Totodată, există condamnări şi în cazul celorlalţi membri ai grupării.
Tribunalul Bucureşti a hotărât în primă instanță, la 29 aprilie, condamnările pentru nouă inculpaţi din dosarul “Academia Infractorilor”, acuzaţi de DIICOT de numeroase fapte cu violenţă.
Inițial, liderul grupării a fost condamnat la 30 de ani de închisoare, iar cei nouă inculpaţi au primit atunci, cumulat, peste 60 de ani de detenție.
Curtea de Apel Bucureşti a decis miercuri ca pedeapsa lui Adrian Botez, zis “Ţîţă”, să fie redusă la 24 de ani, două luni şi 20 de zile. Totodată, au mai fost condamnate alte opt persoane, una dintre ele cu suspendare.
Alexandra Gheorghiu, a primit trei ani de închisoare cu suspendare, Florin Pădureanu, a luat trei ani şi 11 luni de închisoare, Florin Diţă, patru ani şi două luni de închisoare, Cătălin Ispas, patru ani şi cinci luni, Constantin Mihai, patru ani şi cinci luni, Petre Munteanu a primit patru ani şi cinci luni de închisoare, Petre Movilă, patru ani şi şapte luni de închisoare iar Cosmin Rusu a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare, conform Mediafax.
Cum operau inculpații din Dosarul Academia Infractorilor
Gruparea ”Academia infractorilor” a dat zeci de lovituri asupra magazinelor de bijuterii și ceasuri de lux din Marea Britanie, Franța, Belgia, Italia și Andora, de unde au furat bunuri estimate la peste zece milioane de euro. Bandiții intrau fie mascați, fie deghizați chiar în femei după care, sub ameninșțarea armelor, prădau magazinele. Marfa ajungea la liderul grupării – Adrian Marin Botez, zis Țâță” -, care se ocupa de vânzarea ei, folosind diverse filiere formate tot din infractori versați, școliți la ”Academie”.
Recrutarea acestor indivizi se făcea după niște tipare folosite doar în unitățile specializate de apărare a țării: nume, prenume, date despre el și familia sa, cazier, cărţii de identitate, înălţime, greutate, date medicale, fotografie, amprente şi chiar fire de păr pentru ADN. Ierarhia în gruparea paramilitară era stabilită cu ajutorul gradelor de ,,comandant”, ”ofiţer” și ”soldat”.
Liderul grupării, Adrian Botez, şi 17 „locotenenţi” ai acestuia au fost trimişi în judecată de procurorii DIICOT la data de 14 octombrie 2015 pentru comiterea a 27 de tâlhării. Ei sunt acuzați de constituire sau aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat, instigare şi complicitate la tâlhărie calificată, instigare la furt calificat, favorizarea făptuitorului şi tăinuire.
Citește și:
- Încă un ”soldat”al temutei grupări ”Academia infractorilor” a fost capturat
- Gruparea lui «Țâță» se destramă | Încă un membru al «Academiei Infractorilor Români» a fost arestat
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro