Mergi direct la conținut »
Donald Trump a anunțat că retrage SUA din Tratatul pentru forțele nucleare intermediare
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe

Donald Trump a anunțat că retrage SUA din Tratatul pentru forțele nucleare intermediare

Informația că Statele Unite se retrag din Tratatul privind forţele nucleare intermediare (INF) a fost confirmată, sâmbătă, de preşedintele american.

„Rusia a încălcat prevederile tratatului. Le-au încălcat de mulți ani și nu știu de ce președintele Obama n-a negociat sau nu a retras țara din tratat. Nu îi vom lăsa să încalce un acord nuclear și să producă arme pe care noi n-avem voie să le producem. Noi am respectat acordul, însă Rusia nu a făcut-o, așa că îi vom pune capăt. Statele Unite se vor retrage din acest tratat”, a declarat președintele Trump sâmbătă, la Elko, în Nevada, unde a participat la un miting.

Tratatul INF, semnat în 1986 între preşedintele american Ronald Reagan şi omologul său rus Mihail Gorbaciov, a fost încălcat de-a lungul timpul de mai multe ori, potrivit Administrației Trump.

Oficialii administrației americane consideră că Tratatul INF dezavantajează SUA, pentru că Beijingul, care nu este parte din acord, nu are nicio constrângere în a-și dezvolta în Pacific rachete nucleare cu rază intermediară de acțiune, în timp ce Washingtonul, prin acest tratat, nu este lăsat să dezvolte noi arme.

„Dacă Rusia o face, dacă China o face, dar noi respectăm tratatul, așa ceva e inacceptabil. Avem sume enorme de bani pentru armata noastră. Rusia n-a respectat înțelegerea, așa că vom pune capăt acestui tratat și vom produce arme. Nu vom mai face parte din tratat, cât timp există cineva care îl încalcă”, a mai spus președintele SUA.

Recomandarea de retragere a SUA din INF a fost făcută de John Bolton, consilierul preşedintelui Donald Trump pe probleme de securitate naţională. Pentagonul şi Departamentul de Stat nu ar fi de acord cu decizia care nu a fost încă aprobată de Cabinet.

Un pacient de la spitalul ROL 2 din Otopeni condamnă condițiile din corturile militare: „Am primit și biscuiți expirați”. Spitalul acuză o eroare umană
Recomandări
Un pacient de la spitalul ROL 2 din Otopeni condamnă condițiile din corturile militare: „Am primit și biscuiți expirați”. Spitalul acuză o eroare umană
 

Sentimentele par să fie reciproce între SUA și Rusia. În luna septembrie, Ministerul Afacerilor Externe din Rusia a transmis că sistemul antirachetă din România riscă să conducă la anularea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare, iar responsabile sunt Statelor Unite ale Americii.

Vladimir Putin a criticat în repetate ori iniţiativa SUA de a instala elemente antirachetă, în cadrul NATO, în România şi Polonia, dar şi montarea unui sistem antibalistic în Coreea de Sud.


OPINIE/ Tolo: Arabia Saudită recunoaște că jurnalistul Khashoggi a fost ucis ”în urma unei discuții care a degenerat”. Cum se numește discuția la care vii cu medicul legist și cu fierăstrăul?


 

Close
Închide
  Close