Procurorii anticorupție au anunțat, luni, începerea urmăririi penale față de șapte persoane suspectate de mai multe fapte de corupție comise în perioada 2015 – 2017, potrivit unui comunicat DNA Iași.
Este vorba despre Mihaela-Anda Orhian, registrator la OCPI Iași, Georgel Grumeza și Adrian Hrițcu, directori executivi adjuncți în cadrul Poliției Locale Iași, Mihaela Tulică, șeful serviciului Control Urbanism, Afișaj Stradal din cadrul Poliției Locale Iași, Andrei-Valentin Spînu, polițist local și două persoane fizice, dezvoltatori imobiliari, ale căror nume nu au fost făcute publice.
Funcționarii sunt acuzați, în funcție de poziția ocupată, de abuz în serviciu, complicitate la abuz în serviciu, folosirea informațiilor ce nu sunt destinate publicității, uzuparea funcției sau fals intelectual.
În prezenta cauză penală se desfășoară cercetări cu privire la modalitatea în care angajați ai Poliției Locale și ai Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară (O.C.P.I.) ar fi permis construirea presupus nelegală, pe raza municipiului Iași, a mai multor imobile, aspecte care, în final, ar fi dus la obținerea unor foloase necuvenite pentru investitorii imobiliari.
Comunicat DNA Iași:
Poliția asigură protecție… pentru dezvoltatorul imobiliar
În ordonanța de declanșare a urmăririi penale se precizează că, în iulie 2015, Mihaela-Anda Orhian a primit o cerere de la unul dintre dezvoltatorii imobiliari – suspecți în dosar – de a intabula o clădire mai înaltă decât autorizația de construcție pe care o deținea.
Pe hârtie scria maximum P+1 sau P+2, dar clădirea s-a transformat într-un bloc cu demisol, parter, două etaje plus mansardă.
Procurorii susțin că registratoarea știa de informațiile false conținute în formularul adresat de dezvoltator către OCPI, iar după înscrierea în cartea funciară construcția a fost dezmembrată în 47 de apartamente care au fost vândute, conform procurorilor, „într-un timp relativ scurt”.
Cei patru suspecți de la Poliția Locală ar fi emis, ulterior, între 2016 și 2017, cu știință, cinci certificate de atestare a construcției în fals, pentru a doua persoană fizică cercetată în dosar. Procurorii spun că persoanele respective nu aveau atribuții legale să facă asta, ci era obligatoriu o sarcină a primarului sau a arhitectului-șef din Iași.
Mai mult, cu aceste avize clădirile au fost intabulate, iar după începerea construcției, spun anchetatorii, imobilelor polițiștii au demarat o acțiune de „protejare a investitorului imobiliar”.
„Deși suspecții Hrițcu Adrian și Spînu Andrei-Valentin ar fi constatat grave încălcări ale prevederilor autorizațiilor de construire, nu ar fi înaintat niciodată procesele-verbale la compartimentul care coordonează activitatea de amenajare a teritoriului și de urbanism în cadrul UAT Municipiul Iași, pentru aplicarea amenzilor contravenționale (cuprinse între 1.000 și 10.000 lei)”, se mai precizează în comunicatul DNA Iași.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro