MENIU CAUTĂ
, de Cristina Sterian

VIDEO&FOTO/ Două femei din județul Buzău cresc peste 400 de câini și 200 de pisici, spre disperarea localnicilor. Autoritățile încearcă de ani de zile să rezolve situația

Distribuie

Două femei din județul Buzău cresc peste 400 de câini și 200 de pisici, spre disperarea localnicilor. Sutele de animale se află în gospodăriile a două buzoience din comuna Cernătești și creează de ani de zile disconfortul celorlalți locuitori. Aceștia se plâng că sunt nevoiți să suporte atât mirosul insuportabil al dejecțiilor de animale, cât si zgomotul creat de acestea, în special noaptea.

În urma numeroaselor reclamații împotriva celor două femei, instituțiile abilitate au dat, în ultimii ani, numeroase amenzi și au impus măsuri și termene de remediere de care, în cea mai mare parte, nimeni nu a ținut cont.

Joi, reprezentanții  Prefecturii, Poliției, Gărzii de Mediu, Direcției de Sănătate Publică și Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor au mers în comuna Cernătești ca să stea de vorbă cu cele două proprietare de animale care cresc în două locații separate peste 400 de câini si aproximativ 200 de pisici.

Autoritățile dau vina pentru nerezolvarea situației pe lipsa unei legislații clare în domeniu.

Din discuțiile purtate la sediul Primăriei Cernătești, unde au fost invitate și cele două crescătoare de animale, acestea nu au putut face dovada respectării unui minimum de condiții ce trebuie respectate atât din punct de vedere al siguranței animalelor, cât și din punct de vedere al protecției mediului.

Concret, cele două iubitoare de animale au mărturisit că au gospodăriile dotate cu fose septice, dar că acestea nu au mai fost vidanjate de mai bine de trei ani din cauza imposibilității accesului autoutilitarei respective pe terenul unde locuiesc și își țin și animalele.

Prefectul de Buzău, Carmen Ichim, le-a pus în vedere că pentru a-și putea desfășura în continuare activitatea ar trebui, conform legii, ca gospodăriile să fie situate la distanță de minimum 100 de metri de alte locuințe, astfel încât mirosul și zgomotul provenit de la sutele de câini și pisici să nu-i deranjeze pe ceilalți locuitori ai comunei.

Pentru a vedea la fața locului cele reclamate de atâția ani de către localnicii din Cernătești echipa condusă de prefectul Carmen Ichim a făcut deplasare în teren și încă de la coborârea din autoturismele cu care s-au deplasat concluzia a fost clară.

„Am constatat că nu se respectă niciun fel de normă legală nici din punct de vedere al sănătății populației, nici din punct de vedere sanitar-veterinar, și nici din punct de vedere al protecției mediului. Cele patru instituții IPJ, GNM, DSP și DSVSA vor trebui să aplice prevederile legale cu termene clare scadente astfel încât să intre în legalitate. Am discutat cu cele două doamne proprietare ale așa-ziselor adăposturi și-au luat angajamentul că se vor muta dar aceste adăposturi nu pot nicicum să rămână funcționale în mijlocul caselor de locuit. Nu mi-a fost permis accesul, e clar că au ceva de ascuns și nu am putut forța lucrurile pentru că este vorba de o casă de locuit și nu pot intra într-o casă personală”, a declarat prefectul Carmen Ichim.

De ani de zile nu se ia nicio măsură. Vin, constată și pleacă

De cealaltă parte, vecinii celor două crescătoare de câini și pisici sunt disperați și spun că nu se ia nicio măsură după ani întregi de reclamații.

„Este o gălăgie infernală, un miros greu de suportat, nu putem dormi noaptea am făcut sesizări și în 2017, toată lumea ne dă dreptate, dar nu se ia nicio măsură. Vin, constată și pleacă. Li se dau amenzi, dar ei le contestă sau le plătesc și rămân în continuare aici. Nu se poate așa ceva. Nu se poate trăi în halul ăsta”, a spus unul dintre vecini.

Autoritățile reclamă legislația neclară în domeniu

Situația aparent fără rezolvare din comuna Cernătești trenează de ani buni din cauza lipsei unei legislații clare în domeniu, pe care prefectul Carmen Ichim promite că va face toate demersurile să o schimbe.

Până atunci însă, situația a trebuit rezolvată cu pași mici, cu amenzi și termene de conformare impuse, astfel încât în situația în care se va ajunge la obligarea sistării activității celor două iubitoare de animale, acestea să nu poată obține în instanță suspendarea măsurii autorităților competente din cauza nerespectării pașilor legali care trebuie parcurși.

„Nici legislația sanitar-veterinară nici cea care reglementează normele de conviețuire socială nu prevăd norme clare despre câte capete de animale ai voie să deții în gospodărie astfel încât să nu produci disconfort. Din păcate, s-a ajuns aici. Se impune o modificare a actului normativ și vom transmite obiecțiile noastre Ministerului Sănătății”, a spus prefectul Carmen Ichim.

Ce măsuri s-au luat deocamdată

În urma vizitei în teren a autorităților cu rol de reglementare și control cele două proprietare de adăposturi improvizate au primit mai multe sancțiuni și li s-a pus în vedere ca în termen de trei luni să își găsească alte locații care să se afle la distanțe de minimum 100 de metri de casele de locuit.

În caz de nerespectare a măsurilor impuse peste 3 luni autoritățile pot decide suspendare activității celor două adăposturi și pot trece la evacuarea animalelor care nu se știe însă unde vor fi duse și pe cheltuiala cui.

Citește și:

EXCLUSIV/ Vânătorii au atenționat de doi ani că la granița de est există pericolul pestei porcine. ”Am spus că nu e de glumă și că economia țării va suferi”

Citește mai multe despre Buzău și probleme pe Libertatea.

Comentarii