Pe vremuri, poliţiştilor care-l opreau pentru verificări, Costache Raj, zis „Beleaua”, le declara că este „tată a doi copii şi muncitor în construcţii, la Roma”. Dar bărbatul de 40 de ani nu ţinuse în viaţa lui o mistrie-n mână; avea o casă cu etaj închiriată în oraşul italian şi trăia din exploatarea fetelor care „făceau trotuarul” la periferia Romei, pe via Prenestina și via Palmiro Togliati.

De ce au răsturnat judecătorii condamnarea liderului unei reţele de traficanţi de minori: „O să-şi vadă mama doar în poze”
Costache Raj

Raj era „Il Capo dei tutti capi” al unei grupări infracţionale din Iaşi care, în perioada 2011-2016, a traficat în România şi în Italia 30 de tinere. Şase dintre ele erau minore, cu vârste cuprinse între 14 şi 17 ani, conform rechizitoriului DIICOT.

Peste 180.000 de euro a transferat gruparea condusă de Raj din Italia în România, potrivit procurorilor.

Din reţeaua de traficanţi mai făceau parte trei dintre fraţii lui Raj, „Dionez”, Nixen şi „Cămin”, mama acestora şi doi veri, „Ministraş” şi „Pulăi”. În discuţiile dintre ei, fetele traficate erau numite „strâmbe” sau „românce”. 

O agenție de publicitate din anturajul PNL, în spatele unor campanii sponsorizate pe Facebook contra Emiliei Șercan. Atacurile, după dezvăluirile despre plagiatul lui Bode
Recomandări
O agenție de publicitate din anturajul PNL, în spatele unor campanii sponsorizate pe Facebook contra Emiliei Șercan. Atacurile, după dezvăluirile despre plagiatul lui Bode

Modus operandi: „Dulceață un pic”, apoi „Pac! Pac! Pac!”

Victimele erau racolate prin metoda „loverboy”. Într-o convorbire interceptată de anchetatori în octombrie 2014, Raj, din Italia, îi explica lui Neagu Robert, zis „Dionez”, care se afla în Iaşi, cum trebuie procedat: 

Costache Raj, zis Beleaua: Mă, ai pus strâmbele să vină încoace ?
Neagu Robert, zis Dionez: Da, le-am pus: două! Și cealaltă nu știu, văd că a făcut figuri, p… mea. Da să văd, că s-au dus băieții după ea, să vorbească cu ea. Că dimineață a zis că nu mai merge, acum a zis că merge. Iar i-a chemat, ca să vină după ea. 
Costache Raj: Eu, să fiu în locul tău, p…, le dădeam țeapă la amândoi și veneam… Trebuia să vii tu singur încoace…
Neagu Robert: Mă, nu ai cum, frate, că le-a îmbârligat băieții, știu eu mai mult! Înțelegi? 
Costache Raj: Mă, ce să le îmbârlige? La fața locului, că doar nu aveai (n.i. – neinteligibil) cu alea – alea! Dulceaţă un pic, restul: Pac! Pac! Pac! Nu știi cum e?
Neagu Robert: Dă-le la dracu! Lasă, că mai aduc, frate. Mai aduc, frate! Știu eu ce am vorbit cu ei, ai auzit?”

„O să-şi vadă mama doar în poze”

Fetele care nu respectau întocmai regulile impuse de traficanți și puneau în pericol „afacerea” erau disciplinate. O fată de 19 ani, care se prostitua în Italia pentru „Dionez”, a fost lovită de acesta cu picioarele în cap şi a ajuns apoi într-un spital din Roma, unde a fost operată, „refăcându-i-se bolta ochiului stâng din plastic”, le mărturisea anchetatorilor una dintre victime.

INVESTIGAȚIE Gabriel Țuțu, directorul ROMARM reținut de DNA, făcuse o escrocherie și avea interzis să vândă polițe de asigurări, dar a fost numit să conducă 15 fabrici strategice de armament
Recomandări
INVESTIGAȚIE Gabriel Țuțu, directorul ROMARM reținut de DNA, făcuse o escrocherie și avea interzis să vândă polițe de asigurări, dar a fost numit să conducă 15 fabrici strategice de armament

Pe o altă fată de 19 ani, Raj a amenințat-o că, dacă depune plângere la poliție, „o să-şi vadă mama doar în poze”, iar ea „va ajunge într-un cărucior”, pentru că-i va rupe picioarele.

