MENIU CAUTĂ
23 Feb. 2018 07:00 , de Text: Paul Barbu, VIDEO: George Capoianu

REPORTAJ / Românii renunță la balneo. La târgul de turism sunt acum promovate tradițiile locale și gastronomia

Distribuie

Autoritățile din România au descoperit că pot promova la Târgul de Turism și altceva decât tratamentele balneoclimaterice. Așa că anul acesta, parcă s-au trezit și au început să pună mai mult accent pe rusticul românesc, acel tradițional căutat de străini când ajung pe meleaguri carpato-danubiene.

Standurile regiunilor sau județelor prezente la târg au ieșit în față cu frumoasele costume populare multicolore, care parcă le uitaserăm în umbra anilor ce s-au scurs pe nesimțite peste tradițiile noastre.

Tradițiile în ritm de dans popular

Și pentru că tradițiile sunt date de oameni, mândruțele neaoșe de pe plaiurile muntoase ale țării stau printre turiști îmbrăcate în costume tradiționale de care au prinse șorțulețele roșii brodate. Muzica populară răsună în boxele ce înconjoară standurile târgului, așa că dacă stai pe loc ritmul vesel te face să îți joci opincile în timp ce stai cu ochii printre ofertele turistice. Un legănat molcom, un pas la dreapta, un pas la stânga, și de trezești că ai luat de brâu o fetișcană cu zâmbetul larg care are chef de joc ca la sărbătoare. Și pentru că tot a venit cheful de veselie, mergi până la masă, mai iei un păhărel de pălincă ră-ți aprinzi focul în stomac pe care-l imediat îl stingi cu o îmbucătură de slană cu pită de cartofi și un dumicat de ceapă.

Turul României într-o oră

De la un stand la altul simți că faci un tur al României ca atunci când îți permiteai un concediu de două săptămâni pentru a vedea țara în toată splendoarea ei. Te oprești la standul de olărit și vezi un meșter care formă lutului cu ajutorul stropilor de apă ce parcă picură suflet în pământul cleios până când un obiect rustic prinde viață. Apoi este ușor așezat pe măsuțe pentru ca toată lumea să-l poată admira. Mai departe, o tărăncuță cu zâmbet ștrengar ține un fus în mână și toarce lâna pentru ca bunica să mai poată croi încă o haină pentru zilele geroase.

Ouăle încondeiate în Maramureș stau așezate într-un minunat haos în câteva coșuri printre sticle de pălincă sau horincă și așteaptă să îți stârnească nostalgie. Dacă încondeiatul ouălor vi se pare o tradiție care necesită timp și îndemânare puteți merge la standul Timișului, unde aflați cum se împletesc coșurile.

Turismul mai trece și prin stomac

Cum turismul mai trece și prin stomac ar trebui să le faceți o mică bucurie și papilelor gustative, mai ales că regiunile cu tradiție au și un stand cu mâncăruri locale. Banatul pe tavă este tema promovării Timișului în acest an. Așa că aici puteți găsi mâncăruri tradiționale și vinurile de la Silagiu. Bucatele alese de abia așteaptă să vă cucerească cu gustul lor delicios.

Sibiul se pregătește să devină Regiune Gastronomică Europeană 2019. Astfel, meșteșugarii din zona Sibiului împreună cu cele mai delicioase preparate locale vor întâmpina vizitatorii până duminică. Publicul va putea urmări și animații culinare pregătite de bucătari și producători locali din județul Sibiu, urmate de degustări ale preparatelor realizate. Sesiunile de live cooking vor prezenta alternativ rețetele tradiționale reinterpretate și rețete tradiționale consacrate, iar preparatele culinare vor fi însoțite și de degustări de bere și vin produse în regiunea Sibiului.

Vizitatorii în standul Sibiului vor avea ocazia să deguste cârnații de Mangalița, plăcinta cu urdă numită popular „vărzar', balmoș, jintiță, tocană de oaie, păstrăv, ciolan afumat cu fasole dar și o zeamă de 3 minute', pregătită mai demult de țărani, consistentă și ușor de gătit.

Din zona Bistriței veți putea degusta zacusca, păstrăvul și cărnurile afumate sau uscate în cetină de brad, dar și alte bunătăți.

Pregătiri pentru Centenar

Alba se pregătește de Centenar, așa că era nevoie de ceva specific. Soldații veghează în fața standului, pentru a fi siguri că turiștii ajung alături de ei să sărbătorească 100 de ani de România. În cazul în care vreți să mergeți puțin mai mult în istorie, veți da de haiduci care umblă cu pistoalele la brâu. Curelele de piele care se întind pe sun sumanele grele, te duc cu gândul la cântecul popular „Pușca și cureaua lată'.

Periplul prin istorie nu se oprește aici. Standul Hunedoarei vă duce la cetatea dacică Sarmisegetuza și odată ce ați ajuns acolo, organizatorii vă vor oferi și o replică a unei monede dacice pentru a vedea cum se făceau plătile acum 2.000 de ani.

Toate acestea le găsiți într-un spațiu dedicat României, mai ales dacă sunteți genul de oameni care vă bucurați de lucrurile simple dar frumoase pe care această țară încă le mai are de oferit.


Citește și: VIDEO EXCLUSIV / Mihai Ioan, singurul actor reținut de vechea Securitate. 'Abia aștept să mă întâlnesc în Ceruri cu prietenii mei…'


Loading...
Comentarii