MENIU CAUTĂ
25 Apr. 2014 09:35 , de Simona Josan

DOLIU ÎN LITERATURĂ. Scriitoarea Mioara Cremene a ÎNCETAT DIN VIAŢĂ

Distribuie

Scriitoarea Mioara Cremene a încetat din viaţă la Paris, la vârsta de 91 de ani, conform Mediafax. Înmormântarea acesteia va avea vineri, în capitala Franţei, potrivit aceleiaşi surse.
Născută pe 6 septembrie 1923, Mioara Cremene a părăsit România în 1969, revenind în ţară după Revoluţia din 1989. Înscrisă la Conservator (la clasa lui Victor Ion Popa), a debutat editorial în 1951, cu piesa în versuri „Mălina şi cei trei ursuleţi”, prima dintr-o serie de aproape douăzeci de titluri de cărţi pentru copii.
A lansat în ţară, după cinci ani de interdicţie de publicare, mai multe volume de versuri, un roman, care a obţinut premiul Uniunii Scriitorilor din România („Mărirea şi decăderea planetei Globus”, 1968), o excelentă carte de memorialistică – „La ce foloseşte Parisul?
Evocări şi dileme din exil” (în colaborare cu Mariana Sipoş, 2000) şi, în perioada 1993 – 1995, a tradus în colaborare cu fiul ei, Adrian Cremene, scrierile lui Heinrich von Kleist („Opere”, două volume).
A lansat în ţară, după cinci ani de interdicţie de publicare, mai multe volume de versuri, un roman, care a obţinut premiul Uniunii Scriitorilor din România („Mărirea şi decăderea planetei Globus”, 1968), o excelentă carte de memorialistică – „La ce foloseşte Parisul? Evocări şi dileme din exil” (în colaborare cu Mariana Sipoş, 2000) şi, în perioada 1993 – 1995, a tradus în colaborare cu fiul ei, Adrian Cremene, scrierile lui Heinrich von Kleist („Opere”, două volume).

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Horoscop 17 februarie 2019
Comentarii