Instanţa: „S-a încălcat principiul publicității ședinței de judecată”

La 17 noiembrie 2020, Tribunalul Iaşi l-a condamnat pe Raj Costache la 11 ani de închisoare. El a atacat sentinţa şi a cerut să fie achitat. 

Încă de la primul termen, în februarie anul acesta, judecătorii Maricica Mititelu şi Gabriel Tarlion de la Curtea de Apel Iaşi au pus în discuţie, din oficiu, posibilitatea ca sentinţa de condamnare să fie lovită de nulitatea absolută, din cauza modului în care s-a desfăşurat procesul la Tribunalul Iaşi: primele patru termene au fost în şedinţă publică, apoi judecata s-a făcut cu uşile închise.

De ce au răsturnat judecătorii condamnarea liderului unei reţele de traficanţi de minori: „O să-şi vadă mama doar în poze”
Costache Raj – dreapta

Raj e acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de minori şi trafic de persoane, iar „când, în aceeași cauză, inculpatul este trimis în judecată pentru mai multe infracțiuni, dintre care unele se judecă în ședință publică, potrivit regulii publicității ședinței de judecată, așa cum este cazul infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat (…) și trafic de persoane, (…) iar altele în ședință nepublică, așa cum este cazul infracțiunii de trafic de minori (…), cauza se judecă în ședință publică”, precizează Curtea de Apel Iaşi, în motivarea deciziei redactate zilele trecute.

În 30 de ani, Republica Moldova a pierdut 40% din populație. Un dezastru demografic sau „moartea moldovenească”
Recomandări
În 30 de ani, Republica Moldova a pierdut 40% din populație. Un dezastru demografic sau „moartea moldovenească”

Curtea de Apel Iaşi a decis că „desfășurarea judecății în ședință nepublică, (…) cu încălcarea principiului publicității ședinței de judecată, atrage nulitatea absolută a hotărârii pronunțate”, iar la 27 aprilie 2021, judecătorii au admis apelul declarat de Raj Costache, au desfiinţat integral sentinţa de condamnare şi au dispus rejudecarea cauzei de către Tribunalul Iaşi. Procesul va fi reluat de la zero.

Cum arată un proces de trafic, în şedinţă publică

Cercetările în acest dosar durează de şapte ani. De atunci, fetele traficate au dat de mai multe ori declaraţii, în faţa poliţiştilor, a procurorilor şi a judecătorilor. În 2016, DIICOT i-a trimis în judecată pe cinci dintre membrii reţelei, iar dosarul lui Raj, care fugise din ţară, a fost disjuns. 

Primul proces, al celor cinci traficanţi, a fost cu uşile deschise. În sala de judecată erau prezente „mai multe persoane de etnie romă, care nu aveau calitatea de părți sau de martori”, notează judecătorul din acest dosar în motivarea deciziei sale, explicând astfel de ce mama uneia dintre victime, audiată ca martoră, ezita să răspundă la întrebările instanţei şi nu-şi ridica privirea din podea.

Doar şapte din cele 30 de victime identificate de anchetatori au dat declaraţii împotriva traficanţilor, însă niciuna dintre ele nu a mai venit apoi la proces.

Ameninţată, ca să îşi retragă plângerea

În 2016, după ce a mers la poliţie, una dintre fetele traficate a fost sunată de concubina lui „Dionez”, care i-a cerut să-și retragă plângerea, „dacă nu vrea să aibă probleme”. După două zile, spune fata, mergea pe stradă prin Iași când a fost amenințată dintr-o maşină.

Iar cu o lună înainte ca primul dosar să fie trimis în instanţă, fata traficată a aflat că, pentru ea şi o altă victimă, fusese pus un preţ: 2.000 de euro. Atât le oferea concubina lui „Dionez” celor care le găseau pe cele două fete şi i le aduceau.

De ce au răsturnat judecătorii condamnarea liderului unei reţele de traficanţi de minori: „O să-şi vadă mama doar în poze”
Costache Raj – stânga

Anul trecut, când a început procesul lui Raj Costache, au fost audiați doar opt martori, „constatându-se imposibilitatea audierii celorlalți și a persoanelor vătămate”, notează judecătorul. Dintre martorii veniţi în sala de judecată, câţiva și-au schimbat între timp declaraţiile, în favoarea inculpatului.

