MENIU CAUTĂ

Doi piloți moldoveni ținuți prizonieri în Afganistan au fost eliberați după trei ani

Distribuie

Doi piloți moldoveni, luați prizonieri de talibanii din Afganistan în noiembrie 2015, au fost eliberați zilele trecute, a anunțat Igor Dodon, potrivit Unimedia.ro.

Președintele moldovean a declarat că cei doi au fost eliberați în urmă cu două zile și au fost duși la un spital din Moscova.

„Acum două zile, mi-a reușit să scoatem din captivitate cei doi piloți care se aflau în captivitate în Afganistan. La moment, se află în spital la Moscova. Starea este destul de bună. Trei ani și jumătate ei nu au văzut soarele. Vreau să mulțumesc autorităților ruse. Aceasta reflectă atitudinea Federației Ruse față de Republica Moldova. Săptămâna viitoare, îi voi lua de la Moscova”, a declarat Igor Dodon.

Piloții Lionel Buruiană și Mihai Crihan (foto) au fost capturați de talibani în noiembrie 2015, în Afganistan, în timp ce efectuau o misiune civilă la bordul unui elicopter.

Un alt treilea membru al echipajului a fost ucis. Din acel moment, autoritățile din Republica Moldova nu au făcut niciun anunț despre cei doi piloți până când politicianul Renato Usatîi, primarul socialist din Bălți, a postat mai multe filmulețe pe Facebook.

În clipuri, Usatîi dialoghează cu cei doi care dau mai multe detalii personale. Potrivit sursei citate, înregistrările ar fi fost făcute în decembrie 2017.

„Aici se spune că nu credeţi că sunt în viaţă. Scumpii mei părinţi, iubita mea familie, eu sunt în viaţă, trăiesc şi până când mă ţin tare. Au trecut doi ani de când sunt închis, de când nu mi-am văzut familia, însă cu mintea, cu gândul sunt aproape de voi. Mă rog ca să fie bine, ca să fiu şi eu eliberat în viaţa împreună cu nenea Mişa să ne întoarcem cu bine acasă. Pentru cei care se vor uita la acest video şi care vor lua decizii în privinţa noastră, din suflet vă rog, vă implor, ajutaţi-ne”, a spus unul dintre piloţi, Lionel Buruiană.

Nu se ştie cum a ajuns Renato Usatîi în legătură cu piloţii.


Citește și: 

BAFTA 2019. „The Favourite” și „Roma”, marile câștigătoare. Care e filmul cu 7 nominalizări și niciun trofeu

GRAMMY 2019. Cântăreaţa Lady Gaga şi actorul Bradley Cooper, printre câștigătorii galei


 

Comentarii