Jurnalistul independent Michael Shellenberger a publicat luni un nou episod din așa-numitele „dosare Twitter”, aprofundând modul în care, spune el, FBI-ul și comunitatea de informații „au discreditat informațiile factuale despre afacerile internaționale suspecte ale lui Hunter Biden”, scrie Fox News.

Shellenberger a acuzat o „campanie de influență” a FBI, care în cele din urmă „a funcționat”, atunci când Twitter a cenzurat temporar articolele bazate pe informații extrase din laptopul fiului președintelui american.

„Dosarele Twitter” reprezintă o colecție de e-mailuri și mesaje interne ale angajaților Twitter despre politicile companiei și deciziile lor de a modera conținutul publicat de diverști utilizatori pe platformă.

Noul CEO al Twitter Elon Musk, un critic al fostei conduceri a platformei, a oferit acces exclusiv la aceste mesaje unui grup restrâns de jurnaliști pe care el îi consideră independenți.

„În episodul 6 al Dosarelor Twitter am văzut cum FBI-ul a încercat neîncetat să exercite influență asupra Twitter, inclusiv asupra conținutului, utilizatorilor și datelor sale”, a scris Shellenberger, unul dintre acești jurnaliști.

„Am descoperit noi informații care indică un efort organizat al comunității de informații pentru a influența Twitter & alte platforme”, a adăugat jurnalistul.

Candidatul turmentat: noi cu cine votăm?
Recomandări
Candidatul turmentat: noi cu cine votăm?

„În episodul 7 al Dosarelor Twitter prezentăm dovezi ce indică un efort organizat al reprezentanților comunității de informații pentru a discredita informațiile scurse despre Hunter Biden înainte și după ce au fost publicate”, a continuat el.

Discuții recurente între FBI și oficiali Twitter,

Povestea laptopului lui Biden junior a început când un proprietar al unui atelier de reparații a contactat FBI în legătură cu un laptop pe care Hunter Biden îl lăsase la el pe 9 decembrie 2019. FBI a luat laptopul, dar proprietarul atelierului i-a oferit apoi avocatului lui Donald Trump, Rudy Giuliani, o copie a conținutului.

Giuliani a dat-o mai departe jurnaliștilor de la tabloidul conservator New York Post.

În articolele care au urmat, jurnaliștii New York Post au scris despre afacerile suspecte internaționale ale lui Hunter Biden, acuzându-l pe acesta că în demersurile sale s-a folosit practic de numele tatălui său, fost vicepreședinte al SUA și, în acel moment, candidat la prezidențiale.

„Este important să înțelegem că Hunter Biden a câștigat zeci de milioane de dolari în contracte cu companii străine, inclusiv cu unele legate de guvernul Chinei, pentru care Hunter nu a prestat nicio muncă reală”, a scris Shellenberger pe Twitter.

Cercetătorul Adrian Constantin, laureat cu „Nobelul Austriei”, despre praful saharian: „Un fenomen vechi. Sunt studii care arată că exista și în urmă cu o mie de ani”
Recomandări
Cercetătorul Adrian Constantin, laureat cu „Nobelul Austriei”, despre praful saharian: „Un fenomen vechi. Sunt studii care arată că exista și în urmă cu o mie de ani”

Documentele postate pe Twitter de Shellenberger arată că unul dintre foștii directori ai Twitter, Yoel Roth, a fost contactat de agentul FBI Elvis Chan cu doar câteva ore înainte ca New York Post să publice primul articol despre informațiile extrase din laptop, pe 14 octombrie 2020.

Chan a folosit un canal de comunicare special pentru a-i trimite lui Roth, și cel puțin unei alte persoane, zece documente, în noaptea de 13 octombrie 2020. Pe 14 octombrie, ziarul a publicat primul articol în care vorbea despre afacerile internaționale derulate de Hunter Biden.