Raj nu a fost niciodată audiat în acest dosar. Din octombrie 2015, el este dat în urmărire internațională. 

Prins după modelul Al Capone

Raj Costache, despre care se spune că ar fi un apropiat al clanului Corduneanu, se afla în vizorul poliţiei de mai multă vreme. În 2013, surse din IPJ Iaşi se plângeau jurnaliştilor de la 7 Iasi.ro că nu pot obține ușor informații despre Raj Costache. „Şi asta pentru îşi tratează corect, din punctul lor de vedere, fetele. Procentul promis, de 60%, îl primesc. În plus, oferă bani ţiganilor din Păcureţ (n.r. – cartier din Iaşi) şi nimeni nu este dispus să vorbească despre el”.

Raj a fost condamnat de mai multe ori: în Italia, a făcut închisoare pentru comercializare de bunuri furate, iar în România a fost trimis în spatele gratiilor pentru furt calificat, ultraj și infracțiuni la regimul circulației rutiere.

De ce au răsturnat judecătorii condamnarea liderului unei reţele de traficanţi de minori: „O să-şi vadă mama doar în poze”
Costache Raj și Florin Salam

Ultima faptă a comis-o în aprilie 2010, când poliţiştii din Iaşi l-au oprit în trafic pentru nişte folii negre lipite pe geamurile maşinii şi au descoperit că Raj avea un permis de conducere falsificat. A fost reţinut, dar procurorii n-au mai cerut mandat de arestare, i-au impus lui Raj doar să nu părăsească ţara. Iar în mai 2010, măsura i-a fost revocată de Judecătoria Iaşi.  

Dosarul a fost trimis în judecată abia după trei ani. În 2014, a venit prima sentinţă: 1 an și 6 luni de închisoare cu executare, dar Raj Costache fugise de mult din ţară.

„Vezi și pistoalele alea, aruncă-le”

La 30 septembrie 2015, Curtea de Apel Iaşi i-a respins apelul, iar decizia de condamnare a rămas definitivă. Cu o zi înainte de asta, la miezul nopţii, Raj a sunat-o pe mama lui, avertizând-o că vor urma descinderi ale poliţiei în casele lor din Iaşi.

Costache Raj: Vezi că poimâine, mamă, nu mai ții nimic în casă, ai auzit? Nu mai țineți nimic! Poimâine dau polițiștii, toți!
Neagu Ana: Și ce să țin în casă? Că nu aveam… 
Costache Raj: Nu țineți nimic! Vezi și pistoalele alea, aruncă-le, fă ceva cu ele, dă-le dracu’! 
Neagu Ana: Alea… celălalt, îl ascund și pe ăla, nu? 
Costache Raj: Ascunde tot! 
Neagu Ana: Și cutiţele (n.i. – săbii) le las? 
Costache Raj: Dă-le, că nu e cum… să le ascund și pe alea, dă-le la cineva, să le țină. 
Neagu Ana: Hai, bine! 
Costache Raj: Că, până mâine după masă, o să vezi mâine, pe la vreo 7-8 după masă, dă peste voi! 

„Nu mai căutați, băi, handicapaților, că nu-l găsiți!”

Pe numele lui Raj fusese emis un mandat de executare a pedepsei, iar el, din Italia, ştia fiecare mişcare a poliţiştilor. Pe 6 octombrie 2015, cei de la combaterea criminalităţii organizate interceptează o altă discuţie dintre el şi mama lui:  

De ce au răsturnat judecătorii condamnarea liderului unei reţele de traficanţi de minori: „O să-şi vadă mama doar în poze”

Costache Raj: Au venit și azi? 
Neagu Ana: Da, au venit iar polițiștii! 
Costache Raj: Și au intrat în casă? 
Neagu Ana: Da, caută, da așa… să fiu a naibii, trecând, nu să caute bine. Așa, trec… 
Costache Raj: Ah! Da ce polițiști au venit? 
Neagu Ana: Tot ăia au venit! 
Costache Raj: Și nu le-ai zis? „Băi, nu mai căutați, băi, handicapaților, că nu-l găsiți!” 
Neagu Ana: Le-am zis, să fiu a naibii, că au zis că „dacă ăsta e ordinul, crezi că eu nu știu că nu găsesc nimic, da dacă ordinul e…” De câte ori vin, fac proces-verbal, mă întreabă: „unde e, e aici?” 
Costache Raj: Da, fac cum (n.i. – neinteligibil)… 
Neagu Ana: Mă, știi ceva? 
Costache Raj: Ah? 
Neagu Ana: Eu azi îmi cumpăr dinasta (n.r. – cartelă), telefon am, și schimb. 
Costache Raj: Păi, asta aștept! Asta aștept! Cum faci tu, cum ai tu telefon și dinastea, schimb și eu numărul. 
Neagu Ana: Bine, mamă!
Costache Raj: Și văd eu cum facem, să-mi dai numărul! 

