Craiova, cum că o inspectoare a impus grădinițelor să ia pachete de cărți de 100 de lei de la Dvs.
-Nu cunosc așa ceva, nu avem pachete de produse cu acest preț. Cărțile noastre, care sunt conform metologiei Ministerului Educației, costă mult mai puțin, cam 40 de lei.

Contracte cu unități școlare din Craiova aveți?
-Da, comercializăm și livrăm ”door to door”, punctual, conform cadrului legal.

-Spuneți, deci, că nu e nici o problemă cu Delta Cart?
-Nu! Dar acolo, la Craiova, să șțiți că e o problemă cu o altă editură, care comercializează pachete de 100 de lei.

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Țara europeană în care unele morminte au gratii. Motivul incredibil pentru care au fost făcute așa
FANATIK.RO
Țara europeană în care unele morminte au gratii. Motivul incredibil pentru care au fost făcute așa
Wow! Cum arată Noelle Vlasov, numită „cel mai frumos copil din România”, la 19 ani. S-a stabilit în Londra și a devenit vegană
Viva.ro
Wow! Cum arată Noelle Vlasov, numită „cel mai frumos copil din România”, la 19 ani. S-a stabilit în Londra și a devenit vegană
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Libertateapentrufemei.ro
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Ilie Dumitrescu, șocat de gestul la adresa lui Bogdan Lobonț: „E clar, o să rămână antrenor de portari”
GSP.RO
Ilie Dumitrescu, șocat de gestul la adresa lui Bogdan Lobonț: „E clar, o să rămână antrenor de portari”
Orașul din România în care găsești o cetate ca în povești. Nu foarte multă lume o vizitează
FANATIK.RO
Orașul din România în care găsești o cetate ca în povești. Nu foarte multă lume o vizitează
Bătrân din Capitală păcălit de o femeie care a pretins că e nepoata lui. Dialogul filmat de o cameră instalată de fiica lui
Știrileprotv.ro
Bătrân din Capitală păcălit de o femeie care a pretins că e nepoata lui. Dialogul filmat de o cameră instalată de fiica lui
A făcut milioane de români să râdă, dar cele mai noi imagini cu el sunt sfâșietoare. Actorul e imobilizat în scaun cu rotile, în urma unui AVC
Unica.ro
A făcut milioane de români să râdă, dar cele mai noi imagini cu el sunt sfâșietoare. Actorul e imobilizat în scaun cu rotile, în urma unui AVC
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Observatornews.ro
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Horoscop 26 aprilie 2024. Racii trebuie să se ocupe de ei, de partea emoțională, ca să poată evita reacțiile excesive care nu aduc nimic bun
HOROSCOP
Horoscop 26 aprilie 2024. Racii trebuie să se ocupe de ei, de partea emoțională, ca să poată evita reacțiile excesive care nu aduc nimic bun

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI