Pe fondul unei scăderi a numărului de infectări din ultimele zile, Bucureștiul a redeschis luni restaurantele în interior, cinematografele și teatrele, cu o participare de maximum 30% din capacitate.

Incidența cazurilor a fost în continuă scădere de la începutul lunii aprilie, când a atins pragul de 7 la mie, iar vineri a coborât pentru prima dată sub 3 la mia de locuitori, Bucureștiul ieșind din scenariul roșu.

Nu doar românii se bucură de ridicarea restricțiilor.

În Franța, spre exemplu, interdicția pentru călătoriile interne a fost ridicată luni, iar elevii de liceu și cei din clasele secundare s-au întors la școală pentru prima dată într-o lună.

Însă o restricție de circulație pe timp de noapte a rămas în vigoare, iar terasele cafenelelor și ale restaurantelor rămân închise până pe 19 mai.

Tot atunci se vor deschide și muzeele, cinematografele, teatrele și sălile de concerte, cu anumite condiții.

După un val pandemic agresiv, Europa a început să ridice restricțiile, cu multă precauție
Numărul zilnic al infectărilor a scăzut în Franța, dar este încă ridicat | Sursa: Worldometers

Nu există deocamdată motive de grabă. În prezent, Franța raportează încă peste 20.000 de infectări în fiecare zi, chiar dacă în scădere de la cele aproximativ 40.000 de cazuri confirmate la începutul lunii.

Cafenelele și restaurantele s-au redeschis după șase luni în Grecia

În Grecia, mai multe restricții care au intrat în vigoare încă din noiembrie, au fost ridicate luni.

Astfel, după o pauză de şase luni în care au rămas închise, cafenelele şi restaurantele din toată țara şi-au redeschis terasele, luni.

Redeschiderea teraselor a avut loc cu respectarea unor măsuri stricte: angajaţii vor trebui să facă teste COVID-19 o dată pe săptămână şi să poarte măşti sanitare.

Cel mult şase persoane sunt autorizate la fiecare masă, iar închiderea teraselor este prevăzută la ora locală 23.00, pentru a respecta interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii, aflată încă în vigoare la nivel naţional.

Printre grecii care s-au grăbit să ajungă la o terasă, după ridicarea restricțiilor, s-a numărat inclusiv președinta țării, Katerina Sakellaropoulou (foto, în centru).

 

Cel puţin 330.000 de persoane lucrează în Grecia în acest sector de activitate.

Potrivit preşedintelui sindicatului din industria restaurantelor, Yorgos Kavvathas, zeci de restaurante, baruri şi cafenele au fost deja închise definitiv în centrul Atenei şi în Salonic. Şase unităţi din zece din această industrie sunt ameninţate cu închiderea definitivă, notează AFP, citată de Agerpres.

Guvernul elen mizează mai ales pe relansarea turismului, începând din 15 mai, pentru a-şi redeschide economia. Motivul: peste un sfert din PIB-ul Greciei depinde de acest sector de activitate.

În acest sens, guvernul de la Atena a accelerat campania de vaccinare în ultimele zile, permiţând şi persoanelor cu vârste de peste 30 de ani să devină eligibile pentru vaccinare. Până în prezent, peste 3 milioane de doze de vaccinuri anti-COVID-19 au fost administrate în Grecia.

Certificate de imunitate în Ungaria

Și Ungaria a început, sâmbătă, să ridice unele restricții, după ce procentul persoanelor vaccinate anti-COVID-19 cu cel puţin o doză a trecut de 40%.

Restaurantele vor putea servi în interior clienţi cu certificate de imunitate.

De asemenea, s-au redeschis hotelurile, teatrele, cinematografele, sălile de sport, piscinele, muzeele, bibliotecile şi grădinile zoologice.

Restricţiile de circulaţie vor fi valabile doar de la miezul nopţii, iar restaurantele şi magazinele vor putea funcţiona până la ora 23.00.

După un val pandemic agresiv, Europa a început să ridice restricțiile, cu multă precauție
Bilanțul deceselor rămâne încă ridicat în Ungaria | Sursa: Worldometers

Ungaria a traversat un val foarte agresiv COVID, iar dacă numărul infectărilor a început să scadă, de la peste 10.000 la aproximativ 2.000, zilnic, bilanțul deceselor este încă ridicat. Peste 150 de oameni au murit în fiecare zi, în ultimele zile.

Relaxare în zonele galbene din Italia

Și Italia a început să își ridice gradual restricțiile, săptămâna trecută, cele mai multe regiuni ale țării fiind incluse acum în scenariul galben. Elevii s-au întors la școală, iar muzeele și cinematografele și-au deschis ușile.

După un val pandemic agresiv, Europa a început să ridice restricțiile, cu multă precauție
Mulțimi de oameni au ieșit pe străzi, în parcuri și la terase în primul weekend de relaxare a restricțiilor în Torino | FOTO: EPA

Sâmbătă, multe dintre plajele țării au primit undă verde pentru a se deschide, o veste bună pentru turiști interni și de peste hotare, dar mai ales pentru angajații din industrie.

Regiunea Valle DAosta rămâne însă în scenariul roșu, iar alte regiuni, precum Basilicata, Calabria, Puglia și Sicilia sunt în scenariul portocaliu, ceea ce înseamnă că regimul restricțiilor este ceva mai ridicat.

Nivelul infectărilor a scăzut de la vârful din martie, când atingea peste 25.000, dar tot depășește în mod constant 10.000.

Olanda ridică restricția care a stârnit revolte de stradă

Și Olanda a ridicat miercuri restricția de circulație care a provocat proteste în momentul în care a fost introdusă, în ianuarie.

Cumpărătorii pot vizita magazinele neesențiale fără să mai aibă nevoie de programare.

Barurile și cafenelele s-au deschis și ele, la exterior, pentru prima dată în șase luni.

Unii proprietari nu sunt mulțumiți însă, deoarece nu cred că vor face profit. Motivul: terasele sunt deschise doar între ora prânzului și ora 18.00, pentru maximum doi oameni la o masă, cu excepția cazului în care aceștia sunt din aceeași gospodărie.

Interesant este că numărul infectărilor nu este deocamdată în scădere, depășind în mod constant pragul de 7.000-8.000 în fiecare zi.

După un val pandemic agresiv, Europa a început să ridice restricțiile, cu multă precauție
Numărul zilnic al infectărilor din Olanda nu a intrat încă pe o pantă descendentă | Sursa: Worldometers

Portugalia, în faza finală a relaxării restricțiilor

Portugalia, care a traversat un val COVID înaintea majorității celorlalte state europene, a ajuns sâmbătă deja la ultima fază a ieșirii din lockdown.

Restaurantele și cafenelele pot rămâne deschise până la 22.30, cu unele limitări pentru numărul de persoane.

Cele mai multe magazine pot rămâne deschise până la ora 21.00, în timpul săptămânii, și până la ora 19.00 în weekend.

Între timp, granița dintre Portugalia și Spania s-a redeschis după mai bine de trei luni.

Frontiera a fost închisă în ianuarie, singurele puncte de trecere deschise fiind valabile pentru transportul de marfă, pentru circulația lucrătorilor transfrontalieri și pentru urgențe.

Comisia UE vrea să redeschidă granițele externe

Nu doar restricțiile interne vor fi ridicate. Comisia Europeană vrea ca statele membre să ridice și bariera impusă călătorilor din afara UE.

Executivul european propune să se permită intrarea în Uniunea Europeană din motive neesenţiale nu doar pentru toate persoanele care provin din ţări cu o situaţie epidemiologică bună, ci şi pentru toţi cei care au primit ultima doză recomandată a unui vaccin autorizat în UE.

„Aceasta ar putea fi extinsă la vaccinuri care au trecut de procesul de listare al OMS pentru folosirea de urgenţă. În plus, Comisia propune ridicarea… pragului referitor la numărul noilor cazuri de COVID-19 folosit pentru a stabili lista ţărilor pentru care pot fi autorizate toate tipurile de călătorii”, spune o declarație a Comisiei.

În prezent, blocul celor 27 de state membre permite cetăţenilor din şapte ţări să vină în vacanţă sau să călătorească din raţiuni neesenţiale în UE.

Pentru a limita riscul „importării” de noi variante de coronavirus, Comisia a oferit totodată o nouă „frână de urgenţă” care ar permite introducerea rapidă a unor restricţii de călătorie pentru ţările în care situaţia epidemiologică se deteriorează sever.

Statele membre ale UE urmează să înceapă marţi discutarea propunerii, fiind nevoie de acordul lor pentru ca măsura să poată fi pusă în aplicare.

Citeşte şi:

Unde vor fi amplasate noile centre de vaccinare drive-thru, promise de prefectul Capitalei

Coadă la centrul de testare COVID de pe aeroportul Otopeni: „Pasagerii vin în ultima clipă”

Viața în Danemarca, după introducerea unui „corona-pass”. „Într-un bar era așa aglomerat că am zis că e puțin iresponsabil”

„Aveam amețeli, stări de leșin”. Mărturie cutremurătoare făcută de un fost campion al României, doctorul s-a uitat la el și în 10 secunde i-a spus ce boală are
PARTENERI - GSP.RO
„Aveam amețeli, stări de leșin”. Mărturie cutremurătoare făcută de un fost campion al României, doctorul s-a uitat la el și în 10 secunde i-a spus ce boală are
Cine este, de fapt, soția lui Mihai Gâdea. Cu ce se ocupă Agatha Kundri
Playtech.ro
Cine este, de fapt, soția lui Mihai Gâdea. Cu ce se ocupă Agatha Kundri
Preot din Călărași înregistrat când face avansuri unei fete de 14 ani, la spovedanie: ”Sincer, aş vrea să te sărut şi eu!”
Observatornews.ro
Preot din Călărași înregistrat când face avansuri unei fete de 14 ani, la spovedanie: ”Sincer, aş vrea să te sărut şi eu!”
Horoscop 6 mai 2021. Leii ar fi bine să se informeze foarte serios, înainte de a lua decizii sau a trage concluzii
HOROSCOP
Horoscop 6 mai 2021. Leii ar fi bine să se informeze foarte serios, înainte de a lua decizii sau a trage concluzii
Peștii de la două păstrăvării au murit în câteva minute. „Apa s-a albit. Săreau de parcă îi curenta cineva”
Știrileprotv.ro
Peștii de la două păstrăvării au murit în câteva minute. „Apa s-a albit. Săreau de parcă îi curenta cineva”
Marele sportiv al ţării, de fapt un monstru! Şi-a ucis iubita. Înfiorător: i-a injectat o substanţă şi a aruncat-o de pe pod. Primele detalii
Telekomsport
Marele sportiv al ţării, de fapt un monstru! Şi-a ucis iubita. Înfiorător: i-a injectat o substanţă şi a aruncat-o de pe pod. Primele detalii
Cum faci să nu-ți mai golească buzunarele copiii pentru toate mofturile? (Publicitate)
PUBLICITATE
Cum faci să nu-ți mai golească buzunarele copiii pentru toate mofturile? (Publicitate)