Astfel, atât Electrica, cât și SAPE, consideră că ele ar trebui să primească acțiuni la companiile în cauză. Aceste acțiuni trebuie să vină ca parte a unei majorări de capital cu contravaloarea terenurilor.

Disensiunile au fost sintetizate în raportul Curții de Conturi pe anul 2016. Acesta menționează ”existența unor divergențe între Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie SA și SC Electrica SA cu privire la beneficiarul certificatelor de proprietate obținute pentru terenurile aflate în administrarea societăților de distribuție a energiei electrice la momentul privatizării acestora”.

Terenuri în vâltoarea privatizării

În funcție de cine este considerat continuator, acela va primi dreptul asupra terenurilor și, mai departe, acțiunile.

De altfel, Curtea de Conturi menționează că drept o altă abatere ”nefinalizarea de către societățile comerciale privatizate a procesului de obținere a certificatelor de proprietate pentru terenurile aflate în administrare la momentul privatizării, iar, pe cale de consecință, nemajorarea capitalului social al societăților cu valoarea acestora și netransmiterea către entitatea cu atribuții în domeniul privatizării a pachetului de acțiuni aferent”.

Cine a moștenit ce

Reamintim, în perioada 2004-2008, statul român a vândut cinci filiale de distribuție a energiei electrice. Grupul italian Enel a cumpărat trei dintre acestea, respectiv Banat, Dobrogea și Muntenia Sud, CEZ a preluat fosta Electrica Oltenia, iar nemții de la E.ON au preluat unitatea din Moldova.

Electrica a rămas la acel moment acțioar minoritar în cadrul distribuțiilor privatizate.

Numai că Societatea pentru Administrarea Participațiilor în Energie (SAPE) s-a desprins chiar din Electrica, în anul 2014. Statul a separat atunci acțiunile la filialele deja privatizate, inclusiv litigiile pe care le ducea la acel moment cu Enel, CEZ și E.ON.

Tot în acel an, Electrica s-a listat pe bursă, atât la București, cât și la Londra.

Interpretarea divizării, cuiul lui Pepelea

Numai că această separare este văzută în mod diferit de către cele două companii de stat. SAPE consideră că a preluat la separare în patrimoniul său toate drepturile ce decurg din deținerea pachetelor minoritare de acțiuni.

Electrica are ca argument faptul că, la privatizare, terenurile respective erau în posesia sa, astfel că ea ar trebui să primească acțiunile.

Ministerul Energiei, care controlează atât Electrica, cât și SAPE, este înclinat să dea dreptate Electrica.

Potrivit instituției, SAPE nu ar fi preluat la momentul divizării și drepturi asupra imobilelor.

Două companii controlate de stat se războiesc pe averea imobiliară. Conflict între Electrica și SAPE pe terenurile distribuțiilor privatizate

Iată ce a transmis instituția la o solicitare Libertatea:

”În conformitate cu legislația în vigoare, valoarea terenurilor cu care se majorează capitalul social al unui operator economic se stabilește prin raport de evaluare, iar acest raport de evaluare se întocmește în momentul declanșării operațiunii de majorare a capitalului social al operatorilor economici cu valoarea acestora.

Totodată, precizăm că SAPE a fost înregistrată la Oficiul Național al Registrului Comerțului în data de 07.05.2014, în urma procesului de divizare a S.C. DFEE Electrica S.A. conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 85/2013 pentru aprobarea strategiei de privatizare prin ofertă publică de majorare a capitalului social prin aport de capital privat al Societății Comerciale de Distribuție și Furnizare a Energiei Electrice „Electrica” București, cu modificările și completarile aduse prin HG nr. 203/2014 și în conformitate cu Proiectul de divizare din data de 19.12.2013, publicat de către Societatea de Distribuție și Furnizare a Energiei Electrice „Electrica” S.A. pe propria pagina web la data de 23.12.2013.

În conformitate cu prevederile Proiectului de divizare și a Hotărârii AGEA prin care acesta a fost aprobat, prin această operațiune nu au fost transmise drepturi reale cu privire la imobile (terenuri sau cladiri) ci doar:

– partea din patrimoniul SC DFEE Electrica S.A. Bucureşti necesară desfăşurării activităţii de gestionare a participaţiilor minoritare, împreună cu aceste participaţii minoritare deţinute de SC DFEE Electrica SA;

– contractele de privatizare:
1. Contractul de privatizare privind achiziţionarea şi subscrierea de acţiuni la Filiala de Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice „Electrica Muntenia Sud” – S.A., încheiat la data de 11 iunie 2007 între Societatea Comercială de Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice „Electrica” – S.A. Bucureşti, în calitate de vânzător, şi ENEL S.p.A., în calitate de cumpărător;

2. Contractul de privatizare referitor la achiziţionarea de acţiuni emise de către Filiala de Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice „Electrica Moldova” – S.A., încheiat la data de 4 aprilie 2005 între Societatea Comercială de Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice „Electrica” – S.A. Bucureşti, în calitate de vânzător, şi E.ON Energie AG, în calitate de cumpărător;

