După ce în octombrie 2022, Tribunalul Bucureşti a constatat neregularitatea rechizitoriului întocmit de DNA şi a dispus excluderea probelor strânse de FBI, respectiv audierea de către americani a lui Cristian Burci, Carlo Robert Burci (fiul lui Cristian Burci) şi Erica Hillard, Curtea de Apel Bucureşti a decis anularea şi altor probe ale DNA.
„Dispune excluderea mijloacelor de probă efectuate de procuror faţă de contestatorii inculpaţi din prezenta cauză, în perioada 19.03.2018-12.01.2021. Constată nulitatea ordonanţelor de continuare a urmăririi penale faţă de suspecţii Dimitrescu Gheorghe, Belcea Dan Valentin, Liviu-Nicolae Dragnea, Burci Cristian-Ionel şi Burci Carlo-Robert, din data de 12.01.2021. Constată nulitatea ordonanţelor de punere în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpaţii Dimitrescu Gheorghe, Belcea Dan Valentin, Liviu-Nicolae Dragnea, Burci Cristian-Ionel şi Burci Carlo-Robert, din data de 01.03.2021. Menţine dispoziţia de restituire a cauzei la DNA. Definitivă”, se arată în decizia CAB.
Anul trecut, Libertatea a consultat recent dosarul în care Liviu Dragnea a fost trimis în judecată pentru că a făcut trafic de influență ca să ajungă la masa lui Donald Trump. Dosarul are 68 de volume și există o ramură, clasată de DNA, unde apare un oligarh rus, din cercul loial lui Putin.
În mai 2021, Liviu Dragnea a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă în legătură cu prezenţa sa la ceremonia de inaugurare a preşedintelui Donald Trump, de la începutul anului 2017.
Conform DNA, în perioada ianuarie 2017 – mai 2017, Liviu Dragnea ar fi primit de la unul dintre oamenii de afaceri foloase necuvenite pentru sine şi pentru partid, constând în asigurarea accesului la evenimentele din cadrul ceremoniei de învestire a preşedintelui SUA, din perioada 17 – 21 ianuarie 2017, desfăşurate la Washington DC, în baza unui pachet de beneficii în valoare de 250.000 de dolari, acces obţinut prin intermediul unui om politic şi de afaceri american, vicepreşedinte al Comitetului Prezidenţial de Inaugurare, şi asigurarea, cu ajutorul celorlalţi doi oameni de afaceri, a unor servicii de lobby şi consultanţă politică în valoare de 30.000 de dolari în favoarea partidului din care făcea parte.
„Banii respectivi ar fi fost plătiţi, în luna mai 2017, de o societate offshore cu sediul în insulele Virgine Britanice şi conturi bancare în Cipru (controlată de omul de afaceri român cu ajutorul celorlalţi doi oameni de afaceri)”, arăta DNA.
De asemenea, spun anchetatorii, Dragnea ar mai fi acceptat de la acelaşi om de afaceri promisiunea unor foloase nepatrimoniale necuvenite constând în participarea, în perioada mai – iunie 2017, la două întâlniri, în final neconcretizate, cu înalţi oficiali din SUA.
În acelaşi dosar au fost trimiși în judecată Gheorghe Dimitrescu, fost consilier parlamentar al lui Florin Iordache, şi trei oameni de afaceri: Cristian Burci, Carlo Robert Burci şi Dan Valentin Belcea, acuzaţi de cumpărare de influenţă sau complicitate la cumpărare de influenţă.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
NicolaeS • 12.04.2024, 23:04
Bravo din nou Justitiei ! Anulati probe stranse de DNA si FBI ( le anulati, nu le combateti ). Doar in Romania se poate asa ceva. Anulati totul. DNA si FBI sunt 2 organisme care nu sunt de incredere. Nici Laura Codruta nu a fost buna la DNA in Romania dar face treaba in Europa. Cum sa-i suparati pe infractori. Bravo inca o data Justitiei !