Deși conținutul documentelor trimise de Chan nu este cunoscut, momentul este suspect și a fost în concordanță cu eforturile FBI de a înăbuși libertatea de exprimare pe platformă, sub motivul că protejează statul în fața „interferențelor străine în alegeri”, a susținut Shellenberger.

Mișcarea lui Chan a venit după ce acesta oferise „autorizații temporare de securitate” pentru unii dintre directorii Twitter, astfel încât FBI-ul să îi poată alerta cu privire la eventuale amenințări, înainte de alegerile din 3 noiembrie 2020.

Roth a recunoscut ulterior, într-o declarație sub jurământ, că agenții FBI l-au presat să considere orice relatare extrasă din laptopul lui Hunter Biden drept o „operațiune rusească de hacking și scurgere de informații”, scrie New York Post.

Ionela Maria Ciolan, cercetătoare în politica de securitate a UE: „Europa nu mai este sigură. Trebuie să ne pregătim pentru o eră de competiție geopolitică acerbă”
Recomandări
Ionela Maria Ciolan, cercetătoare în politica de securitate a UE: „Europa nu mai este sigură. Trebuie să ne pregătim pentru o eră de competiție geopolitică acerbă”

Cât despre Chan, acesta a declarat ulterior, sub jurământ, că avertismentele FBI au fost exagerate.

„Prin investigațiile noastre, nu am văzut nicio intruziune similară cu ceea ce s-a întâmplat în 2016”, a declarat Chan, referindu-se aparent la atacul informatic rusesc asupra Comitetului Național Democrat.

Chan a insistat, de asemenea, că nimeni nu i-a vorbit despre laptopul lui Hunter Biden înainte ca New York Post să publice primul articol și că nu a discutat cu nimeni de la Twitter despre asta.

Important, documentele interne publicate de Shellenberger au dezvăluit totodată că Roth a respins ocazional temerile exprimate de Chan cu privire la amestecul unei puteri străine, în lunile dinaintea alegerilor din 2020.

Totodată, acesta a „rezistat eforturilor FBI de a determina Twitter să împărtășească date”, în lipsa unui mandat de percheziție.

Rolul fostului avocat al FBI în interiorul Twitter

Ultimul episod al „Dosarelor Twitter” oferă și exemple despre rolul jucat de Jim Baker, avocat al Twitter și fost angajat al FBI, în blocarea temporară a articolelor din New York Post pe platforma socială.

Shellenberger a scris că mai mulți foști angajați ai FBI lucrau în acel moment la Twitter. „Începând cu 2020, existau atât de mulți foști angajați FBI care lucrau la Twitter încât aceștia și-au creat propriul canal privat Slack”, a scris Shellenberger.

După apariția primului articol al New York Post, Roth a părut reticent în a lua măsuri, scriind într-un mesaj că relatările nu încalcă în mod clar politica Twitter privind materialele piratate și nici nu încalcă în mod clar altă politică”.

Baker a ripostat dur însă, insistând că faptele sugerează că materialele ar fi de fapt obținute în urma unui atac informatic și a sugerat chiar că aceste materiale ar putea fi necredibile. „Am văzut unii oameni de încredere din domeniul securității cibernetice care pun la îndoială autenticitatea e-mailurilor”, a spus el.

Pe 14 octombrie, la cinci ore după publicarea primului articol, Roth a trimis un e-mail intern în care spunea că un „consens al experților care care monitorizează securitatea alegerilor și dezinformarea” a constatat că materialul aduce foarte mult cu o operațiune de hacking și scurgere de informații.

El a recomandat prin urmare atașarea unui avertisment la materialul distribuit pe Twitter.

În zilele următoare, a susținut Shellenberger, anchetatorii federali au răspândit cu rapiditate afirmația că laptopul a fost de fapt o operațiune de influență rusă, făcând afirmația chiar și în fața senatorilor republicani Chuck Grassley din Iowa și Ron Johnson din Wisconsin, care investigau interesele din străinătate ale familiei Biden.