Sfaturi juridice de la interlopi

Câteva luni mai târziu, în februarie 2016, Raj Costache a fost localizat de autoritățile judiciare din Italia și arestat la domiciliu, dar, la scurt timp, a reuşit să fugă şi de acolo. 

De ce au răsturnat judecătorii condamnarea liderului unei reţele de traficanţi de minori: „O să-şi vadă mama doar în poze”
Clanul Raj. Foto bzi.ro

La 12 mai 2016, grupul infracţional condus de Raj a fost destructurat de DIICOT. Au fost efectuate percheziţii, iar trei dintre traficanţi au fost arestaţi. Raj afla totul în timp real, prin telefon, iar interlopii cu care era în legătură l-au sfătuit să rămână ascuns „pentru a scinda dosarul și, implicit, probele administrate, ajungând astfel într-o lumină mai bună decât dacă ar fi fost alături de alți inculpați”, se precizează în motivarea judecătorilor.

Timp de 6 ani, poliţia nu a reuşit să dea de Raj Costache. Curtea de Apel Iaşi, care a decis rejudecarea lui în dosarul de trafic de minori, a fost informată recent că „din verificările efectuate, rezultă că el s-ar afla în Italia, însă nu se cunoaște adresa exactă”.

VA URMA: Cum şi-au salvat singuri fiica traficată doi părinţi care au făcut denunţ la poliţie şi nu au fost ajutaţi.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email [email protected]

„Este un şoc.” Pițurcă l-a sunat pe Dragomir înainte să fie reținut de DNA. Ce i-a mărturisit
GSP.RO
„Este un şoc.” Pițurcă l-a sunat pe Dragomir înainte să fie reținut de DNA. Ce i-a mărturisit
Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Momente tulburătoare la DNA! Pițurcă a izbucnit în plâns! I s-a făcut rău și a avut nevoie de ajutor
Playtech.ro
Momente tulburătoare la DNA! Pițurcă a izbucnit în plâns! I s-a făcut rău și a avut nevoie de ajutor
Dan Alexa rupe tăcerea, la 4 ani de la pumnul încasat de la Anamaria Prodan: 'M-a afectat foarte mult'
Viva.ro
Dan Alexa rupe tăcerea, la 4 ani de la pumnul încasat de la Anamaria Prodan: 'M-a afectat foarte mult'
Începe "epoca de aur" pentru un loc din România. Investiţii uriaşe şi mii de locuri de muncă noi
Observatornews.ro
Începe "epoca de aur" pentru un loc din România. Investiţii uriaşe şi mii de locuri de muncă noi
Animație grafică. Cum s-a produs accidentul provocat de “gheața neagră”. Marius a murit după ce a sărit în gol zeci de metri
Știrileprotv.ro
Animație grafică. Cum s-a produs accidentul provocat de “gheața neagră”. Marius a murit după ce a sărit în gol zeci de metri
Schimbări majore pentru 4 zodii. Februarie e luna în care o vor lua de la zero
FANATIK.RO
Schimbări majore pentru 4 zodii. Februarie e luna în care o vor lua de la zero
Ministrul de Interne al Austriei a fost la Bucureşti şi a rămas perplex: ”Aşa ceva el n-a mai văzut în Europa”. Ce l-a uimit
Orangesport.ro
Ministrul de Interne al Austriei a fost la Bucureşti şi a rămas perplex: ”Aşa ceva el n-a mai văzut în Europa”. Ce l-a uimit
Horoscop 1 februarie 2023. Fecioarele au nevoie de o mai bună organizare, de scopuri clare și de o minte limpede
HOROSCOP
Horoscop 1 februarie 2023. Fecioarele au nevoie de o mai bună organizare, de scopuri clare și de o minte limpede
Noile creații Nespresso în ediție limitată
PUBLICITATE
Noile creații Nespresso în ediție limitată