3. Contractul de privatizare privind privatizarea unei cote de 51% din capitalul social al Societăţii de Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice „Electrica Dobrogea”- S.A., încheiat la data de 19 iulie 2004 între Societatea Comercială de Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice „Electrica” – S.A. Bucureşti, în calitate de vânzător, şi ENEL S.p.A., în calitate de cumpărător;

4. Contractul de privatizare privind privatizarea unei cote de 51% din capitalul social al Societăţii de Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice „Electrica Banat” – S.A., încheiat la data de 19 iulie 2004 între Societatea Comercială de Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice „Electrica” – S.A. Bucureşti, în calitate de vânzător, şi ENEL S.p.A., în calitate de cumpărător;

5. Contractul de privatizare referitor la achiziţionarea de acţiuni emise de către Filiala de Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice „Electrica Oltenia” – S.A., încheiat la data de 5 aprilie 2005 între Societatea Comercială de Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice „Electrica” – S.A. Bucureşti, în calitate de vânzător, şi CEZ a.s., în calitate de cumpărător.

– drepturile şi obligaţiile SC DFEE Electrica SA decurgând din calitatea de parte în orice litigii sau proceduri arbitrale în legătură cu contractele de privatizare și care vizează participațiile mai sus menționate;

– alte elemente de activ şi de pasiv prevăzute în proiectul de divizare, inclusiv elementele patrimoniale rezultate din modificarea sau transformarea, între data de referinţă a bilanţului de divizare din proiectul de divizare şi data la care divizarea produce efecte conform Legii societăţilor nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, a elementelor care urmează să fie transferate noii societăţi”.

SAPE a mai dat în judecată anul trecut Electrica pentru prejudicii de 800 de milioane de euro. Electrica este acuzată că nu a urmărit obligațiile post-privatizare cu cei trei investitori.

Ce spune Electrica

Electrica spune că din anul 2014 nu mai este companie de stat, acesta diminuându-și pachetul de acțiuni la 48,78% din titluri. Ministerul Energiei ia însă în continuare cele mai importante decizii privind conducerea companiei.

”Urmare a listării duale de la Londra și București, Statul român deține 48,78% din capitalul social, astfel încât pachetul majoritar este deținut de acționari privați.
În ceea ce privește drepturile transmise la divizare către SAPE, printre aceste drepturi nu au fost transmise și drepturi reale, astfel încât nu ar fi putut opera o transmitere a drepturilor de proprietate asupra terenurilor aflate în administrarea filialelor de distribuție privatizate”, arată compania energetică.

Cazul Petrom

Situația terenurilor din cazul SAPE/Electrica nu este singurul caz problematic din această speță.

Petrom trebuie să facă la rândul său o astfel de majorare de capital, dar există divergențe între reprezentanții OMV și cei ai statului român cu privire la valoarea acțiunilor la care să se facă majorarea. Situația este delicată deoarece OMV ar putea ajunge sub 51% din acțiuni dacă nu participă la majorarea de capital.

Serena continuă războiul cu Ion Țiriac. Replică înjositoare pentru miliardarul român
PARTENERI - GSP.RO
Serena continuă războiul cu Ion Țiriac. Replică înjositoare pentru miliardarul român
Dana Budeanu, FĂCUTĂ PRAF după anunțul de azi. Lucian Mândruță a intervenit imediat: ‘Knock-out’
Playtech.ro
Dana Budeanu, FĂCUTĂ PRAF după anunțul de azi. Lucian Mândruță a intervenit imediat: ‘Knock-out’
Denisa, o fată de 17 ani, a fost găsită spânzurată în curtea bunicii din Iași. Fata venise în vizită
Observatornews.ro
Denisa, o fată de 17 ani, a fost găsită spânzurată în curtea bunicii din Iași. Fata venise în vizită
Horoscop 11 mai 2021. Taurii se simt vizați de toate tensiunile din jur, chiar dacă știu că nu au legătură cu ei
HOROSCOP
Horoscop 11 mai 2021. Taurii se simt vizați de toate tensiunile din jur, chiar dacă știu că nu au legătură cu ei
Un poliţist local din Sectorul 1 şi-a reclamat şefii că l-au obligat să poarte uniforma de serviciu. Reacția primarului
Știrileprotv.ro
Un poliţist local din Sectorul 1 şi-a reclamat şefii că l-au obligat să poarte uniforma de serviciu. Reacția primarului
Prezentatoarea TV care s-a cuplat cu un copil de 17 ani. Ea este cu 19 ani mai mare: ”Amândoi eram singuri”
Telekomsport
Prezentatoarea TV care s-a cuplat cu un copil de 17 ani. Ea este cu 19 ani mai mare: ”Amândoi eram singuri”
Ce vor să știe românii despre negocierea cu banca (Publicitate)
PUBLICITATE
Ce vor să știe românii despre negocierea cu banca (Publicitate)