Fostul CEO-al Twitter: „Bineînțeles că s-au făcut greșeli”

Invocând regulile împotriva partajării materialelor piratate care conțin informații private, platforma a afișat un avertisment pentru oricine încerca să posteze un link către articol, spunând că acesta este „potențial dăunător”.

De asemenea, Twitter a suspendat contul New York Post, spunând că va menține decizia, până când acesta își va șterge tweet-urile despre articol.

Facebook a luat la rândul său decizii, dar nu a mers atât de departe ca Twitter – a permis postarea linkului, dar a limitat distribuirea postărilor care aveau legătură cu articolul.

Poziția agresivă a Twitter a generat imediat critici pe scena politică. În câteva zile, platforma a revenit asupra blocării și și-a schimbat politicile privind materialele piratate. La scurt timp după aceea, directorul general de atunci, Jack Dorsey, a declarat că firma a făcut o greșeală.

Marți, Dorsey a intervenit din nou, spunând că Twitter a făcut erori în modul în care a abordat moderarea conținutului.

„Continui să cred că nu a existat nicio intenție rea sau ascunsă și că toată lumea a acționat în conformitate cu cele mai bune informații pe care le aveam la momentul respectiv”, a scris el.

„Bineînțeles că s-au făcut greșeli”, a subliniat Dorsey.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (1)

ivryernest   •   20.12.2022, 16:45

Nu e vorba de "greșeli", ci de executare de ordine.

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Orășelul din România unde se produce un deliciu apreciat în întreaga lume. Străinii sunt înnebuniți după el
FANATIK.RO
Orășelul din România unde se produce un deliciu apreciat în întreaga lume. Străinii sunt înnebuniți după el
Gestul disperat făcut de Oana Lis! Nu mai face față cheltuielilor și a luat decizia radicală
Viva.ro
Gestul disperat făcut de Oana Lis! Nu mai face față cheltuielilor și a luat decizia radicală
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Libertateapentrufemei.ro
Sora lui Mircea Badea: „Nu mai e de trăit în Italia”. Naty Badea și anunțul care a surprins pe toată lumea. Ea și fiica ei locuiesc acolo de 3 ani
Îl recunoști? Fostul „Balon de Aur” și-a șocat fanii, apoi a dezvăluit adevărul despre imaginea postată
GSP.RO
Îl recunoști? Fostul „Balon de Aur” și-a șocat fanii, apoi a dezvăluit adevărul despre imaginea postată
Condimentul pe care trebuie să-l pui în omletă. Are un efect fantastic asupra organismului, te menține în cea mai bună formă
FANATIK.RO
Condimentul pe care trebuie să-l pui în omletă. Are un efect fantastic asupra organismului, te menține în cea mai bună formă
Un șofer și-a mai verificat o dată TIR-ul înainte de a ieși din țară prin Timiș. Ce a văzut l-a făcut să sune imediat la 112
Știrileprotv.ro
Un șofer și-a mai verificat o dată TIR-ul înainte de a ieși din țară prin Timiș. Ce a văzut l-a făcut să sune imediat la 112
Celine Dion zguduie internetul cu o ședință foto la care nimeni nu se aștepta! Cum a pozat la 56 de ani, după ce a fost diagnosticată cu o boală incurabilă
Unica.ro
Celine Dion zguduie internetul cu o ședință foto la care nimeni nu se aștepta! Cum a pozat la 56 de ani, după ce a fost diagnosticată cu o boală incurabilă
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
Observatornews.ro
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
Horoscop 23 aprilie 2024. Taurii au nevoie de o pauză, o întrerupere în șirul gândurilor care întrețin o stare de teamă la serviciu
HOROSCOP
Horoscop 23 aprilie 2024. Taurii au nevoie de o pauză, o întrerupere în șirul gândurilor care întrețin o stare de teamă la serviciu

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI